Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Vraag aan docenten middelbaar onderwijs

<<

Niekske

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3708

Geregistreerd: 01 Sep 2013 10:16

Bericht 04 Apr 2017 20:50

Vraag aan docenten middelbaar onderwijs

Hoe wordt er bij jullie op school omgegaan met zaken als fraude/plagiaat en klachten van leerlingen?

Bij ons op school zijn er recent een aantal dingen voorgevallen die echt niet door de beugel kunnen, maar waarbij de leerlingen er uiteindelijk allemaal mee weg kwamen. En wat voor ons als docenten steeds extra werk oplevert in de vorm van extra herkansingen enzo. Enkele voorbeelden: plagiaat bij een verslag dat meetelde voor hun schoolexamen. In het regelement van het schoolexamen (dit krijgen alle leerlingen bij begin van het schooljaar op papier uitgereikt) staat meerdere keren heel duidelijk wat het is, dat het niet mag en als ze het toch doen, krijgen ze er een 1 voor. Zo geschiedde, dus leerlingen (en ouders) gingen klagen, dat het niet duidelijk was benoemd en dat het niet nadrukkelijk bij de opdracht vermeld was etc... En toen heeft de directie besloten dat ze allemaal een herkansing mochten maken :nopompom:

Ongeoorloofde absentie bij toetsen en dergelijke betekent ook een 1. Zo was er een verplichte olympiade waar een middag voor ingeroosterd stond. Dit stond vermeld in de planner van het vak, ook in een boekje dat de leerlingen elke periode op papier krijgen. Is in de lessen ook benoemd en nog blijven er leerlingen gewoon weg. Ze wisten zogenaamd niet dat het verplicht was, niet nadrukkelijk genoeg benoemd. En weer besluit de directie dat ze een herkansing krijgen. Nu moeten er dus mensen een vrije middag opgeven of hun lessen laten vervallen om zo'n stel lamballen nog eens aan het werk te zetten.

Elk jaar wordt het schoolexamen regelement enigszins aangepast. Nieuwe examenprogramma's, andere toetsen... Elk jaar moet het ook opnieuw goedgekeurd en vastgesteld worden door de raad van bestuur. Dit jaar hadden een paar gezakte leerlingen geklaagd dat het regelement dit jaar anders was dan toen ze vorig jaar examen deden. Er was een toets nu niet meer herkansbaar die dat vorig jaar wel was. Nieuw jaar, nieuw regelement. Maar nee, de directie heeft wederom de leerlingen in het gelijk gesteld...

Ik kan nog wel even doorgaan met dit soort voorbeelden, het lijkt een trend te worden: zodra een leerling begint te mauwen, krijgen ze hun zin. Alles voor goede resultaten. Ik word er moedeloos van, waarvoor probeer ik dan nog goede lessen te geven? Ik vind mijn vak en mijn leerlingen over het algemeen ontzettend leuk, maar ik vind wel dat er duidelijke grenzen moeten zijn aan wat er wel en niet door de beugel kan. En die zijn op dit moment nagenoeg verdwenen en het ondermijnt mijn gezag en dat van mijn collega's. Ik ben dus serieus aan het denken om te gaan rondkijken voor een andere school, maar daarom ben ik wel benieuwd of het op andere scholen niet misschien ook zo gaat...
AfbeeldingAfbeelding
<<

MissEnergy

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2979

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:46

Woonplaats: Friesland

Bericht 04 Apr 2017 20:56

Re: Vraag aan docenten middelbaar onderwijs

Dit soort dingen gebeuren niet alleen in het voortgezet onderwijs... Het lastige bij VO is dat er een leerplicht is en het onderwijs waar ik werk niet.

Als mensen maar genoeg klagen lijkt opeens van alles te kunnen wat eigenlijk volgens de vastgelegde regels niet mag.
Ik probeer me er niet te druk om te maken en maar gewoon te doen wat de directie besluit. Uiteindelijk doe je er niet veel mee. Bij ons op het werk spreken ze soms wel van een 'klaagcultuur'.
08/2018
05/2021
<<

Minx

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 10041

Geregistreerd: 15 Jan 2014 01:42

Bericht 04 Apr 2017 20:57

Re: Vraag aan docenten middelbaar onderwijs

Ik ben dan geen docent maar zou dit niet iets zijn om aan het begin van het schooljaar in een les te bespreken. Alle leerlingen krijgen dan tegelijk het regelement tegelijk en dag wordt dan punt voor punt doorgenomen. Aan het einde van de les tekenen ze een examenovereenkomst. Mochten er leerlingen het gemist hebben om wat voor reden dan ook verplicht doorspreken met de mentor en alsnog die handtekening.
08-08-2015
<<

Niekske

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3708

Geregistreerd: 01 Sep 2013 10:16

Bericht 04 Apr 2017 21:00

Re: Vraag aan docenten middelbaar onderwijs

Minx schreef:Ik ben dan geen docent maar zou dit niet iets zijn om aan het begin van het schooljaar in een les te bespreken. Alle leerlingen krijgen dan tegelijk het regelement tegelijk en dag wordt dan punt voor punt doorgenomen. Aan het einde van de les tekenen ze een examenovereenkomst. Mochten er leerlingen het gemist hebben om wat voor reden dan ook verplicht doorspreken met de mentor en alsnog die handtekening.


Dit vind ik een heel goede tip, die ga ik voorleggen op school, dankjewel!
AfbeeldingAfbeelding
<<

MissEnergy

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2979

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:46

Woonplaats: Friesland

Bericht 04 Apr 2017 21:20

Re: Vraag aan docenten middelbaar onderwijs

Dat doe ik ook in de eerste mentorlessen: alle belangrijke regels doornemen. Enkel komt er geen handtekening onder. Hiermee stemmen ze eigenlijk al in als ze collegegeld betalen.

Daarbij wordt er geacht dat je de regels kent. Doe je dat niet en houd je er niet aan, resulteert dit in een onvoldoende of uitsluiting aan deelname. Uiteindelijk geeft dit eventueel studievertraging... maarja de studenten 'kiezen' hier dan zelf voor. Groot voordeel is een andere soort van verplichting t.o.v. VO.
08/2018
05/2021
<<

Fiederilsje

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6516

Geregistreerd: 31 Aug 2013 21:44

Bericht 04 Apr 2017 21:23

Re: Vraag aan docenten middelbaar onderwijs

Misschien ook de ouders bij zo'n 'regelementovereenkomst' betrekken. Voorkom je ook achteraf-gemiep in de trant 'mijn kind snapt dat soort dingen toch nog helemaal niet, hoe kan ie er dan voor tekenen?!?'
L2014 & H2017
<<

Ysa

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 920

Geregistreerd: 08 Dec 2013 13:23

Bericht 04 Apr 2017 21:27

Re: Vraag aan docenten middelbaar onderwijs

Ik vind de tip van Minx een hele goede. Daar zou je nog aan toe kunnen voegen dat het regelement ook door ouders/verzorgers ondertekend moet worden en geretourneerd moet tijdens de eerste ouderavond bijvoorbeeld. Dan kun je hen, wanneer nodig, wijzen op de gemaakte afspraken en voorkom je onduidelijkheden/discussie bij plagiaat of verzuim. Zowel ouders als leerling hebben tenslotte bij aanvang akkoord gegeven voor de regels en consequenties.
<<

Nina

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 653

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:13

Bericht 21 Apr 2017 21:29

Re: Vraag aan docenten middelbaar onderwijs

Jeetje wat vervelend dat hier zo mee om wordt gegaan.

Ik herken het helemaal niet. De school waar ik werk is heel duidelijk naar de leerlingen toe. En de leerlingen worden zeker niet gelijk gegeven als ze gaan klagen. Juist niet als de afspraken hierover op papier staan.

Ik had laatst een leerling eruit gestuurd, dan moeten ze bij ons zich melden bij het leerlingbureau. Deze leerling was het er niet mee eens dus heeft zich niet gemeld. Vervolgens moest hij op gesprek bij de teamleider komen en die vertelde de leerling dat al zijn rechten (bijv. om te zeggen dat hij het er niet mee eens was) waren vervallen omdat hij voor eigen rechter speelde omdat hij zich niet gemeld had.

Ik zou het zelf heel erg vervelend vinden als er steeds "uitzonderingen" worden gemaakt op regels zoals bij TO. Mocht de schoolleiding de regels niet reëel vinden, dan moeten ze deze begin van het schooljaar aanpassen. Maar afspraak is afspraak lijkt me.

Terug naar Werk & studie

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers