Qua heftige biertjes heb je porters, maar ook barrel aged. Die zijn gerijpt op houten vatten, wat nieuwe kunnen zijn of vatten die gebruikt zijn voor sterke dranken. Die geven echt ook een zware intense smaakt.
Caufield van Londen wist ik niet, maar in Firenze ben ik dus wel in een brewdog cafe geweest. Dus vandaar ook toen het biertje gerijpt op een wijnvat. Komt niet vaak voor, maar wel steeds meer.
Nu is een NEIPA niet te vergelijken met een kriek of een sours. En van die laatste heb je echt hele zure haha.
Trouwens Weizen en witbier zijn twee verschillende soorten bieren en die je totaal niet met elkaar kan vergelijken. Een fout die vaak gemaakt wordt, deed ik tot een paar jaar geleden terug ook namelijk.
Even een stukje van..
https://www.bierista.nl/biernieuws/actu ... rschillen/Gemoute en ongemoute tarweWitbier wordt gebrouwen met gerstemout en ongemoute tarwe. Het aandeel ongemoute tarwe loopt soms op tot 50%. De meeste witbieren worden gebrouwen met een aandeel van circa 30 tot 40%. Weizen (ook wel weissbier of weisse) wordt gebrouwen met gerstemout en tarwemout. Het aandeel tarwemout is minimaal 50%. Veel Weizen hebben een tarwemout-aandeel van tussen de 60 en 70%.
Verschillende gistWitbier wordt vaak vergist met zogenaamde Belgische witbiergist. Deze gistsoort brengt friszure aroma’s met zich mee en is voor een groot deel verantwoordelijk voor de frisheid en de uitstekende doordrinkbaarheid van witbier. Weizen wordt vergist met speciale weizengist, de Weihenstephan-gist is een wereldberoemd voorbeeld. Deze gist zorgt voor fruitige aroma’s die aan bananen en bananenschuimpjes doen denken. Zowel witbier als Weizen zijn bovengistend, bieren de vergist worden bij temperaturen tussen de ca. 15 en 24 graden Celsius.
ToevoegingenDe weizenbieren zijn afkomstig uit Duitsland. Daar wordt al sinds 1516 gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Deze wet houdt in dat bier alleen gebrouwen mag worden met water, gist, hop en tarwe- en gerstemout. Toevoegingen als kruiden en specerijen zijn niet toegestaan. Hoe anders is dat bij witbier. Deze Belgische bierstijl dankt zijn smaak voor een deel aan de toevoeging van koriander en curaçao, sinaasappelschil.