Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Oefen/voorweeën

<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 35303

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 21 Mrt 2017 09:13

Oefen/voorweeën

Niet dat ik wil klagen hoor, of nou ja, eigenlijk mag dat misschien best eventjes.
Ik vind het intussen toch best een beetje zwaar worden, die laatste loodjes.
En dan niet eens persé 'Het Grote Wachten', wat eerlijk gezegd inderdaad best saai is, maar ik merk ook dat ik die rust wel eventjes nodig heb, dus dat accepteer ik dan maar.

Maar wat ik wel vervelend begin te vinden zijn die oefen- of voorweeën of wat het nou ook moge zijn. Ik heb er nu bijna een week al dagelijks last van, al een paar keer nu zelfs zodanig dat ik ga twijfelen of er iets aan het beginnen is. Maar telkens zet het niet door. Ik ben al een paar keer 's nachts wakker geworden van een soort oefenweeën, die pijnlijker en meer echte samentrekkingen waren dan harde buiken. Vorige week heb ik een paar uur wakker gelegen, weeën getimed, maar uiteindelijk zette het niet door en weer gaan slapen. En een aantal keer 's avonds beneden oncomfortabel rondgelopen en weer zitten, op een bal zitten wat oefeningen doen, Maar na een paar uur zakt het toch weer af. Ik heb ook constant harde buiken, wat met name gewoon oncomfortabel is (ze worden echt keihard nu), maar niet echt erg ofzo. Gisteravond had ik het weer, echt van die contracties (wat een weiiird pijnlijk, oncomfortabel maar toch satisfying gevoel!), opkomend en weer gaand, tijdje getimed, om de paar minuten en ze duurden bijna een minuut. Nou, klonk en voelde veelbelovend. En na een paar uur zakt het toch weer af en slaap ik als een roosje (nou ja, wel drie keer er uit om te plassen en een pijnlijke buik, maar geen echte contracties meer).

Anyway, ik snap natuurlijk heel goed dat dit allemaal voorwerk is, dat het de baarmoedermond verzacht en dat dit er bij hoort en dat het óók nog wel even kan duren (tot mid april zelfs, god forbid). Maar vervelend is het wel. Het wordt er niet lekkerder op zo, elke keer ook weer die hoop van goh zou het doorzetten? Nee dus. Ik hoop alleen zo dat dit niet nog drie weken gaat duren want dan word ik er denk ik wel echt een beetje moedeloos van. Ik geloof er ook wel in dat baby echt pas komt als ie er zelf klaar voor is, dus ik ga geen huistuinkeukentrucjes uit de kast halen (hoewel, we had the sex :angel: ) maar verder vertrouw ik er ook wel op dat hij komt wanneer hij komt. Maar al dit voorwerk hoeft niet zo ;)

De één is de ander niet natuurlijk, maar ik vroeg me wel af of jullie ook veel van die oefen/voorweeën hebben gehad? Bleef dat ook zo rommelen? Of ging het uiteindelijk heel snel?
Lieve kleine man. 01-04-2017
Lief klein meisje. 22-09-2020


Afbeelding

Afbeelding
<<

Thunder

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5873

Geregistreerd: 02 Sep 2013 00:24

Bericht 21 Mrt 2017 09:17

Re: Oefen/voorweeën

Die harde buiken die jij omschrijft gingen bij mij over in weeën. Alleen ik had ze pas een dag en de volgende dag zette het door. Vervelend zeg, ik hoop maar dat je niet meer te lang hoeft te wachten.
Liefde is niet krampachtig vasthouden, maar vertrouwend loslaten.
<<

Anoniem281

Bericht 21 Mrt 2017 09:35

Re: Oefen/voorweeën

Zoals jij 't omschrijft, begon het bij mij ook. Op een vrijdagmiddag en 't is zondag op maandag écht begonnen. Maar daar zat dus niet een week tussen.

Wel wil ik je als tip meegeven; rust! Ik was helemaal kapot tijdens m'n bevalling (ben 15h17 daadwerkelijk bevallen) omdat ik zo beroerd sliep het weekend ervoor. Mede door het gerommel, maar ook omdat ik me gek maakte met 'Is 't nu echt begonnen? Zijn dit nu de weeën?' Ik werd er horendol van en had achteraf gewoon moeten chillen.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 35303

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 21 Mrt 2017 09:40

Re: Oefen/voorweeën

Bazinga schreef: Mede door het gerommel, maar ook omdat ik me gek maakte met 'Is 't nu echt begonnen? Zijn dit nu de weeën?' Ik werd er horendol van en had achteraf gewoon moeten chillen.


Pff ja dat kan ik me voorstellen, super rot!

Ik probeer dat ook echt niet te doen, maar goed, dat werkt natuurlijk niet helemaal, bij een paar uur van die oefenweeen ga ik toch lopen denken of 't door zet of niet. Wat ik wel merk is dat ik door echt complete rust alleen maar gek word. Ik wil juist wel even wat dingetjes doen nog, beetje blijven bewegen (ik loop straks even naar wat winkels). Lekker de zwaartekracht z'n werk laten doen, maar ook voor m'n eigen mindset. Want als ik echt niets doe en ga zitten wachten word ik inderdaad echt horendol denk ik. Dat zal het zeker niet bevorderen lijkt me.
Ik slaap onrustig maar ben verder op zich wel uitgerust, dus dat scheelt.
Lieve kleine man. 01-04-2017
Lief klein meisje. 22-09-2020


Afbeelding

Afbeelding
<<

Patsy

Bericht 21 Mrt 2017 09:43

Re: Oefen/voorweeën

Bij mijn tweede had ik dit. Ik vond het vreselijk verwarrend, helemaal omdat ik bij de oudste alleen maar weeën gehad heb met gebroken vliezen en die meestal een stuk pijnlijker zijn. Ik heb meerdere keren serieus gedacht dat de bevalling begonnen was, maar het zakte ook steeds weer af.

Bij mij ging het drie weken af en aan. De bevalling ging erg snel (drie uur), ik ben ervan overtuigd dat de voorweeën hieraan meegeholpen hebben. Maar dat is geen garantie dat dat altijd zo is natuurlijk. De bevalling zelf begon met gebroken vliezen, dus toen het eenmaal zo ver was was dat meteen duidelijk.

Succes met de laatste loodjes. Ik hoop dat jullie jullie zoon snel mogen bewonderen.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 35303

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 21 Mrt 2017 09:50

Re: Oefen/voorweeën

Och jeetje drie weken Katrien. Wat heftig, dat lijkt me ook wel echt frustreren op een gegeven moment.
En dan zo'n snelle bevalling er achter aan. Nou gaat het bij een tweede sowieso vaak sneller, maar ik kan me ook goed indenken dat het meeste 'voorwerk' al verricht is. In die zin scheelt dat natuurlijk wel.
Of dat bij mij zo zal zijn weet ik natuurlijk niet, maar ik probeer inderdaad maar voor te houden dat alles wat er nu gebeurt iig goed is en hopelijk iig iets doet!
Lieve kleine man. 01-04-2017
Lief klein meisje. 22-09-2020


Afbeelding

Afbeelding
<<

Urban Naked

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15371

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:56

Bericht 21 Mrt 2017 10:07

Re: Oefen/voorweeën

Balen marin! Wat zegt je verloskundige er van? Misschien kun je haar vragen of ze al even wil checken, misschien heb je al wel wat voor elkaar gepuft in de afgelopen week! Dan voelt het misschien minder nutteloos.
#teammaple🍁
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 35303

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 21 Mrt 2017 10:10

Re: Oefen/voorweeën

Urban Naked schreef:Balen marin! Wat zegt je verloskundige er van? Misschien kun je haar vragen of ze al even wil checken, misschien heb je al wel wat voor elkaar gepuft in de afgelopen week! Dan voelt het misschien minder nutteloos.


Ja ik heb morgen controle en wilde inderdaad vragen of ze even wil voelen. Weet niet of dat gebruikelijk is bij 39 weken controle, maar ik vind dat wel fijn inderdaad.
Lieve kleine man. 01-04-2017
Lief klein meisje. 22-09-2020


Afbeelding

Afbeelding
<<

Urban Naked

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15371

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:56

Bericht 21 Mrt 2017 10:12

Re: Oefen/voorweeën

Doet ze vast! Is toch fijn om even te weten of het nog potdicht zit of niet.
#teammaple🍁
<<

Anoniem245

Bericht 21 Mrt 2017 10:13

Re: Oefen/voorweeën

Ik heb dat zelf nooit gehad, maar ik denk dat het niet meer heel lang bij jou gaat duren hoor Marin!
<<

SoGood

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5388

Geregistreerd: 11 Sep 2013 12:54

Bericht 21 Mrt 2017 10:16

Re: Oefen/voorweeën

Oh, dat is vervelend ja. Zeker 's nachts! Ik had geleerd: bij twijfel is het geen wee. Nou, dat advies zou ik je niet willen geven want daardoor hebben we de verloskundige eigenlijk te laat gebeld.

De verloskundige zal idd even kijken/voelen hoe het ervoor staat (misschien strippen als je wil?) maar ook dat hoeft niets te betekenen want dan kan het vervolgens nog snel gaan.

Misschien helpt een warme kruik/douche? Sterkte en succes met de allerlaatste loodjes!
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 13282

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:29

Bericht 21 Mrt 2017 10:20

Re: Oefen/voorweeën

Ik heb dat ook beide keren gehad, heel frustrerend, 's avonds denken dat het begonnen is, 's morgens helemaal over. Je kunt er helaas weinig aan doen. Mensen zeggen wel dat als het echte weeën zijn, je het verschil meteen voelt, maar als je die echte weeën nooit gevoeld hebt dan kun je daar vrij weinig mee, dan denk je toch elke keer: is dit het nou? En zelfs de tweede keer was ik nog niet zeker toen ik oefenweeën had, ondanks dat ik al een bevalling had meegemaakt (toen herkende ik het wel iets eerder toen de echte weeën begonnen, maar daar had ik tijdens die oefenweeën weinig aan, want toen twijfelde ik toch weer).

Het is gewoon een rare tijd. Maar wees nooit bang om, als je ergens over twijfelt, de verloskundige te bellen, al heb je gisteren, eergisteren en de dag ervoor ook al gebeld en was het alle keren loos alarm.

Overigens ben ik allebei de keren voor de uitgerekende datum bevallen, dus misschien dat het voorwerk het toch wel een beetje heeft versneld. De eerste keer was met 39 weken en 2 dagen, de tweede keer met 39 weken en 3 dagen.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 13282

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:29

Bericht 21 Mrt 2017 10:22

Re: Oefen/voorweeën

SoGood schreef:Oh, dat is vervelend ja. Zeker 's nachts! Ik had geleerd: bij twijfel is het geen wee. Nou, dat advies zou ik je niet willen geven want daardoor hebben we de verloskundige eigenlijk te laat gebeld.Precies, ik vind dat ook een stom advies, véél te kort door de bocht. Sowieso, sommige mensen twijfelen altijd aan zichzelf, dan is het bij die mensen zeker nooit een echte wee.

Net als die vuistregel dat als je tijdens de bevalling nog zelf aan de telefoon kan komen, je nog niet zo ver bent en dat de verloskundige nog niet hoeft te komen. Echt, dat er nog verloskundigen zijn die daar op af gaan. Maar het is wel een reden om op voorhand al niet zelf aan de telefoon te komen.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 35303

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 21 Mrt 2017 10:27

Re: Oefen/voorweeën

Susan schreef:Ik heb dat ook beide keren gehad, heel frustrerend, 's avonds denken dat het begonnen is, 's morgens helemaal over. Je kunt er helaas weinig aan doen. Mensen zeggen wel dat als het echte weeën zijn, je het verschil meteen voelt, maar als je die echte weeën nooit gevoeld hebt dan kun je daar vrij weinig mee, dan denk je toch elke keer: is dit het nou?


Ja herkenbaar Susan! Ik zei gisteren ook tegen m'n man: "Nou, ik neem aan dat ik het echte werk straks wel herken."
Op de één of andere manier voel ik dan toch dat dit het niet is, maar dat het voorwerk is. Ik kon ook nog gewoon praten en lachen tussendoor, al zag m'n man wel duidelijk dat ik tijdens een oefenwee even in mezelf keerde. En het deed wel pijn, maar het was wel te handelen. Nou, dan lijkt het me nog niet the real deal, dacht ik dan. En dan toch een beetje gaan twijfelen of het nou erger wordt of niet, maar uiteindelijk voor ik ging slapen was het alweer weg.

Ik wil daar ook wel in geloven inderdaad, dat dat voorwerk ergens goed voor is. Laten we het hopen :)

Elke ochtend maak ik dan nu zo'n beetje de balans op, welke dag is het, welke datum is het, is het bed nog droog ( :laughcry:) en hoe voel ik me?
Lieve kleine man. 01-04-2017
Lief klein meisje. 22-09-2020


Afbeelding

Afbeelding
<<

SoGood

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5388

Geregistreerd: 11 Sep 2013 12:54

Bericht 21 Mrt 2017 10:39

Re: Oefen/voorweeën

Het komt allemaal wel goed hoor! Vandaag is een mooie dag om geboren te worden lijkt me.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 35303

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 21 Mrt 2017 10:41

Re: Oefen/voorweeën

Precies, wie weet en anders een andere dag.
Ik ga eerst straks lekker jam maken, want ja, je moet toch wat met al die bramen (uit eigen tuin) in de vriezer :razz:
Lieve kleine man. 01-04-2017
Lief klein meisje. 22-09-2020


Afbeelding

Afbeelding
<<

Saga

Major Yipyapper

Berichten: 4720

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:12

Bericht 21 Mrt 2017 10:44

Re: Oefen/voorweeën

Even wachten nog hoor, zondag is een hele mooie dag ;)
10.04.17
<<

Pure*

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1838

Geregistreerd: 01 Sep 2013 10:18

Bericht 21 Mrt 2017 11:02

Re: Oefen/voorweeën

Hier hetzelfde gehad bij beide dochters. Bij mn oudste in totaal vijf weken, en bij mn jongste drie weken. Zorgde ook nog niet eens voor ontsluiting maar dat is sowieso een probleem van mijn lichaam (met twee keizersnedes als gevolg). Weinig hoopvol... Sorry!
Niet grappig en zeer zeer frustrerend, ik weet het! Sterkte ermee!
Juli 2015
Maart 2017
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 35303

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 21 Mrt 2017 11:08

Re: Oefen/voorweeën

Oh jeetje Pure, dat is ook alles behalve fijn inderdaad! Wat een lange periodes!

Edit: Ik zie trouwens dat je pas onlangs bevallen bent. Gefeliciteerd!
Laatst gewijzigd door Marin op 21 Mrt 2017 11:23, in totaal 1 keer gewijzigd.
Lieve kleine man. 01-04-2017
Lief klein meisje. 22-09-2020


Afbeelding

Afbeelding
<<

Mouette

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 536

Geregistreerd: 02 Sep 2013 21:07

Bericht 21 Mrt 2017 11:14

Re: Oefen/voorweeën

Oh Marin, dat heb ik bij zoon ook wekenlang gehad, die voorweeën. En dan vooral 's nachts, kon dan ook echt niet comfortabel blijven liggen, dus daar stond ik dan 's nachts tegen de trapleuning aangeleund. Heel irritant.

Maar: het resulteerde bij mij wel in 3 cm ontsluiting voordat de bevalling echt begon. Daardoor ging het allemaal behoorlijk vlot toen ik echt weeën kreeg.

Bij dochter nooit een voorwee gehad, bevalling begon met gebroken vliezen en bij haar begon ik op 1 cm waardoor ik de latente fase veel meer heb meegemaakt. En daardoor duurde het voor mijn idee dus langer allemaal.

Dus: het zou goed kunnen dat het dus wel voor een goed doel is! Hopelijk geldt dat voor jou ook.
Afbeelding
<<

Snoes

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6790

Geregistreerd: 11 Dec 2013 12:19

Bericht 21 Mrt 2017 11:21

Re: Oefen/voorweeën

Bij de oudste heb ik geen voorweeën gehad en was ik ook echt verbaasd toen de bevalling opeens begon en het dus gelijk echte weeën waren. Bij de jongste heb ik wel wat voorweeën gehad, nachten niet van kunnen slapen, zo'n hevige voorweeën zelfs dat ik toch echt dacht dat het begonnen was. Maar goed, het heeft toen wel gezorgd voor ontsluiting, want toen ik op zondagochtend een controle had, had ik al 4 cm door mijn voorweeën.
2012 & 2016
<<

Olíve

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2867

Geregistreerd: 01 Sep 2013 15:20

Bericht 21 Mrt 2017 13:51

Re: Oefen/voorweeën

Susan schreef:
SoGood schreef:Oh, dat is vervelend ja. Zeker 's nachts! Ik had geleerd: bij twijfel is het geen wee. Nou, dat advies zou ik je niet willen geven want daardoor hebben we de verloskundige eigenlijk te laat gebeld.Precies, ik vind dat ook een stom advies, véél te kort door de bocht. Sowieso, sommige mensen twijfelen altijd aan zichzelf, dan is het bij die mensen zeker nooit een echte wee.

Net als die vuistregel dat als je tijdens de bevalling nog zelf aan de telefoon kan komen, je nog niet zo ver bent en dat de verloskundige nog niet hoeft te komen. Echt, dat er nog verloskundigen zijn die daar op af gaan. Maar het is wel een reden om op voorhand al niet zelf aan de telefoon te komen.


Dat had ik idd. 'Je klinkt nog veel te helder dus je hebt vast nog geen echte weeën, maar ok kom wel even'. Toen bleek ik 6 cm te hebben. Twijfel niet, bel gewoon als je daar behoefte aan hebt.
Super vervelend voor je!
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
<<

Femm

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1552

Geregistreerd: 17 Jan 2016 11:10

Bericht 21 Mrt 2017 14:31

Re: Oefen/voorweeën

Zenna schreef:
Susan schreef:
SoGood schreef:Oh, dat is vervelend ja. Zeker 's nachts! Ik had geleerd: bij twijfel is het geen wee. Nou, dat advies zou ik je niet willen geven want daardoor hebben we de verloskundige eigenlijk te laat gebeld.Precies, ik vind dat ook een stom advies, véél te kort door de bocht. Sowieso, sommige mensen twijfelen altijd aan zichzelf, dan is het bij die mensen zeker nooit een echte wee.

Net als die vuistregel dat als je tijdens de bevalling nog zelf aan de telefoon kan komen, je nog niet zo ver bent en dat de verloskundige nog niet hoeft te komen. Echt, dat er nog verloskundigen zijn die daar op af gaan. Maar het is wel een reden om op voorhand al niet zelf aan de telefoon te komen.


Dat had ik idd. 'Je klinkt nog veel te helder dus je hebt vast nog geen echte weeën, maar ok kom wel even'. Toen bleek ik 6 cm te hebben. Twijfel niet, bel gewoon als je daar behoefte aan hebt.
Super vervelend voor je!


Nou inderdaad dat is toch allemaal wel bijzonder advies. Ik heb bij mijn laatste bevalling tot aan het moment dat ik moest persen gewoon liggen praten en ik had toch echt wel weeën.

Voorweeën kan ik me niet echt herinneren. Wel wat met indalen maar niet heel lang/vaak/pijnlijk.
Januari 2012
Augustus 2014
Juli 2016
<<

SoGood

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5388

Geregistreerd: 11 Sep 2013 12:54

Bericht 21 Mrt 2017 15:17

Re: Oefen/voorweeën

Heel raar advies, tussen de weeen door was ik gewoon helemaal het vrouwtje. Mijn man had onze verloskundige gebeld (ik voelde me nog een aansteller om haar midden in de nacht wakker te maken) en toen vroeg ze of ze mij mocht spreken. Ze vroeg of ik de pijn een cijfer kon geven. Ik zei "nou, toch wel zeker een 9 schat ik.." Toen kwam ze en toen had ik al bijna 7 cm ontsluiting en heeft me naar het ziekenhuis geraced, ik kon meteen gaan persen. Ben bevallen in mijn gewone kleding want er was geen tijd.

Dus inderdaad gewoon bellen als je dat nodig/fijn vind! Het is dat mijn man gebeld had, anders had ik misschien pas gebeld toen ik het hoofdje kon zien. :smile:
<<

Kwak

Yipyapper

Berichten: 2151

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:49

Bericht 21 Mrt 2017 15:18

Re: Oefen/voorweeën

Femm schreef:
Zenna schreef:
Susan schreef:
Precies, ik vind dat ook een stom advies, véél te kort door de bocht. Sowieso, sommige mensen twijfelen altijd aan zichzelf, dan is het bij die mensen zeker nooit een echte wee.

Net als die vuistregel dat als je tijdens de bevalling nog zelf aan de telefoon kan komen, je nog niet zo ver bent en dat de verloskundige nog niet hoeft te komen. Echt, dat er nog verloskundigen zijn die daar op af gaan. Maar het is wel een reden om op voorhand al niet zelf aan de telefoon te komen.


Dat had ik idd. 'Je klinkt nog veel te helder dus je hebt vast nog geen echte weeën, maar ok kom wel even'. Toen bleek ik 6 cm te hebben. Twijfel niet, bel gewoon als je daar behoefte aan hebt.
Super vervelend voor je!


Nou inderdaad dat is toch allemaal wel bijzonder advies. Ik heb bij mijn laatste bevalling tot aan het moment dat ik moest persen gewoon liggen praten en ik had toch echt wel weeën.

Voorweeën kan ik me niet echt herinneren. Wel wat met indalen maar niet heel lang/vaak/pijnlijk.


Geen fijne vuistregel zeg! Ik heb bij de laatste 2 gewoon gepraat en geklets en gelachen, ook met het persen want veel pijn had ik niet.

Bij de jongste heb ik wel veel voorweeen gehad, vooral het laatste weekend. Toen heb ik huilend de vk gebeld omdat ik zo kappot was want ik kon niet slapen en overdag liepen er nog 2 kinderen.
november 2010-januari 2013-november 2014
Volgende

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers