wat voor biefstuk gebruik je? uit de supermarkt, van de slager? wat voor stuk vlees?
Zouten is prima. Er zijn veel tips die zeggen dat dat niet goed is, omdat het vocht er uit trekt, maar zelf merk ik daar nooit wat van en er zijn ook genoeg tips die zeggen dat het wel kan.
Idem dito voor prikken. Kan prima.
Ken je de truc met je hand? Dat je met je ene hand telkens met je duim een andere vinger vast pakt en dan duwt op de (muis?) van je hand. De stevigheid die je dan voelt, is vergelijkbaar met hoe het vlees voelt als je er met je vinger induwt. Hoe steviger die plek aan voelt, hoe meer well done het vlees is. Bij je wijsvinger is het dus nog redelijk rauw (voelt nog niet zo stevig), maar bij je ringvinger voelt het een stuk steviger en is het vlees dus al stuk gaarder.
Is overigens ook niet foolproof.
Wat het beste werkt is een goede vleesthermometer. Wij hebben een thermapen (zijn duur, 70 euro geloof ik de goedkoopste), maar werkt het beste. Op basis van de temperatuur weet je gewoon of het gaar is of niet. Sinds ik dat gebruik, is mijn vlees altijd de juiste temperatuur en dus precies gaar zoals ik wil.