Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Stakingen basisonderwijs

<<

Anoniem269

Bericht 11 Mrt 2019 16:30

Re: Stakingen basisonderwijs

Onze school is ook dicht hoorde we vandaag. En eerlijk ik word er echt een beetje moe van. Ik snap het punt van staken maar hoelang gaat dit nog door?
<<

Silly-One

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 11842

Geregistreerd: 31 Aug 2013 23:18

Woonplaats: B.rabant

Bericht 11 Mrt 2019 16:39

Re: Stakingen basisonderwijs

Ik denk Ava, totdat Den Haag inziet dat er meer moet gebeuren in het onderwijs. Heel leuk het weer samen naar school project, maar hierdoor komen de 'normale' kinderen wel aandacht te kort. Als ik zie wat voor problemen wij nu binnen de school hebben en dat wij dat als docenten maar moeten oplossen zonder extra middelen. Dan gaat dat echt ten koste van goed onderwijs. Dus ook ten kosten van de kinderen die wel goed onderwijs verdienen maar nu gewoon onvoldoende krijgen.
____________________
Verbouwingsinsta @bduintje_klus
<<

Urban Naked

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15414

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:56

Bericht 11 Mrt 2019 16:46

Re: Stakingen basisonderwijs

Ava schreef:Onze school is ook dicht hoorde we vandaag. En eerlijk ik word er echt een beetje moe van. Ik snap het punt van staken maar hoelang gaat dit nog door?
Als je het punt snapt, waarom stel je die vraag dan?
Heeft jullie basisschool voldoende leerkrachten en 0 problemen, zijn de klassen mooi van formaat? Dan heb je echt geluk. En wat vind je er van dat er zo’n groot lerarentekort is dat veel kinderen onvoldoende scholing krijgen, danwel aandacht?

Ontopic: De school van mijn zoon staakt. Op zich geen punt want vrijdag is mijn vrije dag. Maar ik ga vrijdag naar het Malieveld dus heb m’n moeder gevraagd op m’n zoons te passen. Ik staak niet voor meer salaris voor mezelf. Ik staak voor de kwaliteit van het onderwijs, voor de zorg die niet volledig geleverd kan worden en waar kinderen wel recht op hebben.
#teammaple🍁
<<

Oreo

Kletskop

Berichten: 790

Geregistreerd: 24 Mei 2018 22:22

Bericht 11 Mrt 2019 17:12

Re: Stakingen basisonderwijs

Bij ons staken 3 docenten, waarvan de juf van mijn zoontje. De bso heeft aangegeven het niet op te vangen, want ze krijgen zelf de planning al amper rond. Dus als je kind die dag normaal bso heeft, kan die pas vanaf 14u terecht.

Ik hoop dat er snel een akkoord komt, voor alle partijen!
22112014 / 10042019
<<

Anoniem269

Bericht 11 Mrt 2019 17:13

Re: Stakingen basisonderwijs

Wij hebben inderdaad geluk. Al mogen de klassen altijd wel kleiner. Maar ik geloof gewoon niet in dat staken. Tenminste dat het gewoon niet zoveel indruk maakt in Den Haag. Want de hoeveelste keer is dit niet? Dus vandaar mijn opmerking hoelang moet dit nog doorgaan.
<<

Urban Naked

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15414

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:56

Bericht 11 Mrt 2019 17:19

Re: Stakingen basisonderwijs

Ava schreef:Wij hebben inderdaad geluk. Al mogen de klassen altijd wel kleiner. Maar ik geloof gewoon niet in dat staken. Tenminste dat het gewoon niet zoveel indruk maakt in Den Haag. Want de hoeveelste keer is dit niet? Dus vandaar mijn opmerking hoelang moet dit nog doorgaan.
Dit is de eerste keer dat alle lagen in het onderwijs tegelijkertijd gaan staken. Dus dit is een best bijzonder moment.
Wat zou je een beroepsgroep aanraden om te doen als het heel slecht gaat, buiten staken om? Ik bedoel: wat zijn er buiten staken om voor middelen om zo massaal de noodklok te kunnen luiden?
#teammaple🍁
<<

Stuiterbal

Gebruikers-avatar

Kwebbel

Berichten: 306

Geregistreerd: 29 Dec 2018 19:08

Bericht 11 Mrt 2019 17:57

Re: Stakingen basisonderwijs

Niks UN. Dat is helaas dikke pech voor ons. En ik ben serieus benieuwd of er daadwerkelijk wat gaat veranderen.

De normale kinderen zijn de dupe van passend onderwijs. Maar de plus kinderen ook. Alle kinderen zijn gewoon de dupe van falend onderwijs. En dat moet heel breed aangepakt worden. Met alleen meer salaris los je de grote problemen niet op.
Ik denk regelmatig terug aan mijn tijd in het basisonderwijs. Was dat toen zo slecht dat het allemaal zo veranderd moest worden? Ik heb voor mijn gevoel goed onderwijs gehad. Maar goed dat is misschien helemaal niet realistisch gezien we over 25 jaar terug praten.
For evigt, måske for evigt
Skal vi sammen, samme vej
Og når I morgen får øjne, og natten hviler sig
Skal vi for evigt måske samme vej
<<

Anoniem272

Bericht 11 Mrt 2019 18:22

Re: Stakingen basisonderwijs

Een van de dingen die veranderd zijn in die 25 jaar, is dat moeders meer zijn gaan werken, waardoor ze minder helpen op de scholen van hun kinderen (denk aan de overblijfmoeders), en de werkdruk van leerkrachten is toegenomen.

Dat is dus geen beleid of zo, maar gewoon een maatschappelijke ontwikkeling (die ik overigens niet afkeur).

Of bedoel je specifiek het onderwerp passend onderwijs? Dat vind ik ook een lastige. Geen idee wat de voordelen zijn van het nieuwe beleid, behalve kostenbesparing.
<<

MrsMath

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2657

Geregistreerd: 02 Sep 2013 14:28

Bericht 11 Mrt 2019 18:36

Re: Stakingen basisonderwijs

25 jaar geleden was er eigenlijk alleen maar klassikaal onderwijs, gericht op de middenmoot. De hele dag in rijtjes achter elkaar luisteren naar de juf of meester.
Tegenwoordig heeft zowat elke leerling een individuele leerlijn, zijn er veel projecten, ouders die zich overal mee bemoeien omdat ze alles beter weten. 25 jaar geleden werd aangenomen dat de leerkracht het wel wist, nu doen ouders hun best om voor hun prinsjes en prinsesjes op te komen.
L 7-10-2011
N 23-5-2013
<<

Urban Naked

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15414

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:56

Bericht 11 Mrt 2019 18:40

Re: Stakingen basisonderwijs

Als ik naar mijn eigen werkplek kijk dan is passend onderwijs wel echt een killer. Toen ik 10 jaar geleden begon in het VO had ik klassen van 25, zonder special need kinderen. Nu zijn m’n klassen gevuld tot 28 leerlingen per klas waarvan er in iedere klas wel een stuk of 5 zitten die veel beter af waren geweest in het speciaal onderwijs. Ik ben geen voorstander van passend onderwijs als daar eigenlijk geen geld voor is (want je kunt niet voor hetzelfde salaris, in dezelfde tijd al die speciale kinderen én de rest van de klas voldoende aandacht geven zodat iedereen tot zn recht komt. En zolang dat wel van de docent verwacht wordt krijgt zo’n docent haast het idee dat ie continu faalt. Super demotiverend -> meer uitval.
#teammaple🍁
<<

Anoniem313

Bericht 11 Mrt 2019 19:45

Re: Stakingen basisonderwijs

Filoria schreef:Een van de dingen die veranderd zijn in die 25 jaar, is dat moeders meer zijn gaan werken, waardoor ze minder helpen op de scholen van hun kinderen (denk aan de overblijfmoeders), en de werkdruk van leerkrachten is toegenomen.

Dat is dus geen beleid of zo, maar gewoon een maatschappelijke ontwikkeling (die ik overigens niet afkeur).



Zou dat echt komen doordat meer moeders werken? Ik vraag het me af. Mijn moeder werkte niet maar deed volgens mij niet veel meer dan ik nu. En op de school van mijn zoon, een school met lage SES dus best veel niet-werkende ouders, zie ik steeds dezelfde ouders helpen, en van hen weet ik dat ze drukke banen hebben.
<<

Anoniem262

Bericht 11 Mrt 2019 19:49

Re: Stakingen basisonderwijs

Even inhaken op Filoria. Mijn moeder was 25 jaar geleden de enige fulltime werkende vrouw en wij waren de enige kinderen die overbleven op school. Onze congierge at met ons tussen de middag. Er waren moeders die hielpen, maar dat was enkel met de jaarlijkse kinderdisco, waar mijn moeder ook gewoon tussen stond. Bij ons was er nooit sprake van opvang door ouders.
<<

Anoniem269

Bericht 11 Mrt 2019 19:54

Re: Stakingen basisonderwijs

Ik heb juist het idee dat er nu meer gevraagd wordt aan de ouders. Zoals meehelpen met de Koningsdagspellen op school, helpen bij kerstlunch of rijden naar uitjes. Mijn jongste gaat volgende week voor de derde keer een uitje doen waar ze ouders vragen om te rijden. Ik ben in mijn basisschooltijd echt niet zo vaak weggeweest en studiedagen hadden we maar 1 in het jaar ofzo. Nu een stuk zes.
Laatst gewijzigd door Anoniem269 op 11 Mrt 2019 23:52, in totaal 1 keer gewijzigd.
<<

Anoniem262

Bericht 11 Mrt 2019 20:14

Re: Stakingen basisonderwijs

Dat zou natuurlijk kunnen, Ava. Ook omdat er lerarentekort is, natuurlijk. Vroeger werden ze eigenlijk niet gevraagd. Wilde je er een beetje bij horen, tenminste zoals mijn moeder erover sprak, dan moest je toch minstens één klusje doen en dan meldde je jezelf ook aan.
<<

Tom

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6229

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:32

Bericht 11 Mrt 2019 20:21

Re: Stakingen basisonderwijs

Ouders vragen om bijv heeft niet met het lerarentekort te maken, maar is een geldkwestie; vervoer regelen is duur en met ouders is gewoon goedkoper.

Ik staak wel vrijdag, maar net als UN met name voor het falen van (sommige delen van) het onderwijs. Passend onderwijs is een farce, niet haalbaar in het regulier en daardoor worden de problematieken in het speciaal onderwijs ook heftiger, met alle gevolgen van dien.

Maar inderdaad, ik denk dat de acties doorgaan totdat er in Den Haag echt ingezien wordt dat er iets veranderen moet. Meer geld zou voor velen helpen, maar ook meer handen in de klas, geen curriculum wat eke zoveel jaar wijzigt, geen dingen opleggen die weinig zoden aan de dijk zetten (bijv Wilhelmus zingen) en bovenal: kleinere klassen! Ik mag me ‘gelukkig’ prijzen met mijn 12 lln in het SBO, maar zelfs dat is al teveel.
Als liefde leven wordt, krijgt geluk een naam. 21-07-2019
<<

Anoniem304

Bericht 11 Mrt 2019 20:24

Re: Stakingen basisonderwijs

Fedora schreef:Even inhaken op Filoria. Mijn moeder was 25 jaar geleden de enige fulltime werkende vrouw en wij waren de enige kinderen die overbleven op school. Onze congierge at met ons tussen de middag. Er waren moeders die hielpen, maar dat was enkel met de jaarlijkse kinderdisco, waar mijn moeder ook gewoon tussen stond. Bij ons was er nooit sprake van opvang door ouders.

Het overblijven kwam bij ons op school toen ik er op school zat. Denk dat ik in groep 4 zat ofzo. Daar waren wel moeders voor nodig. En 1 of 2x per week was er een leesgroepje, daar waren ook moeders voor.
<<

Ysa

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1028

Geregistreerd: 08 Dec 2013 13:23

Bericht 11 Mrt 2019 20:41

Re: Stakingen basisonderwijs

Persoonlijk denk ik dat werkende ouders en de werkdruk van de leerkrachten niet zozeer aan elkaar te koppelen zijn.

Werkdruk zit hem naar mijn idee met name in het bieden van passend onderwijs. Tegenwoordig worden er strengere eisen gesteld aan het onderwijs, het uitstroom niveau van de leerlingen en moeten scholen onderling met elkaar concurreren om het beste visite kaartje af te geven op de krimpende markt. Tegenwoordig is men kritischer bij het kiezen van een school (en terecht). Ouders laten hun kinderen ook gemakkelijker switchen van school op het moment dat de school of het onderwijs niet meer passend is.

Veel scholen hier in de regio werken met een continurooster en werken op gebied van taal, rekenen en spelling digitaal. Dit laatste haalt een deel van de werkdruk weg (niet meer handmatig hoeven nakijken), maar het continu rooster zorgt ervoor dat er dagen zijn dat een leerkracht van 08.30u tot 14.15 zonder enige pauze werkt.

Na schooltijd wordt er veel vergaderd over de vormgeving en uitvoering van het onderwijs, worden resultaten uitvoerig geanalyseerd en wordt er aan de hand van al die resultaten en de kind kenmerken passend onderwijs voorbereid. Van rekenen tot aan muziek. Waar het vroeger wat meer eenheidsworst was, wordt er nu gewerkt op minimaal 3 niveaus, op ieder moment van de dag. En dan nog je rapportage, je evaluaties, je oudergesprekken, de gesprekken met externe instanties. En natuurlijk had je veel van die zaken 'vroeger' ook wel, maar alle kinderen worden steeds meer onder een vergrootglas gelegd om het onderwijs passend te maken en te houden. Reken maar uit in tijd als je een klas hebt van 30+ leerlingen. En dat is waarom er werkdruk wordt ervaren denk ik.

En dan de vakanties, het klinkt heerlijk, maar het heeft nauwelijks effect op de werkdruk. Veel moet gewoon in de weken dat de kinderen naar school gaan. Naar mijn idee wordt er een prima salaris betaald voor 40 werkweken per jaar als je puur kijkt naar contracturen, anderzijds wordt er per week door vrijwel iedereen meer gewerkt dan 8 uur per dag. Onderwijs kent geen overuren, dus alles buiten je werkdagen is onbetaald (vergaderingen, studiedagen, ouderavonden etc). Dit zou wat mij betreft anders kunnen.

Ik staak zelf niet, aangezien de bonden nog in onderhandeling zijn. Ik weet niet of de juf van mijn zoon staakt, zo ja dan houd ik hem thuis. Er wordt opvang door de school geregeld, maar ik ben van mening ben dat het dan mijn probleem is en niet het probleem van de school. Anders ga je nog aan je doel voorbij denk ik...
<<

Indigo

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1949

Geregistreerd: 23 Apr 2015 10:55

Bericht 11 Mrt 2019 21:29

Re: Stakingen basisonderwijs

Elja schreef:Maar de onderhandelingen zijn toch nog bezig? Dat is ook de reden dat onze school niet staakt

Er zijn geen onderhandelingen bezig zover ik weet. Op de fb-groep PO in actie kun je hier veel meer over vinden.

Ava schreef:Onze school is ook dicht hoorde we vandaag. En eerlijk ik word er echt een beetje moe van. Ik snap het punt van staken maar hoelang gaat dit nog door?

Totdat er in Den Haag wordt geluisterd en we serieus worden genomen. Het lerarentekort is echt zeer schrijnend, een oplossing is nog lang niet in zicht, wordt nog niet eens aan gewerkt.

minoessepoes schreef:Ik moet zeggen dat ik het wel gedoe vind, mijn zoon zit nu 3.5 mnd op school, heeft in die tijd al 2 studiedagen gehad, twee keer continuerooster waardoor hij eerder uit was dan normaal, 1 keer de juf ziek waardoor zijn klas naar huis gestuurd werd, 1 keer staken nu en dus al 3 weken vakantie.

De uren van de studiedagen komen doordat je kinderen per dag langer naar school gaan dan moet. Zo sparen ze uren op die worden ingezet voor studiedagen en extra vakantie of vrije dagen. Op mijn werk hebben we daar geen uren voor en maar één studiedag per jaar.

De basisschool waarop ik werk is dicht, wij staken. We krijgen dit keer niet doorbetaald van onze stichting. Op de school van mijn kinderen staakt maar één leerkracht, vind ik persoonlijk erg jammer.

Ik staak onder andere voor meer salaris. Het salaris in het basisonderwijs zou volgens mij in ieder geval gelijk moeten worden getrokken met de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Ook omdat het beroep dan aantrekkelijker wordt. Verder staak ik vanwege de hoge werkdruk. Ik werk op papier 16 uren per week. Van september t/m december heb ik alleen al 100 overuren gedraaid. Leuk al die vakanties, maar dat compenseert natuurlijk amper. Passend onderwijs lukt echt niet met 25 kinderen in de groep en alle individuele problematiek erbij. De belangrijkste reden dat ik staak is echter het lerarentekort. Daar maak ik mij best wel zorgen om, helemaal omdat 'we' het al jaren roepen, maar er helemaal niets is gebeurd om het tegen te gaan.
2011 2012 2017
<<

Tom

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6229

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:32

Bericht 11 Mrt 2019 21:52

Re: Stakingen basisonderwijs

Indigo, volgens mij is het CNV officieel nog in onderhandeling (oid), zij ondersteunen de staking ook niet.
Als liefde leven wordt, krijgt geluk een naam. 21-07-2019
<<

Indigo

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1949

Geregistreerd: 23 Apr 2015 10:55

Bericht 11 Mrt 2019 22:03

Re: Stakingen basisonderwijs

Dat weet ik inderdaad, maar weet jij ook hoe dat er voor staat? De AOB is een hele tijd terug uit die onderhandelingen gestapt en ik kan er helemaal niets over vinden. Op PO in actie wordt beweerd dat het onzin is dat CNV nog in onderhandeling is. Kan er niet echt iets concreets over vinden.
2011 2012 2017
<<

Isabel_

Major Yipyapper

Berichten: 3624

Geregistreerd: 08 Sep 2013 10:40

Bericht 11 Mrt 2019 22:52

Re: Stakingen basisonderwijs

Maar één studiedag per schooljaar Indigo? Op de school van mijn dochter hebben ze acht studiedagen. Hoe kan dat zo per school verschillen?

On topic:
De school van mijn dochter is vrijdag gesloten. Ik ben dan altijd vrij dus ik vind het niet zo’n probleem. Ik snap wel dat er gestaakt wordt al heb ik hier persoonlijk nog geen last van. De klassen zijn klein (maximaal 23 leerlingen per klas) en bij uitval meestal geen problemen met vervanging. Maar ik besef mij wel dat ik als ouder niet helemaal mee krijg wat de werkdruk van de leerkrachten is.
<<

Indigo

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1949

Geregistreerd: 23 Apr 2015 10:55

Bericht 11 Mrt 2019 23:06

Re: Stakingen basisonderwijs

Isabel_ schreef:Maar één studiedag per schooljaar Indigo? Op de school van mijn dochter hebben ze acht studiedagen. Hoe kan dat zo per school verschillen?

Dan maken de kinderen op de school van jouw dochter meer uren op een schooldag dan wettelijk gezien nodig is. In de acht jaren op de basisschool moet een kind een wettelijk bepaald aantal uren draaien. Scholen mogen zelf de schooltijden bepalen. Er zijn veel scholen die de kinderen iedere dag structureel een kwartier langer naar school laten gaan dan eigenlijk nodig is, zodat ze iedere dag een kwartier of zelfs meer kunnen 'sparen'. Al die kwartieren opgeteld kan de school dan weer inzetten voor vrije dagen of studiedagen.
2011 2012 2017
<<

Anoniem272

Bericht 12 Mrt 2019 00:18

Re: Stakingen basisonderwijs

Ik had niet in de gaten dat dat passend onderwijs beleid zo'n impact heeft. 5 leerlingen in een klas die eigenlijk op speciaal onderwijs zouden horen, dat is echt veel... Respect voor de leerkrachten die dat volhouden. En dan inderdaad dat lerarentekort nog...

Sowieso heb ik heel veel respect voor leraren. Die verdienen veel meer waardering!

Misschien heb ik m.b.t. de hoeveelheid kinderen met 'rugzakjes' een vertekend beeld doordat onze kinderen een beetje op van die elitescholen met wachtlijsten zitten, allebei in een best brave klas :redface:

O ja en bij ons staakt de school van I. wel en die van T. niet, dus we hebben een ochtendje alleen met dochter :)
<<

GeKKiE

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4998

Geregistreerd: 01 Sep 2013 08:30

Bericht 12 Mrt 2019 06:48

Re: Stakingen basisonderwijs

Bij ons werd er de vorige stakingsdagen door het bestuur doorbetaald.
Deze keer is het op eigen kosten (of vergoeding van de bond.)
Ik werk niet op vrijdag en zit dus met mijn dochter thuis en heb een oppasprobleem, helaas.
Anders was ik gaan staken met mijn collega's.
Het lerarentekort is groot in Amsterdam en het aantal zorgleerlingen per klas is groot.
Hierdoor is de werkdruk ook groot bij ons.
Ik werk op een grote school en elke dag is er wel iemand ziek en worden er kinderen verdeeld.
Waardoor je dus ook nog extra kinderen in de klas krijgt.
We hebben 3 IB'ers en er is 1 IB'er zelfs ziek thuis nu door de werkdruk.
Collega's die voor langere tijd ziek worden of met verlof gaan, er is amper goede vervanging voor te vinden.
<<

Tompouce

Kletskop

Berichten: 509

Geregistreerd: 17 Jan 2019 20:39

Bericht 12 Mrt 2019 08:09

Re: Stakingen basisonderwijs

Ik vind het echt heel goed dat er weer gestaakt wordt. Wat mij betreft veel vaker en sneller achter elkaar.

Wij boffen op de school van onze kinderen. Redelijk kleine klassen, bij ziekte nog nooit vervanging van buitenaf geweest, 2 OA's, 1 IB'er, diverse stagiaires en LIO'ers... Maar als ik zie dat er bij mijn dochter alleen al 4 of 5 zorgkinderen in de klas zitten (en dan bedoel ik échte zorgkinderen) dan begrijp ik echt waar leerkrachten zich zorgen om maken. En wat er moet gebeuren om deze kinderen op sbo te krijgen... Dat daar restricties aan vast zitten, natuurlijk! Maar sommige kinderen kunnen gewoon niet meedraaien. En daar hebben ze andere leerlingen ook last van en leveren daardoor ook weer in op tijd, uitleg etc.

Ik hoop echt dat er snel iets veranderd.
VorigeVolgende

Terug naar Nieuws & actualiteiten

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers