Ik heb speciaal een account aangemaakt om hier even op te kunnen reageren. Ik heb helaas ook een fructose intolerantie, de symptomen die jij beschrijft zijn zeer herkenbaar voor mij. Ik ben hier zelf achter gekomen, doordat ik na het eten van bepaalde dingen soms echt op de grond lag van de buikpijn. Het is zoeken naar wat wel en niet gaat qua eten, gelukkig hoef ik fruit niet helemaal te mijden.
Meestal is het overigens ook geen intolerantie maar een malabsorptie, wat inhoudt dat je niet allergisch reageert op fruitsuikers, maar dat je lichaam de fruitsuikers niet kan afbreken. Dit zorgt ervoor dat de suikers niet in je dunne darm verwerkt worden en opgenomen in je bloed, maar doorgaan naar je dikke darm waar bacterien zitten en eigenlijk een soort feestmaal hebben van de suikers die jij zelf niet hebt kunnen afbreken. Die bacterien produceren hierbij gassen die in je darm komen waardoor je dus die symptomen krijgt. Dit is in elk geval wat ik er van begrepen heb
Ok, terug naar voeding. Zoals ik al zei, ik hoef zelf niet al het fruit te mijden, 'zuur' fruit gaat wel goed. Ik kan zonder problemen eten (dat ik nu weet) bosvruchten zoals frambozen, bramen en blauwe bessen, sinaasappel en manderijnen en meloen gaat ook goed. Daarin tegen mijd ik mango, bananen, appel, peer, druiven etc. En honing, dat is een en al fructose. Voor de rest is het verpakkingen lezen van producten, veel dingen zit fructose-glucose stroop. Overigens, bij mij gaat het (meestal) wel goed als het glucose-fructose stroop is, doordat de gewone suiker de fruitsuiker aan zich bindt en deze dan wel door mijn darmen zelf verwerkt wordt. Wil dus niet zeggen dat het voor jou ook zo werkt...
Oh en wat bij mij meteen fout gaat is slasaus. Dat wordt blijkbaar ook gezoek met fruitsuikers. En McDonalds. Sommige groentes zitten trouwens ook fruitsuikers in, broccoli, peulen. Maar ik neem dat voor lief omdat ik er niet heel veel last van heb.
In restaurants kennen ze fructose intolerantie helaas niet. Het is wel eens goed mis gegaan bij mij, maar gelukkig weet ik nu zelf beter wat ik moet mijden. Ik zeg dus geen honing en geen fruit (indien verassingsmenu oid) en anders alleen geen honing omdat ik dan weet dat er geen fruit in zit waar ik niet tegen kan.
Sorry heel verhaal, maar ben zelf zo zoekende geweest (en nog) dat ik ik beetje over enthousiast ben met ervaringen delen geloof ik. Als jij bij diëtiste bent geweest wil je dan laten weten wat die heeft gezegd? Ik ben namelijk nooit geweest dus ben wel heel benieuwd of die nog goede tips heeft!