04 Nov 2013 22:37 door Anoniem186
Even gauw copy paste. Deze heb ik dit weekend gemaakt.
Humus:
250g kikkererwten (uit blik of een nacht geweekt en gekookt)
3 uitgeperste tenen knoflook
3 el tahin
Citroensap
wat olijfolie
paprikapoeder
Alles bij elkaar in de keukenmachine. En... Klaar!
Baba ganoush:
Ingrediënten voor 1 schaaltje
1 aubergine
1 teen knoflook
1 el tahin (sesampasta)
Sap van een 1/2 citroen
1 tl komijn
Peper en zout
Olijfolie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de aubergine en prik er gaatjes in met een vork. Bestrijk de aubergine met olijfolie en rooster de aubergine in ongeveer 3 kwartier gaar in de oven.
Haal de aubergine uit de oven en laat deze iets afkoelen. Snij de groente doormidden en schraap het vruchtvlees er uit. Hak dit fijn met een mes en doe het in een schaaltje.
Voeg de tahin, de komijn en het sap van een halve citroen toe.
Hak de knoflook fijn en meng dit door de aubergine dip.
Breng de baba ganoush op smaak met peper en zout en serveer het met brood.
Paprikaspread:
Ingrediënten
• 1 rode paprika
• 175 g gare kikkererwten (gedroogde kikkererwten 1 nacht laten weken + ca. 1 u koken)
• 1 el olijfolie
• 1 tl paprikapoeder
• peper en zout
Leg de hele paprika ongeveer 20 minuten onder een hete grill en draai hem daarbij regelmatig. Gril de paprika tot het vel bijna zwart ziet en blaasjes vertoont. Doe de hete paprika onmiddellijk in een plastic zakje en sluit dat af. Laat de paprika daarin afkoelen. Haal het vel van de paprika en verwijder de steel en de zaadjes. Snijd de paprika in grote stukken.
Kieper de paprika, de kikkererwten, de olijfolie en de paprikapoeder in de blender en pureer tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout.
Pompoenspread:
Ingrediënten
450 pompoen, geschild en in blokjes
5 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 el verse gember, geraspt
1 teen knoflook, fijngesneden
2 tl kerriepoeder
1 rode peper, in snippers
1 el citroensap
* Verhit 2 el olie in een pan en fruit de ui 5 minuten op laag vuur.
* Voeg knoflook en gember toe en fruit nog 2 minuten.
* Voeg pompoenblokjes en kerrie toe.
* Doe de deksel op de pan en laat ca 20 minuten stoven tot de pompoen gaar is. Laat wat afkoelen.
* Pureer het pompoenmengsel met 3 el olijfolie en rode peper. Breng op smaak met citroensap en zout.
Paprika feta spread:
Ingrediënten:
1 deel gegrilde paprika
1 deel zongedroogde tomaat
5 eetelepels yoghurt
1 teen knoflook
1 snufje cayennepeper
200 gram feta
Wat je gaat doen:
stop alles in de blender/staafmixer
Tzaziki
Ingrediënten:
- 1 bakje Griekse yoghurt
- 2 kleine komkommers, geschild en geraspt
- 1 kop zure room
- 1 theelepel verse dille, fijn gesneden
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel azijn
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel witte peper
Bereiding:
Mix de olijfolie, azijn, knoflook, zout en peper in een schaaltje. Doe de yoghurt en zure room in een blender en mix het goed door elkaar, voeg dan het olijfolie mengsel toe en mix weer goed. Tenslotte voegen we de komkommer en dille toe, nog even door elkaar roeren. In een theedoek in een zeef doen en goed uitlekken, dan wordt het dikker en is het lekkerder.
Zet de Tzatziki een 2 uur in de koelkast voordat je hem presenteert, de smaken kunnen dan goed intrekken.