Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


(Hoog)begaafdheid

<<

Minx

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 9140

Geregistreerd: 15 Jan 2014 00:42

Bericht 12 Jan 2022 16:25

Re: (Hoog)begaafdheid

De pharos groep die in vond was privé en dan kun je niet zien wie er lid van is.

J is inmiddels getest en uit de test is de absolute ondergrens gekomen. De conclusie was uiteindelijk wel iq en kenmerken passend bij hoogbegaafdheid ondanks dat het absolute getalletje niet boven de 130 zat. De test heeft voor ons in ieder geval heel veel inzicht gegeven, nu hopen dat school het goed op kan pakken. De afgelopen dagen is me wel opgevallen dat hij door de stof heen vliegt. Hij heeft amper uitleg nodig en pakt gelijk het goede op. Hij zet een mooi masker op in sommige gevallen en laat niet alles zien wat hij kan.
08-08-2015
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 36588

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 12 Jan 2022 20:19

Re: (Hoog)begaafdheid

Wat fijn dat de test zoveel inzicht heeft gegeven en dat je hem nu ook zo goed ziet thuis wat hij kan en wat hij juist niet laat zien maar waarvan je wel weet wat hij kan. Ik help je hopen dat de school dat ook ziet en niet star aan een getal vasthoudt. Zelfs als het net niet boven de 130 zit is er natuurlijk nog steeds een groot verschil met het gemiddelde iq en als je zijn zijnskenmerken zo goed herkent zal dat toch echt wel typerend zijn voor hoogbegaafdheid of in elk geval meerbegaafd. Succes! Hopelijk zien ze hem op school voor wie hij is!

Ik ga eens kijken naar die Pharos groep. Vind dat wel beetje spannend nog op de één of andere manier. Hier op het forum voelt toch wel vertrouwd en dat voelt zo 'echt'. Maar kan altijd een tijdje meelezen natuurlijk.
Lieve kleine man. 01-04-2017
Lief klein meisje. 22-09-2020


Afbeelding

Afbeelding
<<

MissEnergy

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2815

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:46

Woonplaats: Friesland

Bericht 12 Jan 2022 21:00

Re: (Hoog)begaafdheid

Leuk dat dit topic weer actief is, ik zie bij onze dochter ook duidelijk kenmerken van hoogbegaafdheid. Ze is vrij vlot met alles en weet dingen na 1 keer vertellen te onthouden. Ze telt zo tot 20, leest cijfers, kent bijna het hele alfabet en schrijft ook haar naam. Momenteel kijkt ze ook veel filmpjes in het Engels en op peuterspeelzaal krijgt ze ook Fries aangeboden, volgens mij begrijpt ze het allemaal. Ik ben heel benieuwd hoe het ons straks vergaat op de basisschool, bij het kijken naar de school hebben we dit al wel meegenomen. Er lopen daar een aantal HB-specialisten rond, dus dat is wel fijn.

Qua opvoeding kijk ik erg naar wat ik zelf prettig zou vinden en probeer ik me te verplaatsen in haar wereld. Op die manier kan ik mijn dochter vaak wel goed volgen en ondersteunen. Onze zoon lijkt nog wel veel alerter als baby dan onze dochter destijds was…

@Moederkoekje, onze dochter is ook erg zelfstandig en we laten haar ook zoveel mogelijk zelf doen omdat ze dat het meest blij is. Overigens is ze ook net een wandelende agenda, ze weet precies te vertellen wat we wanneer gaan doen.

@Feline, zelf heb ik niet snel een (diepgaande) klik met mensen. Ik beschouw dan ook maar weinig mensen echt als vrienden omdat het me niet lukt om een langdurende relatie op te bouwen (zonder te veel irritaties of verveling). Waarschijnlijk beetje hetzelfde als O met zijn vriendje had in Duitsland, er moet een klik zijn om enthousiast te blijven.

@Filoria, hier is structuur en duidelijkheid een manier om rust te krijgen. We moeten soms ook echt niet plotseling aankomen met iets dat niet in ‘haar denkbeeld’ past, want dan wil ze echt niet. Als we het een aantal dagen van tevoren aankondigen is het vaak prima. Oma hebben we ook al geinformeerd dat dit beter werkt

@Thunder, volgens mij vinden veel kinderen structuur en duidelijkheid wel prettig. Zelf merk ik bij studenten dat ze ook erg zoeken naar wat we van hen verwachten ipv ze zelf te laten zoeken.

@Marin / Minx, een ‘label’ is niet eens het belangrijkste, vind ik, maar vooral dat je weet hoe je met bepaald gedrag kunt omgaan en iedereen gelukkig is.
08/2018
05/2021
<<

Marsy31

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5302

Geregistreerd: 01 Sep 2013 14:19

Bericht 12 Jan 2022 21:46

Re: (Hoog)begaafdheid

Ik lees hier met belangstelling mee, niet wat betreft mijn kind, maar zijn beste vriendje. Het is echt net een kopie van O heb ik soms het idee, alleen is hij wel (over)sociaal. Moeder loopt tegen de dingen aan die ik hier ook lees. En hij is buitengewoon intelligent voor zijn leeftijd al. Wilde alleen even melden dat ik stille meelezer ben.
Afbeelding Afbeelding
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 36588

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 12 Jan 2022 21:52

Re: (Hoog)begaafdheid

Haha ik vond Duitsland al ver weg voor een peer buddy, maar Australië helemaal. 😅 Lief dat je mee leest. Ik vind het zelf qua theorie ook allemaal zo reuze interessant, ik kan me voorstellen dat jou dat ook wel zou liggen.

Ik zit intussen in de Pharos groep. Fijne dingen al gelezen. Ook de bevestiging dat we nooit moeten verhuizen, een goed testbureau en middelbare school met hb klas op steenworp afstand. 😅 Who knew.

Nee maar serieus, toch wel heel fijn om er dingen over te lezen al vind ik 't ook allemaal heel spannend. Het is zo serieus, iemand die echt thuis komt coachen. En tegelijkertijd voelt het dus ook echt validerend, dat dit vanuit school kwam, en ik misschien dus echt niet gek ben. Ik weet 't, dat had ik al gezegd maar dat is het gevoel wat overheerst de laatste tijd.

Miss Energy, jouw dochter klinkt zo fijn stabiel en heel leergierig altijd! Ik geniet altijd van je insta stories over haar ontdekkingen. Heel herkenbaar. Knap dat je je zo goed kan verplaatsen in je dochter. Waarschijnlijk valt de appel niet ver van de boom... En benieuwd hoe je zoon zich gaat ontwikkelen.
Lieve kleine man. 01-04-2017
Lief klein meisje. 22-09-2020


Afbeelding

Afbeelding
<<

Minx

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 9140

Geregistreerd: 15 Jan 2014 00:42

Bericht 12 Jan 2022 21:53

Re: (Hoog)begaafdheid

Marsy dat oversociale is voor mij dan heel erg herkenbaar. Doodeng die eigenschap. Ik kan echt blijven herhalen dat hij niet met elke willekeurige vreemde moet gaan praten. Mensen op straat vinden het meestal heel leuk maar als ouder is het echt doodvermoeiend. Zeker met het oog op mensen met slechte bedoelingen.
De aansluiting met leeftijdgenoten heeft hierdoor wel langer geduurd omdat het taalgebruik totaal niet aansloot.
J is ook heel erg empatisch, ik heb van meerdere ouders al terug gekregen hoe lief ze het vonden dat J hun kind ging troosten als ze verdrietig waren omdat ze alleen de school in moesten lopen.
08-08-2015
<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 54

Geregistreerd: 11 Jan 2022 11:02

Bericht 12 Jan 2022 22:04

Re: (Hoog)begaafdheid

Hb-kind-forum is ook een tip trouwens, en anoniemer dan facebook.

MissEnergy, top dat jullie al een goed gevoel bij de basisschool hebben. En wat knap wat je dochter allemaal al kan. Leuk dat ze ook zo'n wandelende agenda is. Onze dochter heeft dat ook. Die weet precies wanneer ze schoolreisje heeft en wat ze dan mee moet nemen. Zoon heeft dat juist totaal niet, en kan daardoor extra overrompeld zijn als hij 'ineens' naar de tandarts moet. We hebben het dan wel vooraf aangekondigd, maar hij is het gewoon weer vergeten. Dan is het dus nóg moeilijker om die duidelijkheid te bieden. Je kunt lijstjes en planborden maken, maar daar vergeet hij op te kijken. Of hij kijkt erop en vergeet meteen weer wat hij net heeft gezien. Hahaha. Het blijft een struggle. Zo te lezen gaat dat bij jullie beter?

Minx, wat fijn dat jullie een uitslag hebben. J is nog wel jong he, wie weet is zijn score over een paar jaar anders? Zaten er grote verschillen tussen de subtests?
T. begreep toen hij 7 was om de één of andere reden niks van de subtest 'plaatjes ordenen' en die score trok zijn TIQ toen enorm omlaag. Vier jaar later maakte hij alle subtests ongeveer even goed en was zijn TIQ meteen een stuk hoger.
Hoeft niet bij elk kind zo te gaan natuurlijk ;)

Thunder, dat verbaast me eigenlijk helemaal niks. Als je bedenkt dat het gemiddelde IQ 100 is, dan zitten onze zoons daar allebei ongeveer even ver vanaf, en hebben ze misschien wel op dezelfde manier last van een samenleving die niet op hun manier van denken is ingesteld?
Zullen we anders in het pubertopic verder praten over hoe het met onze pubers is? Ben wel benieuwd naar een update over die van jou!

Moederkoekje, wat super dat de scholen zo'n goede keuze zijn geweest voor F en jouw T! Wat voor creatieve dingen doet je dochter allemaal?
Wat fijn dat T nu goed in zijn vel zit. En nerd is misschien wel een goed woord ervoor inderdaad. Als ik in mijn eigen vriendenkring kijk, zitten daar ook heel veel echte nerds tussen. Niks mis mee!
Hoe vindt jouw T het tweetalige? Mijn T vond het in de eerste klas nog pittig. Vooral bij vakken als biologie. Nu zijn Engels verbeterd is, gaat het in de tweede makkelijker en merkt hij het verschil nog amper.

Marin, executieve functies zijn een ramp bij T. Dat is nu het enige overgebleven probleem eigenlijk. Verder gaat het heel goed met hem. Maar vraag me niet hoeveel gymkleren, laptophoezen, pennen en telefoonladers hij niet al is kwijtgeraakt. Agenda-afspraken en huiswerk maken vergeet hij ook. Zo'n cursus hebben we gedaan, een speciale agenda gekocht, briefjes en lijstjes opgehangen etc. Maar dan vergeet hij daar weer op te kijken... Ik heb over het huiswerk een gesprek met zijn mentoren gehad. Afgesproken dat ik het loslaat. Sindsdien haalt hij regelmatig een 6 of 7 in plaats van negens. Dat is dan maar zo. We proberen er ook maar een beetje samen om te lachen soms, met onze lieve verstrooide professor. Maar mijn man en ik zijn allebei vrij serieuze types dus dat gaat met moeite, haha.

Wat je zo opsomt over O is herkenbaar, ook in die zin dat het inderdaad niet overduidelijk als een bepaalde diagnose klinkt (behalve hb dan). T is ook praatgraag en sociaal vaardig. Maakt makkelijk nieuwe vrienden, is empathisch en geïnteresseerd in anderen. Kan emoties aflezen en snapt sarcasme. Klinkt niet als autisme. Maar andere typische autisme-kenmerken herken ik wel heel erg. Zelfde met ADD (die diagnose heeft hij). Het dekt de lading allemaal niet volledig.
In een driftbui keihard trappen in mijn hoogzwangere buik is hier ook een keer gebeurd helaas. Of dwars door de glazen deur gaan in een woede-aanval. Dat waren ook echt de momenten dat ik me wanhopig afvroeg wat hij heeft. En 'alleen' dat hb zijn voelde dan niet als een volledige verklaring. Heb jij dat ook?

Wel heel goed dat ze op school zo meedenken, met een vast plaatsje en zo! Hoe kijken jullie nu aan tegen zijn verdere schooltijd? Hebben jullie het idee dat het goed met hem gaat komen op deze school? Ook als hij nog ruim 1,5 jaar 'moet' kleuteren?
T (2008) en I (2013)
<<

Minx

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 9140

Geregistreerd: 15 Jan 2014 00:42

Bericht 12 Jan 2022 22:13

Re: (Hoog)begaafdheid

Hb-forum waar ook het hb-kind forum onder valt gaan uit de lucht vanaf maart omdat het onderhoud te veel tijd kost.

Verwachting bij J is inderdaad dat over een paar jaar hij wel HB scoort. Ze heeft ook nog een subscore bekeken waarbij de onderdelen waar hij geen zin in had minder zwaar tellen en haar conclusie daar op gebaseerd. Het zo jong testen was om er achter te komen of we in de goede richting dachten en waarin we hem kunnen ondersteunen. De betrokken HB-specialist is absoluut geen voorstander van testen in zijn algemeen. Hij zegt je ziet het snel genoeg in de meeste gevallen. De dochter van ME zou hij bv al niet eens adviseren om te testen. Het beeld van J vloog alleen alle kanten op waardoor we gekozen hebben om wel te testen. En daar was de conclusie dus zowel IQ als zijnskenmerken passend bij. Binnenkort gesprekken op school. Zijn juf gaat in ieder geval niet strak vasthouden aan het getal maar het is de vraag wat de ib’er en de toekomsten juffen gaan doen.
08-08-2015
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 36588

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 12 Jan 2022 22:15

Re: (Hoog)begaafdheid

Serieus, de glazen (douche) deur hebben wij ook grhad! Weliswaar was dat een bouw fout, hij had nooit mogen breken, maar het was O die 'm dicht deed uit boosheid (destijds nog hele discussie met een misselijk persoon hier op 't forum die vond dat ik m niet goed onder de duim had want welk kind doet dat nou blabla) maar dat is wel heel toevallig zeg. Wel echt rot van jouw hoogzwangere buik destijds. Die arme dochters van ons. 😂

Ik ga nu slapen maar dit pikte ik er snel even uit.
Lieve kleine man. 01-04-2017
Lief klein meisje. 22-09-2020


Afbeelding

Afbeelding
<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 54

Geregistreerd: 11 Jan 2022 11:02

Bericht 12 Jan 2022 22:49

Re: (Hoog)begaafdheid

Nou! Onze babydochters en deuren hebben heel wat te verduren gehad he?
En om de herkenbaredingenstroom maar even op gang te houden, dat van je kind niet genoeg onder de duim hebben volgens anderen is ook héél herkenbaar. Heb je die kritiek alleen online gehad, of ook IRL?
Ik van mijn moeder, en dat is echt heel pijnlijk geweest.
Wat dat betreft is het superfijn dat we door de komst van I. ook een relaxte, zich sociaal wenselijk gedragende dochter hebben. Die naar ons luistert en zich laat corrigeren. Om te laten zien dat we heus niet zulke slechte ouders zijn. Zucht.

Minx, klinkt goed allemaal! Als in de toekomst blijkt dat er toch veel waarde aan dat getal wordt gehecht, kun je altijd nog een tweede test toen over een aantal jaar. Waar hopen jullie op wat de juf dit jaar nog kan doen voor jullie?
Weet je het zeker van hb-kind-forum? Ik ben daar actief en kan niks vinden over dat ze gaan stoppen.
T (2008) en I (2013)
<<

Minx

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 9140

Geregistreerd: 15 Jan 2014 00:42

Bericht 12 Jan 2022 23:04

Re: (Hoog)begaafdheid

Hb-forum weet ik wel zeker daar heb ik mail van gehad. Mijn hoofd heeft wss de conclusie getrokken dat hb-kind dan ook uit de lucht zou gaan.

Waar ik in ieder geval op hoop is dat de juf ergens een motivatie voor J vind om te gaan lezen want dat staat hem nu echt in de weg. Hij heeft besloten dat hij dat niet wilde leren. Al heb ik het vermoeden dat hij weinig zin heeft in het zoemend lezen en gewoon sneller wil. Het duurt hem te lang. En zeker groep 3 is echt eindeloos herhalen. Terwijl hij een groot deel al snapt zonder de uitleg.
08-08-2015
<<

Moederkoekje

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 613

Geregistreerd: 16 Jun 2015 14:05

Bericht 12 Jan 2022 23:07

Re: (Hoog)begaafdheid

O Filoria, dat wat je als laatste zegt is zó herkenbaar! Door F en de reacties van onze omgeving op haar, heb ik ook vaak het idee gehad dat ik er niks van bak als moeder. Maar T is altijd zó’n modelkind geweest dat ik hem bijna ben gaan zien als de belichaming van het gegeven dat ik geen slechte moeder ben 🙈

Vandaag weer een mooi voorbeeld van onze dochter: ze is enorm kritisch op de manier van lesgeven van een bepaalde docent. Komende week hebben ze toetsweek en ze had geen idee wat er nou van haar werd verwacht. Blijkbaar heeft ze hem vandaag aan een vragenvuur onderworpen en een half uur doorgevraagd over het hoe en waarom 🤣. Maar de docent kon het blijkbaar wel waarderen, want ze kreeg een ‘token’ aan het eind van de les van hem. Een soort briefje die docenten kunnen uitdelen wanneer een leerling iets bijzonders/positiefs doet. Hij had erop geschreven dat ze zo heerlijk kritisch en oplettend is 😍

Dat zou op basisschool 1 nooit gebeurd zijn haha.
<<

Minx

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 9140

Geregistreerd: 15 Jan 2014 00:42

Bericht 12 Jan 2022 23:12

Re: (Hoog)begaafdheid

Oh wat fijn moederkoekje dat een docent daar zo op reageert. Ik heb vroeger het tegengestelde in de klas gehad. Wij hadden een enorm slechte economie docent. We hebben met 3 klasgenoten herexamen gedaan en dat herexamen kon niet eens op school maar werd maar op 7 plekken in het land herkanst. Waarbij we met zijn 15’en zaten met dus 3 uit 1 klas. Ik had toen een klasgenoot die ook zo kritisch was en dus ook vragen stelde waarmee de docent in een hoekje gedrukt werd omdat het niet klopte wat ze zei. Hij is er toen uitgestuurd en mocht de rest van de periode de klas niet meer inkomen. Was erg jammer want de lessen werden daarom erg saai.

En ja herkenbaar. Mensen vinden mij ook erg streng. Maar als ik dat niet doe dan heb ik echt een draak in huis. Het klinkt dan ook erg ontaard maar het is soms heerlijk om even op te laden als hij een weekend weg is. Daarna moet hij wel weer in de heropvoeding maar het is dan echt even bijtanken.
08-08-2015
<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 54

Geregistreerd: 11 Jan 2022 11:02

Bericht 12 Jan 2022 23:36

Re: (Hoog)begaafdheid

Minx, ik bedoelde juist het omgekeerde, dat mensen me niet streng genoeg vonden!
Wat lastig van dat leren lezen. Heeft hij met meer dingen dat hij het in één keer goed wil doen?
Groep 3 is ook een rottig jaar eigenlijk he? Als je allemaal dingen moet 'leren' die je gewoon al kan.

Moederkoekje, wat leuk van die leraar!
Heb je het idee dat je dochter juist zo lekker in haar vel zit doordat ze zich zo goed uit en zegt wat ze denkt?

Ik heb zelf wel eens het gevoel dat ik I. misschien extra in de gaten moet houden omdat die haar binnenwereld niet continu op tafel gooit. Naar mate T. ouder wordt, ga ik het ook meer als iets positiefs zien dat hij zijn emoties ongefilterd uit. Hij reageert heftig op dingen, maar is wel veel sneller dan anderen over tegenslagen heen, en gaat dan gewoon weer optimistisch door met zijn leven. Terwijl er bij I. iets kleins heel lang kan sudderen onder de oppervlakte en ze daar dan erge last van heeft zonder dat wij het door hebben. Nu gaat dat nog om kleine problemen zoals dat ze toch liever een andere kleur schoenen wilde. Maar als ze ouder wordt en haar problemen groter, ben ik benieuwd hoe dat gaat.
T (2008) en I (2013)
<<

Minx

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 9140

Geregistreerd: 15 Jan 2014 00:42

Bericht 13 Jan 2022 09:53

Re: (Hoog)begaafdheid

Filoria, ik denk dat het vooral belangrijk is om per kind te kijken. J heeft die richtlijnen heel erg nodig want hij breekt anders het huis af.
Goed dat je al signaleert bij dochter dat ze dingen opkropt.
08-08-2015
<<

Marsy31

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5302

Geregistreerd: 01 Sep 2013 14:19

Bericht 13 Jan 2022 10:46

Re: (Hoog)begaafdheid

Ik breek weer even in want mijn vriendin zit hier en ik vertel haar net over dit topic. Het is natuurlijk niet bevestigd dat haar zoon ook begaafder is, maar ik vermoed het zelf.

Ze vroeg zich af of iemand ook herkent dat hij ineens hele irrationele angsten heeft. Hij durft niet meer naar het toilet (dit is al jaren een drama), maar nu zijn het ook kleine dingen als broek naar beneden doen of de riem in de auto omdoen (dat kon hij al zelf, nu durft hij ineens niet meer). Hij lijkt het allemaal te overdenken. Is dit ook herkenbaar?
Hij is overigens 4.5 (maar is net zo groot als 6jarig en praat ook zo).
Afbeelding Afbeelding
<<

Moederkoekje

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 613

Geregistreerd: 16 Jun 2015 14:05

Bericht 13 Jan 2022 11:21

Re: (Hoog)begaafdheid

De specifieke angsten die je benoemt herken ik niet, maar angsten in zijn algemeenheid komen wel veel voor bij HB kinderen inderdaad.

Angst voor de dood is hier gierend voorbij gekomen. Maar dochter heeft ook periodes gehad waarbij ze nergens naartoe durfde, puur omdat ze bang was dat er geen wc zou zijn. Toen ze 8 was gingen we naar Jochem Myjer in Carré, dat was verschrikkelijk. Het uit eten gaan was nog leuk, de trein bezorgde al paniek en tranen. Carré werd een anderhalf uur durende paniekaanval.

Die angsten zijn gelukkig wel overgegaan trouwens.
<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 54

Geregistreerd: 11 Jan 2022 11:02

Bericht 13 Jan 2022 12:05

Re: (Hoog)begaafdheid

Minx schreef:Filoria, ik denk dat het vooral belangrijk is om per kind te kijken. J heeft die richtlijnen heel erg nodig want hij breekt anders het huis af.

Ik ben oprecht heel blij voor je dat dat bij jou effect heeft.
Het probleem hier was, dat hoe streng onze regels ook waren, hoe duidelijk de richtlijnen ook, en hoe streng en consequent wij ook waren (T. had en heeft dat ook heel hard nodig), hij brak tóch het huis af.
En dan is het eigenlijk alleen maar pijnlijk als mensen reageerden met: 'je moet gewoon strenger zijn en de grens beter aangeven'. Terwijl het probleem niet was dat ik niet streng genoeg was, maar dat T. niet meer bereikbaar was als hij eenmaal in een driftbui zat. Ik had bij wijze van spreken op mijn hoofd kunnen gaan staan, hij had het niet gezien.

Na al die jaren is onze conclusie dat niks wat wij hebben gedaan echt geholpen heeft. Hij is er gewoon overheen gegroeid. Dat is frustrerend, maar soms is dat nu eenmaal zo. Dus ja, het is goed om per kind te kijken welke aanpak het beste werkt, maar soms moet je als ouders ook accepteren dat níks werkt. Je kunt een kind met een stoornis (welke stoornis dat nu ook precies is) namelijk niet 'genezen' met opvoedkunstjes. Ik zou willen dat we dat eerder hadden ingezien, in plaats van al die goedbedoelde adviezen op te volgen die we kregen over de opvoeding.

Maar nogmaals: ik ben alleen maar heel blij voor jou dat jij wel ongewenst gedrag kunt voorkomen met je opvoedstijl. Dat hebben wij bij I. ook, en dat is zo fijn. Dan heb je resultaat van je werk, haha!
T (2008) en I (2013)
<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 54

Geregistreerd: 11 Jan 2022 11:02

Bericht 13 Jan 2022 12:27

Re: (Hoog)begaafdheid

Marsy31 schreef:Ze vroeg zich af of iemand ook herkent dat hij ineens hele irrationele angsten heeft. Hij durft niet meer naar het toilet (dit is al jaren een drama), maar nu zijn het ook kleine dingen als broek naar beneden doen of de riem in de auto omdoen (dat kon hij al zelf, nu durft hij ineens niet meer). Hij lijkt het allemaal te overdenken. Is dit ook herkenbaar?
Hij is overigens 4.5 (maar is net zo groot als 6jarig en praat ook zo).

Hey Marsy, wat lief dat je zo meeleeft en -denkt met je vriendin.
Die angsten zijn zeker herkenbaar. Het is wel iets veelvoorkomends bij alle kleuters trouwens, maar volgens mij heb je gelijk dat slimme kinderen dingen vaker overdenken.

Bij T. ging de angstigheid voor alledaagse dingen helaas niet over toen hij ouder werd. Hij heeft er speltherapie voor gehad. Het kwam erop neer dat de therapeut, en wij thuis, juist inzoomden op waar hij precies bang voor was. Bij de wc bleek dat bijvoorbeeld te zijn waar je plasje naartoe gaat als je doortrekt. Zijn angst was voorbij toen we een klokhuis-aflevering over de rioolwaterzuivering hebben gekeken. Toen snapte hij het. Verder was hij bang dat het slot van de wc niet meer open zou kunnen. Dan kan het helpen om het slot eens heel goed te bekijken, laten zien hoe je het open kan schroeven etc. Het heeft alsnog lang geduurd voor hij de deur op slot durfde te doen hoor.
De therapeut ging in de speltherapie ook in op zijn grotere angsten zoals angst voor vulkanen, brand, nachtmerries. Dan bouwden ze een vulkaan na in de zandtafel of praatten ze over zijn nachtmerries.

Kun je hier wat mee?
T (2008) en I (2013)
<<

Minx

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 9140

Geregistreerd: 15 Jan 2014 00:42

Bericht 13 Jan 2022 12:50

Re: (Hoog)begaafdheid

Mwoah gewenst gedrag is het ook niet altijd, vooral acceptabel gedrag. Hij kan manipuleren als de beste alleen ben ik daar niet gevoelig voor. En daarin heeft hij de gekste dingen geprobeerd. Dus heel belangrijk dat nee ook nee is en niet ja als ik maar lang genoeg doorzeur. Een niet gemiddeld kind opvoeden is vaak een uitdaging.
Via mijn eigen netwerk zie ik ook wel wat voor problemen het op kan leveren.

Opmerking van de juf vanochtend was dan wel weer een beetje jammer. J thuis lesgegeven en eigenlijk alleen het lezen was een ding. De overige dingen vloog hij doorheen waardoor hij qua planning net iets te veel had gedaan. Nou was toch wel lastig. Ik dacht alleen maar verzin er wat op. Tis niet dat hij hele dagen met zijn schoolwerk bezig is geweest. Echt Max 1,5 uur per dag en dan zonder dat ik ook maar iets aan uitleg heb gegeven.
08-08-2015
<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 54

Geregistreerd: 11 Jan 2022 11:02

Bericht 13 Jan 2022 12:55

Re: (Hoog)begaafdheid

Minx, ik volg je niet helemaal, maar bedoel je dat de juf heeft geklaagd dat jullie thuis teveel vooruit hebben gewerkt?

Moederkoekje, wat rot dat jullie ervaring hebben met dat soort ergere angstige periodes. Maar ook heel fijn dat het over is gegaan!

Ik heb zelf een gegeneraliseerde angststoornis en ben vooral bang om bang te worden. Als ik paniekerig ben, moet ik vaak naar de wc, dus dan komt bij mij inderdaad ook die paniek dat er ergens waar we naartoe gaan misschien geen fijn toilet is. Ik zit nu weer in een wat slechtere periode, mede door de lockdown, en heb er nu psychotherapie en haptotherapie voor.

Als kind ben ik tussen mijn 10e en 12e enorm onder de indruk geweest van grote levensvragen over het heelal, het niks, de dood, de zin van ons bestaan etc. Alles voelde dan zo overweldigend en ik voelde me zo nietig en machteloos. Dat was heel angstig. Dat gevoel komt ook nog wel eens terug.

Mijn vader en oma waren ook allebei heel slim en hadden ook een angststoornis.
T (2008) en I (2013)
<<

Minx

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 9140

Geregistreerd: 15 Jan 2014 00:42

Bericht 13 Jan 2022 12:59

Re: (Hoog)begaafdheid

Jup, ze vond het een uitdaging dat J net iets meer had gedaan dan moest. Ik was al lang blij dat hij die dingen deed. Beetje kriskras door elkaar dat wel maar de uitleg had hij toch niet nodig. En het advies van de tester gaat ook zijn compacten en verbeden. Dus daar zullen ze toch wat mee moeten.
08-08-2015
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 36588

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 13 Jan 2022 13:38

Re: (Hoog)begaafdheid

Van die specifieke angsten herken ik ook niet echt. Bij O uit angst zich meer in blinde paniek en driftbuien. Zoals bijvoorbeeld bij de tandarts dat het dan helemaal mis gaat uit angst ervoor of zoals een tijdje terug bij die coronatest waarbij hij gillend door het testpaviljoen rende in paniek. Dat komt bij hem denk ik voort uit z'n gevoeligheid, hij ervaart het denk ik intenser, dat vermoeden heb ik althans. Vandaag ging het overigens bij datzelde testpaviljoen goed! (met m'n man mee, die hem vaak rustiger krijgt en om 8 uur 's ochtends na de test al een Happy Meal, no shame).

Ach Moederkoekje, wat sneu dat zoiets leuks als zo'n theaterbezoekje en uitje met de trein dan zo'n lading krijgt.

Maar Marsy, ik kan me wel voorstellen dat die angsten met z'n gevoeligheid en intensiteit te maken hebben hoor. HB'ers ervaren de wereld volgens mij als veel intenser en hij zal wel over veel meer dingen nadenken. Leuk dat je dit topic besprak met die vriendin. Is ze erg aan het zoeken naar iets van een verklaring of valt dat wel mee?

Filoria, ik kan me voorstellen dat het heel lastig is met T dat hij zoveel vergeet of het gewoon niet lukt om de middelen die hem kunnen helpen te gebruiken. Dat snap ik wel een beetje, dat kan ik me zelf ook wel voorstellen. Fijn dat jullie het een beetje los proberen te laten. Zal voor hem ook fijn voelen, dat het krijgen van een 6 of 7 ook gewoon goed is en het niet altijd negens hoeven te zijn. Fijn dat hij ook gewoon zo zichzelf kan zijn bij z'n vrienden. Dat lijkt me zo leuk om te zien van je eigen kind!
Moederkoekje, wat ontzettend fijn dat zo'n docent haar dan ziet en haar gedrag niet afkeurt, maar juist aanmoedigt. Wow!

Minx, wat jammer dat de juf dat dan als negatief ziet dat hij extra werk heeft gedaan. En wat jij schrijft, hij heeft het helemaal op z'n eigen manier gedaan, voor een ander misschien onlogisch qua volgorde, maar zelf komt hij er wel. Ik zou me proberen er niet te druk om te maken wat de juf daar van vindt, maar goed dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Kan je zelf niet eigen werkbladen uitprinten als hij al klaar is met z'n echte schoolwerk? Ik gebruik vaak de website http://www.wiesewijs.nl daarvoor, zo oefenen we thuis ook wat dingetjes die hij op school (nog) niet krijgt. Of heeft J daar dan weer geen behoefte aan?
Laatst gewijzigd door Marin op 17 Jan 2022 21:21, in totaal 1 keer gewijzigd.
Lieve kleine man. 01-04-2017
Lief klein meisje. 22-09-2020


Afbeelding

Afbeelding
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 36588

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 13 Jan 2022 13:41

Re: (Hoog)begaafdheid

Oh ja nog een vraag met iets waar ik nieuwsgierig naar ben:
Hoe slapen jullie kinderen? Inslapen, doorslapen? Moeite of niet? Ben benieuwd namelijk of dat ook beetje overeen komt.
Lieve kleine man. 01-04-2017
Lief klein meisje. 22-09-2020


Afbeelding

Afbeelding
<<

Uffe

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 8467

Geregistreerd: 25 Nov 2015 15:30

Bericht 13 Jan 2022 13:54

Re: (Hoog)begaafdheid

Marin, F. slaapt heel onrustig. Ze slaapt wel door maar rust niet altijd goed uit. Inslapen kan ze niet meteen, ze mag altijd door haar paardenboeken bladeren tot wij zeggen dat haar lampje uit moet.

Ik ga nu een slaaptunnel bestellen om te kijken of het haar extra rust geeft.
2015 ♥
2018 ♥
2021 ♥
VorigeVolgende

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers