Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Het hardlooptopic #2

<<

munk

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 577

Geregistreerd: 18 Sep 2013 19:59

Bericht 21 Feb 2017 21:56

Re: Het hardlooptopic #2

Ladies, ik kom me ook melden. 3 weken geleden ben ik begonnen met hardlopen! Ik heb een fikse longontsteking gehad na 7 weken stilzitten moest ik aan mijn conditie gaan werken. Ik heb er eigenlijk nooit iets aan gedaan. Ik bewoog al veel op mijn werk, pak overal de fiets voor. Maar nu moest ik toch heel gericht gaan sporten om zo snel mogelijk wat conditie en meer lucht te krijgen. En aangezien ik dit nooit meer wil meemaken, wil ik ook wekelijks 2 tot 3 keer blijven rennen om me zo ook te wapenen tegen bacteriën en virussen en mijn lichaam sterk te maken. De eerste week ging mager 5 minuten en dan was ik al afgepeigerd. Maar elke dag iets langer, steeds de grens verleggen. Nu heb ik vorige week na 2,5 week mijn eerste 5 km gelopen binnen het half uur, twee dagen later nogmaals 5 kilometer nog iets sneller. Ik voel me er goed door, kan lekker mijn hoofd 'leegrennen' en ik heb zo'n voldaan gevoel na een half uurtje rennen en nog belangrijker mijn conditie is goed en dat na een zware longontsteking.

Maar goed mijn eerste blessure heb ik ook opgelopen :-(. Afgelopen vrijdag rond de 3 km, kreeg ik pijn in beide voeten hiel en middenvoetsbeentjes en rechterknie. Volgende dag kon ik eigenlijk niet meer lopen. Elke stap voelde ik. Daarna rustig aan gedaan. Gisteravond weer opnieuw geprobeerd, maar kon meteen weer huiswaarts. Bij de eerste stappen buiten voelde ik de pijn er weer inschieten. Ik baal ontzettend. het komt hoogstwaarschijnlijk door mijn schoenen. Omdat ik niet wist of rennen wel iets voor mij was heb ik lidl hardloopschoenen aangeschaft :palm:, ze adverteren zo mooi met schokdemping, de ervaringen die ik heb opgezocht gisteren lieten van mijn pas aangeschafte schoenen niet veel heel. Vandaag ben ik redelijk pijnvrij met gewoon rondlopen dus over een paar dagen wil ik hardloopschoenen laten aanmeten. Ik vrees voor een hele smak geld ;-). Ervaringen hier?
<<

Anoniem190

Bericht 21 Feb 2017 22:00

Re: Het hardlooptopic #2

Ik heb zelf schoenen van Brooks transcend, dit omdat mijn voeten naar binnen dreigen te zakken. Het kost een hoop, €189,- maar levert nog meer op. Ik hik er nu ook steeds tegenaan nieuwe te kopen, qua kilometers lopen ze tegen versleten aan. Maar ik wil er zeker weer in investeren, blessures zouden mij nu can mijn doel van dit jaar houden. (Trainen om een halve marathon uit te kunnen lopen)

Zondag trainingsrondje gedaan in H'veen voor de cascaderun. Ging heerlijj, vanavond rustig even uitgelopen, 5km in 27min.. heerlijk! Vooral nu het weer beter wordt.
<<

Snoes

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6857

Geregistreerd: 11 Dec 2013 12:19

Bericht 07 Mrt 2017 23:47

Re: Het hardlooptopic #2

UN, hoe gaat het inmiddels?

Munk, ik heb mijn hardloopschoenen bij Decathlon gehaald. Daar doen ze ook een test om te kijken welke schoenen het meest geschikt zijn voor je voeten. Ik heb Asics, die hebben me geloof ik 90 euro gekost maar het zijn (voor mij) wel echte aanraders. Hiervoor had ik ook goedkope schoenen, maar ik had ook gelijk na 5 weken al een blessure waardoor ik 6 weken niet kon gaan hardlopen.

TA, mooie tijd, 5 km in 27 minuten. Ik ben benieuwd waar ik uitkom als ik mijn Evy lessen heb afgerond.

Nou, ik zit er weer helemaal in hoor! Ik ben 2 weken wat ziek geweest waardoor ik niet ben gaan hardlopen, maar vorige week terug gestart en het gaat elke keer weer beter. Ik ren nog steeds met de Evy-app, ben één keer terug opnieuw begonnen bij les 1 omdat ik 6 weken niet kon hardlopen vanwege mijn blessure. Nu ben ik bij les 12 en het gaat echt goed. Vandaag 4,20 km gelopen, waarvan 17 min hardlopen en 12 minuten wandelen. Ik probeer ook nog steeds elke week 3 keer te gaan, dat is tot nu altijd wel gelukt.
2012 & 2016
<<

Sublimo

Lady-post-a-lot

Berichten: 1341

Geregistreerd: 20 Jul 2015 12:32

Bericht 08 Mrt 2017 19:37

Re: Het hardlooptopic #2

Ik heb vanochtend dit topic geopend om te reageren, las toen de reactie van Snoes en toen durfde ik niet meer. Onzin natuurlijk, dus nu dan alsnog een reactie :-)

Ik ben al een maand of negen steeds aan t opvouwen en het weer aan het laten versloffen, dus nu heb ik me aangemeld voor Maastrichts mooiste, als stok achter de deur. Ik ben nu bij les 11 van Start2Run en loop twee keer per week. Als ik nu iedere week twee keer loop, ben ik 4 weken voor Maastrichts mooiste bij les 30.

En de reden dat ik dus even twijfelde om te reageren is dat ik met precies hetzelfde schema als Snoes precies een km minder heb gelopen.
<<

munk

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 577

Geregistreerd: 18 Sep 2013 19:59

Bericht 09 Mrt 2017 20:51

Re: Het hardlooptopic #2

Maar sublimo, dat geef toch niets?! Ieder in zijn eigen tempo! De een bouwt sneller op als de ander. En als snoes net iets sneller loopt, loopt ze dus ook net iets meer in dezelfde tijd. Maar hè het gaat er toch om dat je goed bezig bent en dat ben je ;-)

Morgen ga ik op pad voor mijn nieuwe schoenen. Afgelopen twee weken heb ik geen tijd gehad. Ben wel 's avonds wezen hardlopen en op vakantie. maar telkens komen de klachten terug. Dus ik ben heel benieuwd of de problemen zo dadelijk verleden tijd zijn.

Afgelopen weekend had ik wel lekker gelopen. 6,5 km in 34 minuten. Maar goed daar heb je weinig aan, als je daarna bijna niet meer kan lopen omdat ze pijn doen ;-). Ik voel dat ik sneller zou kunnen of langer als mijn voeten mij niet steeds pijn zouden gaan doen.
<<

munk

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 577

Geregistreerd: 18 Sep 2013 19:59

Bericht 10 Mrt 2017 19:57

Re: Het hardlooptopic #2

Vanmorgen langs de speciaalzaak geweest. Maar de medewerkster vertrouwde het niet. Ze zei ik kan je de duurste schoenen aansmeren maar ik vrees dat het probleem hier niet mee opgelost is. Zij vermoedde hielspoor en misschien wel een verkortte Achilles. Ze vertelde me wel dat ik echt geen slechte schoenen had, maar ze qua grofheid wel meer iets hadden voor bootcamp of om in het bos te lopen. Meteen de dokter gebeld en daar kon ik vanmiddag meteen terecht. Gelukkig geen hielspoor, maar hij vermoed metatarsalgie (overbelasting ondervoet, spiertjes en drukpunten). Aangezien de pijn vanuit mijn kleine tenen naar de voorkant van mijn benen trekt. Het komt waarschijnlijk doordat ik geen goede afwikkeling van mijn voet heb. Hij adviseerde mij binnenkort eens naar de podotherapeut te gaan.

Ik twijfel of ik niet als eerste rust zal pakken en daarna goede schoenen en goede inlegsportzolen zal aanschaffen. Dat moet mijn afwikkeling zeker wel verbeteren. Mocht dat niet helpen kan ik altijd nog naar de podotherapeut gaan. Wat zouden jullie doen?
<<

Snoes

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6857

Geregistreerd: 11 Dec 2013 12:19

Bericht 14 Mrt 2017 00:42

Re: Het hardlooptopic #2

Oh Sublimo, daar moet je je toch helemaal niet door laten tegen houden om wel of niet mee te schrijven! Harstikke goed juist dat je bezig bent met hardlopen en dat je een doel hebt voor jezelf.

Munk, ik denk dat ik ook eerst eens voldoende rust zou nemen. Ik had zelf ook een blessure met mijn eerste (goedkopere) schoenen en toen kon ik 6 weken niet hardlopen. Na die 6 weken terug begonnen met mijn nieuwe schoenen en nooit nog ergens last van gehad (inmiddels weer ruim een maand aan het lopen).

Morgenochtend doe ik les 14, heb wel gemerkt dat het vanaf les 16 ineens snel omhoog gaat qua aantal minuten hardlopen in de app.
2012 & 2016
<<

Pluis

Kletskop

Berichten: 501

Geregistreerd: 20 Mrt 2016 14:19

Bericht 14 Mrt 2017 00:54

Re: Het hardlooptopic #2

Ik ben ook weer begonnen met hardlopen. Vorig jaar heb in de dam tot dam gedaan en tot ongeveer 12km ging het goed tot ik blaren kreeg en stopte bij de ehbo. Toen moest ik zitten en kon geen stap meer verzetten. De laatste 4km duurde bijna net zo lang als de eerste 12 :nopompom:

Ik loop nu met de Asics app en moet de eerste weken joggen met een tijd van 9:34 per km. Dit gaat me eigenlijk veel te langzaam maar ik merk wel dat het voor m'n spieropbouw goed is.
<<

Sublimo

Lady-post-a-lot

Berichten: 1341

Geregistreerd: 20 Jul 2015 12:32

Bericht 14 Mrt 2017 13:53

Re: Het hardlooptopic #2

Munk ik zou ook idd eerst rust nemen en kijken of het met goede schoenen beter gaat. Sterkte!!

Snoes, nee ik weet ook dat t nergens op slaat om zo te vergelijken en me daardoor tegen te laten houden, daarom ook dat ik me er maar overeen heb gezet.
Het gaat op een gegeven moment idd snel omhoog met het aantal minuten dat je aan een stuk rent, maar het grappige is dat je dat gewoon kunt! In het begin is elke minuut langer rennen echt superzwaar, maar ik vond zelf dat vanaf dat je 5 minuten aan een stuk kunt, het dan een stuk makkelijker wordt om langere stukken vol te houden. Je komt dan meer in een flow ofzo.
Ik ga morgen les 13 doen.

Pluis hoe kwam je ineens aan blaren? Lijkt me echt rot om op die manier nog 4 km verder te moeten. Heb je sindsdien niet meer hard gelopen? Heb je een speciaal doel voor ogen?
<<

Snoes

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6857

Geregistreerd: 11 Dec 2013 12:19

Bericht 14 Mrt 2017 14:54

Re: Het hardlooptopic #2

Sublimo, ik heb vanochtend les 14 gedaan. Nog eentje in deze reeks en dan schakelt het gelijk weer een stukje hoger.

Oh pluis dat lijkt me ook echt rot om met blaren nog verder te moeten lopen. De Asics app ken ik niet.

Wanneer lopen jullie het beste? Ik in de ochtend niet zo goed (ik moet dan nog opstarten geloof ik en mijn spieren zijn dan erg stram). In de avond na het avondeten (ongeveer 1,5u of 2u erna) loop ik de beste prestaties.
2012 & 2016
<<

Pluis

Kletskop

Berichten: 501

Geregistreerd: 20 Mrt 2016 14:19

Bericht 14 Mrt 2017 17:42

Re: Het hardlooptopic #2

De blaren kreeg ik door een gebrek aan training en de warmte en weke voeten van het zweten denk ik. Ik ga nu nog beter trainen en komend jaar rijg ik vette watten tussen m'n tenen.
<<

Sublimo

Lady-post-a-lot

Berichten: 1341

Geregistreerd: 20 Jul 2015 12:32

Bericht 14 Mrt 2017 22:00

Re: Het hardlooptopic #2

WoW das dan wel indrukwekkend als je zo ver kunt hardlopen zonder of met weinig training! Wanneer is dit jaar de dam tot damloop.

Snoes ik ren juist het beste S ochtends, S avonds vind ik verschrikkelijk. S middags gaat nog wel oke.
<<

Lady

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 14226

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:23

Bericht 19 Mrt 2017 19:08

Re: Het hardlooptopic #2

Ik heb vandaag voor het eerst meegedaan met een loop: de marathon van Utrecht. Ik deed de vijf km en heb een nieuw PR gelopen, namelijk 27:08!
28 april 2015 - Your first breath took ours away..

12 mei 2018 - Little hero!
<<

Taeda

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 8288

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:45

Bericht 19 Mrt 2017 19:23

Re: Het hardlooptopic #2

Wow goed Lady! Was het een mooie race?

Ik ben ook weer begonnen, het was bijna twee jaar geleden dat ik voor het laatst gelopen had, dus weer op nul beginnen. In september ga ik met drie meiden een wedstrijd van 7.5 km lopen, dus een mooi streven!
Love never loses faith.
november 2016 - mei 2018 - oktober 2021
<<

munk

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 577

Geregistreerd: 18 Sep 2013 19:59

Bericht 26 Apr 2017 15:59

Re: Het hardlooptopic #2

Eindelijk na 6 weken stil te hebben gezeten, mag ik weer beginnen met hardlopen. Ik heb goede hardloopschoenen aan laten meten (rib uit mijn lijf ;-)). Ik moet nu heeeeeeel langzaam opbouwen. Dus iemand nog tips (een app of iets dergenlijks) die mij daarbij kan helpen?
<<

Snoes

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6857

Geregistreerd: 11 Dec 2013 12:19

Bericht 26 Apr 2017 16:03

Re: Het hardlooptopic #2

Ik blijf zweren bij de Evy-app :-).

Taeda, wat goed dat je het inmiddels ook weer hebt opgepakt, lukt het?

Lady, knap hoor, 5 km in 27 minuten!


Ik ben ook nog steeds aan het hardlopen. 3x per week red ik niet omdat ik ook geregeld savonds werk, met vriendinnen afspreek en mijn man ook nog gaat sporten. Dus ik probeer 2x te gaan. Afgelopen maandag voor het eerst sinds 2 weken weer geweest, ik had echt amper tijd en energie de afgelopen weken om te gaan hardlopen. Ik heb les 18 van Evy gedaan en daarbij 5,05 km gelopen in 32 minuten (met wandelen tussendoor dus). Ik heb als doel om 5 km te lopen binnen de 30 minuten.
2012 & 2016
<<

Urban Naked

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15410

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:56

Bericht 26 Apr 2017 19:16

Re: Het hardlooptopic #2

Rustig aan Munk! Ik zou proberen 2km aan 1 stuk te rennen, en dan wat afwisselend gaan lopen en rennen. Of vooraan beginnen met Evy.

Snoes, 2 keer is al mooi toch? Goed bezig hoor.

Ik ren 'maar' 1 keer per week. Nouja nu in de vakantie probeer ik er 2 van te maken. Ik heb nieuwe schoenen en het gaat wel beter. Ik krijg nog steeds last van m'n knie maar niet zo intens meer, en pas na 3km. En dan kan ik er nog even mee door lopen en daarna afwisselend lopen/rennen. Het is ook nog opbouwen denk ik. Al met al weet ik nog steeds niet wat het is met die stomme knie maar het komt langzaamaan goed.
#teammaple🍁
<<

Jip

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 10096

Geregistreerd: 03 Jan 2015 11:04

Bericht 29 Apr 2017 12:39

Re: Het hardlooptopic #2

Ineens zag ik dit topic weer voorbij komen. Ik ben ook weer aan het opbouwen. Ben 5,5 week na de bevalling weer begonnen en heb met 10,5 week na de bevalling meegedaan met een 5 km loop. De opbouw gaat een stuk trager dan vroeger. Onder andere Slaaptekort doet veel! Ik kom inmiddels weer aan 45 minuten looptijd, maar nog niet aan 1 stuk en ook nog niet zo makkelijk als voorheen. Over vier weken doe ik mijn eerste triathlonnetje weer mee!
Their smile makes me smileJanuari 2017 ♡ April 2019

https://www.instagram.com/stofspinsels/
<<

munk

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 577

Geregistreerd: 18 Sep 2013 19:59

Bericht 30 Apr 2017 09:19

Re: Het hardlooptopic #2

Inmiddels heb ik alweer twee keer hardgelopen met Evy. Het gaat iets wat langzaam naar mijn zin (en de lessen zijn zo voorbij), maar ik weet dat het heel belangrijk is om nu heel rustig op te bouwen. Vanavond staat les 3 op de planning. Tot nu toe heb ik nog helemaal geen pijn. Niet na het sporten, ook niet de volgende dag. Ik hoop dus echt dat door mijn nieuwe schoenen mijn 'probleem' is opgelost. Ze lopen dan ook echt heerlijk (mag ook wel voor dat geld), het lijkt net of ik op wolkjes loop, haha.

Mijn oude hardloopschoenen, draag ik nu als wandelschoenen voor dagjes weg. Gisteren een dagje naar plopsa de panne geweest en daar zijn ze perfect voor.

@ Jip: Goed bezig!
<<

Urban Naked

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15410

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:56

Bericht 30 Apr 2017 11:12

Re: Het hardlooptopic #2

Klinkt goed hoor Munk! Lekker zo door gaan!
Ja Jip pittig he als je al vermoeid bent bij het opstaan. Dan moet je het ecjt even uit je tenen halen, dat sporten.

Ik ren nu 1 keer in de week, 7km in 45 minuten. Heb geen grote doelen, dit vind ik wel best zo. Daarnaast doe ik 1 of 2 lessen in een sportschool (o.a. met halters) en dat vind ik wel genoeg. Alleen hardlopen ging me niet brengen wat ik wilde (een gespierder lichaam).
#teammaple🍁
<<

Snoes

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6857

Geregistreerd: 11 Dec 2013 12:19

Bericht 05 Mei 2017 00:02

Re: Het hardlooptopic #2

UN, fijn dat het stilaan beter lijkt te gaan met je knie. Wil je het hardlopen wel weer opbouwen als je merkt dat het beter gaat met je knie? Of denk je dat dat niet meer gaat lukken (met je knie bedoel ik dan)

Jip, wat ben je al snel weer flink aan het sporten. Lijkt me toch heavy hoor voor je lichaam, om over een paar weken al een triatlon mee te doen.

Munk, hoe gaat het nu met hardlopen? Welke les ben je nu? Ik kan me heel goed voorstellen dat het te langzaam gaat voor jouw gevoel hoor, maar ik denk wel echt heel belangrijk dat je het rustig opbouwt.

Bij mij gaat het nog steeds goed! Vorige week 2 keer 5 km gedaan en vandaag was ik weer geweest en 5,2 km gehaald. Ik volg nog steeds de lessen van Evy, ben nu aan les 21 dus ik loop stilaan richting einde. Ben benieuwd of het me dan lukt om op een mooi tempo de 5 km uit te lopen.
2012 & 2016
<<

Char

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1746

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:04

Bericht 05 Mei 2017 11:02

Re: Het hardlooptopic #2

Sinds een week of 6-8 ben ik ook aan het hardlopen. Ik loop nu meestal drie keer per week 4-5 kilometer. Nu merk ik alleen dat ik tijdens en na het lopen wat last heb van een spier aan de voorkant/binnenkant waar je been in je heup valt. Is dat herkenbaar? En is er iets aan te doen met rekken bijv voor en na de training?
<<

munk

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 577

Geregistreerd: 18 Sep 2013 19:59

Bericht 05 Mei 2017 11:35

Re: Het hardlooptopic #2

@Char: Ik heb de fout gemaakt door veel te snel op te bouwen en te vaak. Ik heb de pijn die jij beschrijft ook enigsinds. Het is adductiegerelateerde-liespijn. Ik heb er last van gekregen door toen ik niet mocht hardlopen te gaan skeeleren. Ik heb er eigenlijk alleen maar last bij misstappen en rare bewegingen. (en dan merk je eigenlijk hoe vaak je op een dag een rare beweging maakt ;-) Nu ik weer ben gaan hardlopen, lijkt het zelfs iets beter te worden. Hou het goed in de gaten, anders even een keer langs de dokter. Ik hou het ook goed in de gaten. Tot nu toe ben ik tegen behoorlijk wat dingetjes aangelopen. Je loopt heel snel een blessure op heb ik gemerkt. Je wilt goed bezig zijn voor je lichaam, maar soms bereik je juist het tegenovergestelde.

@ Snoes: Gaat lekker bij jou snoes. Ik ben nu bij les 5. Ik zou vanavond eigenlijk weer moeten. Maar ik denk dat ik vanavond een keer oversla. Ik merkte dat ik bij de laatste training pijn in mijn rechter scheenbeen kreeg. Het doet zo geen pijn, maar als ik er over heen wrijft lijkt het net of ik een blauwe plek heb zitten. Het lijkt mij beter 1 á 2 dagen extra rust te pakken zodat wat het ook is (het kan best dat ik me ergens tegen gestoten heb) goed kan genezen dan dat ik door loop en ik weer voor langere tijd stil zit. Ik heb geen last meer van mijn voeten (jeeeeeej).
<<

Char

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1746

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:04

Bericht 06 Mei 2017 10:30

Re: Het hardlooptopic #2

Dank je voor je reactie Munk. Het zakt gelukkig nog wel steeds af als ik minstens een dag rust houd, dus ik ga er voor nu nog vanuit dat het alleen wat geïrriteerd is. Maar fijn dat jij de naam van deze klachten weet. Dat googlet een stuk makkelijker en dan kan ik daarmee ook beter in de gaten houden wanneer het teveel last wordt en ik ernaar moet laten kijken.
Ik sport verder al wel vrij veel hoor, dus het is gelukkig niet zo dat ik vanuit een heel ongetraind lichaam ben gaan lopen. Maar die specifieke hardloopdingen moet ik dus wel in de gaten houden....

Ga jij dit weekend weer lopen? Ik heb vandaag een drukke dag, dus hier staat het voor morgen weer op de planning.
<<

munk

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 577

Geregistreerd: 18 Sep 2013 19:59

Bericht 07 Mei 2017 13:51

Re: Het hardlooptopic #2

@Char: Ik heb die fout dus wel gemaakt de vorige keer, met alle goede bedoelingen overigens voor mijn lichaam. Ik ben dus echt even tegen de lamp gelopen ;-). Ondertussen is het blauwe plek gevoel weg, mijn lies en heup heb ik trouwens momenteel ook niet zo heel veel last van. Vanavond ga ik les 5 doen.
VorigeVolgende

Terug naar Hobby's, uitgaan & vrije tijd

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Lexi