Desktop versie van Zeg maar Yes
Plaats een reactie

Sinterklaas

16 Okt 2020 08:06

Hoe hebben jullie vertelt dat hij niet bestaat?

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 08:19

Niet. Mijn oudste van 8 kwam er (dit jaar pas) zelf mee. Met de jongste zal dat ook wel gebeuren.

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 08:20

Bij m’n oudste nooit, hij geloofde er nooit in. De jongste gelooft er volgens mij ook niet echt in. Wij zijn altijd wel vrij open geweest.

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 08:25

Ik weet nog dat ik echt hardcore believer was. Als het me niet verteld was dan had ik nu nog geloofd. Een vriendinnetje vroeg tijdens het kletsen of ik nog geloofde. Mijn moeder zat er toen bij en vond het toen wel tijd. Zo hebben ze samen aan mij verteld dat hij niet bestond. Tja, hoe vertel je zoiets? Gewoon vertellen? Wellicht komt hij/ zij met vragen thuis, dan kun je er mooi op inhaken. Anders kun je er toch prima zelf over beginnen? Hoe kwam je er zelf achter?

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 08:40

Hier kwamen ze er zelf achter, want en wie kan er nou nooit dood gaan, en wie kan al die kadootjes kopen en brengen? Dus dat leek
Ze uiteindelijk een logische optelsom.

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 08:41

Dat was kort nadat ze had gevraagd: 'Of zijn jullie de tandenfee soms?'
Toen heb ik gevraagd wat ze fijner vond, als wij cadeautjes voor haar kochten of als Sinterklaas dat deed. Toen zei ze dat ze het fijner vond om cadeautjes van ons te krijgen en toen heb ik gezegd dat ze ze ook van ons kreeg en dat Sinterklaas eigenlijk een spel was. Nu geloofde zij er toch al niet zo heilig in, eigenlijk was ze nooit zo met Sinterklaas zelf bezig.

E gelooft nog steeds dat het echt is, min of meer, maar bij hem werkt het sowieso anders, ik denk ook niet dat hij een heel vaste tweedeling in zijn hoofd heeft van dingen die wel of niet echt bestaan. Het is er gewoon en hij vindt het leuk (of niet, dan blijft hij er ver vandaan).

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 09:18

Bij de oudste heb ik het middels een boek verteld, zo ongeveer rond deze tijd van het jaar. Ze was toen 8 en zat in groep 5, waar Sinterklaas niet meer gevierd zou worden. Ik wilde dat ze het van ons hoorde in plaats van op school.

De middelste van 8 kwam er deze zomer zelf mee, zo uit het niets, het was ruim 30 graden en we zaten buiten toen ze zei: "Sinterklaas bestaat volgens mij niet he?" Ze wist zelf ook niet hoe ze daar zo ineens over kwam na te denken ;-)

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 09:34

Ik ga het nog niet vertellen, maar als ik dat zou doen zou ik t denk ik met behulp van vragen doen. Dus vragen aan haar hoe zij het ziet, en dan de maar vragen stellen. Ok haar zo dan zelf toch een beetje tot dat inzicht te laten komen

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 09:41

Bij de oudste verteld dat ik een geheim wil vertellen die hij aan niemand anders mocht vertellen. Toen heb ik hem verteld dat Sinterklaas niet bestaat en dat wij alle cadeautjes kopen en hij mee mocht helpen met uitzoeken en inpakken.

Hij was 9 en geloofde nog heilig terwijl zijn zusje van 7 al hele kamervragen had gesteld en al heel snel zei dat alleen op school de echte Sinterklaas kwam. Als er een andere Sint was keek ze nog eens een keer en brulde ze ‘Die is hartstikke nep joh’. We hebben haar nog een jaar in de waan gelaten dat op school de echte komt en verder alle sinterklazen opa’s zijn die Sinterklaas moeten helpen omdat er anders heel veel verdrietige kindjes zijn omdat Sinterklaas niet overal tegelijk kan zijn.

Vorige maand heb ik haar verteld hoe het wel zit en ze een heel groot geheim moet bewaren want haar zusje van 6 geloofd nog wel. Zodra die vragen gaat stellen hangt het af van de timing. Als het midden in de Sinterklaas periode is doe ik het net als bij haar zus om te voorkomen dat een hele klas gaat roepen dat ie nep is. Als het in een andere periode is vertel ik het haar gewoon en is tegen de Sinterklaastijd het nieuwtje er wel af.

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 10:00

Ze is dus ook nog een heilige gelover.. En ze weet dat er hulpsinterklazen en hulppieten zijn en alleen op tv de 'echte' is.
Maar ze is nu bijna 9, zit inderdaad in groep 5 en nu ivm corona alles toch zo anders is, dacht ik: mooi moment!

Haar middelste bonusbroertje, van bijna 8, heeft het gisteren zelf ontdekt, die kwam inderdaad met vragen. Maar mijn dochter vraagt echt helemaal niks er over.

Ze is nogal gevoelig en prikkelbaar enzo, dus ik vrees voor een ENORME boze bui. :palm:

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 10:56

Vanaf groep 5 worden er meestal surprises gedaan en dat vind ik altijd een mooi moment om de die-hard believers de waarheid te vertellen. Nou ja, dat doe ik niet zelf, maar dat laat ik aan de ouders over.

Ik zou in het gesprek de technische zaken naar voren halen: hoe kan sinterklaas zoveelduizenden cadeaus geven in 1 dag tijd? Hoe weet hij wat iedereen wil? Kan een mens door de schoorsteen?

Mijn dochter is 6, en zit in groep 4, en ik vermoed dat ze er dit jaar achter gaat komen. Ze zet nu al vraagtekens en ik moet zeggen dat ik er zelf ook niet veel waarde meer aan hecht om haar voor te liegen. Ze kan wel een geheimpje bewaren voor haar zusje, dus dat hoeft geen probleem te zijn.

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 10:59

Bij mijn dochter in groep 5 waren er nog steeds kinderen die heilig geloofden en het werd toen ook een beetje in het midden gehouden door school. 'Om Sinterklaas dit jaar een beetje te helpen...' zoiets. Dus als je denkt dat ze er nu nog niet klaar voor is dan hoeft het natuurlijk niet.

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 11:01

Dat ben ik wel met je eens Susan. Het gevaar is alleen dat ze het dan via de klasgenootjes horen, in plaats van via de ouders. Maar dat kan juist ook weer gunstig uitpakken. Het is een beetje dubbel. Zoals zoveel.

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 12:01

Ik heb het van de week aan dochter verteld met behulp van het boek sinterklaas voor grote kinderen. Ze vond het verschrikkelijk, ze was echt heel verdrietig. Ik schrok best van haar reactie, ik had het niet zo heftig verwacht.

Zoon heeft nooit echt in sinterklaas geloofd. Die vroeg op een gegeven moment of wij de cadeautjes kochten. Toen ik ja zei schrok hij wel even omdat hij niet verwacht had dat ik ja zou zeggen. Maar daarna was hij wel blij want hij vindt sinterklaas altijd erg druk en moeilijk en zo was het ietsje minder spannend.

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 12:09

Exogenesis schreef:Dat ben ik wel met je eens Susan. Het gevaar is alleen dat ze het dan via de klasgenootjes horen, in plaats van via de ouders. Maar dat kan juist ook weer gunstig uitpakken. Het is een beetje dubbel. Zoals zoveel.


Dat is wel zo. Soms gebeurt het niet eens bewust, een kind dat aan een ander kind vraagt 'geloof jij nog in Sinterklaas' snapt vaak niet dat hij daarmee al iets verraadt.

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 13:19

Ja, ik wil ook dat ze het vanuit huis hoort, niet vanuit school.
Ik heb jaren groep 5 gehad en ik vertelde het dan ook niet aan de kinderen, maar we maakten inderdaad surprises om de Sint te helpen!

Ik denk dat ik het vanmiddag maar gewoon in de groep ga gooien :P

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 15:52

Zo gezegd, zo gedaan...
Gezegd dat ik haar een grote mensen geheim ging vertellen. Ze was nieuwsgierig.
Ik vertelde het (licht gespannen) en ze reageerde met: Ohhhh maar dat dacht ik al hoor.... 1 man kan anders nooit 87633928923 cadeautjes rondbrengen in 1 dag...

ennnnnnnnnnn door :laughcry: :laughcry:

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 16:55

Haha Lejow, dat viel mee dan:-)

Hier hebben we het precies zo aan mijn zoon verteld, hij vond het ook wel prima. Mijn dochter kwam er zelf mee toen ze 7 jaar was.

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 17:04

Net na de zomervakantie hebben we het verteld. Hij wordt bijna 8 en zit in groep 5. Bij ons op school is het ook wel echt de bedoeling dat ze op de hoogte zijn in groep 5. We hebben het boek Sinterklaas voor grote kinderen geleend bij de bieb. Hij was woest! Dacht dat wij logen en snapte er geen biet van.

Terwijl ik vorig jaar een appje kreeg van n moeder dat mijn kind het haar kind verteld had. Maar hij geloofde nog zo heilig dat ik het een vreemd verhaal vond. Weet nu nog niet hoe dat zit.

Re: Sinterklaas

16 Okt 2020 18:08

Hahaha! Fijn dat het meeviel Lejow!!
Plaats een reactie