09 Nov 2019 22:46 door minoessepoes
Ik heb een kookboek van de AH waar per seizoen de groenten beschreven staan en recepten daarbij. Een soort van basis kookboek, het is al wel een oudje.
Met prei maak ik meestal hartige taart met spekjes, tijm en geraspte oude kaas.
Andijvie eten wij graag als salade. Misschien niet helemaal toepasselijk bij de temperatuur nu. Dan kook ik blokjes aardappel in de schil, laat dat afkoelen in een dressing van azijn, mosterd, honing en een heel fijn gesneden klein uitje, verder doe ik in de salade uitgebakken spekjes, gekookt ei, blokjes kaas, Amsterdamse uien en augurk, echt een maaltijd zo.
Bietjes zijn ook lekker als salade, met feta en walnoten bijvoorbeeld. Of er een soort carpaccio van snijden met een lekkere balsamico dressing.
Winterwortel is hier bijna altijd in huis. Soms schil ik ze gewoon en kook ze in kleine stukken. Of ik rooster ze in de oven met olijfolie en tijm, maar meestal rasp ik ze fijn en gaan ze door de bolognese saus bijvoorbeeld.
Als ik wortelstamp maak kook ik de aardappels, ui en wortel allemaal in dezelfde pan met een bouillonblokje er in voor wat meer smaak.
Rode kool eten wij vrij traditioneel gekookt, soms met een appel er door. Maar je kan er ook een salade van maken met een yoghurt dressing.
Mijn moeder maakt regelmatig aangeklede boerenkool. We aten dat ook altijd op Sinterkaasavond, echt goede herinneringen aan! Dat is gewoon boerenkoolstamppot maar dan met allemaal lekkere dingen er bij. Sowieso door de stamppot het zoet/zure vocht van de augurken roeren en uitgebakken ui en spekjes er door. En dan bakjes op tafel met rookworst, blokjes komijnenkaas, kleine gehaktballetjes met jus, augurken, Amsterdamse uien, cervelaatworst ed.
En bij mijn tante kregen we regelmatig spitskoolstamppot met shoarma en kerrie er door. Ik heb het zelf nooit gekookt maar vond het altijd verrassend lekker.
Bloemkool houd ik niet van, vooral de geur die het in huis verspreid. Als ik het maak is het een curry of met een komijnenkaassaus.
Ik moet zeggen dat ik de overige groenten allemaal in principe wel lust maar er niet dol op ben dus zelf niet klaar maak thuis.
25-11-2014 & 09-06-2017