Ik heb een klein simpel rookoventje en ik had een grote rookkast maar die heb ik laatst weggegeven omdat die me in de weg stond
Ik rook niet vaak maar het is wel echt heerlijk! Ik gebruikte vaak kip om later door een pasta of maaltijdsalade te doen of zelf zalm koud roken. Al heb ik daar nog niet helemaal de juiste verhoudingen voor gevonden.
Een dag van te voren pekel ik het product wat ik wil gaan roken; bijvoorbeeld bij zalm gebruik ik dan kleurzout, zwarte peperkorrels, laurier, Bacardi, citroen, sinaasappel, bruine suiker, jeneverbes en water.Zorg dan dat het product net onder het vocht staat, doe hier een folietje over en zet het onder druk weg (dus iets zwaars er boven op)
De volgende dag spoel je het product af en dan kan het roken beginnen.
Steek het rookmot in brand en blaas het weer uit zodat het dus gaat smeulen en roken. Ik had rookmot waar al wat kruiden doorheen zaten trouwens, en ik voeg nog wel eens wat houtsnippers van Jack Daniels toe (zijn eigenlijk voor op de bbq)
Kip rook ik ongeveer 20 minuten, zalm korter omdat ik niet wil dat de zalm helemaal gaart.
Het is trouwens heel erg uitvogelen hoe lang je iets moet roken heb ik gemerkt, op een van mijn leerbedrijven rookte wij ook heel veel zelf en dat was een heel ander soort rookoven en daar ging de zalm er gerust 45 minuten in voordat die goed was.