05 Jun 2019 23:52 door Kreeft
Wat een leuk topic!
Grappig om jou dag te lezen Saga. Komt wel veel overeen met mijn dag.
Ik beschrijf vandaag even. Ik werk als chefkok in een restaurant.
Ik had vandaag weer mijn eerste werkdag na een week vrij, dan begin ik altijd eerder, om even alles goed na te kunnen lopen. Normaal start ik om 10.30 uur, nu dus om 9.30 uur.
Als ik binnenkom kijk ik eerst even in het reserveringssysteem of er bijzondere dingen staan. Ook check ik even de uren map, hoelaat mijn collega's gister klaar waren, en of ze een beetje op schema zitten mbt gewerkte uren.
Er staat een groep van 23 personen gereserveerd met veel dieetwensen en allergieën. Ik stuur ze meteen even naar mijn telefoon door, zodat ik ze straks nog eens goed kan bekijken. Verder staan er totaal 98 personen gereserveerd, waarvan 4 lunch tafels. Een 'gewone' dag. Ik ga even omkleden, en kijk meteen even in de speciale koeling die we op zolder hebben staan, waar alleen vlees in opgeslagen ligt, zodat ik weet wat ik moet bestellen.
Dan ga ik naar beneden, naar de spoelkeuken, en zet de vaatwas machines aan. Ook loop ik een rondje door de koelcel, en werp snel een blik op wat er moet gebeuren. Dan ga ik verder naar de keuken om daar alles aan te zetten (afzuigkap, verlichting, oven, bain Marie, waakvlam van de kachel en de grill). Er komt een wijn leverancier binnen, maak een praatje met hem, en check de bestelling. Collega appte me gister avond met de vraag of ik de frituurs wilde verschonen. Dus daar begin ik mee, met een weggooien van het oude vet zie ik dat de vet tonnen bijna vol zijn, ik bel meteen op om ze te laten legen. Als ik daar klaar mee ben, komt mijn collega van de bediening binnen, we drinken even een kopje thee samen.
Dan ga ik verder met 'de keuken klaarzetten'. Saladiere vullen, bain Marie vullen, brood afbakken, koellingen en lades checken, en aanvullen waar nodig, snijplanken klaar leggen, en alles checken voor de lunch. Om 12 uur komt mijn 2de collega erbij. We draaien samen lunch, totaal ongeveer 40 personen geweest, rustige lunch. Om 12.30 uur is de derde kok begonnen, hij heeft ook een weekje vrij gehad, dus maakt ook even zijn ronde. Hij begint aan de mise en place. We hebben hier duidelijke lijsten voor, dus hij weet waar hij mee kan starten.
Na de lunch kijk ik even hoe het met de mep staat, en besluit om een collega die om 15 uur zou moeten starten, naar 18 uur te zetten. Om 14 uur komt de 4de kok erbij. Hij begint met het schoonmaken van het vlees (10 ossenhazen, 4 stukken bavette en 20 lamsracks). Ik help hem even mee, maar zie dat alles op soepel verloopt in de keuken, en besluit om wat bestellingen te gaan doen.
Mijn baas komt ook binnen, we kletsen wat bij, hebben het over de nieuwe kaart (heb wel wat ideeën op gedaan in Sevilla!) en ik doe alvast een bestelling voor de visboer. Verder maak ik het rooster van volgende week, even goed naar kijken, drukke week ivm Guus Meeuwis concerten.
Om 15.30 uur ga ik terug naar de keuken om het personeels eten te maken, en de keuken 'strak' te zetten. We eten om 16 uur. Met 3 mensen uit de keuken, 1 blijft er achter voor evtuele bonnen te maken, en eet later. Om half 5 zijn we weer terug en gaan we alles klaarzetten voor de avond. Ik ga me even verdiepen in de uitzonderingen van de groep.
Om 17 uur komen de eerste gasten, om 18 uur komt de 5de collega erbij, en om 18.30 uur de 6de (een heel verschil dan bij jullie met z'n 2en saga!) ik werk een paar uur mee in de keuken, controleer alle gerechten aan de pass (de doorgifte), ik doe nog wat bestellingen, en om 21 uur stop ik ermee. De 2de en de 3de collega stoppen vervolgens na mij, en de andere 3 sluiten samen af. Ik heb altijd nog even contact met ze als ik thuis ben, of de avond nog goed verlopen is, en er nog eventuele bijzonderheden zijn.