18 Okt 2019 07:10 door Anoniem272
Even googelen Fred, dan vind je zo bronnen (ook van ForFarmers etc.) waaruit blijkt dat boeren inderdaad enorm hun best doen om veevoer uit de regio te gebruiken, maar dat er wel nog een flink percentage uit het (verre) buitenland komt. En dat is juist niet duur voor ze. Uit een recent artikel uit de Volskrant:
"Melkveehouders proberen op hun beurt de afhankelijkheid van buitenlandse soja te verminderen. Ze spraken vorig jaar onderling af 65 procent van de eiwitten in diervoer vanaf 2025 binnen een straal van 20 kilometer te halen. Ook daar is nog een lange weg te gaan. Het areaal eiwithoudende gewassen, zoals luzerne en soja, neemt volgens CBS-cijfers toe in Nederland, maar kan nog lang niet buitenlandse soja vervangen.
Die buitenlandse soja is betaalbaar en grootschalig beschikbaar. Voor veel boeren is het gewas onmisbaar geworden door het hoge eiwitgehalte, waardoor dieren snel groeien en veel produceren."