Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Hoe hiermee om te gaan (2e kindje)

<<

Boerenkool

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1307

Geregistreerd: 17 Dec 2014 21:51

Bericht 22 Mei 2015 22:57

Hoe hiermee om te gaan (2e kindje)

Net een week bevallen, en nu lopen we al tegen problemen aan.

Mijn dochter, bijna 22 maanden oud. Een druk kind. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ze nog nooit langer dan 2 minuten stil heeft gezeten sinds ze loopt. Op de etensmomenten na dan. Het is een pittige tante. We hebben al langer problemen met "straffen". Haar op de gang zetten heeft geen zin, dat vindt ze leuk. Boos worden; ze lacht ons in het gezicht uit. Tik op de vingers: mevrouw steekt haar handjes uit en zegt: "keer" (nog een keer). Het enige wat uiteindelijk leek te helpen was op haar niveau gaan zitten, uitleggen dat we iets niet wilden hebben en dat we er niet blij van worden en dan sorry laten zeggen, en weg knuffelen.

Sinds de komst van haar broertje is het hopeloos. Nu is dat logisch. Zij moet leren delen en vooral leren wachten. Maar we zijn nu inmiddels al een paar keer flink geschrokken van onze eigen reactie.
We proberen haar zoveel mogelijk te betrekken bij de baby. Veel samen doen, maar ook haar apart nemen en alleen voor haar de aandacht geven.
Soms gaat het goed, maar het slaat dan zo snel om dat we ons rot schrikken. Als 1 van ons de baby vast heeft wil ze erbij zitten. Dat kan en mag (niet altijd), maar het loopt steeds uit de hand. Ze begint heel lief met kusjes geven en alles aanwijzen bij de baby (neus, oren, mond etc). Maar dan ineens geeft ze hem bijvoorbeeld een harde klap op zijn hoofd. Of grijpt ze zijn wang en knijpt er heel hard in. Of ze duwt plotseling haar vingers heel hard in zijn ogen. Op zo'n moment schrikken wij ons rot en het is nu een paar keer gebeurd dat we haar best hardhandig hebben weggeduwd. Totaal niet de bedoeling, maar vooral uit schrikreactie.

Heeft iemand tips om met deze hele nieuwe situatie om te gaan? We willen haar niet buitensluiten, maar ze moet wel gaan leren dat ze tijd moet gaan delen.
En tips om met onze eigen emoties om te gaan zijn ook welkom.
Gaat dit vanzelf over of hebben we hulp nodig? Ik zou graag ervaringen horen.
<<

Maddie

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5466

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:18

Woonplaats: Noord Holland

Bericht 23 Mei 2015 09:18

Re: Hoe hiermee om te gaan (2e kindje)

Wel heftig zeg! Ik zou proberen om al het positief gedrag te belonen! Wat fijn dat je de neus aanwijst (concreet benoemen) en duidelijk zijn dat als ze je kleine pijn doet je haar weg zet (op de grond zet/ze niet bij de kleine mag) en verder proberen zo min mogelijk in te gaan op negatief gedrag en zo veel mogelijk positieve dingen benoemen en afleiden als je voelt dat er iets aan komt qua gedrag. Misschien helpen kleine opdrachtjes geven die ze echt kan uitvoeren en dan benoemen dat ze groot is en het fijn is dat ze je zo goed helpt.
Augustus 2012
Augustus 2014
Mei 2016
<<

Anoniem286

Bericht 23 Mei 2015 13:30

Re: Hoe hiermee om te gaan (2e kindje)

Is het niet ook gewoon uitproberen hoe het zit bij dat rare nieuwe wezentje, waar papa en mama ineens heel beschermend over doen? Misschien niet eens mbt tot delen maar wil ze niet ontdekken hoe de baby reageert als ze een tik geeft etc? Ik zou haar meer begeleiden dus echt samen de baby aaien, samen kusjes geven en haar handen dan voorzichtig vasthouden en samen bijv in de wang prikken, in het buikje prikken (voorzichtig dan he) zodat ze ontdekt dat het een kindje is, net als zij. Ik zou haar niet wegduwen, ben bang dat ze zich dan juist afgewezen gaat voelen. Schijnbaar is ze juist heel nieuwsgierig.
<<

Boerenkool

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1307

Geregistreerd: 17 Dec 2014 21:51

Bericht 23 Mei 2015 14:02

Re: Hoe hiermee om te gaan (2e kindje)

Dat doen we ook hoor highway. Samen aaien, kusjes, voelen aan zijn lichaampje.. en dat gaat ook wel even goed maar dan ineens slaat het gedrag om in een harde klap, of greep, knijp of schop. We willen haar juist betrekken en uiteraard niet wegduwen, maar soms schrikken we er gewoon echt van en is het eerste reflex dat we hebben wegduwen..

Heb ook niet het idee dat ze het heel vervelend bedoelt. Als hij huilt wil ze hem ook kusjes geven of haar vinger in zijn mondje stoppen. En ze wil haar eten en drinken delen met hem en als we buiten zijn vertelt ze iedereen dat het "haar baby" is.

Ik hoop gewoon maar dat het gewenning is, hij is er tenslotte ook nog maar een weekje.
<<

Parel

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2448

Geregistreerd: 21 Mrt 2015 12:30

Bericht 23 Mei 2015 23:33

Re: Hoe hiermee om te gaan (2e kindje)

Onze dochter was dan wel 3 toen haar zusje werd geboren maar wel hetzelfde typetje als jullie dochter. Ze is de eerste maand na de geboorte echt een hel geweest, ze moest ineens aandacht delen, wachten, niks ging meer vanzelf, stil zijn.. Maar haar zusje is nu 5 maanden en het nieuwe is er vanaf, ze is nu heus nog wel eens hardhandig maar stukken minder dan voorheen.

Hebben daar eigenlijk niks bijzonders mee gedaan, individuele aandacht aan haar blijven geven en haar zoveel mogelijk betrekken, en haar corrigeren als ze iets vervelends doet. Waarschijnlijk is ze nu ook verveeld dat ze niet zoveel aandacht krijgt, niet zo vaak meer weg gaat als voorheen, ze kan haar energie niet kwijt. Het is heel pittig, even doorbijten!

(het boek temperamentvolle kinderen kan je wellicht ook wat herkenning bieden)

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers