Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


ADD kind en medicatie

<<

Anoniem258

Bericht 10 Mei 2017 08:19

ADD kind en medicatie

Ons zoontje (8) heeft ADD. Er wordt al veel extra aangeboden op school om hem te helpen, maar we zitten nu toch echt op het punt wel of geen medicatie.

Ik vind het zo ontzettend moeilijk. Zeker omdat je veel leest dat het niet duidelijk is wat de latere gevolgen zijn als ze al jong met bijv Ritalin beginnen.
Iemand die ervaring met deze medicatie heeft, en dan vooral bij ADD?
<<

Fiwen

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2341

Geregistreerd: 24 Apr 2014 12:38

Bericht 10 Mei 2017 09:55

Re: ADD kind en medicatie

Ja, sinds 3 weken...
Oudste dochter van 6,5 heeft ook ADD en een gegeneraliseerde angststoornis en na veel twijfelen en overleg met de kinderarts en eerst zelf vanalles proberen mbt structuur etc hebben we toch besloten om te starten met medicatie.
J had veel concentratie problemen op school waardoor ze bijna nooit haar werk af kreeg/krijgt en nu ook achter begint te lopen op haar klasgenoten. Dit zorgde voor veel frustratie bij haar en ze kwam dagelijks compleet uitgeput, overprikkeld en boos thuis. Thuis gooide ze al die frustratie en prikkels eruit in hele heftige woede aanvallen waarbij ze de laatste maanden steeds agressiever werd. Daarnaast weigerde ze te eten, sliep ze heel slecht (moeite met in slaap vallen door alle prikkels en veel nachtmerries) en had ze problemen met zindelijkheid wat weer resulteerde in om de haverklap een blaasontsteking (waarvoor ze dan weer antibiotica moest gebruiken wat weer een trigger was voor extra woede aanvallen....)

We gebruiken nu sinds 3 weken Medikinet 10 mg capsules en na een paar moeilijke dagen in het begin gaat het nu echt super goed met haar. Ze merkt zelf ook heel goed het verschil, ze geeft vaak aan dat het veel rustiger in haar hoofd is en dat ze beter kan concentreren. Ze vraagt nu zelfs zelf om haar medicijnen als ik ze 's ochtends nog niet gegeven heb. Sinds 2 dagen gebruikt ze ze nu ook op school en daar merken ze ook meteen verschil. Maandag meteen een toets gehad en de juf zei 's middags dat J zo goed geconcentreerd had zitten werken dat het gewoon opviel.
Haar heftige woede aanvallen die ze voorheen bijna dagelijks had zijn nu met 80% afgenomen en als ze ze heeft is ze in ieder geval een stuk sneller weer voor rede vatbaar en ze wordt niet meer agressief. Dit laatste valt haar zelf ook op en benoemd ze ook regelmatig. Geloof me, het breekt je hart als ze zegt dat het fijnste aan de meivakantie was dat we bijna geen ruzie hebben gehad :snik:

Wij hebben gekozen voor Medikinet omdat dit een gemiddeld werkende duur (8 uur) heeft en dus precies de uren op school werkt. Ritalin is kortdurend (4 uur) en zou ze dan tijdens schooltijd nog een keer moeten innemen om voldoende effect te hebben, naast dat het vervelend is om op school medicijnen te moeten innemen zou ze dan ook last kunnen krijgen van een rebound effect tijdens schooltijd en dat wilde we ook niet. Concerta was de 3e optie maar die werkt dan weer te lang (12 uur) waardoor je extra problemen met slapen kon krijgen omdat het rebound effect dan precies op dat moment is.

J heeft niet heel veel bijwerkingen gelukkig, alleen nog meer moeite met slapen waarvoor ze nu sinds deze week Melatonine krijgt en daarmee slaapt ze nu weer prima. De eerste dagen dat ze het gebruikte was ze wel zo hyper als maar zijn kon en had ze een rare tic met haar mond, leek echt alsof ze een flinke dosis speed had gekregen maar blijkbaar hoort dat erbij en het was ook na een dag of 3 weg.
Rebound effect is bij J wel heel duidelijk merkbaar, die ligt zo tussen half 5 en 5 uur. Dan wordt ze even heel druk en weet ze gewoon van zowel lichamelijke als psychische onrust even niet wat ze moet doen en gaat ze echt de draak uithangen. Ik stuur haar nu rond die tijd even naar buiten om een kwartiertje op de trampoline te springen en zorg ook dat we pas gaan eten als die periode voorbij is. Dit werkt voor haar heel goed maar dat zal voor elk kind anders zijn.

Wij zijn dus tot op heden heel positief en heel blij dat we deze keuze gemaakt hebben. Ik snap jouw terughoudendheid heel goed want wij vonden het ook echt een hele moeilijke keuze en hebben het heel lang uitgesteld tot we op een punt kwamen dat we gewoon echt niet meer wisten hoe we met haar woede aanvallen om moesten gaan. Achteraf hebben we nu spijt dat we het zo ver hebben laten komen en niet een half jaar geleden al meteen begonnen zijn toen de kinderarts het voorstelde.

Heel veel succes met het maken van je keuze, het is en blijft lastig omdat je niet weet hoe je kind er op zal reageren. Onze kinderarts zei ook dat het soms echt even zoeken is naar wat goed werkt en bij je kind past. En ze drukte ons ook op het hart dat we altijd terug kunnen op het moment dat het niet meer goed voelt.
Het doel is dat ze straks alleen tijdens schooldagen de medicijnen hoeft te gebruiken maar de tijd zal moeten uitwijzen of dit mogelijk is.
Grote meid: 25-08-2010
Kleine meid: 15-09-2016

http://www.juulsoof.nl
Instagram & Facebook: @juulensoof
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 13341

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 10 Mei 2017 10:18

Re: ADD kind en medicatie

E heeft autisme met kenmerken van ADHD en hij heeft ongeveer anderhalf jaar Ritalin geslikt, wel in een lage dosering, twee keer per dag 5 mg. Hij mocht in totaal 20 mg per dag, maar bij een dosering van 7,5 mg werd hij heel erg sloom en dat vonden we niet goed, dus we zijn teruggegaan naar 5 mg, dan was hij nog wel gewoon levendig en zichzelf, maar net iets geconcentreerder. Thuis slikte hij het dan niet, hij kreeg een halfje bij het ontbijt, een halfje bij de lunch en daarna niet meer.

We zijn er uiteindelijk mee gestopt omdat we het idee hadden dat zijn groei achterbleef, hij is sowieso al klein van stuk, maar op een gegeven moment vonden we dat hij wel erg langzaam groeide. Na het stoppen heeft hij ook echt een groeispurtje gehad, ik weet niet of het toeval was maar het was wel opvallend. Ten tweede viel het op dat hij op dagen dat hij om wat voor reden dan ook geen Ritalin had geslikt veel meer aan het kletsen en communiceren was en dat vonden we ook een belangrijke reden om ermee te stoppen. Sowieso hebben we het idee dat zijn concentratie na die anderhalf jaar blijvend is verbeterd, alsof hij toch heeft aangeleerd om een betere werkhouding te hebben. Hij is nu wel weer wat drukker, maar dat hoort nou eenmaal bij hem.

Wat bij hem trouwens wel belangrijk was, was dat hij echte Ritalin slikte en geen merkloze methylfenidaat. Van dat laatste was hij veel humeuriger, het werkte minder goed. We hadden ook een recept van de kinderpsychiater waarop dat duidelijk aangegeven stond, desalniettemin probeerden ze ons bij de apotheek elke keer weer af te schepen met de merkloze variant en moesten we elke keer weer uitleggen dat we die niet moesten hebben. Voor sommige kinderen zal het wellicht niet uitmaken, maar voor hem dus wel.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Anoniem258

Bericht 10 Mei 2017 11:07

Re: ADD kind en medicatie

Dank voor jullie uitgebreide antwoorden. Zeker ook wat betreft de verschillende medicatie, de duur van de werking, en ook de ervaring met een merkloze variant.

Zijn jullie ook 'bang' voor de evt latere effecten, of hebben jullie zoiets van, we leven in het nu en nu hebben ze het gewoon nodig?
Ik merk dat vooral dat een behoorlijke angst is voor mij. Wat het misschien met hem gaat doen later. Maar er zijn verder nog weinig opties ben ik bang. Buiten de Q96 of LTO3. Die valt misschien eerst nog te proberen, maar daarvan hoorden we al dat die naar verloop van tijd 'uitgewerkt' zijn.
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 13341

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 10 Mei 2017 11:11

Re: ADD kind en medicatie

Het is nooit een makkelijke beslissing, maar ik heb wel zoiets van: je krijgt dat soort medicijnen niet bij de buurtsuper. Het is niet een experimentje dat je zelf even uitvoert. Het wordt voorgeschreven door een specialist, van wie je er wel op mag vertrouwen dat ze weet wat ze doet (of hij, bij ons was het dan een vrouw).

Wij hebben eerst visoliepillen geprobeerd, heel dure speciale, niet die gewone van de Tuinen. Maar die kregen we bij E echt niet naar binnen. Met Ritalin was het al niet makkelijk, maar dat is dan nog redelijk smaakloos. Visolie proefde hij echt overal in.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Anoniem258

Bericht 10 Mei 2017 11:16

Re: ADD kind en medicatie

Klopt ook hoor Susan wat je zegt. Dat zegt psychologie ook wel, maar ik lees dan al die verhalen op internet en dat brengt weer twijfels.
Vind het gewoon zo ontzettend lastig. Hij is heel erg rustig, en ik ben zo bang dat hij dan nog rustiger wordt. Het klinkt ook zo tegenstrijdig. Kinderen krijgen het tegen de hyperactiviteit en hij moet er juist alerter van worden.
(Hij heeft het overwegend onoplettendheidstype, waardoor veel langs hem heen gaat en hij een zeer slechte concentratie heeft)
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 13341

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 10 Mei 2017 11:20

Re: ADD kind en medicatie

Ik ben in die tijd bewust niet te veel op internet gaan zoeken, juist omdat je dan dat soort verhalen leest. Natuurlijk zijn het geen snoepjes en moet je voorzichtig zijn met dit soort medicatie, maar ik ben er ook wel van overtuigd dat er veel mensen op internet zitten die elkaar ontzettend opjutten.

Het fijnste is als je geen medicatie nodig hebt omdat alles goed loopt. Maar soms is het even niet anders. En lukt het even niet op een andere manier.

Ik zou eventuele vragen bewaren voor de kinderpsychiater en niet zelf gaan googelen.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Anoniem258

Bericht 10 Mei 2017 11:40

Re: ADD kind en medicatie

We hebben idd eerst een uitgebreid gesprek voor we de knoop doorhakken. Het komt vast goed uiteindelijk. :)
<<

Fiwen

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2341

Geregistreerd: 24 Apr 2014 12:38

Bericht 10 Mei 2017 13:19

Re: ADD kind en medicatie

Wat Susan schrijft herken ik wel, wij hebben ook bewust niet te veel opgezocht. Je leest dan toch vooral de negatieve ervaringen. Over de positieve wordt weinig geschreven. En heel vaak zijn het dan ook nog de 'het neefje van de vriendin van mijn buurvrouw' - verhalen.
Grote meid: 25-08-2010
Kleine meid: 15-09-2016

http://www.juulsoof.nl
Instagram & Facebook: @juulensoof
<<

Fanta

Noob

Berichten: 88

Geregistreerd: 05 Nov 2016 02:22

Bericht 10 Mei 2017 16:00

Re: ADD kind en medicatie

Hier heeft onze oudste ADD en is het vooral op concentratie en aandacht.
Hier krijgt ze sinds 1,5 maand medicatie voor en ze krijgt hiervoor Risperidon 1x dgs.
We hebben met onze begeleider en dokter veel gesprekken over gehad voor medicatiegebruik. En hier helpt het zeker. Ze kan zich veel beter concentreren en op 1 ding gefocust zijn. Ook heeft ze minder driftbuien die ze had als iets tegenzat. Ze geeft zelf ook aan dat ze minder naar buiten kijkt als ze op school bezig is.
Laatst gewijzigd door Fanta op 10 Mei 2017 17:52, in totaal 1 keer gewijzigd.
*2009*2011*2013*
<<

Anoniem258

Bericht 10 Mei 2017 17:13

Re: ADD kind en medicatie

Fanta schreef:Het is een beetje hetzelfde verhaal want haar IQ is hetzelfde als je zoontje


Hetzelfde als mijn zoontje? Ik heb niks genoemd hier ;)
<<

Fanta

Noob

Berichten: 88

Geregistreerd: 05 Nov 2016 02:22

Bericht 10 Mei 2017 17:51

Re: ADD kind en medicatie

Meggy schreef:
Fanta schreef:Het is een beetje hetzelfde verhaal want haar IQ is hetzelfde als je zoontje


Hetzelfde als mijn zoontje? Ik heb niks genoemd hier ;)

:smile: te snel gelezen en geantwoordt las IQ ipv Q96
*2009*2011*2013*
<<

Anoniem258

Bericht 10 Mei 2017 19:10

Re: ADD kind en medicatie

Fanta schreef:
Meggy schreef:
Fanta schreef:Het is een beetje hetzelfde verhaal want haar IQ is hetzelfde als je zoontje


Hetzelfde als mijn zoontje? Ik heb niks genoemd hier ;)

:smile: te snel gelezen en geantwoordt las IQ ipv Q96


Haha. Dat vermoeden had ik al.
<<

Fiwen

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2341

Geregistreerd: 24 Apr 2014 12:38

Bericht 01 Jun 2017 12:33

Re: ADD kind en medicatie

Niet specifiek over medicatie maar wel een hele interessante lezing over adhd (en ADD). Medicatie wordt ook wel uitgebreid behandeld overigens.
https://youtu.be/SCAGc-rkIfo
Grote meid: 25-08-2010
Kleine meid: 15-09-2016

http://www.juulsoof.nl
Instagram & Facebook: @juulensoof

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Taeda