Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


ADHD - volwassen

<<

Pompoen

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 7281

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:04

Bericht 13 Mei 2020 10:21

Re: ADHD - volwassen

Bij mij wordt er inmiddels aan mijn diagnose ADHD getwijfeld. Ik blijk ook enorm veel ASS symptomen te hebben. Misschien heb ik ook ADHD maar best kans dat ik vooral ASS heb of zelfs helemaal geen ADHD.
Het gekke is, ik voelde me altijd best vervelend als mensen begonnen over of het wel ADHD was en ook als ze zeiden dat ADHD vaak misgediagnostiseerd werd. Maar ik ben inmiddels op het punt aangeland dat ik merk dat de puzzel gewoon nog steeds niet klopt. Ik kwam erg somber bij de huisarts en die opperde ASS, bij de basisggz kwam dat er niet helemaal uit, maar nu bij de specialistische GGZ, waar ik net ben begonnen en nog geen onderzoeken gehad heb, blijk ik toch wel erg veel kenmerken te hebben maar blijk ik ook door mijn grote intelligentie dat heel erg goed te compenseren. Dat gaat echter wel ten koste van mijn energie, waarschijnlijk ben ik daardoor altijd zo moe.

De coronatijd is voor mij wel echt heel zwaar, zeker met drie kinderen thuis, hemel, zes weken lang, ik ben echt volledig ingestort, het was gewoon te veel. Gelukkig is het nu weer rustiger met de kinderen naar school en de opvang weer open dus ik krabbel een beetje op, maar ik ben er nog lang niet.
<<

Anoniem272

Bericht 13 Mei 2020 15:58

Re: ADHD - volwassen

Ooh Pompoen, wat rot dat je het zo zwaar hebt gehad! Van welke klachten heb je het meeste last nu?
Denk je dat het ook zou kunnen dat al je klachten uiteindelijk voortkomen uit HB / HSP zijn en dat het dus niet zoiets als ADHD of ASS is? Hoe kijkt je huidige behandelaar daar tegenaan?

Whatever, wat een goed nieuws.

Hier heb ik intussen het DNA-paspoort voor medicijngebruik laten maken, waar ik de vorige pagina over schreef. Het blijkt inderdaad dat mijn metabolismen anders dan gemiddeld zijn. Bij toekomstig medicijngebruik kan de apotheker de dosis aanpassen. Dus dat is fijn :)

Maar ik gebruik nu even helemaal geen medicijnen, ik probeer vooral zoveel mogelijk buiten te zijn en te bewegen. Dat werkt beter dan medicijnen voor mij.

De enorme hoeveelheid prikkels met twee kinderen thuis en thuisonderwijs en alle clubjes die ineens op andere dagen en tijden zijn, dat vind ik wel echt heel pittig.
<<

Pompoen

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 7281

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:04

Bericht 13 Mei 2020 16:33

Re: ADHD - volwassen

Ik heb meest last van de overprikkeling. Ik heb heel erg last van geluid en aanraking en hoe vermoeider ik ben hoe meer ik overprikkeld raak.

Ik heb me wel verdiept in HB/HSP en ik zie ook wel herkenbare dingen, maar ook helemaal niet. Ik voel heel goed stemmingen aan, maar ik raak daarvan in paniek en weet vaak niet goed wat ik er mee moet doen. Het sociale (of nou ja, het minder sociale dus eigenlijk) aspect van ASS is heel erg herkenbaar. Het is echt alsof elk nieuw puzzelstukje wat ik vind raak is. Ik heb ook gelezen over de verschillen en ik herken me als het sec vergeleken wordt ook echt meer in het ASS stuk dan in het HSP stuk. Ik ben ooit wel als kind getest en toen kwam er uit naar voren dat ik verbaal begaafd was maar performaal maar net iets boven gemiddeld. Ik kan het papiertje niet meer vinden dus ik weet even niet meer wat voor getallen dat waren. Maar ik was dus niet hoogbegaafd volgens die test, verbaal net niet en performaal helemaal niet. Nou heb ik een enorme geschiedenis van onderpresteren en ik heb geen idee meer hoe dat toen gegaan is. Dus misschien ben ik wel hb, maar op dit moment kan ik daar niet zo veel mee merk ik.

Mijn huidige behandelaar is heel prettig en heel erg gericht op praktische zaken en het mezelf leren begrijpen. Ik merk dat die inzichten heel erg helpen en ik vind het erg prettig hoe ze me handvatten geeft om met dingen om te gaan. Ik denk dat dat dingen zijn die ook bij HB/HSP zouden helpen, het gaat over hoe ik kan zorgen dat ik minder overprikkeld raak, hoe ik kan zorgen dat ik ook niet onderprikkeld raak, hoe ik om kan gaan met bepaalde situaties. Ze geeft aan dat ik erg intelligent ben en daardoor mezelf al heel veel vaardigheden heb aangeleerd en ze behandeld me ook zo. Dat is ook erg prettig en denk ik veruit het belangrijkste. Ze behandeld me niet volgens een eventuele diagnose maar volgens wat ze denkt dat mij persoonlijk gaat helpen. En toevallig weet ze erg veel van ASS. Voor mij voelt het erg prettig en de naam van het beestje is gewoon echt wat minder belangrijk.
<<

Anoniem272

Bericht 13 Mei 2020 16:54

Re: ADHD - volwassen

Het lijkt me zo lastig als je niet in een bepaald 'hokje' past, maar wel heel serieuze klachten hebt.

Dat laatste wat je zegt, dat ben ik helemaal met je eens. Alles wat jou een stap verder helpt is mooi meegenomen. En dan maakt het eigenlijk niet uit voor welk hokje die therapie bedoeld is, als jij er maar wat aan hebt.
<<

Pompoen

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 7281

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:04

Bericht 13 Mei 2020 17:46

Re: ADHD - volwassen

Ik heb altijd gedacht niet in zo'n hokje te passen maar het lijkt er echt bizar veel op dat ik wel in dit hokje pas en dat alle andere voorgaande diagnoses daardoor verklaard kunnen worden. Echt heel raar, zo raar om te ontdekken hoe het werkt, bij mij in mijn hoofd. Ik leer echt nieuwe dingen over mezelf terwijl ik jaren in therapie heb gezeten!
Dus of de diagnose nou wel of niet klopt, ik haal hier ontzettend veel dingen uit en blijkbaar zijn er heel veel dingen in mij die blijkbaar op een autistische manier werken. Iedereen is anders, ook mensen met autisme, gelukkig :smile: .
<<

Pannetoet

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1551

Geregistreerd: 01 Sep 2013 16:10

Bericht 14 Mei 2020 10:21

Re: ADHD - volwassen

Whatever schreef:Jawel, concerta wordt ook nog wel gebruikt hoor. Weet overigens niet of het vergoed wordt. Maar concerta is langwerkende methylfenidaat (itt kortwerkende methylfenidaat als bijvoorbeeld ritalin). Voor mij gaat dat waarschijnlijk niet werken als de methylfenidaat kortwerkend uberhaupt niks doet.


Late reactie haha maar ik gebruik al jaren concerta (36mg, de langwerkende variant), en ik heb de eerste jaren ook nog 20mg ritalin er naast geslikt om het rebound effect langzaam af te bouwen maar dat deed vrij weinig.. dus wat ik eigenlijk wil zeggen is, is dat de langwerkende variant toch wel anders werkt dan de kortwerkende. Je moet inderdaad wel een klein deel zelf betalen, iets van €15,- per maand. Maar ik vind het ideaal omdat ik hem smorgens inneem en daarna voor de hele dag klaar ben:)

Jeetje wat lastig Pompoen! Lijkt mij echt heel zwaar, vooral als je overal iets van hebt.. al kan dat ook ‘gewoon’ ADHD zijn want ik merk bij mijzelf ook wel dat ik echt heel gevoelig ben voor sfeer/stemmingen bijvoorbeeld. Of het sociale aspect: Als ik er zin in heb ben ik heel gezellig en spontaan maar als dat niet zo is en ik heb er écht geen zin in dan ben ik écht een ‘autist’ (afsluiten, in mijn eigen wereld etc). Feestjes/verjaardagen vind ik ook de hel, veel te veel mensen vaak.. echt heel vermoeiend vind ik dat..
Wat als het lukt
<<

Whatever

Major Yipyapper

Berichten: 5458

Geregistreerd: 22 Feb 2016 12:09

Bericht 17 Mei 2020 19:00

Re: ADHD - volwassen

HG: mooi om te lezen dat je er zo je eigen weg in gevonden hebt. Slaapproblemen komen helaas heel veel voor inderdaad. Van die laaggedoseerde amitryptiline of quetiapine kunnen vaak heel goed helpen inderdaad. Ben benieuwd wat de ritalin doet. Mijn hoofd wordt heel rustig van stimulantia en ik kan er dus ook heel goed op slapen, maar ik heb wel ook dat ik fysiek wakker word als ik niet moe genoeg ben. Dus een beetje de keuze tussen 'fysiek moe maar mentaal druk' vs. 'mentaal rustig maar fysiek niet moe'. Slaap is zo belangrijk, hoop dat je er een goeie weg in kunt vinden. Overigens, ik weet niet of je het doet. Maar regelmatig mediteren heeft voor mij wel wonderen gedaan voor slaapproblemen. Het houdt nog steeds niet over maar het is wel echt veel veel beter dan het was.

Waar ik tegenaan liep is enerzijds allesomvattend en anderzijds heel subtiel. Lastig te omschrijven. Waar ik voornamelijk tegenaan liep was dat ik enorm veel moest overcompenseren en chronisch overprikkeld en uitgeput was. Dus ik heb al mijn hele volwassen leven een cyclus van paar weken doorzetten en uitgeput raken en dan niet meer kunnen volhouden, of ziek worden, en alles wat uit elkaar klettert en dan depressief worden van je eigen gefaal. Alles kost mij moeite, werk, studie, concentratie. Maar ook huishouden of uberhaupt dingen ondernemen. Wat compleet wegvalt bij medicatie is dat alles zo verrekte moeilijk is en dat er ineens drie x zoveel uren in een dag zitten. Ik kan beter bedenken wat ik wil doen, wat ik daarvoor moet doen, in welke volgorde en waar ik moet beginnen EN het is makkelijker om te beginnen. En dat geldt dan voor werk/studie, maar ook voor opstaan, aankleden en de was doen. Ik kan mezelf beter readjusten als ik afgeleid word, waardoor ik niet meer elke dag 100 dingen tegelijk half doe en de dag erna weer opnieuw moet beginnen en alles uiteindelijk 3dubbel doe. Ik heb niet meer zoveel innerlijke onrust/frustratie/agitatie, zowel niet omdat ik me gewoon veel rustiger voel in hoofd/lichaam als omdat ik gewoon minder de hele dag overal tegenaan loop. Naja, dat denk ik. Ik heb nu een dag of 5 geen medicijnen omdat ik over ben gestapt op langwerkende en het een te lage dosis is nog. Maar ik word echt weer helemaal gek en ik snap niet hoe ik het 30 jaar gedaan heb. Maar het rare is dus, het is enerzijds heel subtiel en anderzijds echt life changing. Maar tegelijkertijd ook weer lastig om te pinpointen wat er dan eerst zo onmogelijk was. Ik vergelijk het maar een beetje met compleet oververmoeid zijn en niet kunnen nadenken/kiezen/plannen/overzicht creeeren of uberhaupt je tot iets zetten. En dat dan als neutraalwaarde als je je goed voelt. Ik wist niet beter waarschijnlijk, nou ik wil echt nooit meer zonder dexamfetamine.
<<

Whatever

Major Yipyapper

Berichten: 5458

Geregistreerd: 22 Feb 2016 12:09

Bericht 17 Mei 2020 19:12

Re: ADHD - volwassen

Pompoen: Haha dat heb ik dus met ADHD! Het verklaart zoveel. En inderdaad, uiteindelijk maakt het labeltje niet veel uit, maar gaat het erom of je de tools krijgt die je helpen. En medicatie was bij ADHD bij jou ook niet de oplossing toch? Er is gewoon veel overlap tussen dit soort dingen en het labeltje boeit echt totaal niet. Het belangrijkste is dat de hulp aansluit bij de symptomen waar jij tegenaan loopt. Er schijnen bijvoorbeeld ook veel mensen problemen te hebben met de ADHD vs Bordeline diagnose, omdat er ADHDers zijn met ernstig RSD (waarbij ik dan eigenlijk gewoon vind dat dat persoonlijkheidstrekjes/borderline is icm adhd) die dan boos zijn dat het geen borderline maar hun ADHD is. En dan denk ik echt who cares, de oplossing voor RSD en borderline is hetzelfde want het is hetzelfde probleem en wellicht is de ADHD dan de oorzaak van de persoonlijkheidsproblematiek maar het gaat er toch om of je de juiste expertise en hulp krijgt en niet om het stigma van het label? Die labels zeggen toch niets omdat het allemaal combinaties van symptomen zijn met enorme spectra. Ik ben mega adhd maar echt totaal niet fysiek hyperactief of impulsief (enkel qua flapuit zijn haha). Same goes for autisme, daar heb je ook enorme verschillen.

Lijkt me trouwens WEL heel lastig dat er voor autisme geen 'easy fix' is qua medicatie. Wat dat betreft heb ik ergens mazzel, haal ook heel veel uit mijn ADHD therapie, maar de medicatie is wel echt hetgeen dat niet te vergelijken valt. Leer jij goeie tools in je therapie? En dan bedoel ik niet qua zelfacceptatie (wat natuurlijk voor elke aandoening enorm helpend is), maar ook praktisch qua beter leren omgaan met dingen waar je eerder tegenaan liep? Sowieso heel fijn dat je in ieder geval eindelijk die 'waarom werkt dit niet'-vraag duidelijk krijgt. Dat helpt al zo enorm veel.
<<

Pompoen

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 7281

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:04

Bericht 22 Mei 2020 18:23

Re: ADHD - volwassen

Thanks voor je uitgebreide reactie Whatever. Toen ik op mijn 21e de diagnose ADHD kreeg had ik heel erg het gevoel dat het verklaarde waarom dingen niet gingen zoals ze hoorden te gaan bij mij. Dat het niet helemaal klopte, tja, niet iedereen is hetzelfde toch? Ik heb dus jarenlang niet aan die diagnose getwijfeld, al heb ik me wel vaak afgevraagd waarom er nog zo veel meer aan de hand leek te zijn. Getwijfeld of dat nou echt allemaal door mijn verleden gekomen zou zijn.

Ik heb later de diagnose Borderline gekregen, ook met heel veel twijfels. De therapie heeft mijn veel gebracht, maar, daar had ik het toevallig vandaag mijn mijn therapeut over, ze zijn op dit moment bezig die mentalisation based treatment, die ontwikkeld is voor behandeling van Borderline, te herschrijven voor gebruik bij mensen met ASS, daarvoor schijnt het ook een hele goede therapie te zijn.

Ik zit nog steeds in de fase van onderzoeken, maar er hebben nu meerdere mensen gekeken naar onderzoeken die eerder zijn gedaan en er blijft maar van alle kanten duidelijk uit naar voren komen dat er sprake is van ASS en ook dat er geen sprake is van ADHD en ook niet van borderline. Die diagnoses kan een streep doorheen wat hun betreft.
Ook het feit dat ik vreselijk slecht op ADHD medicatie reageerde is een indicatie dat er wellicht iets anders aan de hand is. Maar vrouwen met ASS zijn nogal moeilijk te diagnosticeren naar het schijnt. Denk dat ik daar wel een levend voorbeeld van ben.

Ik heb begint van de week een consult gehad met de psychiater erbij. Er is inderdaad geen easy fix, maar mijn grootste klacht is mijn overprikkeling en daar kan een (a-typisch) antispychoticum in lage dosering enorm goed bij helpen. Het kan zelfs zo zijn dat mijn somberheidsklachten, waar ik antidepressiva voor slik maar wat steeds opgehoogd moet worden omdat het niet genoeg lijkt te zijn, veroorzaakt worden door die overprikkeling. Als het lukt die overprikkeling te verminderen dan kan ik misschien ook andere medicatie minderen. Ik ben wel op een punt aangeland in mijn leven dat ik bereid ben om alles te slikken wat nodig is om me beter te voelen, maar dat neemt niet weg dat ik daar wel graag kritisch op ben.

Verder noemde de psychiater een techniek genaamd EFT (emotional freedom technique). Het is een therapietechniek waarbij je op verschillende plaatsen op je hoofd en borst moet kloppen en dat zou dan helpen je serotonineniveau aan te passen en beter te ontspannen.
Klinkt vreselijk vaag, maar dat is met EMDR ook. Ik vind het wel interessant ook, op je hoofd tikken kun je overal doen, al ziet het er misschien een beetje belachelijk uit, maar als je daarmee beter de dag doorkomt... Ik ben wel erg benieuwd ernaar. Ik heb een app ervan gedownload, eerste twee weken gratis en daarna best duur, in het engels, daar werken ze met affirmaties en het accepteren van gevoelens terwijl je tikt. Maar volgens mij kun je dat tikken op alles doen wat je hardop of in je hoofd wil zeggen. Het is een soort meditatie en ik vind het best prettig om te doen. Gisteren deed ik een lange sessie gericht op in slaap vallen, maar halverwege vergat ik steeds te tappen omdat ik al zo ver weg was, haha.

Ik heb tot nu toe vooral psycho educatie, maar dat helpt al enorm. Gewoon begrijpen hoe iets werkt en dat er tegen vechten geen zin heeft en wat je dan wel zou kunnen doen.
En dat compenseren en overprikkeld en uitgeput raken, dat is dus voor mij heel herkenbaar Whatever, maar bij mij schijnt dat beestje dus ASS te heten en geen ADHD wat ik altijd dacht. Maar goed, er schijnt ook echt wel flink overlap te zijn tussen ASS en ADHD.
<<

Anoniem326

Bericht 13 Sep 2020 07:41

Re: ADHD - volwassen

Even een update hier en wat vragen aan de ervaringsdeskundigen.

Ik ben gestart met concerta. De storm van gedachtes in mijn hoofd is gaan liggen. Ook de interne onrust en gejaagdheid is weg. Het voelt heel raar om zo rustig te zijn. Fijn wel. Het nare vind ik dat als het medicijn uitwerkt, mijn drukke hoofd meteen weer terugkomt. De prikkels van de dag komen dan alsnog. De liedjes in mijn hoofd, nagalmen van gesprekken, gedachtes over de dag, wat nog gaat komen en allerlei willekeurige dingen buitelen dan weer door elkaar. De hoop was dat door een rustige dag de nacht beter zou gaan. Dat is ook wel enigszins zo, maar ik ben dus in de avond toch weer heel druk in mijn hoofd. Misschien moet ik het medicijn dus ook voor de nacht gaan innemen. Herkennen jullie dit? Het uitwerken van het medicijn? Ik ga volgende maand ook starten met lichttherapie, slaaprestrictie en melatonine. Dus misschien is extra medicatie niet nodig.

Whatever wat is het verschil tussen jouw medicijn en concerta?

Hoeveel mg slikken jullie?

En vind je het ‘erg’ om op volwassen leeftijd deze medicatie structureel te gebruiken ? Ik heb het daar zelf qua acceptatie beetje moeilijk mee.
<<

Anoniem326

Bericht 13 Sep 2020 07:53

Re: ADHD - volwassen

Whatever schreef:Ik zou contact opnemen met de arts die het voorschrijft dan. Dat is niet de bedoeling en er zijn andere opties.

Ik ben juist typisch de adhd-er die rustig wordt van speed denk ik.. ;) Ik word meer slaperig van ritalin. Merk dat de gedachten iets rustiger worden, rust in mijn hoofd, niet continu liedjes aan het zingen of dingen die ik net geleerd of besproken heb eindeloos herhalen. Die stem in mijn hoofd slaat niet zo op hol. Maar het doet verder vrijwel niets qua cognitieve functies, waarschijnlijk moet ik omhoog met de dosering. Even kijken donderdag.


Dit effect heeft het dus precies bij mij. Wat grappig om dit te lezen van de liedjes en eindeloos herhalen van dingen door stem in je hoofd.
<<

Soleil

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4074

Geregistreerd: 02 Sep 2013 07:06

Bericht 13 Sep 2020 09:04

Re: ADHD - volwassen

Ik kan nog geen antwoord geven op al je vragen, maar ik ga binnenkort ook starten met medicatie.
Een paar weken gelden ben ik naar mijn huisarts gegaan om hierom te vragen. Ik krijg eerst de officiële diagnose en daarna wordt bekeken welke medicatie gaat passen.

Ik kijk nu juist uit naar medicatie, maar wie weet is dat anders als ik ze echt moet gaan slikken.
<<

Lot

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5453

Geregistreerd: 02 Sep 2013 09:34

Bericht 13 Sep 2020 10:00

Re: ADHD - volwassen

Ik weet wel dat familieleden die Concerta gebruikte ook melatonine gebruikte om rustig in slaap te kunnen vallen.
<<

Pompoen

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 7281

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:04

Bericht 14 Sep 2020 10:05

Re: ADHD - volwassen

Ook van Concerta kun je volgens mij een reboundeffect hebben waardoor je klachten na het uitwerken tijdelijk nog wat heftiger zijn dan normaal. Ik heb wel eens gehoord van mensen die het ook gebruikten om te kunnen slapen maar ik zou dat met je psychiater (of degene die het voorschrijft) bespreken. Ik zou niet alles tegelijk proberen overigens, want dan weet je niet wat nou welk effect geeft. Melatonine helpt mij ook al heel erg goed om mijn hoofd stil te zetten en te kunnen slapen dus het kan best dat alleen dat al goed werkt.
<<

Anoniem326

Bericht 15 Sep 2020 12:41

Re: ADHD - volwassen

Spannend Soleil. Ik hoop dat je snel kunt starten.

Slapen gaat super super slecht. Niet per se slechter door medicatie, maar zeker ook niet beter. Ik overleg eind van de maand of ik hiermee doorga of niet. Doel was eigenlijk overdag rustiger zijn en beter slapen, maar dat bereik ik hier dus niet mee. Ik merk wel veel verschil overdag qua rust in mijn hoofd. Dat vind ik wel fijn, maar dat was eigenlijk niet mijn hulpvraag.
<<

Soleil

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4074

Geregistreerd: 02 Sep 2013 07:06

Bericht 15 Sep 2020 13:01

Re: ADHD - volwassen

Ah wat rot, het was juist het slapen wat je op wilde lossen.
<<

Whatever

Major Yipyapper

Berichten: 5458

Geregistreerd: 22 Feb 2016 12:09

Bericht 23 Sep 2020 09:07

Re: ADHD - volwassen

Haihai, het duurde even maar beter laat dan nooit..

Allereerst: heel fijn dat de concerta zo goed werkt voor je! Wat je beschrijft met dat als het uitwerkt, dat het nog veel harder binnenkomt is een bekend effect. Dat noemen ze rebound. Ik heb daar zelf ook heel erg last van. Meestal werkt het om over te gaan op langwerkend (maar dat heb je dus al) en soms moet de dosering aangepast worden (iets verlaagd of als je meermaals tabletten neemt voor de laatste dosis verlagen). En in bepaalde mate is het vrees ik een stukje dat erbij hoor. Ik was ergens in de zomer echt helemaal klaar met die rebounds, maar toen ik het een week of 2 helemaal niet nam merkte ik wel dat ik liever 1 of hooguit 2x per dag een rebound had van ca. uurtje die ik kan plaatsen, dan dat ik weer gewoon alle dagen overwhelmed ben.

En dat vond ik eerste weken/maanden ook we lastig. Je hebt altijd gefunctioneerd zonder (of naja, eigenlijk niet echt natuurlijk, ik liep wel continu vast en ik leef nu veel prettiger) en ineens raak je 'gewend' aan hoe het ook kan en dan is het lastig om weer terug te gaan. Maar ik heb er geen moeite mee dat ik dit nu moet slikken. En ik heb ook best wel wat verhalen om me heen gehoord van mensen die een paar jaar medicatie gebruiken en daardoor toch de mogelijkheid hebben gekregen hun hersens net wat meer te trainen en bepaalde tools zich 'eigen' te maken en die daarna eigenlijk gestopt zijn met medicatie. Ik merk momenteel al weken/maanden echt soort van op wekelijkse basis verbetering qua hoeveel makkelijker dingen gaan en nieuwe trucjes die ik nu ineens WEL kan doorvoeren en bijhouden. Dus ik heb niet helemaal de angst dat ik nooit meer zonder kan functioneren, als dat al moet.

Hoe lang duren je rebounds en welke dosis/doses neem je om welke tijdstippen?

Wat betreft het slapen: ik slaap ook niet heel veel beter met de medicatie. Het is hier een zoektocht en ook niet ideaal, want langwerkend heeft veel minder effect en veel meer bijwerkingen, dus ik blijf op kortwerkend dexamfetamine. Dat betekent dat ik 10-5-5 mg neem, meestal rond 8/11/14.. Maar die middag dosis is dan dus rond 16/17 uitgewerkt en dan moet ik de werkdag nog afronden en koken en eten enzo en dat is best hinderlijk, maar als ik nog een latere middagdosis neem slaap ik weer slecht. En van slechte slaap worden adhd symptomen ook weer erger, dus dat is geen fijn cirkeltje.

Ik had wel HEEEEL sterk effect van lichttherapie en strenge hygiene (incl ook restrictie) daaromheen. Zowel qua inslapen als doorslapen als kwaliteit van slaap. Ik heb nu zelf ook een lichttherapie lamp gekocht en zit daar tussen 8 en 9 achter. En ik let weer goed op dat ik in de avond alvast wat donkerte en warmte creeer en niet te actief ben. Ik ben erg benieuwd of dat iets voor je gaat doen. Ik hoop het!
<<

Whatever

Major Yipyapper

Berichten: 5458

Geregistreerd: 22 Feb 2016 12:09

Bericht 23 Sep 2020 09:11

Re: ADHD - volwassen

Oh en ik heb in het verleden ook wel melatonine gebruikt rondom slaap, maar mijn lichttherapie coach en psychiater waren heel streng van eerst restrictie en lichttherapie en dan hopen dat je lichaam zelf leeft in de avond met donkerte melatonine aan te maken. En dat werkte eigenlijk al heel goed.

Met melatonine zit je ook vaak te hoog en/of op de verkeerde momenten, terwijl je eigenlijk wilt dat je eigen biologische klok sterker gaat werken. En je wilt niet dat je lichaam melatonine helemaal niet aanmaakt, je dat pilletje in de avond te laat of te wisselend neemt of VOORAL niet dat je melatonine vervolgens zo hoog is dat het in de ochtend helemaal niet goed afgebroken wordt en je daardoor juist suffer en slaperiger en meer down/futloos wordt.

Als je na tijdje restrictie + lichttherapie + slaaphygiene nog steeds geen goede inslaap prikkel krijgt kan melatonine laaggedoseerd wel heel goed zijn, maar het is dus beter om andersom te beginnen zeg maar. Niet melatonine gewoon zoveel bijslikken dat je sterkere slaapprikkel krijgt en vervolgens problemen hebben met de afbraak in de ochtend en de alertheid/fitheid/stemming overdag, maar juist je lichaam leren het zelf aan te maken en je gevoeligheid ervoor te stimuleren.
<<

Whatever

Major Yipyapper

Berichten: 5458

Geregistreerd: 22 Feb 2016 12:09

Bericht 23 Sep 2020 09:14

Re: ADHD - volwassen

Oh en je vroeg nog het verschil van medicatie. Je hebt verschillende soorten medicatie voor adhd, maar het meest worden stimulantia gebruikt. Hier in nederland vooral methylfenidaat (ritalin = kortwerkend, concerta = langwerkend) en dexamfetamine (amfexa/dexamfetamine = kortwerkend, elvanse/lisdexamfetamine = langwerkend). In het buitenland en met name VS hebben ze nog vele combinatie amfetamine preparaten. En soms worden er bepaalde antidepressiva voorgeschreven die ook een bij effect hebben op adhd klachten (met name wellbutrin/bupropion).

Zo'n 80-90% van de mensen reageert goed op methylfenidaat of dexamfetamine (of beide). Ze werken beide met name op dopamine (wat ook het grootste probleem is bij adhd), maar wel andersom. Methylfenidaat remt de heropname van dopamine, terwijl dexamfetamine juist de afgifte wat meer stimuleert. Bij mij deed ritalin/concerta bijvoorbeeld bijna niets, heel misschien iets meer rust maar dat was eigenlijk alleen de eerste twee weken en denk dat dat ook wel beetje placebo effect was. Want als ik het vergelijk met dexamfetamine heeft dat echt een ongelooflijk groot effect. Op rust in mijn hoofd, filteren, maar ook concentratie, taakinitiatie, overzicht, plannen. Eigenlijk alles.

Het is voor mij net alsof ik mijn hele leven wind tegen had maar het niet doorhad, met pilletjes valt die wind compleet weg en heb ik ineens met 3x minder moeite 5x meer effect/productiviteit en lijken er ook nog eens twee keer zoveel uren in een dag te zitten. En als ik de tabletjes dan weer eens niet neem heb ik ineens weer die volle bak wind tegen.
<<

Misoe

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 633

Geregistreerd: 22 Jun 2017 12:15

Bericht 23 Sep 2020 09:20

Re: ADHD - volwassen

Mijn zoon gebruikt concerta en heeft ook zeker problemen met in slaap komen. Hij "moet" zijn medicatie voor 8 uur in de morgen hebben. Tussen 19 en 20 's avonds moet je eigenlijk niks van hem verlangen, dan zit hij in zijn verwerkingstijd zoals ik dat noem. Hij kan dan ratelen over van alles, daar is geen speld tussen te krijgen. Echt met hem praten lukt dan niet, dus ik hum wat ja's en oh's. Rond half 9 gaat hij naar bed, dan is hij nog minstens een uur wakker aan het spelen met speelgoed (rubixcube, puzzeltjes, gravitrax) en pas daarna kan hij in slaap vallen.
Wanneer hij zijn medicatie later krijgt, doorloopt hij deze cyclus (die zo'n 2,5 uur duurt) dus ook later op de dag.
<<

Anoniem326

Bericht 23 Sep 2020 10:16

Re: ADHD - volwassen

Weggehaald.

Hee Misoe ook bedankt voor jouw reactie. Ik vermoed dat mijn zoon dezelfde klachten heeft als ik. Ik ga daar nog helemaal niks mee doen, maar het lijkt me als ouder best een moeilijke afweging om te kiezen voor medicatie. Viel hij voor de medicatie wel goed in slaap?
Laatst gewijzigd door Anoniem326 op 23 Sep 2020 15:25, in totaal 1 keer gewijzigd.
<<

Whatever

Major Yipyapper

Berichten: 5458

Geregistreerd: 22 Feb 2016 12:09

Bericht 23 Sep 2020 14:15

Re: ADHD - volwassen

Ik wil je niet helemaal quoten dus ik vis er even stukjes uit.

Ik ben doordat ik overdag rustiger ben in de avond ook rustiger. Ik val makkelijker in slaap. > HEEL erg herkenbaar, die rebound is echt tijdelijk en van een hele dag medicatie + rebound + daarna weer beetje tot rust komen ben ik minder horendol in mijn hoofd als ik ga slapen dan van een dag zonder medicatie. En ik slaap dus ook beter, maar wel enkel als ik die middag dosering laat gaan. Maar ik heb alsnog liever van 7/9 tot 15/16 medicatie dan niet! Uberhaupt dat cirkeltje is heel herkenbaar van slaapgebrek > meer drukte > tot punt van pure uitputting en dan goed slapen (vaak met benzodiazepine) en dan weer hetzelfde van voor af aan.

Wat goed joh dat je nu zonder de slaapmedicatie kunt! En ik merk dus echt heel erg dat ritme, slaaprestrictie, indammen van de symptomen en lichttherapie als je daar gevoelig voor bent samen een hele sterke fundering kunnen liggen.

Dat gevoel van valsspelen zou ik echt heel erg laten gaan. Maar daar heb ik het eerst ook wel moeilijk mee gehad hoor. Maar ik merk nu zo het verschil en dat zit hem absoluut niet in meer energie en doorgaan en het pep effect (wat voor neurotypicals meestal zo werkt), maar dat zit hem juist veel meer in rust, minder innerlijke onrust, makkelijker dingen overzien en ergens aan beginnen, etc. Ik denk dat je je een beetje moet gaan inlezen in hoe echt ADHD hersens gewoon anders werken.

Ik denk dat jij een beetje last hebt van hetzelfde imposter syndrome als waar ik mee worstelde. JUIST omdat we intelligent en sociaal zijn en veel kunnen overcompenseren, is die hele valkuil van 'als je maar hard genoeg wilt/probeert kun je het wel' extra gevaarlijk. Het feit dat ik met heel veel moeite en inspanning en hoofdpijn en uitputting ook zonder bril kan functioneren, betekent niet dat ik geen bril nodig heb.

En zo geldt het qua adhd ook. Je kunt absoluut werken aan het onderliggende probleem en je kunt meer planning/coaching krijgen en dat helpt ook absoluut. Het is namelijk ook niet zo simpel als een pilletje nemen en ineens gaat alles makkelijk, je moet alsnog dezelfde dingen doen en organiseren en discipline opbrengen als 'gewone' mensen. Je hebt beide nodig. Maar als ik jou een beetje inschat zoals ik je hier kent en dat combineer met mijn eigen ervaring is er qua medicatie ook wel echt iets dat gewoon niet werkt bij ons. Iemand met suikerziekte moet toch ook gewoon zijn medicijnen nemen? Ik kan ook niet zonder mijn schildkliermedicatie. En ik kan ook niet echt zonder mijn adhd medicatie. En dat is geen valsspelen, that's leveling the playing field. ;)

Kijk ook even hiernaar: https://www.facebook.com/burningbeeillu ... 3150239508

Verder merk ik dat mediteren en boeddhisme in general mij wel heel erg helpt ook qua overzicht houden in mijn hoofd, besef welke ballen wel en niet belangrijk zijn en in general loslaten en ontspannen. En ik denk dat je beide dingen kunt doen. En profiteren van de medicatie die je gewoon helpt en extra tools ontwikkelen om zelf meer rust en overzicht te creeeren.

Wat betreft slaaprestrictie: dat stelde bij mij niet zoveel voor. Ik heb het opstaan als ik niet binnen een half uur in slaap viel niet echt gedaan, omdat ik de eerste twee weken echt bijna niet sliep bij de lichttherapie. Dus dan had ik zoiets van rusten is nog altijd beter dan wakker zijn en ook nog bezig zijn. En ik ging niet piekeren of gefrustreerd wakker liggen. Maar ik had toen de luxe van 'vakantie' omdat mijn stage was vastgelopen en ik gewoon iets minder werk had ingepland. Het bestond bij mij dus meer uit elke dag op zelfde tijdstip naar bed en op, in geval van weekend/feestje max 1.5h uitslapen (dus half8 ipv 6). En dus vooral heel erg die slaaphygiene van bij opstaan voeten op de koude vloer en gordijnen open (en nu lichttherapie lamp aan) en in de avond juist geen schermen, beetje mediteren/lezen, theetje, douchen, lavendel, en op juiste moment de slaaptrein pakken die ongeveel elk uur langskomt. :smile: :smile:
<<

Anoniem326

Bericht 23 Sep 2020 15:29

Re: ADHD - volwassen

Bedankt voor je reactie whatever. Dat helpt me echt. Goed om te lezen hoe jij je erbij voelt. Heb jij lichttherapie gekregen als onderdeel van de behandeling adhd? Ik krijg die behandeling bij een slaapcentrum.
<<

Véda

Noob

Berichten: 59

Geregistreerd: 28 Jul 2020 21:33

Bericht 23 Sep 2020 17:35

Re: ADHD - volwassen

Hoe lang duurde het bij jullie dat je hartslag niet meer tekeer gaat als het uitgewerkt is. Of blijf je dat altijd wel houden? Ik gebruik nu een paar maanden Ritalin 3x 10mg. Ik had het bij een langwerkende (ik heb van alles geprobeerd) continue. Vandaar dat mijn keuze is gegaan naar 3x per dag een pilletje. Ik moet wel zeggen dat ik ze af en toe een dag gewoon niet neem of er maar twee neem ipv drie. Zou dat het misschien zijn ? Ik vind die hartslag gewoon niet prettig maar de Ritalin werkt wel goed. Op werkdagen neem ik ze dan wel altijd.

Ik heb met alle medicatie (op ééntje na) altijd wel goed geslapen. Eigenlijk tè goed. Ik ben dan ook echt een slaapkop.
<<

MrsMath

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2655

Geregistreerd: 02 Sep 2013 13:28

Bericht 11 Dec 2021 22:09

Re: ADHD - volwassen

Ik diep dit oude topic even op.
Gisteren de diagnose gehad, ergens ben ik er blij mee, maar ik merk wel dat ik vol emoties zit.
Ook omdat ik bij mijn dochter zoveel van mezelf herken en twijfel of we daar iets mee moeten.

In elk geval maandagochtend naar de apotheek voor medicatie. Hoop dat dat me wat rust gaat geven.
L 7-10-2011
N 23-5-2013
Vorige

Terug naar Persoonlijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers