Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Mag dit?

<<

Anoniem221

Bericht 26 Apr 2017 21:06

Mag dit?

Op Goede vrijdag hadden we een afspraak bij de rechtbank in de stad. Ruim twee jaar geleden heb ik bezwaar aangetekend op de beslissing van het UWV om de volledige ziektewetuitkering van mijn vriend terug te vorderen. Op de beweegredenen om bezwaar te maken werd nauwelijks gereageerd en op voorhand, althans zo leek het, afgewezen. Normaal gesproken zou ik het na een afwijzing laten gaan, maar dit is voor mij een principekwestie geworden. Er zijn zoveel fouten gemaakt, dat ik vind dat ze ergens wel iets mogen buigen.

De tegenpartij was niet aanwezig in de rechtszaal, want Goede vrijdag, dus de rechter stelde voor om in gesprek te gaan met het UWV. UWV kreeg vier weken de tijd om ons te benaderen. Vandaag een brief in de bus van het UWV. Geen uitnodiging voor een gesprek, maar de kans om nogmaals ons verhaal te doen per brief, zodat zij het bezwaar alsnog kunnen afwijzen. Maar mag dit maar zo? In de brief van de rechtbank staat toch echt duidelijk dat we samen om tafel moeten en er staat niets over een nieuwe ronde bezwaarschriften.

Iemand hier een beetje verstand van?
<<

ChiQ

Major Yipyapper

Berichten: 3714

Geregistreerd: 24 Jun 2016 16:43

Bericht 26 Apr 2017 21:21

Re: Mag dit?

Poeh, vaak zijn zulke bedrijven juridisch zo dichtgetimmerd. Als je denkt dat je een kans maakt zou ik zeer zeker de rechtbank en UWV door jullie advocaat opnieuw te benaderen.
<<

Anoniem221

Bericht 26 Apr 2017 21:26

Re: Mag dit?

ChiQ schreef:Poeh, vaak zijn zulke bedrijven juridisch zo dichtgetimmerd. Als je denkt dat je een kans maakt zou ik zeer zeker de rechtbank en UWV door jullie advocaat opnieuw te benaderen.


Dat was ook het aanraden van de advocaat. Er zou een gesprek plaatsvinden, maar dat mochten we zeker niet doen zonder advocaat. We zijn zelf, zonder advocaat, naar de rechtbank gegaan. Iets met het idee hebben dat we geen enkele kans maken, omdat het zo dichtgetimmerd is, maar dit was een leuke rechter die ook zeker aan onze kant stond en ons heel veel uitleg heeft gegeven. Maar ze beginnen gewoon de hele procedure opnieuw en dat was toch zeker niet de uitspraak van de rechter. Gelukkig staat het zwart op wit, maar het is wel vervelend. Na twee jaar heb ik er wel genoeg van.
<<

Luisa

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2432

Geregistreerd: 19 Okt 2013 11:39

Bericht 26 Apr 2017 22:21

Re: Mag dit?

Dit is bestuursrecht, dat kunnen bedrijven ( of nou ja bestuursorganen dus) helemaal niet dicht timmeren. De wet regelt alles, niet de uwv zelf.
Maar als ik het goed begrijp heeft de rechtbank uitspraak gedaan en staat in deze uitspraak dat jullie met uwv om de tafel moeten? Dat komt mj eerlijk gezegd raar voor, of was het een voorlopige voorziening? Is jullie beroep dan gegrond verklaard en het besluit over die terugvordering van uitkering vernietigd? Want dan zou inderdaad betekenen dat alles opnieuw begint, er moet dan alsnog een nieuw besluit op jullie bezwaarschrift komen. Jullie kunnen dan verzoeken om een hoorzitting. Heeft de rechtbank ook aangegeven op welk punt het uwv met jullie in gesprek moet?


Edit: Of is het misschien een tussenuitspraak geweest? Dat klinkt niet onlogisch. Overigens als de rechtbank het uwv opdraagt met jullie in gesprek te gaan dan moet dat inderdaad. Een schriftelijke ronde is dan alleen oke als jullie hiermee instemmen. Ik zou dus we brief schrijven waarin jullie nadrukkelijk om dit gesprek verzoeken. Als de rechtbank nog geen einduitspraak heeft gedaan er kopie hiervan naar de rechtbank.
<<

Carra

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2348

Geregistreerd: 01 Sep 2013 09:50

Bericht 26 Apr 2017 23:33

Re: Mag dit?

Rechters proberen tegenwoordig steeds vaker of er nog een mogelijkheid is om nader tot elkaar te komen buiten de zitting om. Het klinkt als een aangehouden zaak. Maar dan heeft de rechter geen uitspraak gedaan. Je hebt dus wel een advocaat die bij de zaak betrokken is? Dan zou ik die aan het werk zetten en zeker niet schriftelijk nog een keer wat op papier zetten.

De bezwaarprocedure gaat dan niet opnieuw. De UWV zal aan de rechter moeten rapporteren wat er uit het gesprek is gekomen. Maar ik zou zorgen dat je advocaat hier bovenop gaat zitten want het lijkt alsof er dus nog een mogelijkheid is. Het zou zonde zijn als je dat laat gaan.
<<

Anoniem221

Bericht 27 Apr 2017 03:26

Re: Mag dit?

Dank je, Luisa.

En Carra dank voor de heldere uitleg. Nee, de zaak is aangehouden. De rechter heeft tussentijds advies uitgebracht. Noemen ze het geseponeerd, omdat de tegenpartij niet aanwezig was? Hoe dan ook, er moest eerst een gesprek plaatsvinden voor de rechter een uitspraak wilde doen. Nu zijn we dom genoeg geweest om te denken dat het UWV met ons een gesprek wil aangaan, dus onze advocate zit er volop in. Maar ik vond dit weer echt een actie van UWV, alsof ze onschendbaar zijn. En dat zijn ze als overheidsorgaan ook gewoon. Maar goed, nog maar een poging.
<<

Carra

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2348

Geregistreerd: 01 Sep 2013 09:50

Bericht 27 Apr 2017 04:57

Re: Mag dit?

UWV is zeker niet onschendbaar hoor! Gelukkig niet! De rechter toetst juist of het UWV een correct besluit heeft genomen aan de hand van de wet- en regelgeving.

En nee dat noemen ze niet geseponeerd maar gewoon aangehouden. Waarschijnlijk met een tussenuitspraak zoals Luisa zei.
<<

Luisa

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2432

Geregistreerd: 19 Okt 2013 11:39

Bericht 27 Apr 2017 09:29

Re: Mag dit?

Fedora heb je dan een tussenuitspraak of een brief gekregen waarin staat dat jullie met uwv in gesprek moeten? Op zich maakt dit niet uit hoor. Eigenlijk is het dan heel simpel, als een van de partijen dit weigert (uwv in jullie geval) zal de rechtbank alsnog uitspraak doen. DE kans dat die uitspraak in jullie voordeel is zal dan groot zijn. Maar goed, dat willen jullie niet want dan begint alsnog alles opnieuw.

Mijn advies is daarom bij uwv op gesprek aandringen. Doe dit schriftelijke, onder verwijzing naar opdracht rechtbank. Ook kort in de brief zetten wat jullie willen bespreken. Stuur zolang de zaak nog loopt ( er dus geen definitieve uitspraak ligt) ook alles naar de rechtbank.

En ik neem aan dat je het volgende wel weer, maar voor de zekerheid. Jij bent geen partij, dus alles op naam vriend (of advocaat uiteraard).
<<

Amandine

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3901

Geregistreerd: 02 Sep 2013 10:35

Bericht 27 Apr 2017 09:50

Re: Mag dit?

De bezwaarprocedure is doorlopen, wat nu voorligt is de beroepsprocedure. De zaak is aangehouden in de hoop dat partijen er zo uit zullen komen, door in overleg te gaan.
Een nieuwe bezwaarprocedure starten kan niet, want je kunt niet twee keer bezwaar maken tegen hetzelfde besluit. Dus het Uwv kan jullie niet dwingen weer een bezwaar in te dienen.
Als het Uwv niet instemt met een gesprek dan zou ik dit aankaarten bij de rechter. Die zal dan inderdaad uitspraak doen en als die uitspraak in jullie voordeel is, heb je grote kans dat het besluit van het Uwv teruggedraaid wordt, of het Uwv wordt opgedragen een nieuw besluit te nemen.
Afbeelding

Afbeelding
<<

Anoniem221

Bericht 27 Apr 2017 12:07

Re: Mag dit?

Normaal gesproken hadden we dit probleem voorgelegd aan de advocate, maar juist nu heeft ze elke dag zittingen. Dat is altijd zo. Vandaar ook dat ik benieuwd was naar jullie visie, gewoon omdat het bloed van mijn vriend bleef koken. Maar het is duidelijk dat een bezwaarprocedure niet opnieuw mag worden opgestart. En het staat daadwerkelijk in de brief, afkomstig van de rechtbank, dat we in gesprek moeten. In de brief van UWV staat dat we opnieuw een bezwaar kunnen indienen en zij dan gaan kijken of deze alsnog gegrond zou zijn. Volgens mij zijn we dat stadium toch echt al voorbij. Dinsdag is de advocate weer aanwezig en kunnen we het aan haar voorleggen. Maar dank voor jullie uitleg, het maakt het voor mij allemaal een stuk helderder. :)
<<

Minx

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 8706

Geregistreerd: 15 Jan 2014 01:42

Bericht 27 Apr 2017 15:44

Re: Mag dit?

Waarom mail je de advocaat niet gewoon. Dan ligt het er in ieder geval. Ik heb mijn advocaat ook vaak genoeg gemaild.
08-08-2015
<<

Anoniem221

Bericht 27 Apr 2017 16:01

Re: Mag dit?

Normaal gesproken hebben we mailcontact, maar vriend wilde het telefonisch doorgeven. Hij vindt dat hij zich dan beter kan uitdrukken dan per e-mail.
<<

kerel

Lady-post-a-lot

Berichten: 1185

Geregistreerd: 11 Sep 2013 13:24

Bericht 28 Apr 2017 22:13

Re: Mag dit?

Wij kunnen hier nooit een goed antwoord op geven, Fedora. Niemand van ons weet wat de rechter precies heeft beslist en wat het UWV daar mee moet. Mijn juridische gevoel is dat hij probeert de zaak op te lossen door het UWV opdracht te geven de boel nader te motiveren, een tussenvonnis inderdaad, maar heb je wat op papier gekregen van de Rechtbank? Ik wil met alle plezier met je meedenken, maar hier kan niemand wat mee, ben ik bang :)
<<

Amandine

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3901

Geregistreerd: 02 Sep 2013 10:35

Bericht 28 Apr 2017 22:24

Re: Mag dit?

Fedora's vraag was of de bezwaarprocedure nogmaals doorlopen kan worden en dat kan dus niet zoals ik hierboven heb aangegeven. Dus dat antwoord is wel te geven :wink: als ze meer - inhoudelijk - wil weten, hebben we idd meer info nodig.
Afbeelding

Afbeelding
<<

Anoniem221

Bericht 29 Apr 2017 15:34

Re: Mag dit?

Wat Amandine zegt inderdaad. Het enige wat ik wil weten is of de bezwaarprocedure nogmaals doorlopen mag worden en of we UWV kunnen houden aan de uitspraak van de rechtbank: Namelijk met elkaar in gesprek gaan. Dat doe je volgens mij niet door de bezwaarprocedure opnieuw op te starten.

Het verhaal erachter is zeer complex en dat is volgens mij voor mijn vraagstelling ook niet interessant?
<<

kerel

Lady-post-a-lot

Berichten: 1185

Geregistreerd: 11 Sep 2013 13:24

Bericht 30 Apr 2017 08:37

Re: Mag dit?

Tsja, als de Rechtbank de eerste beslissing op bezwaar vernietigt, moeten ze bij het UWV een nieuw besluit op bezwaar nemen, maar daar hoef jij dan geen nieuw bezwaarschrift voor te schrijven: dat heb je immers al geschreven. Dus nee, dat je nog eens alles op papier moet zetten is raar.

Terug naar Werk & studie

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers