Poll is geopend: wie wordt de eerste rondewinnaar?
Dan is het nu tijd om te gaan stemmen. Welk gerecht vond jij er het lekkerst uitzien en is voor jou de winnaar? Stemmen kan tot 27 februari 23:59 uur. Op 28 februari wordt de winnares bekend gemaakt.
******************************************************************************************************************************************
De bloemkoolquiche van Bloemetjesgordijn
Recept:
1 bloemkool, 500g aardappelen, 500g gehakt, 3 eieren, 1 ui of 2 kleintjes, bladerdeeg, geraspte kaas, kruiden (wilde er nog creme fraiche, champignons en paprika indoen maar was ik vergeten in de winkel. Het is niet heel spectaculair met wat de rest hier op het forum wel eens maakt maar ach ;)
- Laat het bladerdeeg ontdooien
- Zet de bloemkool + aardappelen op
- Fruit het uitje en voeg daarna het gehakt toe
- Bekleed de bakvorm met de bladerdeeg en prik er gaatjes in
- Maak van de aardappelen puree en voeg er de losgeklopte eieren aan toe
- Voeg hierna het gehakt daaraan toe.
- Als allerlaatste de bloemkool en roer het geheel door elkaar. Nu kan je ook diverse kruiden toevoegen naar smaak.
- Doe het mengsel in de bakvorm, doe er geraspte kaas op en zet het in de oven
- Na 30-45min is het geheel klaar (Wij hebben een elektrische over en het heeft eerste half uur 160 graden gestaan en daarna nog een kwartier op 180 graden.
- Smakelijk eten!
******************************************************************************************************************************************
Het stoofpotje van Nien_
Ingrediënten (voor twee personen):
Een halve gesnipperde ui;
Een teentje knoflook geperst;
Een kipfilet in stukjes;
Bloemkool in roosjes;
Wortel in plakjes;
Broccoli in roosjes;
Champignons in vieren;
Ketjap Manis;
Scheutje rode wijn;
Maizena;
Gekookte aardappelen (kan ook puree zijn of iets anders wat je lekker vindt).
Het recept: bak eerst de ui en knoflook met wat olijfolie. Voeg daarna de stukjes kip toe en bak totdat het gaar is. Daarna voeg je 100 ml water toe en 50 ml Ketjap Manis. Voeg de in vieren gesneden champignons toe en uiteindelijk de groenten. Voeg een scheut rode wijn toe. Laat het geheel 20 minuten sudderen - de groenten koken ondertussen gaar in het stoofpotje. Maak ondertussen je aardappeltjes klaar. Het lijkt me trouwens ook lekker om er spekjes bij te doen maar die had ik niet in huis. Als de saus te waterig is kun je Maizena toevoegen - heb ik wel gedaan.
******************************************************************************************************************************************
De curry van Jules
Ingrediënten:
- 1 flinke bloemkool
- 1 of 2 rode pepers
- 200 ml kokosmelk
- 100 ml water
- 2 eetlepels zonnebloemolie, of een andere neutrale olie
- 2 theelepels kurkuma
- 2 theelepels ketoembar
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels djinten
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel kerriepoeder
- 2 koffiekopjes rijst
- 4 kipfilets van ca. 75 tot 100 gram per stuk
Hoe maak je het?
Zet het water op voor de rijst. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en spoel deze even af. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze fijn.
Maak in een kommetje een mengsel van de zonnebloemolie, met alle kruiden. Verhit een grote hapjespan of wok op het vuur en voeg dit mengsel toe. Voeg hieraan ook de klein gesneden rode peper toe en bak kort aan. Voeg na ongeveer 3 minuten de bloemkool toe. Bak even kort aan, en zorg ervoor dat de meeste bloemkoolroosjes een kleurtje van het oliemengsel hebben gekregen. Voeg nu de kokosmelk en het water toe, en plaats een deksel op de pan. Laat dit voor 20 minuten pruttelen.
Voeg als het water kookt de rijst toe aan het kokende water en bereid volgens de verpakking.
Snijd de kipfilet in blokjes, en kruid deze met zout, peper, kerrie- en paprikapoeder. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak de kipfilet.
Serveer na de bereidingstijd de rijst met de kip en de bloemkoolcurry.
******************************************************************************************************************************************
De bloemkool met zoete aardappel van Olivia
ingrediënten:
1 bloemkool
ongeveer 700 gram zoete aardappel
paprikapoeder
cayenne peper
zwarte peper
Oregano
chilipoeder
geraspte kaas (optioneel)
ui (optioneel)
olijfolie extra vierge
Ik wissel regelmatig af met kruiden. Ik vind de Italiaanse/provinciaalse kruiden of gewoon wat kaneel er ook heerlijk bij. De combinatie van zoet met pittig vind ik zelf heel erg lekker. Vandaag heb ik hem vrij basic gemaakt omdat onze dochter ook mee heeft gegeten. Ik heb dus geen cayennepeper, chilipoeder en ui toegevoegd.
Ik heb de bloemkool (niet voorgekookt!) in dunne schijfjes gesneden en over de bakplaat verdeeld. Door de bloemkool niet voor te koken krijg je een heerlijke noot-achtige smaak.
De zoete aardappel heb ik in blokjes gesneden en ook verdeeld over de bakplaat.
Lekker kruiden met kruiden naar keuze. De combinatie zoet/pittig is erg lekker!
Alles gekruid op de bakplaat.geraspte kaas erover en dan in de oven. (ongeveer 30 minuten op 180 graden)
Geen culinair hoogstandje, het ziet er een beetje rommelig uit, maar het smaakt heerlijk!
Wij hebben het gegeten met een kipburger (hamburger van kippenvlees).
******************************************************************************************************************************************