HIer ben ik weer
Met de laptop gaan zulke stukken tekst (en plaatjes ) toch makkelijker.
Ehm, ik heb even na zitten denken. Frankrijk enzo weet ik niet zo heel veel vanaf. Baskenland ook niet.
Ik begin wel met Duitsland, daar heb ik een keer een wijntochtje gemaakt langs de Moesel. Niet dat dat persé nou hele fantastische wijn was, hoewel volgens de Vivino app één van die wijnen die we gekocht hebben daar in de top 5 van onze wijnkelder staat. Maar ik weet verder niet heel veel van Duitse wijn. Wij zijn toen langs de Moesel gereden naar Cochem, best een leuk plaatsje en een aantal wijnproeverijen bij wat restaurants (niet bij wijngaarden) gedaan:
Daar vlakbij was Eltz Castle, wel een bezoekje waard. Ik zie 'm tegenwoordig vaak op Instagram langs komen ;)
En we zijn daarna doorgereden naar Koblenz, wat een verrassend leuke stad was. Maar ik heb geen echte culinaire tips daar behalve een goede cocktailtent waar ik heel dronken ben geworden maar dat telt vast niet.
Nou zover mijn bijdrage over Duitsland. Over Oostenrijk weet ik nog dat ik Gruner Veltliner erg lekker vind. Zou daar wel eens wat meer van willen proeven.
Over Italie:
Wij zijn toen onze huwelijksreis begonnen in Bologna, althans, we vlogen op Bologna maar waren er allebei al vaker geweest en zijn toen doorgereden naar 't zuiden. Maar Bologna is wel een erg mooi startpunt voor een culinaire trip (als je vliegt, anders kan je er natuurlijk heen rijden). Daar eet je natuurlijk de echte ragú, dé bolognesesaus, hoewel die natuurlijk anders is dan iedereen 'm hier thuis maakt.
Emilia Romagna (waar Bologna in ligt) is echt nog meer een foodie provincie dan Toscane heb ik het idee, maar wel minder bekend. Naast Bologna heb je Modena, de stad van de balsamico azijn. En hét beste restaurant ter wereld, Osteria Francescana. Wij hadden dat toen gezien in een boekje, en dachten ach ja misschien voor lunch, maar laat ook eigenlijk maar. En patsboem kort daarna kwam hij bij Chef's Table op Netflix, werd hij gekozen door de Pellegrino List als beste chef ter wereld en hadden we toch een spijt. Maar goed, dat is een tip waar je waarschijnlijk ook niet zo heel veel aan hebt, want dat is veel te duur. Ooit hebben we nog die droom, maar voorlopig niet ;)
Overigens wel een tip om bij sterrenrestaurants te kijken of je er terecht kunt voor lunch of bijv bij een klein broertje, sommige restaurants hebben een bar of bistro restaurant er bij waarbij het goedkoper is.
Ten westen van Bologna en Modena ligt Parma. Dat is wel echt food heaven. Wij hebben daar een ontzettend leuke food tour gedaan, langs een fabriek/boerderij waar Parmigiano Reggiano kaas gemaakt werd, een fabriek waar Prosciutto di Parma gemaakt werd, een Lambrusco wijnboerderij (de lokale wijn van Parma, maar nee, gadver, het is nog steeds echt vies zelfs als je 's werelds beste lambrusco probeert) en bij een aceito balsamico boerderij.
ECHT SUPERLEUK. Ik raad je wel aan om zoiets echt met een tour te doen, want in je eentje laten ze je denk ik alleen in het winkeltje en niet in de fabriekshallen zelf.
Hier zie je een overzichtje van die tour, in de kaas- en hamfabriek, oh wat was dat leuk, lekker en leerzaam:
Heb even voor je gezocht en via deze organisatie hebben we de tour gedaan:
http://www.foodvalleytravel.com/en/Verder denk ik even terug aan de andere bestemmingen hoor. We hebben veel wijnproeverijen gedaan, bij grotere en kleinere wijnboerderijen. Heel vaak reden we gewoon B-weggetjes (tip: Download de navigatie app Scout) en als we dan wat leuks zagen, hoppa, de weg af. Zo hebben we een aantal hele leuke kleine wijnboerderijtjes gevonden. Soms wel lastig als de wijn niet heel lekker was, maar meestal kochten we dan gewoon één fles ofzo. En bij goede wijnboeren kochten we er meestal zo'n 3 stuks. Zo heb je best wat variatie. In totaal hebben we 35 flessen gekocht maar we hadden het geluk dat we op de laatste dag de wijn in dozen konden droppen bij een zakelijk contact van m'n man en die shipte ze weer naar Nederland toen het koeler was. Overigens was het wel erg onhandig om met steeds meer flessen wijn in de auto te zitten, was lekker volgebouwd en bij elk hotel moest het er allemaal uit want het werd anders veel te heet. Dat zouden we een volgende keer anders moeten doen dus (en met vliegen beperk je jezelf sowieso al, maar je kunt bijv wel een lekker flesje kopen voor tussendoor). Overigens hebben we soms ook vet domme foodie acties gehad, zoals in een lekker delicatessenwinkeltje een truffel kopen, in een bakje met rijst, maar de geur trok er door heen en het werd warm en het meurde zooooo, de hele auto rook er steeds naar en alle hotelkamers. We hadden een week later pas een keukentje tot onze beschikking en tegen die tijd was de truffel half beschimmeld
Maar lekkere kaasjes kopen op een marktje en dan bij het zwembad eten gaat prima!
Qua wijngebied kan ik het zuiden van Toscane juist heel erg aanraden. Chianti gebied is mooi, maar ik vind zelf de wijn in het zuiden veel lekkerder. Je hebt daar de regio van Montepulciano (super leuk dorpje maar wel erg toeristisch) waar Vino Nobile vandaan komt. Daar hadden we bij de lunch een lekkere wijn gedronken, vroegen de naam van de wijnboerderij aan het restaurant en hebben dat toen op Google (en daarna dus Scout) opgezocht, en zijn er heen gereden. Daar kregen we een tour van een 27 jarige jongen die de wijnboerderij had overgenomen van z'n opa, echt zo'n heel trots verhaal en natuurlijk mochten we proeven (gratis!) en hier hebben we een aantal hele lekkere wijnen gekocht, waaronder een zoete dessertwijn uit 1986 wat nog van z'n opa was. Ergens dachten we ach ja mooi verhaal, maar we hoorden later bij een piepklein wijnbarretje aan de andere kant van Toscane dat dat écht hele bijzondere wijn was en er zijn minder dan 1000 flessen geproduceerd. DIe ligt dus nog steeds te wachten in de wijnkelder op een mooi moment.
Overigens was dat wijnbarretje ook echt te leuk. Daar hadden we een wijnproeverij geboekt en het was echt zo kneuterig en aan het einde kregen we een 'wijndiploma'. Toevallig hebben we dat net afgelopen weekend in de wijnkelder opgehangen.
Een ander mooi wijngebied vind ik Montalcino, waar de Brunello vandaan komt. Ook wel echt een superchique wijn maar wel leuk om daar meer over te leren. En er is een kleiner broertje, Rosso di Montalcino, die beter betaalbaar is. Daar hebben we een leuke wijnproeverij in het kasteel van Montalcino gedaan en we sliepen in een superleuk wijnbar/hotelletje, echt een Frankie hotel ook (het heet ook Franci haha), super hip!
http://www.locandafranci.com/We hebben ook een keer in een olijfolie hotel geslapen. D.w.z. een hotel dat bekend staat om hun olijfolie, zowel voor het eten als het gebruik in de spa (massage met olijfolie). Moet wel zeggen dat dat een béétje tegenviel maar 't was wel een prachtig plekje:
Verder hebben we één keer een kookcursus gedaan, in Cortona. Zoiets is ook echt altijd leuk om te doen (doen het bij Aziatische reizen ook).Zelf pasta maken etc. Ook al hebben we niet écht iets geleerd, toch was het super leuk en ik moet wel zeggen dat we de biscotti (cantuccini) nog steeds maken uit dat kookboekje!
Dat is wel zo'n beetje wat ik van huwelijksreis nog weet van Italie, wat echt 'foodie' is. Verder als handige tips waarin wij steeds beter worden:
We zoeken eigenlijk steeds vaker van te voren (dus in het hotel bijv) op waar we willen eten of waar we naar toe willen. Dat haalt een beetje de charme van de bonnefooi weg, wat ook nog steeds wel heel leuk is, maar het werkt wel! Vaak komen we wel echt daardoor bij superleuke restaurantjes terecht. Vaak doen we dit trouwens voor de lunch, en dan 's avonds juist simpel eten. Overdag zie je natuurlijk veel meer van die leuke weggetjes.
Voor Italie hadden we bijvoorbeeld de Slow Food app gedownload.
http://www.slowfood.it/chi-siamo/slow-food-editore/app/Kost wel geld en was volgens mij alleen in het Italiaans beschikbaar, maar heeft ons ZO geholpen! Het Slow Food collectief zet zich in voor mooi en duurzaam voedsel. We zijn ook wel eens naar een Slow Food marktje in Haarlem geweest, ze zitten ook in Nederland. Maar die app in Italie, super. Op basis daarvan hebben we echt super leuke restaurantjes gevonden, van die kleine restaurantjes waar je anders niet komt en waar het eten echt fantastisch is. Zo kwamen we eens bij een restaurantje waar de vrouw absoluut geen Engels sprak en het enige wat we te eten konden krijgen was guance. Guance? Si, zei ze, wijzend naar haar wang. Aaaah.. Kalfswang bleek het te zijn. Al uren stovend, echt goddelijk.
Dus die app helpt. En zo kijken we tegenwoordig ook steeds vaker naar de deur van een restaurant. Als het vol met stickers staat, is het vaak aangeraden door lokale gidsen of bijvoorbeeld door de Michelin Gids. Zo kijken we ook steeds vaker op
http://www.viamichelin.nlHelemaal niet eens voor de sterrententen (dat hóeft ook gewoon niet altijd) maar juist die kleine osteriaatjes of brasserietjes zijn vaak het leukst en die staan daar in ook gewoon aangegeven met een aanbeveling, zonder ster. De website is wel vrij kut overigens.
Voor Italie heb je dan ook nog de Gambero Rosso gids/website
http://www.gamberorosso.it/en/itemlist/, een beetje hetzelfde idee voor goede wijn/restaurants.
En zo kwamen we er in Spanje achter dat zij de Guia Repsol hebben
https://www.guiarepsol.com/es/ , beetje hetzelfde idee van Michelin, maar dan van de tankstations van Repsol, en dus ook vol aanraders van restaurants. Ook via daar hebben we afgelopen keer in Spanje een heel aantal lekkere restaurants gevonden, ook soms echt in de middle of nowhere. Maar wat wij vaak doen is gewoon rondrijden over B-weggetjes, met omwegen navigerend naar dit soort restaurantjes in van die piepdorpjes. In Engeland hadden we dat laatst ook weer gedaan, naar een superleuke pub voor de Sunday Roast bijvoorbeeld en een week later bleek deze pub weer een prijs gewonnen te hebben. Ik vind dat soort tripjes echt super leuk. Zo zie je én proef je wat van het land.
Op ons verlanglijstje staat trouwens nog de regio Piemonte, noordwesten van Italie. Daar heb je Bra, de slow food capital van Italie (de wereld?) en het is een prachtig wijngebied, veel bergachtiger dan Toscane bijv.
Eeehm en verder weet ik niet echt iets meer. Ik ben dus heel erg van deze manier van reizen gaan houden, dat rondrijden en kleine marktjes/dorpjes/winkeltjes/wijnboerderijen/restaurants bezoeken. Hopelijk heb je iets aan dit huuuuuge verhaal. Als je nog specifieke regionale vragen/hotel/restaurant tips oid hebt, let me know