Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Het grote borstvoedingstopic

<<

Anoniem272

Bericht 07 Mrt 2014 20:58

Re: Het grote borstvoedingstopic

Stokstaartje schreef:Ow en als jullie een melkdipdag/dagen hebben stimuleren jullie dan ook bij met de kolf? Ik ben doosdbenauwds voor als ik straks weer aan het werk en studie moet. Wat als ik dan een melkdip heb. Dan kan ik niet zoals nu haar steeds aanleggen of even weglopen om even paar minuutjes te kolven zodat het lijkt alsof ze drinkt/meer wil drinken
Kolven geeft ook weer extra stress en gedoe. Gebruik de tijd tussen de voedingen om lekker op de bank te rusten met een grote kop thee, of doe een dutje. Dat doet wonderen voor je productie, let maar op! En hoe het straks met werk en studie moet zie je dan wel weer.
<<

Nathalie

Noob

Berichten: 233

Geregistreerd: 03 Sep 2013 08:50

Bericht 07 Mrt 2014 22:40

Re: Het grote borstvoedingstopic

Pompoen ik weet dat er veel praatjes zijn wat betreft borstvoeding maar toch ga ik twijfelen.

Zara, jij herkend het dus. Ben benieuwd hoe lang het duurd voor het weer normaal is.
<<

Pompoen

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6784

Geregistreerd: 31 Aug 2013 23:04

Bericht 07 Mrt 2014 22:42

Re: Het grote borstvoedingstopic

Nathalie schreef:Pompoen ik weet dat er veel praatjes zijn wat betreft borstvoeding maar toch ga ik twijfelen.

Zara, jij herkend het dus. Ben benieuwd hoe lang het duurd voor het weer normaal is.


Tuurlijk, snap ik best! Ik probeer altijd aan te houden dat er met mijn verstand niks mis is en dat ik dat best kan volgen tenzij ik een hele goede reden zie/hoor om dat niet te doen. Mensen roepen altijd van alles maar ik filter daar uit wat ik denk te kunnen gebruiken. Verder raadpleeg ik bronnen waarvan ik denk dat ze betrouwbaar zijn.
Maar als 3 verschillende mensen hetzelfde zeggen zou ik ook gaan twijfelen hoor.
Blog: http://nog1ding.nl over liefde, luierwasjes, duurzaamheid en nog veel meer!

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
<<

Anoniem 82

Bericht 07 Mrt 2014 23:03

Re: Het grote borstvoedingstopic

Iemand nog tips voor mij toevallig? Ik geef op dit moment BV, maar het gaat moeizaam. Eerste dagen kon hij niks binnen houden, en aan de borst drinken lukte al helemaal niet. Ik ben toen gaan kolven. Inmiddels drinkt hij een paar dagen al goed aan de borst, tenminste hij hapt goed aan en zijn drinktechniek is goed. Hij krijgt echter te weinig binnen, omdat hij te snel moe is. We weten ongeveer hoeveel hij binnen krijgt omdat hij tijdens de tweede ziekenhuisopname steeds gewogen werd voor en na het voeden. De rest moet ik dus aanvullen met de fles op het moment, met gekolfde melk en waar ik te kort kom met wat kunstvoeding.

Hij is echter nog te moe om al meer te gaan drinken bij mij qua hoeveelheid merken we. Nu kolf ik dus na elke voeding. Best zwaar nog, ik ben zo dik een uur zoet. Inmiddels ook contact gehad met een lactatiekundige. Omdat mijn productie met kolven tegenvalt, moet ik nu eerst aanleggen, dan de fles en dan drie keer kolven voor 10 minuten met nog tien minuten ertussen. Nu ben ik dus zo twee uur zoet! En na een uur begint het opnieuw! Het sloopt me behoorlijk.

Iemand nog tips hoe ik hier mee om kan gaan, of iets wat ik nog kan proberen om zoon bijvoorbeeld alerter te krijgen met drinken of hoe ik nog meer mijn productie kan stimuleren? Ik probeer het nog even vol te houden in de hoop dat het verbetert. Zo niet, dan zal ik helaas stoppen. Want op deze manier heb ik amper nog tijd voor A, en kan ik minder genieten van kleine R. Maar als het even kan wil ik BV blijven geven, dus ik probeer wat ik kan en zoek naar alle mogelijke bruikbare tips.
<<

Anoniem272

Bericht 07 Mrt 2014 23:13

Re: Het grote borstvoedingstopic

Wat doe je al om je zoon alert te maken? Bij mijn zoon kriebelde ik zijn handjes, voetjes en wangen. Bij dochter hielp het om kledingstukken uit te doen: hoe kouder ze het had, hoe alerter ze was.
<<

Anoniem272

Bericht 07 Mrt 2014 23:15

Re: Het grote borstvoedingstopic

Even voor de duidelijkheid: er gingen kledingstukken van dochter uit, niet van mezelf :eyes:
<<

Teddyaapje

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 509

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:50

Bericht 08 Mrt 2014 00:38

Re: Het grote borstvoedingstopic

Groene poep kan komen door verkoudheid of ziekte, maar ook door teveel voormelk door overproductie. Misschien kun je er wat over vinden als je googlet op groene ontlasting borstvoeding.com

Een baby alerter maken kan door tussendoor verschonen, op de wang (net voor t oor) kriebelen, niet te warm kleden.
Door m veel bij je te houden in bijv. een doek maak je meer oxytocine aan waardoor je productie hoger wordt. Je hoeft niet perse steeds 10min. te kolven als je maar wel een tsr hebt, als dat stopt kun je stoppen en na 10min. weer tot t tsr weer geweest is. Verder bij elke kik je zoontje aanleggen.
Het kost veel tijd en inspanning in t begin maar het wordt zo ontzettend makkelijk na een tijdje! Succes!
Afbeelding Afbeelding

*20-7-2012*
<<

Anoniem 82

Bericht 08 Mrt 2014 15:35

Re: Het grote borstvoedingstopic

Dan doe ik volgens mij al een hoop om hem alert te krijgen. Ik kriebel zijn voetjes, handjes, wangen en zij. Probeer hem niet te warm te kleden, maar dat is soms nog wat lastig omdat hij nog wat moeite heeft met zijn temperatuur op peil te houden. En ik verschoon hem vooraf of tussendoor, afhankelijk van wanneer hij het slaperigst is. Soms moet ik hem voor de voeding al verschonen omdat hij anders helemaal niet wakker te krijgen is.

Vandaag ook maar een babyweegschaal in huis gehaald. En het valt toch nog steeds tegen. Hij heeft een halfuur lang gedronken met wat moeite (als hij dronk deed hij het goed, maar moest hem dus echt wel alert proberen te houden de hele tijd) en slechts 40cc gedronken terwijl hij er 70 moet hebben minimaal. Omdat hij zo moe is vind ik dat nog niet eens gek. Maar dat ik slechts 10cc nakolf wel. Ik kolf me suf en de productie blijft matig en wisselt heel erg. Ik kolf maximaal 80cc als hij niet gedronken heeft (maar vaak veel minder) dus dat is niet veel aangezien hij al minimaal 70 moet hebben.

Ik ben nu echt bijna de hele dag aan het voeden en kolven en maar met minimaal resultaat. Al meerdere malen contact gehad met een lactatiekundige en die is ook enigszins verbaasd dat mijn productie zo laag en onvoorspelbaar is en dat alles wat ik probeer er niet of nauwelijks effect op lijkt te hebben.

Ondanks dat ik het tot nu toe nog wel zag zitten om er alles aan te blijven doen, denk ik dat ik er nu wel bijna klaar mee ben. Het idee om te stoppen vind ik vreselijk, maar zo doorgaan kan ook niet. Ik denk dat ik hem de komende dagen aan blijf leggen en flesvoeding na geef, of dat ik toch al meteen ga afbouwen en vervolgens stop. Dit voelt wel ontzettend aan als falen, aar doorgaan voelt dat eigenlijk ook aangezien ik niet genoeg heb. En nu heb ik amper tijd om te genieten van R en om voldoende aandacht te geven aan A. Pfffff, vind het toch wek heel heftig en moeilijk dit!
<<

Stitch

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 220

Geregistreerd: 01 Sep 2013 12:24

Woonplaats: Zuid-Holland

Bericht 08 Mrt 2014 15:44

Re: Het grote borstvoedingstopic

Roze, ik heb wel andere problemen gehad in het begin, maar M was ook niet wakker te houden in het begin. Jij woont in Z toch? Bij welke kraamzorgorganisatie zit je nu? Ik heb via de waarden toen echt een superfijne lactatiekundige gehad. Zonder haar was ik echt allang gestopt. Ze weet echt zo ontzettend goed waar ze over praat, en had M toen binnen 5 minuten goed aan het drinken. Als je wilt wil ik je haar gegevens anders wel pm'en?
Afbeelding
Als liefde leven wordt...
AfbeeldingAfbeelding
<<

Anoniem28

Bericht 08 Mrt 2014 18:59

Re: Het grote borstvoedingstopic

Roze: voed je op verzoek of op schema? Ik weet niet of je het al doet, maar ik zou 'm direct gaan voeden als hij wakker wordt, iedere keer opnieuw. Verder goed hongersignalen in de gaten houden. Zodra hij wat onrustig gaat slapen, direct oppakken en aanleggen, dus niet wachten tot hij helemaal wakker is, of zelfs aan het huilen is. Hoe vaak drinkt hij bij je? Want mijn jongste die dronk pas 90 cc toen ze een maand of 4 was. Ik geloof er niks van dat ze meer dan 50cc per keer dronk toen ze nog maar een paar dagen oud was. Ze dronk wel heel vaak, dus al met al kreeg ze wel genoeg binnen. Misschien kun je het op die manier redden, aanleggen zodra hij de allereerste signalen van honger laat zien (onrustig slapen, zoekgedrag, dat soort dingen). Heeft hij wel genoeg plas- en poepluiers? Het klinkt alsof hij wat prematuur gedrag laat zien, ik denk dat als je eens een goede week verder bent, het drinken ook al wel beter gaat.
<<

Anoniem28

Bericht 08 Mrt 2014 19:03

Re: Het grote borstvoedingstopic

Stokstaart: 6 voedingen op deze leeftijd is wel heel minimaal hoor. Ik zou overdag een max van drie uur aanhouden en dan liever nog vaker aanleggen. Dan zou je kindje 's nachts wat langer kunnen slapen, maar dan kom je in totaal op een voeding of 12. Iedere keer als je een toeschietreflex hebt, stimuleert dat de productie. Je kunt dus beter 3 keer kort voeden, dan één keer heel lang.
Ik zou zoveel mogelijk live voedingen geven, omdat live drinken veel effectiever is dan kolven. Als je wel aan het kolven bent geldt ook weer dat je zoveel mogelijk die toeschietreflex op moet wekken. Dus eventueel tussendoor een paar minuten stoppen en dan weer beginnen, zodat je opnieuw een TSR krijgt.
<<

Anoniem28

Bericht 08 Mrt 2014 19:06

Re: Het grote borstvoedingstopic

Nathalie schreef:Het is dus normaal. Bedankt pompoen en exo.

Ik twijfelde omdat de kraamverzorgster van mijn vriendin vertelde dat groene poep betekend dat er niet voldoende voedingstoffen in je melk zitten. Hij is behoorlijk verkouden daardoor kan het ook veranderen dus.

Maandag is er weeg, meet en vragen uurtje bij het consultatiebureau dus zal het nog even navragen.


Dat klopt niet helemaal, wat die kraamverzorgster heeft gezegd. Groene poep kán wijzen op overproductie en dat kan betekenen dat je kindje in verhouding teveel voormelk binnen krijgt en daarmee dus minder vetten (zit in achtermelk). Dan zitten er dus niet minder voedingsstoffen in het algemeen, maar krijgt je kindje dus de minst vette melk binnen. Vaak zie je dan groene, schuimige ontlasting en is het niet echt plakpoep. Ik denk eerder dat het komt door de verkoudheid. Zeker als je verder geen tekenen van overproductie hebt.
<<

Olíve

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2814

Geregistreerd: 01 Sep 2013 15:20

Bericht 08 Mrt 2014 20:18

Re: Het grote borstvoedingstopic

Nathalie schreef:Pompoen ik weet dat er veel praatjes zijn wat betreft borstvoeding maar toch ga ik twijfelen.

Zara, jij herkend het dus. Ben benieuwd hoe lang het duurd voor het weer normaal is.


Nou ongeveer 3 weken dus.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
<<

Anoniem 82

Bericht 08 Mrt 2014 23:12

Re: Het grote borstvoedingstopic

Stitch: klopt, ik woon in Z. Vandaag toevallig de laatste dag kraamzorg gehad, ik zat ook bij de Waarden. De lactatiekundige waar we contact mee hebben gehad is ook van de Waarden. Maar er werken daar meerdere lactatiekundigen, dus als je me de naam van die van jou zou willen PB-en, graag. Je weet maar nooit, wie weet heeft iemand anders wel weer andere tips. Of misschien heb ik dezelfde al gesproken.

Rejoy: dat is helaas ook een beetje het probleem, het aantal voedingen en de tijden van voeding. Ik wil eigenlijk op verzoek voeden, maar voed nu op schema (7 voedingen). Dat komt omdat hij bijna alleen maar slaapt en niet uit zichzelf komt voor een voeding. We moeten er elke voeding weer alles aan doen om hem wakker te maken en wakker genoeg te houden om zijn voeding binnen te krijgen. De enkele keer dat hij hongersignalen laat zien (meestal 's nachts wanneer we hem iets langer laten slapen) dan pak ik hem gelijk bij me om te voeden. Ik hoop dat hij vanzelf wat meer wakker zal zijn en zelf voor voeding gaat komen, dan wil ik het op verzoek gaan doen. Nu durf ik dat nog niet, omdat hij amper zelf komt, en het wel belangrijk is dat hij ruim voldoende drinkt. Hij is van de week nog opgenomen vanwege een te hoog bilirubinegehalte en moet nu genoeg drinken om zijn afvalstoffen kwijt te raken.

Nou, ik heb het vanmiddag echt even moeilijk gehad en er ook een potje om zitten huilen, maar voor nu ben ik eruit. Ik laat hem elke voeding aan de borst drinken en geef daarna wat kunstvoeding met de fles. Het kolven zie ik op het moment niet meer zitten. Ik hoop alleen dat ik nog wel productie blijf houden nu ik kunstvoeding erbij ga geven. Ik zal alleen wel moeten als ik niet kolf, want ik merk dat hij na aan de borst gedronken te hebben nog genoeg uit de fles ook opdrinkt. Ik denk dus dat hij inderdaad niet genoeg uit de borst weet te halen, hij valt op een gegeven moment in een diepe slaap en drinkt dan ook niet meer.
<<

Pomodori

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 520

Geregistreerd: 02 Sep 2013 21:28

Bericht 08 Mrt 2014 23:30

Re: Het grote borstvoedingstopic

Roze, onze zoon was ook ontzettend moeilijk wakker te krijgen voor een voeding. Het drinken ging ook echt rampzalig. Wij zijn toen overgestapt op een voeding aan de borst drinken en de volgende voeding was gekolfde melk. Dat laatste kostte hem minder moeite om te drinken en dan kon hij eerder weer slapen en energie opdoen Voor de volgende voeding aan de borst. Dit werkte voor ons erg goed. Na verloop van tijd zijn we gaan afbouwen naar twee aan de borst en dan aan de fles en zo verder.
Maar ik moet wel zeggen dat ik qua productie wel gelijk voldoende had. Ik kolfde dan al snel enkel 100 ml.
augustus 2013
<<

Anoniem 45

Bericht 09 Mrt 2014 00:12

Re: Het grote borstvoedingstopic

Roze, voor de productie kan je Fenegriek thee drinken dat werkt erg goed. Krijg je wel een toeschietreflex? Anders kan je daar neusspray voor krijgen.
<<

Stitch

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 220

Geregistreerd: 01 Sep 2013 12:24

Woonplaats: Zuid-Holland

Bericht 09 Mrt 2014 08:36

Re: Het grote borstvoedingstopic

Roze, wij hebben M de eerste 2 weken ook steeds wakker moeten maken, omdat hij zelf niet wakker werd. Ook kregen we hem eigenlijk niet wakker om te drinken, en als we hem dan wel wakker hadden, viel hij eigenlijk direct weer in slaap. Na 2 weken werd dit eigenlijk wat beter, en werd hij ook zelf wakker. Hij had gewoon flink wat groei in te halen (hij was te klein en ik ben toen daarom ook ingeleid) en het was ook hier een flink heftige bevalling. M zag ook heel erg geel (en heeft heel lang ook nog wat geel gezien) maar op de dag dat het het ergst was, is er geen verloskundige geweest. De dag erna is hij er wel op geprikt, maar zaten we echt net onder de grens. Jouw verhaal over R klinkt dus heel erg herkenbaar voor mij, afgezien van het feit dat ik gelijk met flinke overproductie zat. Is de lactatiekundige ook echt bij je langsgeweest? Dat zou ik sowieso wel laten doen als ik jou was. M hapte wel goed aan, maar had achteraf de kracht niet om zelf goed te zuigen. Hier was de oplossing toen een tepelhoedje, de lactatiekundige had hem binnen een minuut effectief aan het drinken. Ze was heel erg recht voor z'n raap, en we hebben ook de eerste paar weken nog telefonisch contact gehad, en daarna nog via de mail. Ze wilde gewoon echt weten hoe het ging, en had ook steeds goede tips. M wordt morgen 6 maanden, en ik geef nog steeds volledige borstvoeding. Maar zonder haar was dat echt niet gelukt. Ik ga je zo even haar gegevens sturen!
Afbeelding
Als liefde leven wordt...
AfbeeldingAfbeelding
<<

Anoniem 82

Bericht 09 Mrt 2014 13:19

Re: Het grote borstvoedingstopic

Pomodori: Dat is misschien ook nog een optie voor ons, bedankt voor de tip! Wat kolfde jij al veel dan, wauw! Ik kolf maximaal 80cc in totaal van twee borsten samen en dat is na de nacht wanneer er ongeveer 5 uur tussen heeft gezeten. De rest van de dag met moeite 60 en soms nog minder..

Helena: bedankt voor de tip! Ik ga kijken voor fenegriek, heb er meteen wat over opgezocht en aangezien het ook nog eens een natuurlijk middel is wil ik het zeker proberen! Of ik een toeschietreflex heb weet ik niet eens, dom hè? Ik voel hem in elk geval niet. Maar ik denk dat ik er wel eentje heb, ik heb een tweefase kolf staan en tijdens de eerste fase komt er al een beetje melk.

Stitch: Bedankt voor je berichtje!! Ik spreek morgen dus de lactatiekundige weer, en ga zeker iemand thuis laten komen nu.

Ik heb geen idee of het eenmalig was of dat het nu ineens wat beter gaat, maar meneertje heeft vandaag al twee volledige voedingen bij mij kunnen drinken! Niet nagekolfd en ook geen kunstvoeding hoeven geven. Ik weeg hem voor en na de voeding, en de laatste keer zou hij zelfs ongeveer 85cc op hebben. Ik hoop echt heel hard dat er toch een stijgende lijn in zit nu.
<<

Teddyaapje

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 509

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:50

Bericht 09 Mrt 2014 22:21

Re: Het grote borstvoedingstopic

Roze, T. heeft de eerste week ook int zh gelegen omdat hij teweinig dronk. Hij was ook niet wakker te krijgen vaak. Bij hem hielp t juist om hem te laten slapen en pas te voeden als hij zelf wakker werd,dan dronk hij effectief. Als je dit zou willen proberen zou ik wel na 3u kolven (1x een tsr opwekken) en max.4,5u tussen 2 voedingen aanhouden want een baby kan ook suf worden als hij te lang niet drinkt en zich daardoor niet melden. Misschien kun je dit eens met de LK bespreken.
Afbeelding Afbeelding

*20-7-2012*
<<

Teddyaapje

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 509

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:50

Bericht 09 Mrt 2014 22:32

Re: Het grote borstvoedingstopic

Ah roze, ik zie net een uber cute foto van R. op fb! Wat een scheetje! Ik zie wel dat hij een fopspeen heeft,deze zou ik niet geven en hem aan de borst van zn zuigbehoefte afhelpen.
Afbeelding Afbeelding

*20-7-2012*
<<

Anoniem 82

Bericht 09 Mrt 2014 22:55

Re: Het grote borstvoedingstopic

Bedankt voor de tips Teddyaapje! Ik zal het morgen met de lk bespreken of dat nog een goed idee is, kijken wanneer hij zelf komt en als het te lang duurt vast kolven. Het speentje was ik erg op tegen, maar hebben ze in het zh aan hem gegeven terwijl ik aangegeven had dit niet te willen. Hij lijkt het wel heel fijn te vinden, daarom ben ik hem toch maar blijven geven. Maar aangezien hij er vast nog niet heel erg aan gewend is (hij heeft hem maar een paar keer per dag eventjes) ga ik hem toch maar weer wegleggen denk ik. Kan ik hem altijd nog geven over een tijdje, nu wil ik eerst alles doen wat kan helpen om de BV te laten slagen.
<<

Teddyaapje

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 509

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:50

Bericht 09 Mrt 2014 23:32

Re: Het grote borstvoedingstopic

Een speentje is op zich niet erg, T. en J. hebben er ook beide een (gehad), maar dat zou ik pas doen als de bv helemaal goed op gang is. Voor nu dat ding de deur uit en aanleggen!
Afbeelding Afbeelding

*20-7-2012*
<<

Fiederilsje

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6516

Geregistreerd: 31 Aug 2013 21:44

Bericht 10 Mrt 2014 09:54

Re: Het grote borstvoedingstopic

Liam is nu bijna 9 weken en kwam voor 7-8 voedingen. Nu lijkt hij weer wat meer aan de borst te willen en moet ik 3x per nacht wakker worden (1x late avond en 2x nacht) om hem te voeden. Hij is dan niet lang bezig, 5-10 minuten per borst en dus is met een half uur de rust wel weergekeerd. Ik slaap dan niet direct. Ik probeer hem langer te voeden, maar hij laat zich niet wakker houden (en dat wil ik ook niet eigenlijk). Alleen zijn zulke nachten voor mij wel heel zwaar, ik heb meer aan meer uren slaap achter elkaar en tussendoor een uur wakker. Is er iets dat ik kan doen om dit in de hand te werken?

Overigens is dit iets van de laatste 4 à 5 dagen en ik hoop met heel mijn hart dat dit een soort van overgangsfase is.
L2014 & H2017
<<

Teddyaapje

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 509

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:50

Bericht 10 Mrt 2014 11:07

Re: Het grote borstvoedingstopic

Wij slapen samen en ik merk amper iets van de nachtvoedingen. Ik herinner me smorgens vaak dat hij heeft gedronken, maar hoevaak of om welke tijden dat was daar heb ik dan geen idee van.
Afbeelding Afbeelding

*20-7-2012*
<<

Fiederilsje

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6516

Geregistreerd: 31 Aug 2013 21:44

Bericht 10 Mrt 2014 11:16

Re: Het grote borstvoedingstopic

Wat lijkt me dat heerlijk zeg!
L2014 & H2017
VorigeVolgende

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers