Haha fijn zo'n enthousiasteling.
Oh ja en de AH heeft tegenwoordig (nog niet toen zoontje zo klein was) bij de kinderafdeling ook kinderpasta staan, dus kleine vormpjes. Lijkt me ook wel handig, maar is niet volkoren trouwens.
https://www.ah.nl/producten/product/wi4 ... erretjes-6Wat recepten uit dat boekje (vanaf 10 maanden is dit dus meer vond ik zelf):
Risotto met champignons met zoutloze bouillon:
Maak eerst een ongezouten bouillon door kipfilet te koken in wat water, samen met een paar stukjes wortel, bleekselderij, laurier en tijm. Laat dit gerust een uur of twee opstaan zodat de smaken er goed in kunnen trekken. Giet daarna de bouillon door een zeef en gooi de ingrediënten weg (op de kip na, die snijd je fijn voor in de risotto).
In de twee uur dat de bouillon trekt, kun je de champignons heel fijn snijden. Een ontzettend tijdrovend maar lovend klusje. Bereid daarna de risottorijst zoals op de verpakking staat, voeg de champignons en kipreepjes toe samen met een klein beetje tijm.
Penne, pompoen en mozzarella
Je kunt voorzichtig ook wat zachte, niet te zoute kazen toe gaan voegen aan haar dieet. Kook wat penne en pompoen en voeg er kleine stukjes mozzarella aan toe.
Spaghetti met zalmsnippers en courgette met klein beetje peterselie en bieslook
Zalmsnippers zijn wel een beetje zout dus dit moet je met mate geven. Kook de spaghetti en snijd de courgette in kleine stukjes. Bak de courgette even in een pan met een scheutje olijfolie en bak de zalmsnippers even mee zodat deze ook goed gaar zijn. Eventueel serveren met een klein beetje peterselie en bieslook.
Bietjes met geitenkaas en zoete aardappel bijv met kip/vis/vlees
Een grote favoriet van Olivier. Ik koop een bak bietjes bij de Albert Heijn die reeds gekookt en gesneden zijn. (de AH heeft overigens ook zakken met stukjes zoete aardappel, mocht je dat geschil zat zijn).
Kook de zoete aardappel en giet deze af. Voeg de bietjes en geitenkaas toe wanneer de zoete aardappel nog warm is, roer even goed door, en pureer dan met de staafmixer tot een glad mengsel. Eventueel kun je er gehakt doorheen roeren of een klein stukje vlees/vis naast serveren, maar het kan ook prima als vegetarische maaltijd.
Couscous met lamsgehakt, paprika en aubergine
Lamsgehakt kun je bij de Turkse slager krijgen en anders kun je een lamsburger van de Albert Heijn gebruiken om te rullen. Bereid de couscous zoals op de verpakking aangegeven staat. Snij de paprika en aubergine in kleine blokjes en voeg toe aan het lamsgehakt. Eventueel kun je een klein beetje ras el hanout of andere kruiden (beetje oregano en komijn bijvoorbeeld) toevoegen en een klein beetje tomatenpassata om het wat smeuïger te maken. Uiteraard ook prima vegetarisch te maken zonder het lamsgehakt.
Thaise curry
Een milde versie natuurlijk, zeker in het begin. Tegenwoordig gebruik ik wel eens een theelepeltje (of iets meer) van groene curry boemboe, maar toen hij nog jonger was, maakte ik een groene curry infusie:
Kook een beetje kokosmelk in een pannetje met een stengel citroengras en gember. Haal deze eruit zodra de kokosmelk warm is, zodat het slechts een milde smaak afgeeft. Kook wat witvis (pangasius is lekker zacht van smaak) met erwtjes, wortel en rijst, voor lekker zachte smaken.
Babyproof chili con carne
Ook een ‘grote mensen recept’ wat geschikt is gemaakt voor kleine babymaagjes. Rul het rundergehakt samen met een beetje kaneel, komijn en oregano. Voeg daar een blikje mais en blikje kidneybonen aan toe. Kook er eventueel wat rijst bij. Kan ook heel makkelijk sin carne met linzen.
Het Nijntje Kookboek is trouwens ook heel erg leuk om te kopen als hij wat ouder is.