Hierbij mijn recept!
Ei in avocado met bacon bits en tomatensaladeHeerlijk als ontbijt, lunch of diner! Wij hebben dit zojuist als uitgebreid ontbijt gegeten, echt iets voor de zaterdagochtend.
Voor twee personen:
IngredientenTwee rijpe avocado's
Vier eieren (liefst klein of middelgroot)
Reeds gebakken streaky bacon (te koop bij de AH o.a.)
Gekleurde cherry tomaatjes
Bieslook
Olijfolie, balsamico, peper, zout
Evt. brood (wij hadden mini pide)
BereidingswijzeVerwarm de oven voor op 200 graden.
Halveer de avocado's en haal de pit er uit. Schep met een lepel een beetje van het vruchtvlees er uit zodat je een mooi gat krijgt waar straks een ei in past.
Maak van aluminium folie een soort kleine ring en leg deze in een ovenschaal. Leg de avocado's bovenop de ringen. Zo staan ze stevig in de ovenschaal en valt het ei er straks niet uit. Besprenkel de avocado's met een klein beetje limoen/citroensap zodat ze niet bruin worden terwijl je bezig bent met de andere voorbereidingen.
Split de eieren heel voorzichtig. Laat het eiwit in een bakje lopen. De dooier laat je in de eierschil, als een soort bakje. Laat dan heel voorzichtig de dooier in het gat van de avocado zakken, zodat het mooi in het midden ligt.
Schenk dan voorzichtig met een lepeltje een beetje van het eiwit er bij, net tot het randje van het gat zodat het niet overstroomt.
Snijd de streaky bacon in kleine stukjes en strooi dit over de gevulde avocado's. Indien je geen streaky bacon die al is uitgebakken kunt krijgen bij de supermarkt, kun je uiteraard zelf ook ontbijtspek uitbakken van te voren en dat verkruimelen (maar let dan op dat het niet verbrand als het zo lang mee gaat in de oven). Strooi ook wat peper en zout over de eieren. Plaats de ovenschaal in de oven en bak de avocado's voor 20 minuten op 200 graden. Ik hou zelf meer van wat hardere eieren, dus heb voor 20 minuten gekozen, maar als je van zachtere eitjes houdt, kun je ook gerust 15 minuten aanhouden. Indien je brood er bij wilt serveren, is het ook lekker om het brood even mee te bakken.
Intussen kun je de tomatensalade klaarmaken. Snijd hiervoor enkele gekleurde cherrytomaatjes in kwartjes, besprenkel met wat olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout en meng dit door de tomaatjes.
Zodra de avocado's met eieren klaar zijn, serveer je ze op een bordje met de tomatensalade en het brood er naast. Strooi nog wat fijngesneden bieslook er over heen, smeer de warme avocado (ja dit is echt lekker, geloof het of niet!) met het gestolde ei en crunchy bacon op het brood, en je hebt een heerlijk ontbijtje, of lunch, of diner.
Eindresultaat-------
En heb je dan nog zo veel eiwit over in dat ene bakje? Dan kun je daar natuurlijk nog meringue schuimpjes van maken zoals ik heb gedaan! Speciaal voor Koningsdag kleine oranje schuimpjes gekleurd door saffraan, met honing en oranje-hagel! (dit recept telt niet mee hoor, vond het gewoon leuk voor vandaag)