Stemronde Keukenprinses van het jaar 2014!
Zes verschillende rondes hebben heel veel dames meegedaan met heerlijke inzendingen! Waarvoor nogmaals dank. We hebben er absoluut van genoten. Jammer alleen dat we bij niemand zijn uitgenodigd om daadwerkelijk te proeven.
Vanaf vandaag is het moment daar om te stemmen voorDE Keukenprinses van het jaar 2014! Welk recept vind je het lekkerst, origineelst, mooist etc?
Jullie kunnen stemmen tot en met 23 december 23:59. Op 24 december wordt de Keukenprinses 2014 bekend gemaakt!
=============================================
De bloemkoolquiche van Bloemetjesgordijn
Nou voor de eerste keer eens iets anders gemaakt dan aardappels/groenten/vlees apart of een pasta. Opzich wel goed gelukt alleen hadden er meer kruiden ingemogen dus tip voor de volgende keer.
Recept:
1 bloemkool, 500g aardappelen, 500g gehakt, 3 eieren, 1 ui of 2 kleintjes, bladerdeeg, geraspte kaas, kruiden (wilde er nog creme fraiche, champignons en paprika indoen maar was ik vergeten in de winkel. Het is niet heel spectaculair met wat de rest hier op het forum wel eens maakt maar ach ;)
- Laat het bladerdeeg ontdooien
- Zet de bloemkool + aardappelen op
- Fruit het uitje en voeg daarna het gehakt toe
- Bekleed de bakvorm met de bladerdeeg en prik er gaatjes in
- Maak van de aardappelen puree en voeg er de losgeklopte eieren aan toe
- Voeg hierna het gehakt daaraan toe.
- Als allerlaatste de bloemkool en roer het geheel door elkaar. Nu kan je ook diverse kruiden toevoegen naar smaak.
- Doe het mengsel in de bakvorm, doe er geraspte kaas op en zet het in de oven
- Na 30-45min is het geheel klaar (Wij hebben een elektrische over en het heeft eerste half uur 160 graden gestaan en daarna nog een kwartier op 180 graden.
- Smakelijk eten!
=======
De bietensalade van Jules
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 300 gram (gekookte) rode bieten
- 75 gram rucola sla
- 1 appel (Granny Smith)
- 50 gram grof gehakte walnoten
- +/- 70 gram zachte geitenkaas
voor de dressing:
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel walnotenolie
- peper en zout
Hoe maak je het?
Kook, als je rauwe bieten gebruikt, deze gaar in de schil (duurt ongeveer 2 uur). Laat na de kooktijd de bieten wat afkoelen, en verwijder dan de schil. Laat de bieten helemaal afkoelen. Doe dit eventueel al de avond van tevoren of gebruik al voorgekookte bieten.
Snijd de koude bieten in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik en verdeel deze over je bord. Was de rucola en schud het goed droog. Verdeel de rucola over de bietjes.
Was de appel goed en verwijder het klokhuis. Snijd in dunne plakjes en verdeel over de rucola en bietjes. Hak de walnoten grof en verkruimel de geitenkaas. Verdeel dit ook over de borden.
Maak de dressing. Meng de olijfolie en walnoten olie, en voeg dan druppelsgewijs de balsamicoazijn hieraan toe, terwijl je blijft roeren. Zo zorg je ervoor dat de olie en azijn goed mengen. Voeg nog peper en zout op smaak toe. Druppel de dressing over je salade, en tast toe!
======
Sinaasappel merengue taart
Wat heb je nodig?
Bodem:
- 225 gram bloem
- 160 gram roomboter (ik gebruik altijd Wajang zonder koemelk en dat gaat ook prima)
- 80 gram witte basterdsuiker
- een half ei, losgeklopt
- een snuf zout
Sinaasappelcurd:
- 50 gram maizena
- 2 sinaasappels
- 100 ml water
- 3 eierdooiers
- 60 gram roomboter (ook hier gebruik ik zelf wajang
- naar smaak suiker, ik schat zo'n 50-100 gram
Merengue:
- 3 eiwitten
- 100 gram witte basterd suiker
Kneed de ingrediënten voor de bodem door elkaar. Ik heb geen supersonische keukenmachine, maar met een mixer met deeghaken gaat het ook prima. Anders even met de hand kneden.
Pak het deeg in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast (dat geduld heb ik meestal niet en zelfs dan gaat het ook wel)
Pers de sinaasappelen uit. Verhit maizena, suiker, sinaasappelsap en water op laag vuur in een steelpannetje. Als je de klontjes eruit hebt geroerd (met een houten lepel), draai dan het gas wat hoger. De curd gaat binden en wordt doorzichtig. Dat gebeurt ineens dus let op en blijf roeren. Het ziet eruit als behanglijm.
Haal de pan van het vuur. Voeg de boter toe, laat smelten in de saus. Klop de drie eidooiers los en voeg toe aan de saus, roer als een bezetene. Laat de saus afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit en bekleed een taartvorm ermee. Zelf kneed ik het deeg als in de vorm, juist omdat ik het altijd te kort in de koelkast laat liggen. Leg er een vel bakpapier in en leg daar blinde vulling op. Bak de bodem in ongeveer 20 minuten met vulling en daarna nog ongeveer 10 minuten zonder.
Laat de bodem en de curd helemaal afkoelen. Lepel dan de curd over de bodem.
Klop de eiwitten op en voeg beetje bij beetje tijdens het kloppen de suiker toe. Het eiwit moet glanzend en plakkerig zijn en als je piekjes maakt met de mixer, moeten ze even blijven staan.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schep het eiwitschuim op de taart en maak piekjes met een vork. Zorg dat je bij de rand begint en werk naar het midden, anders krimpt het eiwit.
Schuif in de oven en laat in vijf tot tien minuten het schuim lichtbruin kleuren. Laat de taart daarna zeker 45 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt , anders loop je hele aanrecht vol curd.
=====
De smoothie van Jans
Deze smoothie drinken wij graag thuis:
- 2 sinaasappels
- halve citroen
- halve avocado
- een rijpe banaan
- wat diepvries frambozen
- een paar grote lepels volvette yoghurt
- 2 flinke scheuten room
Alles bij elkaar in de blender
Even mixen
En klaar!
We drinken deze smoothie meestal als ontbijt. Hij zit bomvol gezonde vetten, dus de eerste paar uur zal je geen trek meer hebben.
Je kan er eventueel ook wat (geweekte) havermout of boekweit aan toevoegen, als je er graag granen in wilt hebben.
Ipv de frambozen kan je ook diepvries mango er in doen. Ook lekker!
=====
Toetje van de barbecue: aardbei wafeltjes met ijs
Ingrediënten:
- een pak boterwafeltjes (AH of Jumbo)
- verse aardbeien
- Nutella en/of mascarpone
- munt
- geraspte kokos
- vanille ijs
Bereiding:
Besmeer een wafeltje met de Nutella en/of mascarpone en beleg met plakjes aardbei. Besmeer een tweede wafel met nutella en/of mascarpone en druk dit op de met aardbeien belegde wafel.
Grill de wafeltjes op de barbecue tot ze goudbruin kleuren. Serveren met munt, kokos en ijs.
=====
Bosvruchtentiramisu
3 handjes bosvruchten
Eetlepel (kokosbloesem)suiker
Klein scheutje water
Stuk of 15 aardbeien
Sap van een halve citroen
150 gram mascarpone
Paar eetlepels yoghurt
Eetlepel honing
100 ml slagroom
16 langevingers
Doe 3 handjes bosvruchten in een pannetje met een eetlepel (kokosbloesem)suiker en een klein scheutje water. Laat het eventjes koken en met een vork kapot drukken.
Doe de mascarpone, yoghurt, citroensap en de honing in een schaal en roer even goed door.
Snij de aardbeien in kwarten.
Klop de slagroom stijf.
Doe de bosvruchtensaus door het mascarpone mengsel. En roer weer door.
Roer vervolgens luchtig de slagroom erdoor.
Leg de helft van de langevingers in een schaal.
Giet er de helft van het mascarponemengsel op. Leg de helft van de aardbeitjes erop.
Doe vervolgens de rest van de langevingers erop, giet de rest van het mascarponemengsel op. En leg de rest van de aardbeien er op.
Laat een paar uur in de koelkast opstijven.
Leuk om met wat geraspte (pure) chocolade te serveren.