Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Het grote borstvoedingstopic

<<

Anoniem 82

Bericht 11 Jun 2014 22:19

Re: Het grote borstvoedingstopic

Bedankt voor alle tips!

Choco, weet jij misschien iets meer over eventuele lichamelijke oorzaken voor teveel groeien (omdat je dat noemt)? Ben wel benieuwd wat dat mogelijk zou kunnen zijn. Ondanks dat ik nog niet zo enorm veel verstand heb van alles rondom BV leek het advies van het CB me dus ook al niet echt geweldig. Ben ook allang blij dat ik na een moeizame start met weinig productie zo ver gekomen ben en het nu goed gaat, wil dat echt niet in gevaar brengen door zulke dingen te gaan proberen. Ik heb de curve trouwens ingevuld op borstvoeding.com, daar hou ik hem al een tijdje bij. Bij het CB zit hij hoger dan bij deze curve. Hier zit hij tussen de middelste en bovenste lijn in, bij het CB op de bovenste als ik het goed zag. Al is hij dan in verhouding nog steeds wel aan de zware kant, want qua lengte gaat hij niet zo hard maar gewoon gemiddeld.

Ik denk dat ik wat het CB betreft even afwacht wat ze de volgende keer zeggen, en zelf ook weer even meekijk naar de curve en de gewichtstoename. Hij is bijvoorbeeld afgelopen 6 weken dus wel veel gegroeid, maar laatste twee weken werd dat al minder (ik weeg hem nog ongeveer eens per week thuis). Dus wie weet gaat het al vanzelf wat afzwakken. Ik zal hem thuis nog maar even blijven wegen dan, als het lukt (hij ligt verre van stil en dat vind onze weegschaal niet zo leuk, haha).

En ik ga wel vast kijken naar een lk, even kijken of ik er eentje kan bellen of mailen aangezien langskomen nu denk ik niet eens heel nodig is. Dan weet ik in elk geval wat ik wel kan doen eventueel, en kan ik dat ook tegen het CB zeggen.

Het is ook wat, bij dochter kreeg ik in het begin commentaar dat ze te langzaam groeide, maar kon er moeilijk extra voeding inproppen. En R groeit te snel, maar minderen qua voeding terwijl hij wel honger heeft lijkt me ook weer niet de bedoeling. Kortom, het is ook nooit goed :laughcry:
<<

Tiramisu

Kwebbel

Berichten: 450

Geregistreerd: 01 Sep 2013 21:06

Bericht 11 Jun 2014 22:40

Re: Het grote borstvoedingstopic

De gewichtscurve hoeft ook niet op dezelfde lijn te liggen als de lengtecurve. Mijn dochter zit wat lengte betreft bijvoorbeeld op de bovenlijn, terwijl ze wat gewicht betreft op de middenlijn zit. Belangrijker is dat een kindje zijn eigen lijntje daarin volgt, en ook daar mogen best wel uitschieters in zitten. Vaak trekt het later weer recht en soms is er ook gewoon geen pijl op te trekken.

Wanneer een kindje werkelijk extreem groeit en boven zijn eigen curve uit blijft stijgen kan verder onderzoek wel wenselijk zijn. Dat zou kunnen wijzen op bijvoorbeeld schildklierproblemen of problemen in het spijsverteringssysteem. Zoals gezegd: te sterke groei bij borstgevoede kindjes komt echt maar heel weinig voor, en je geeft zelf ook aan dat hij de laatste weken weer wat minder hard is gegroeid. Misschien komt hij na een groeispurt nu weer wat terug bij zijn eigen lijntje. Bovendien groeien lengte en gewicht niet altijd gelijk. Vaak heeft eerst het één een groeispurt, en daarna het andere.

Wat denk je zelf? Maak je je zorgen om zijn groei of heb je het idee dat het wel goed zit?
februari 2012
november 2015
<<

Anoniem 82

Bericht 11 Jun 2014 23:04

Re: Het grote borstvoedingstopic

Oja, dat is eigenlijk wel logisch dat lengte en gewicht niet gelijk hoeven te zijn. Dat was bij dochter toevallig wel zo voor lange tijd, inmiddels begint ze wat meer de lengte in te schieten met een gemiddeld gewicht.

Ik vind het zelf lastig wat ik van zijn gewicht moet vinden. Hij groeit inderdaad hard, maar lijkt verder heel tevreden, lijkt op het oog nergens last van te hebben en ontwikkelt zich tot dusver ook goed. Alleen is hij inderdaad wel flink, en met name zijn buik is qua verhouding echt heel dik. Niet dat ik me daar aan stoor, maar vraag me soms wel af of alles daar wel goed zit. Zeker na zijn ziekenhuisopname zit de schrik er snel in. Maar zijn buik schijnt tot nu toe steeds wel dik te zijn, maar ook soepel en geen merkbare bijzonderheden.

Ik denk dat ik nog even afwacht hoe het tot de volgende controle gaat qua gewicht, en dat ik anders naar de huisarts ga. In onze huisarts heb ik wel vertrouwen en ze is volgens mij ook wel pro BV, dus dat lijkt me een goede plek om te starten als ik verder wil laten kijken. Zeker aangezien hij het goed lijkt te doen verder, en nog wel binnen de curve valt, denk ik dat ik het nog wel een paar weken durf aan te kijken.
<<

Teddyaapje

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 509

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:50

Bericht 11 Jun 2014 23:19

Re: Het grote borstvoedingstopic

http://www.lalecheleague.nl/zorgverlene ... vergewicht

Bij mij deed de cb arts ook moeilijk over de snelle groei van J. en gaf ik veel te veel voedingen. Hij krijgt op verzoek en zat toen met 2mnd rond de 10voedingen. Volgens haar was er volgens rece t onderzoek gebleken dat voeden op verzoek tot overgewicht kon leiden op latere leeftijd. Ik heb bovenstaand artikel met de groeicurve van de who uitgeprint en de afspraak erna aan haar overhandigd met de boodschap dat ik t zo jammer vind dat er zo vaak verkeerde adviezen worden gegeven en er te weinig wordt samengewerkt/doorverwezen naar een LK.

J. Was met 8mnd 10,5kg. Hij is nu 10mnd en loopt langs dingen af en met de babywalker. Met 4mnd rolde hij van rug naar buik, ging met 6mnd tijgeren en kroop met 8mnd. Geloof niet dat hij een motorische achterstand heeft.
Afbeelding Afbeelding

*20-7-2012*
<<

Anoniem 82

Bericht 12 Jun 2014 17:46

Re: Het grote borstvoedingstopic

Bedankt voor de link Teddyaapje! En het klinkt zeker niet alsof J motorisch achterloopt, hij is juist best vlot zo te lezen! Ik ga denk ik je stukje ook uitprinten en volgende keer meenemen.

En qua aantal voedingen doet R het vanaf het begin af aan eigenlijk heel netjes, in het begin 7 à 8 voedingen en nu gemiddeld 6. Maar volgens het CB kon het best naar 5.. Ja prima, maar liever alleen als R dat zelf aangeeft.
<<

Tiramisu

Kwebbel

Berichten: 450

Geregistreerd: 01 Sep 2013 21:06

Bericht 12 Jun 2014 19:43

Re: Het grote borstvoedingstopic

Op CB's houden ze wat hoeveelheid voedingen flessen schema's aan. Bij flessen kan dat (hoewel je je ook daarbij af moet vragen of dat wenselijk is). Bij borstvoeding kan je door het vroeg afbouwen van voedingen het vraag en aanbod dusdanig verstoren dat de melkproductie flink afneemt en er dus niet voldoende melk meer is. Zes voedingen per etmaal vind ik al niet veel (maar als je op verzoek voedt is dat prima, je hoeft er echt niet meer in gaan 'duwen' dan je zoontje vraagt, zeker niet als hij zo goed groeit :) ).
februari 2012
november 2015
<<

Anoniem 82

Bericht 12 Jun 2014 23:07

Re: Het grote borstvoedingstopic

Ik voed inderdaad op verzoek (heel af en toe op mijn verzoek bijvoorbeeld ivm dochter van en naar psz rijden). Ik was er eerlijk gezegd ook verbaasd over dat hij vanaf het begin af aan relatief weinig voedingen vraagt, ik had gelezen dat 10-12x niet eens uitzonderlijk was. De laatste dagen krijgt hij wel meer voedingen denk ik, hij drinkt vaker. Al hou ik het niet eens exact bij, maar denk dat hij de afgelopen warme dagen op 7 of 8 keer zat. Dan drinkt hij wel iets korter dan normaal. Gezien zijn groei ben ik niet bang dat hij te weinig drinkt, maar hij drinkt inderdaad niet heel vaak vergeleken met wat ik gelezen heb over BV.

Ik vind het wel raar dat ze op het CB doen overkomen of ze alles weten, maar ondertussen dezelfde schema's voor voedingen en groeicurves toepassen op zowel fv als bv kinderen. Ik blijf het wonderlijk vinden dat bepaalde dingen daar niet doordringen ofzo.
<<

Happydobby

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3340

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:09

Bericht 12 Jun 2014 23:09

Re: Het grote borstvoedingstopic

Roze J.is iets ouder dan R.en ik zit op 7 a 8 voedingen per dag, soms ook 6. a. 7. 5 zou bij mij de productie om zeep helpen, had ik bij M. die op 5 zat tenminste.
M:21072011
J :08012014
<<

Teddyaapje

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 509

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:50

Bericht 12 Jun 2014 23:32

Re: Het grote borstvoedingstopic

Roze schreef:
Ik vind het wel raar dat ze op het CB doen overkomen of ze alles weten, maar ondertussen dezelfde schema's voor voedingen en groeicurves toepassen op zowel fv als bv kinderen. Ik blijf het wonderlijk vinden dat bepaalde dingen daar niet doordringen ofzo.


Mooi gezegd Roze!

Ik lees vaak dat moeders bij het cb 'ja en amen' zeggen en vervolgens iets heel anders doen. Ik pas hiervoor. Ik ben waarschijnlijk meer up to date wat bv betreft dan de cb arts en ik informeer haar liever over wat ik weet in de hoop dat ze er wat mee doet en andere moeders de juiste adviezen zal geven.
Afbeelding Afbeelding

*20-7-2012*
<<

Anoniem272

Bericht 13 Jun 2014 08:01

Re: Het grote borstvoedingstopic

Ik ben het met Roze eens.

Teddyaapje: het klinkt zo een beetje alsof je neerkijkt op van die moeders die 'ja en amen' zeggen op het CB. Wat jammer. Ik ben zo'n moeder en het is uit respect voor de arts dat ik mijn mond houd. Ik lees net als jij veel, maar het voelt niet als mijn plek om dan boven een kinderarts te gaan staan. Dan zou ik er eerst echt voor doorgeleerd willen hebben.
<<

Teddyaapje

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 509

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:50

Bericht 13 Jun 2014 08:40

Re: Het grote borstvoedingstopic

Filoria, je kent me toch, ik kijk neer op iedereen die t anders doet als mij. Jezus wat een aanname weer zeg. Ik word hier ewoon kwaad van. Ik spreek uit ervaring als ik t heb over verkeerde adviezen die notabene door professionals gegeven worden die er bij mij voor gezorgd hebben dat ik 20mnd ft gekolfd heb ipv live te voeden, want dat had gewoon gegaan met de juiste aanpak. En als ik om me heen hoor hoe vaak de bv niet slaagt door verkeerde adviezen dan pas ik ervoor om ja en amen te zeggen terwijl je beter weet. Niet omdat ik betweterig ben maar omdat ik hoop andere moeders hiermee te kunnen helpen. Zou een hoop onnodig verdriet kunnen schelen.
Afbeelding Afbeelding

*20-7-2012*
<<

Anoniem180

Bericht 20 Jun 2014 13:44

Re: Het grote borstvoedingstopic

Weer een bv-vraag :)

Mijn dochter is 5,5 week en drinkt altijd goed. Over het algemeen 's avonds wel wat onrustiger, maar verder wel oké. Nu lijk ik sinds vandaag een enorm toeschietreflex te hebben. Eerder had ik dit helemaal niet en lekte ik ook geen melk en spoot het er ook nooit uit, hooguit één druppel. Ik gebruik ook al sinds de kraamweek geen zoogcompressen meer. Vannacht viel het me al op dat ik heel veel melk gelekt had. Vandaag gaat het drinken ook opeens moeizaam. Dochter laat huilend los en ik zie de melk er dan nog verder uit spuiten. Ze krijgt het bijna niet weg. Waar komt dit opeens vandaan? Ze lijkt er best wel last van te hebben, zeker omdat ze ook nog wel eens spuugt en haar slokdarm wat geïrriteerd lijkt. En wat doe ik hier verder aan? Het voeden wordt zo een stuk lastiger...
<<

Soleil

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3770

Geregistreerd: 02 Sep 2013 08:06

Bericht 20 Jun 2014 15:28

Re: Het grote borstvoedingstopic

Hoi, ik wil niet zeggen dat ik hetzelfde heb gehad, maar ik had een manneke wat na een paar slokken drinken huilend losliet en niet meer verder wilde drinken. En ik heb in die tijd ook veel melk gelekt.
Omdat het huilen echt door merg en been ging heb ik een lk gebeld en die zei het volgende:
Dat mijn zoontje niet goed dronk omdat hij zich steeds verslikt. (Was ook zo) En ik kreeg het advies om een tijd te voeden in de 'paardrijhouding'. Je kan ook zoeken op voedingshoudingen bij hyperlactatie. Bij de paardrij houding lig je onderuit als in een luie stoel en je kindje op je borst, hierdoor drinkt het tegen de zwaartekracht in. Als het goed is is het dan wat beter te behappen.
Bij ons heeft het heel goed gewerkt en mijn zoontje kon weer rustig drinken. Misschien helpt dit bij jullie ook.
Succes!
<<

Teddyaapje

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 509

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:50

Bericht 20 Jun 2014 16:59

Re: Het grote borstvoedingstopic

Waar t door komt weet ik niet maar je kunt de melk met t toeschietreflex in een kolfflesje laten weglopen en daarna weer aanleggen zodat ze rustig kan drinken. De opgevangen melk kun je invriezen om een voorraad aan te leggen.
Afbeelding Afbeelding

*20-7-2012*
<<

Teddyaapje

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 509

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:50

Bericht 20 Jun 2014 17:01

Re: Het grote borstvoedingstopic

Biological nurturing kun je toepassen om de melkstroom iets te minderen omdat de zwaartekracht niet meespeelt op die manier.
Afbeelding Afbeelding

*20-7-2012*
<<

Soleil

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3770

Geregistreerd: 02 Sep 2013 08:06

Bericht 21 Jun 2014 10:20

Re: Het grote borstvoedingstopic

Teddyaapje schreef:Waar t door komt weet ik niet maar je kunt de melk met t toeschietreflex in een kolfflesje laten weglopen en daarna weer aanleggen zodat ze rustig kan drinken. De opgevangen melk kun je invriezen om een voorraad aan te leggen.

Is dat dan niet allen de voor-melk waar je dan een voorraad van hebt? Of is dat achterhaald wat ik nu zeg?
<<

Anoniem 82

Bericht 21 Jun 2014 12:50

Re: Het grote borstvoedingstopic

Soleil schreef:
Teddyaapje schreef:Waar t door komt weet ik niet maar je kunt de melk met t toeschietreflex in een kolfflesje laten weglopen en daarna weer aanleggen zodat ze rustig kan drinken. De opgevangen melk kun je invriezen om een voorraad aan te leggen.

Is dat dan niet allen de voor-melk waar je dan een voorraad van hebt? Of is dat achterhaald wat ik nu zeg?

Dat vroeg ik me ook af! Al is het hier toch niet van toepassing, ik lek soms hooguit een paar druppels. Dus daar ga ik geen voorraad van aanleggen :laughcry:

Hier ondertussen de laatste paar dagen afgebouwd naar 5 voedingen. Tenminste, zoon heeft dat gedaan, want ik voed nog gewoon op verzoek. Hij slaapt de laatste dagen ook weer wat meer, ik denk dat het daar mee te maken heeft dat hij minder komt. Groeien doet hij overigens nog steeds explosief, vanmorgen maar liefst 7870 gram schoon aan de haak en nog geen 4 maanden oud :clown:
<<

Suus

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 10846

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:38

Bericht 21 Jun 2014 13:03

Re: Het grote borstvoedingstopic

Haha, flinke baby Roze! Mijn dochter is maar een halve kilo zwaarder :smile:
26 september 2013
30 december 2015
11 juni 2019
<<

Anoniem 82

Bericht 21 Jun 2014 13:14

Re: Het grote borstvoedingstopic

Ja, het is echt een flinkerd! Zijn zus woog zoiets met 8 maanden (denk zoiets als jouw dochter), echt een verschil! En jouw dochter zal vast wat langer zijn dan de 62cm van mijn zoon. We hebben hier een kleine dikkerd, hihi!

Ben wel benieuwd wanneer zijn groei wat gaat afvlakken, lees overal wat anders over BV kindjes en de groei. We gaan het wel zien, hoop wel dat hij op een gegeven moment wat langzamer gaat groeien. Want ik draag hem zo graag, maar zijn zus werd rond de 13kg voor mij te zwaar voor langere stukken. Nu is hij dat natuurlijk nog lang niet, maar zijn zus was dat pas met ruim twee jaar en ik denk dat hij dat niet gaat redden.
<<

Suus

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 10846

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:38

Bericht 21 Jun 2014 15:15

Re: Het grote borstvoedingstopic

Ja, ze is ongeveer 75 cm, een lange slanke meid, al heeft ze nog genoeg schattige babyvetjes :heart:

Hier vlakte de groei na een maand of vijf behoorlijk af, hij zal vast niet lang meer op deze topsnelheid blijven groeien :smile: Hopelijk kan je hem nog lekker lang dragen, daar geniet ik ook zo van.
26 september 2013
30 december 2015
11 juni 2019
<<

Stitch

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 220

Geregistreerd: 01 Sep 2013 12:24

Woonplaats: Zuid-Holland

Bericht 24 Jun 2014 20:06

Re: Het grote borstvoedingstopic

Sinds gisteren heb ik een borstontsteking te pakken. Ik dacht zelf nog niet heel heftig, wel een wat rodere plek (niet knalrood) en wat hardere plekken. Verder doet het ook best pijn, maar is het nog redelijk te doen. Nu zit ik zelf ziek thuis, en heb ik M gewoon naar het kdv gebracht vandaag. Ik moest dus zelf kolven, en waar ik normaal met gemak 280-320 cc kolf (in 1 of 2 keer, mag sinds kort nog maar 1 keer kolven op t werk) kolfde ik nu met moeite 240 cc in meerdere keren, niet genoeg voor zijn voedingen morgen. Dus hopen maar dat hij dat red (hij krijgt overdag 2 flessen van 160cc). Is het normaal dat je productie terug kan lopen door een borstontsteking? En hoe kan ik dat weer terug opkrikken? Extra aanleggen heeft geen zin, dan drinkt hij hooguit 3 slokken, helaas.
Daarnaast kwam ik na het kolven erachter dat er tijdens het kolven er hele kleine beetjes pus uit mijn tepel kwam, echt maar heel weinig, en het kwam ook niet in de melk, maar bleef een beetje op mijn tepel plakken zeg maar. (Sorry voor de vieze details :palm: ) nu ga ik morgen sowieso de huisarts bellen, want ik denk dat er niet onder antibiotica uit te komen is helaas. Maar mag ik M nu gewoon voeden met die borst? En de melk die ik vandaag afgekolfd heb, mag ik die gewoon laten geven? Ik hoop dat iemand me kan helpen!
Afbeelding
Als liefde leven wordt...
AfbeeldingAfbeelding
<<

Stitch

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 220

Geregistreerd: 01 Sep 2013 12:24

Woonplaats: Zuid-Holland

Bericht 24 Jun 2014 21:24

Re: Het grote borstvoedingstopic

Niemand die hier ervaring mee heeft? :(
Afbeelding
Als liefde leven wordt...
AfbeeldingAfbeelding
<<

Suus

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 10846

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:38

Bericht 24 Jun 2014 22:15

Re: Het grote borstvoedingstopic

Oh, wat vervelend Stitch! Ik zou het ook niet weten... Ik zou het de huisarts even vragen.
Maar wat kolf jij normaal gesproken veel joh! Ik zit meestal op 100 tot 140 cc per keer.
26 september 2013
30 december 2015
11 juni 2019
<<

Red rose

Noob

Berichten: 231

Geregistreerd: 01 Sep 2013 21:07

Bericht 24 Jun 2014 23:03

Re: Het grote borstvoedingstopic

Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar volgens mij moet je juist voeden met die borst. Je kindje krijgt de melk er het beste uit, probeer om zijn onderkaak in de richting van de verstopping te houden. Productiedip komt volgens mij ook vaker voor bij borstontsteking. Toch vaker aanleggen en evt. kolven denk ik. Op borstvoeding.com vind je vast ook veel info.

Succes en beterschap ermee.
februari 2011
april 2013
<<

Happydobby

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3340

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:09

Bericht 24 Jun 2014 23:26

Re: Het grote borstvoedingstopic

Stitch schreef:Niemand die hier ervaring mee heeft? :(Geen ervaring maar wel gelezen dat je moet voeden, en goed leeg laten drinken.
M:21072011
J :08012014
VorigeVolgende

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers