02 Mrt 2017 08:33 door minoessepoes
Ik was altijd wel terughoudend met blikjes tomatenpuree i.v.m. het zout wat daar in zit, hetzelfde geldt voor passata. Ik nam vaak de blikjes tomatenblokjes en dan het aller goedkoopste merk, AH basic, daar zat toen geen zout in, de net wat duurdere blikjes wel. Dat is wel al 1.5 jaar geleden, dus ik weet niet of dat nog zo is. Een tomaat wat Zora oppert is nog beter uiteraard.
Volgens mij wordt er geadviseerd om terughoudend te zijn met ui, knoflook en prei e.d. i.v.m. de kans op krampjes, ik ben toen begonnen met hele kleine hoeveelheden ui en heb dat langzaam opgebouwd. Ik gebruikte al wel gewoon basilicum, oregano, tijm, rozemarijn, salie e.d. door de pastasaus in kleine hoeveelheden en dan dus geen zout en peper. Dus dan bijvoorbeeld wat groenten die van ons over waren, courgette, paprika e.d. met bovenstaande kruiden en tomatenblokjes en wat macaroni er door.
Zo maakte ik ook moussaka voor hem vanaf een maand of 10 met een klein beetje gehakt, aubergine, een klein snufje kaneel en tomatenblokjes en dan dus wat aardappelpuree. Of ook al Mexicaans met een klein beetje ui, knoflook, beetje kip, paprika, tomatenblokjes en komijn, paprikapoeder e.d. en dan sneed ik een wrap heel fijn en deed ik er door heen.
Ik gaf vanaf 9 maanden geen borstvoeding meer en ben toen al wel yoghurt gaan geven, maar maakte er nog saus met zuivel eigenlijk. Kaas gaf ik voor zijn eerste verjaardag nog niet.
Vanaf zijn eerste verjaardag ben ik kaas gaan toevoegen en maakte ik bijvoorbeeld zelf pesto met Parmezaan maar zonder verder ook nog zout toe te voegen voor hem om de zout inname nog wel laag te houden. Die zelfgemaakte pesto vries ik in ijsblok vormpjes in en is ideaal om een snelle pasta pesto te maken bijvoorbeeld. Of ik maakte een mengsel van Griekse yoghurt, ei en feta voor over de moussaka.
25-11-2014 & 09-06-2017