Desktop versie van Zeg maar Yes
Plaats een reactie

Voorgerechtje gezocht

28 Dec 2016 19:11

Nu heb ik hulp nodig!

We gaan eindelijk eens een potluck dinner doen waarbij elk stel één gang maakt. Hartstikke leuk. Voor Oud en Nieuw dus. Met zeven man.

Het hoofdgerecht is al min of meer bepaald. Entrecote met aardappelpuree en salade (weet nog niet wat voor). Entrecote zal voor mij doorbakken zijn (niet super exciting maar ik vind 't wel prima, heb wel zin in rundvlees).

Wij doen als het goed is het voorgerecht. Weet iemand nog iets leuks voor zeven personen wat te doen is? Pregnancy proof en geen vis/schaaldieren (lust broertje niet). Iets wat beetje past bij hoofdgerecht het liefst maar dat is nog vrij breed. Liever geen soepje maar de rest sta ik voor open!

Re: Voorgerechtje gezocht

28 Dec 2016 19:15

Misschien iets met bospaddenstoelen-ragout? Vind ik altijd wel passen bij een winters diner.

Re: Voorgerechtje gezocht

28 Dec 2016 20:35

Ik heb een tijdje geleden deze Galette met spruitjes, druiven geitenkaas en balsamico gemaakt.
Super lekker en niet heel erg moeilijk.

Afbeelding

Het recept is voor 4 personen.
Voor de bodem:
100 gram volkoren speltmeel
100 gram volle kwark
1 eetlepel olijfolie
1 snuf Himalaya zout

Voor de topping:
1 kleine rode ui
1 eetlepel olijfolie
170 gram spruitjes (bij voorkeur paarse)
rode druiven
handje hazelnoten
50 gram zachte geitenkaas
2 eetlepels goede balsamico azijn

Meng de ingrediënten voor de bodem goed en kneed het tot een deegje. Leg het dan heel even afgedekt in de koeling.

Verwarm de oven dan voor op 200 graden, Maak ondertussen de ingrediënten voor de vulling. Hak de ui fijn. Verwijder de harde onderkanten van de spruitjes en hak ze dan met een scherp mes in kleine schijfjes Was de druiven en halveer deze in de lengte. Hak als laatste de hazelnoten grof.

Verwarm een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de rode ui glazig. Voeg dan de spruitjes toe, en bak deze zo’n 7 minuutjes mee, totdat ze licht bruin kleuren. Roer dan de druiven, noten en 1 eetlepel balsamico azijn erdoor. En zet deze vulling even apart om af te koelen.

Haal de deegbal uit de koeling en rol deze mooi dun uit tot een lange rechthoekige plak.Leg het deeg op een bakpapiertje of gebruik een langwerpige bakvorm. Verdeel dan de vulling erover en druk deze zachtjes aan. Verbrokkel en verdeel de geitenkaas erover.

Bak de galette dan af in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten. Je kunt de galette direct uit de oven serveren, of hem serveren op kamertemperatuur. Serveer hem met wat extra balsamico azijn.

Re: Voorgerechtje gezocht

28 Dec 2016 21:33

gevulde portobello,s uit de oven!
Vullen met wat spek, gehakt, kruidenkaas en pijnboompitten bijvoorbeeld.

Re: Voorgerechtje gezocht

28 Dec 2016 21:52

Hnm klinkt alledrie wel heel goed! Die galette ziet er mooi uit!

Re: Voorgerechtje gezocht

29 Dec 2016 00:00

Hmmm, even denken hoor. Het worden 4 gangen totaal denk ik? Dan zou ik sowieso proberen om het niet te zwaar te maken. Misschien iets met gevogelte of vegetarisch.

- salade perigord met geconfijte eendenbout, frisse frambozen dressing, walnoten en spekjes

- kwarteltje met oosterse smaken. Frisse dressing met sesam en gember, salade met wat noodles, mango, komkommer, shii-takes, rode peper

- zelf kip/parelhoen roken, met gegrilde puntpaprika, chorizokruim, pimentolie en citroenmayonaise

- burrata met gepofte tomaatjes, aceto stroop, rucola, zeezout en pijnboompitten

- ricotta met muntolie, geroosterde venkel en grantaatappelpitjes

Re: Voorgerechtje gezocht

29 Dec 2016 00:05

Ooh burrata, heerlijk! Mag ik helaas niet, want is rauwmelks. Maar zou ik voor mezelf evt kunnen vervangen voor gepasteuriseerde buffel mozzarella. Lekkere ideeën!

Re: Voorgerechtje gezocht

29 Dec 2016 07:59

Je hebt ook burrata van gepasteuriseerde melk Marin! Gelukkig :) ik zou het inderdaad licht en vegetarisch houden, of misschien vis. Bijvoorbeeld een ceviche van hele verse vis, of St Jacobschelpen.

Re: Voorgerechtje gezocht

29 Dec 2016 08:04

Ooh misschien stuur ik m'n man wel op een burrata zoektocht dan!
Vis lust m'n broertje helaas niet. En ceviche durf ik zelf denk ik niet aan, al 'gaart' het wel. M'n man maakt wel een hele lekkere Leche de tigre.

Re: Voorgerechtje gezocht

29 Dec 2016 09:16

Marin schreef:Ooh misschien stuur ik m'n man wel op een burrata zoektocht dan!
Vis lust m'n broertje helaas niet. En ceviche durf ik zelf denk ik niet aan, al 'gaart' het wel. M'n man maakt wel een hele lekkere Leche de tigre.


Ik lees over de voorkeuren van je broer heen. Het was vroeg.

Re: Voorgerechtje gezocht

29 Dec 2016 09:31

Het is je vergeven. Ik heb nu wel zin in rauwe vis, dat begrijp je.

Re: Voorgerechtje gezocht

29 Dec 2016 12:52

De burrata doe wij in ons restaurant verkopen is idd ook van gepasteuriseerde melk!

Re: Voorgerechtje gezocht

29 Dec 2016 13:17

Oh wat goed om te weten! Ik had al gezocht of de burrata van de Sligro gepasteuriseerd is maar kon het niet vinden. Ik vind dat zo lekker en jouw gerechtje klinkt heerlijk in z'n eenvoud.

Re: Voorgerechtje gezocht

30 Dec 2016 12:50

Dank jullie wel voor alle tips!

Het is toch een beetje iets anders geworden, al was het wel beetje voortgeborduurd op het taartje van Lennox. We gaan bladerdeeg taartjes maken (grote kookring rondje steken en met kleinere kookring laagjes voor de rand steken) en dat vullen met een zelfgemaakte uien-perencompote en een rondje geitenkaas met wat tijm en balsamico.

Beetje geinspireerd op dit recept maar we geven ook weer beetje onze eigen draai er aan:

http://www.karenskitchenstories.com/201 ... d.html?m=1

Afbeelding

En voor de niet geitenkaasliefhebbers hebben we hele simpele brie (was de voorkeur) en m'n kleine zusje krijgt er gewoon eentje met kaas en niets anders, want dat vindt ze lekker. Prima!


Burrata vond m'n man iets te groot, zo'n hele knoop per persoon, maar dat gaan we nu waarschijnlijk vanavond eten :) En als ie niet gepasteuriseerd te krijgen is bij het Italiaanse winkeltje in het dorp, dan goede mozz voor mij. Hebben we dat toch nog :)

Re: Voorgerechtje gezocht

03 Jan 2017 15:44

Dat ziet er echt heel lekker uit!

Re: Voorgerechtje gezocht

03 Jan 2017 15:52

Soleil schreef:Dat ziet er echt heel lekker uit!


Ze waren ook wel echt lekker! Wij hadden ze gemaakt met uien-peren compote en die was wel echt goed gelukt moet ik zeggen.

Dit is ons resultaat, niet zo mooi als op die gestileerde foto hierboven maar toch (en balsamico moest er nog over, dit waren onze 'proef' versies):

Afbeelding

Re: Voorgerechtje gezocht

03 Jan 2017 19:40

Ziet er heerlijk uit Marin!

Re: Voorgerechtje gezocht

03 Jan 2017 20:02

Ziet er heerlijk ook juist!
Was die uien compot veel werk? heb jij hem zo gemaakt als op die site stond?

Re: Voorgerechtje gezocht

03 Jan 2017 20:06

Nee m'n man heeft 'm gemaakt, met peren, uien, suiker en agar agar. Maar zonder recept dus kan je helaas niet echt verder helpen. Het was wel veel te veel, drie kleine en twee grote weckpotten vol. Maar daar eten we nu ook nog lekker van, vanavond gevulde kalkoen rolletjes mee gemaakt.
Plaats een reactie