Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Biechttopic

<<

Jena

Noob

Berichten: 82

Geregistreerd: 23 Apr 2014 15:41

Bericht 21 Sep 2014 17:43

Re: Biechttopic

Ik ben niet zo bekend met het fenomeen petekindjes, maar dat is toch ook dat de kinderen daar naartoe gaan als de ouders beiden overlijden? In dat geval vind ik het wel een beetje gek; ik zou mijn kinderen altijd bij elkaar willen laten. Of heb ik nu een verkeerde definitie van peettante/peetoom ?
Vervelend in ieder geval dat je je gepasseerd voelt.
Heb je wel een goede band met je broer? Misschien kun je eens vragen wat hun beweegredenen waren bij het kiezen van een peettante/ oom? Al zou ik dat zelf waarschijnlijk niet doen om ze niet in verlegenheid te brengen.
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 13259

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:29

Bericht 21 Sep 2014 17:49

Re: Biechttopic

Volgens mij hoeft een peettante of peetoom niet per se ook voogd te worden na het overlijden.

Ik kan me wel voorstellen dat je je gepasseerd voelt, ik zou daar ook erg van balen.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Biechtje

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4021

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:53

Bericht 21 Sep 2014 17:50

Re: Biechttopic

Ja klopt. En mijn band met broer was op zich redelijk..steeds beter weer. Maar met schoonzus wat minder helaas.
Misschien moet ik het ook aankaarten, maar ze zijn pas bevallen dus vind het beetje ongepast om te vragen.
<<

Jena

Noob

Berichten: 82

Geregistreerd: 23 Apr 2014 15:41

Bericht 21 Sep 2014 18:02

Re: Biechttopic

Denk dat het inderdaad (vooral zo snel na de bevalling) ongepast is om te vragen. Gefeliciteerd trouwens, je bent wel tante geworden!!
Zou natuurlijk kunnen dat je schoonzus jou niet zo ziet zitten als peettante en dat ze deze vrienden daarom geschikter vonden.
Wat is " peettante zijn" dan precies?
<<

Biechtje

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4021

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:53

Bericht 21 Sep 2014 18:12

Re: Biechttopic

Ik weet ook niet precies wat zij van een peettante/oom verwachtten omdat ze mij niet gevraagd hebben.

Dank je wel Jena. Vind dat op zich ook erg leuk, tante zijn. Helaas heb ik er bij de 1e niet veel van mogen genieten nog. Zij hebben weinig tijd o.a., voor mij en mijn ouders.
<<

Anoniem166

Bericht 21 Sep 2014 18:24

Re: Biechttopic

Ik ben niet zo bekend met het fenomeen peetoom en peettante, dacht dat dat meer iets van vroeger was. Ik ben het in mijn omgeving unieker geval nog nooit tegengekomen.

Ik snap wel dat je het jammer vindt. Als ik zo lees dat ze weinig tijd hebben voor jou en je ouders, dan heb ik het idee dat jouw broer niet dezelfde waarde toekent aan familiebanden als jij dat doet. Voor jou is dat denk ik belangrijker dan voor hem. En als hij weinig contact zoekt, dan snap ik ook wel dat je broer en schoonzus niet voor jou kiezen, maar iemand die misschien dichter bij hen staat.

Wel van harte gefeliciteerd trouwens. Misschien kun je het eens aankaarten. Misschien is voor hem niet duidelijk dat je graag meer betrokken wordt bij hun kinderen en denkt hij daar niet zo over na.
<<

Biechtje

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4021

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:53

Bericht 21 Sep 2014 18:28

Re: Biechttopic

Maar waarom wel voor de zus van haar kiezen bij de 1e? Dat is toch ook familie, maar dan van haar?
Anderen en haar ouders gaan meestal wel voor op 'onze' familie..dat is wat ook zo moeilijk is soms.
Ik weet hoe hun zijn en sommige dingen moet ik gewoon loslaten. Maar ik voel mij gewoon even gepasseerd...waarom haar zus wel en ik dan weer niet. Ja dat antwoord weten alleen zij natuurlijk ;)
<<

Anoniem166

Bericht 21 Sep 2014 18:30

Re: Biechttopic

Misschien is zij daar actiever in en kiest ze vooral voor haar eigen familie en zou jouw broer wat meer actie moeten ondernemen richting zijn familie, jullie dus. Misschien stimuleert ze dat niet, of heeft ze dat gedaan en reageerde jouw broer daar niet op en is ze ermee gestopt.

Ik herken het wel vanuit mijn eigen familie en het is ook niet leuk, zeker niet als jij wel graag dat contact wil. Maar ik ben zelf wel op het punt beland dat het niet allemaal van mijn kant kan komen. Lastig hè?
<<

Anoniem125

Bericht 22 Sep 2014 17:25

Re: Biechttopic

Ik begrijp het hele concept peettante/oom niet zo goed. Wat houdt dat dan in? Is dat hetzelfde als een voogd? De meeste mensen kiezen 1 voogd uit (of een stel), die bij het overlijden van beide ouders het gezag overnemen. Dit betekent niet perse dat het kindje/de kindjes, naar deze mensen gaan, maar wel dat zij mogen bepalen wat er gebeurt met de kindjes. Voor allebei je kindjes een andere voogd aanstellen lijkt me niet handig.

Biechtje: wat betekent die functie van peettante voor jou? Wij hebben bij het kiezen van een voogd gekeken naar de situatie van onze naaste familie/vrienden van dezelfde leeftijd. Belangrijk was of deze persoon/dit stel dezelfde ideeën heeft over de opvoeding, en het leven in het algemeen, ook de stabiliteit was belangrijk, de financiële situatie: zouden zij in staat zijn voor ons kind te zorgen of eventueel een goede weloverwogen beslissing te nemen? Ik weet niet hoe jouw situatie is, maar als jij single bent, de wereld over reist, in een klein huurhuisje woont of een onstabiele financiële situatie hebt, dan ben je misschien een minder voor de hand liggende keuze.
<<

Anoniem287

Bericht 22 Sep 2014 18:16

Re: Biechttopic

Ik link een peetoom of peettante altijd aan het katholieke geloof omdat twee katolieke vriendinnetjes van mij vroeger ook een peetoom en peettante hadden en mijn vier katholieke neefjes en nichtjes ook allemaal. Bij hun hield dat niet in dat die peetooms en peettantes ook hun voogd waren, dat weet ik wel. Ze hadden ook allemaal een andere peetoom of peettante. Het was meer als een soort suikeroom bedoeld.
<<

Anoniem125

Bericht 22 Sep 2014 18:20

Re: Biechttopic

Ik heb dit gevonden, misschien voldoe je niet aan alle voorwaarden?

Het peterschap en meterschap is in de Rooms-katholieke Kerk nauwkeurig omschreven en aan voorwaarden verbonden. Het kerkelijk wetboek van de Rooms-katholieke Kerk omschrijft het in hoofdstuk IV[1] als volgt:

Can. 872 - Voor zover het kan, dient aan de dopeling een peetouder gegeven te worden, aan wie het toekomt de volwassen dopeling in de christelijke initiatie bij te staan en, als de dopeling een kind is, hem samen met de ouders ten doop te houden, en eveneens mee te helpen opdat de dopeling een christelijk leven leidt in overeenstemming met zijn doopsel en de verplichtingen die eraan verbonden zijn getrouw vervult.
Can. 873 - Er dient slechts één peter of één meter genomen te worden, of ook een peter en een meter samen.
Can. 874 - § 1 Opdat iemand tot het opnemen van de taak van peetouder toegelaten wordt:
moet deze door de dopeling zelf of diens ouders of door degene die hun plaats inneemt of, bij het ontbreken van dezen, door de pastoor of bedienaar aangeduid zijn alsook de geschiktheid en de intentie hebben om deze taak uit te oefenen;
moet deze het zestiende levensjaar voltooid hebben, tenzij door de diocesane Bisschop een andere leeftijd vastgesteld is of tenzij de pastoor of bedienaar om een goede reden een uitzondering toelaatbaar acht;
moet deze katholiek zijn, gevormd en het allerheiligste sacrament van de Eucharistie reeds ontvangen hebben, en een leven leiden dat in overeenstemming is met het geloof en met de op te nemen taak;
mag deze door geen canonieke wettig opgelegde of verklaarde straf gebonden zijn;
mag deze niet de vader of de moeder van de dopeling zijn.

§ 2 Een gedoopte die tot een niet-katholieke kerkelijke gemeenschap behoort, mag niet toegelaten worden tenzij samen met een katholieke peetouder, en slechts als getuige van het doopsel.
<<

Olijfje

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3736

Geregistreerd: 17 Sep 2013 10:58

Bericht 23 Sep 2014 11:54

Re: Biechttopic

Bij ons heeft de naam peetoom en peettante geen officiële waarde. Als je peetoom of peettante bent,dan ben je gewoon een soort van suikeroom/tante.
Het eerste zoontje van mijn zus ben ik bijvoorbeeld peettante van, maar de zwager van de man van mijn zus is peetoom over ditzelfde neefje. Dit betekent dus natuurlijk niet dat wij samen voor mijn neefje moeten zorgen als mijn zus en haar man iets overkomt.
Trouwens, mijn peetoom en peettante zijn wel een stel, maar ook in dit geval was het altijd een speciale oom en tante, maar niet zo zeer dat zij voor mij zouden gaan zorgen als mijn ouders iets zou overkomen.
<<

Caro

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 8396

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:26

Bericht 23 Sep 2014 12:33

Re: Biechttopic

Waar ik vandaan kom (het zuiden) is het ook heel normaal om een peettante/ oom te kiezen. Het is niet perse dat je daarmee ook voogd wordt, of een andere taak hebt dan de normale ooms en tantes. Maar het is maakt je wat 'specialer', idd.. meer suikeroom/tante idee.

Ik ben het ook van mijn (enige) neefje en weet zeker dat ik me gepasseerd had gevoeld als ik het niet was geworden. Dus ik snap dat het zuur aanvoelt.
<<

Fiene

Bericht 23 Sep 2014 12:36

Re: Biechttopic

Ik woon ook in het zuiden maar wij hebben geen peetoom/peettante voor onze kinderen. Ik heb zelf ook geen peetoom/tante. Wij geloven ook niet en ik dacht altijd dat het juist iets met geloof oid te maken had. Wanneer je gedoopt wordt heb je zo'n oom, anders niet.

Ik zou er persoonlijk niet zo'n waarde aan hangen, tante is toch ook speciaal? Het is oe je zelf er een invulling aan geeft.
<<

Snoes

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6784

Geregistreerd: 11 Dec 2013 12:19

Bericht 23 Sep 2014 13:43

Re: Biechttopic

Hier in België zijn meters/peters (zoals wij dat noemen) ook zowat standaard denk ik.
Mijn zus is in ieder geval meter van onze zoon en mijn schoonbroer peter.
Ik ben zelf meter van mijn zus haar dochter.

Voor mij voelt het gewoon heel erg speciaal. Naast het feit dat ik al tante ben, ben ik ook nog eens meter. En een meter kies je alleen maar als je daar beide 100% achterstaat omdat die persoon heel belangrijk voor je is, althans dat was bij ons zo het geval.
2012 & 2016
<<

Ilovethe90s

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3152

Geregistreerd: 03 Sep 2013 22:14

Bericht 24 Sep 2014 10:35

Re: Biechttopic

Een peetoom of peettante is niet meteen automatisch voogd, dit moeten de ouders vast hebben gelegd anders is dit niet van toepassing. Mijn man dacht dat dit wel zo was maar dat bleek niet zo te zijn.

In veel families is het gebruikelijk om een peetoom en peettante voor hun kind te kiezen. Hebben die dan ook een taak voor het geval beide ouders van het kind overlijden voordat het kind meerderjarig is? Om alle misverstanden maar meteen uit de wereld te helpen: niet automatisch.

Als er geen voogdijvoorziening getroffen is in de testamenten van de ouders, gaat de rechter bepalen wie er voogd wordt of worden. Hij raadpleegt de families en bekijkt samen met hen wat de beste oplossing is. Meestal wordt de beslissing in onderling overleg genomen. Als de rechter niet meteen een oplossing kan vinden – bijvoorbeeld omdat er meerdere geschikte voogden zijn – kan hij de Raad voor de Kinderbescherming om advies vragen.

Gelukkig regelen steeds meer ouders de voogdij in hun testament. Dat is de enige manier waarop zij daarop maximaal invloed kunnen krijgen. Een simpele verklaring in een notitie is niet afdoende. In een testament kunt u één of twee mensen aanwijzen die dan voogd over uw kinderen zouden moeten zijn. U kunt dat ook al doen nog voordat er kinderen zijn geboren. Het is niet mogelijk een voogdijregeling te treffen in een afzonderlijke notariële akte, het kan volgens de wet alleen bij testament.
<<

Ilovethe90s

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3152

Geregistreerd: 03 Sep 2013 22:14

Bericht 24 Sep 2014 10:38

Re: Biechttopic

Mijn man ziet zijn peter en meter nog een paar keer per jaar maar ik zie die van mij nooit. Er waren een oom en tante gekozen maar toen ze uit elkaar gingen ben ik haar sowieso uit het oog verloren en mijn oom zie ik alleen op familiefeestjes dus hier had het uiteindelijk geen speciale betekenis. Nu ik zelf moeder ben geworden heb ik zelfs niet eens een kaartje van hem gehad. Als kind zijnde vond ik het wel jammer dat het ineens over was maar ik hecht er nu weinig waarde meer aan.

Wij hebben geen peter en meter gekozen en laten de voogdij gewoon vast leggen in ons testament.
<<

Biechtje

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4021

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:53

Bericht 28 Sep 2014 00:41

Re: Biechttopic

Is het raar dat als je al anderhalf jaar een relatie hebt, dat je zijn vrienden nog nooit hebt gezien? Ik heb 3 van zijn vrienden ontmoet. We waren de gastenlijst van ons feest aan het opstellen en er kwamen namen voorbij die ik nog nooit gehoord had. Van sommige mensen wist hij de naam van vriendin / vrouw of kinderen niet eens. In die anderhalf jaar tijd hebben ze dus ook nooit afgesproken of heeft hij het over hun gehad. Misschien is mijn definitie van vriendschap anders dan de zijne, maar ik vind het wel een beetje vreemd. Hoe diep gaat die vriendschap dan? En waarom moeten ze wel op je feest komen terwijl je ze anders dus ook niet ziet. Hoe kijken jullie hier tegenaan?
<<

Anoniem287

Bericht 28 Sep 2014 01:11

Re: Biechttopic

Vrienden waar ik nog nooit van gehoord heb in 1,5 jaar tijd zou ik echt niet op ons feest hoeven te hebben hoor. Dikke doei. Als ze echt zo belangrijk voor hem waren had hij op zijn minst jou allang van hun bestaan af kunnen laten weten.
<<

Anoniem156

Bericht 28 Sep 2014 07:55

Re: Biechttopic

Ik vind dat wel raar, ja.
<<

Bacio

Kwebbel

Berichten: 450

Geregistreerd: 04 Sep 2013 20:38

Bericht 28 Sep 2014 09:49

Re: Biechttopic

Biechtje schreef:Maar waarom wel voor de zus van haar kiezen bij de 1e? Dat is toch ook familie, maar dan van haar?
Anderen en haar ouders gaan meestal wel voor op 'onze' familie..dat is wat ook zo moeilijk is soms.
Ik weet hoe hun zijn en sommige dingen moet ik gewoon loslaten. Maar ik voel mij gewoon even gepasseerd...waarom haar zus wel en ik dan weer niet. Ja dat antwoord weten alleen zij natuurlijk ;)
Ik zou er niet over beginnen. Het is hun kind en dus hun beslissing. Ze zijn niks aan je verplicht.
Het lijkt me duidelijk dat ze er goed over nagedacht hebben (aangezien het wel je net geboren kind is) en jou dus niet voor deze "functie" geschikt vinden. Dat hun eerste kindje naar de zus is gegaan als petekind, hoeft toch niet automatisch te betekenen dat kind 2 dan naar jou gaat? Het lijkt me dat ze per kind kijken naar een persoon die wat hun betreft geschikt is. Ze zullen er vast bij stil hebben gestaan dat jij zijn enige zus bent, maar gezien jullie "mindere" band zal hij liever een ander hebben voor de "functie".
<<

Slakje

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2867

Geregistreerd: 01 Sep 2013 18:38

Bericht 28 Sep 2014 10:07

Re: Biechttopic

Biechtje met de vriend met vrienden: Dat vind ik ook erg vreemd. Om ze dan te gaan uitnodigen op jullie huwelijk. Hmmm.

Biechtje met peettanteprobleem: Ik zou dat eigenlijk ook niet vragen, zoals Bacio. Het is een keuze van de ouders en ze zullen je minder geschikt hebben gevonden dan iemand anders.
Wij hebben ook heel bewust gekozen voor mensen die dicht bij onze kinderen staan. Zo zijn mijn stiefbroer, mama, schoonmama en schoonmama de meters en peters van de kindjes. Mijn papa zou nooit peter worden omdat we elkaar zelden zien en onze band niet meer zo goed is.
AfbeeldingAfbeelding
<<

rapa nui

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3081

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:35

Bericht 28 Sep 2014 10:42

Re: Biechttopic

Biechtje over vrienden van vriend: ik kan me voorstellen dat dit bv jeugdvrienden van hem zijn, vrienden uit zijn uitgaanstijd, studietijd oid waar hij nu eigenlijk ook amper contact mee heeft maar dat hij ze, omdat ze in een bepaalde periode van zijn leven wel belangrijk voor hem waren, nu toch wel wil uitnodigen voor zijn bruiloft, feest oid. Ik kan me dat aan de ene kant ook best wel voorstellen. Ik vind het er dan wel weer van afhangen hoe groot jullie feest is. Als je het niet al te intiem en klein gaat houden dan zouden mij die extra mensen niet zo veel uitmaken. Misschien komen ze uiteindelijk wel niet eens maar geeft het je vriend wel gewoon een goed gevoel om ze uit te nodigen op deze speciale dag/avond. En nee, ik vind het niet gek dat jij ze dan niet kent. Dat komt wel eens vaker voor lijkt me bij mensen uit het verleden, collega's en familie.
Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. – Mark Twain
<<

Anoniem125

Bericht 28 Sep 2014 12:01

Re: Biechttopic

Dus jullie hebben pas anderhalf jaar verkering en gaan nu trouwen? Ik vind het dan best normaal dat je nog niet alles van elkaar weet. Het zijn vast vrienden die wel belangrijk voor hem zijn, maar inmiddels meer een rol op de achtergrond zijn gaan spelen. Ik heb ook wel vrienden die zeer dierbaar zijn, waarvan ik weet dat ze altijd in mijn hart zullen zitten, om zo maar te zeggen, maar die ik toch zeer weinig zie. Ik kan me goed voorstellen dat je die er wel bij wil hebben op het feest van je bruiloft, omdat ze belangrijk zijn geweest in een bepaald deel van je leven. Dat jij dat deel van zijn leven niet kent is niet zo gek: je bent immers pas anderhalf jaar met hem samen!
<<

Lejow

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 12868

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:55

Bericht 28 Sep 2014 12:13

Re: Biechttopic

Ja, want een feest is per definitie een bruiloft.
VorigeVolgende

Terug naar Persoonlijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers