Stemmen (poll!) ZegmaarYes keukenprinses #6
We hebben heel wat lekkere toetjes voorbij zien komen .
Zes heerlijke toetjes om je vingers bij af te likken ....
Welk recept lijkt jou het lekkerste? Je kunt je stem uitbrengen tot 29 November 23.59 uur, daarna maken we de winnares bekend. Heel veel succes met kiezen!
-----
#1 - Jans
Bosvruchtentiramisu
3 handjes bosvruchten
Eetlepel (kokosbloesem)suiker
Klein scheutje water
Stuk of 15 aardbeien
Sap van een halve citroen
150 gram mascarpone
Paar eetlepels yoghurt
Eetlepel honing
100 ml slagroom
16 langevingers
Doe 3 handjes bosvruchten in een pannetje met een eetlepel (kokosbloesem)suiker en een klein scheutje water. Laat het eventjes koken en met een vork kapot drukken.
Doe de mascarpone, yoghurt, citroensap en de honing in een schaal en roer even goed door.
Snij de aardbeien in kwarten.
Klop de slagroom stijf.
Doe de bosvruchtensaus door het mascarpone mengsel. En roer weer door.
Roer vervolgens luchtig de slagroom erdoor.
Leg de helft van de langevingers in een schaal.
Giet er de helft van het mascarponemengsel op. Leg de helft van de aardbeitjes erop.
Doe vervolgens de rest van de langevingers erop, giet de rest van het mascarponemengsel op. En leg de rest van de aardbeien er op.
Laat een paar uur in de koelkast opstijven.
Leuk om met wat geraspte (pure) chocolade te serveren.
-----
# 2 - Gijs
Een makkelijk herfstig toetje met bastognes en appel:
Ingrediënten
Bak de appel zacht in wat boter en doe er op het laatst wat kaneelsuiker bij
Doe de appel onderin een mooi glaasje (of bij gebrek daar aan een ander bekertje ;) ), schenk daar op de vla en yoghurt. Verkruimel er een Bastogne koekje overheen en je bent al klaar!
Mijn foto:
Een mooie foto:
-----
#3 - Bloemetjesgordijn
Bastonje-kersentoetje
Benodigdheden:
1 pak bastonjekoeken
1 pot kersen op sap
1 beker slagroom
250g kwark
suiker
Recept:
Doe de basonjekoeken in een hersluitbare zak en sla er met een deegroller op totdat je kruimels/stukken krijgt.
Klop de slagroom stijf met wat suiker er doorheen
Meng de kwark er doorheen
Voeg de kersen met een beetje sap toe aan het mengsel en roer het door elkaar
Meng de kruimels/stukken door het mengsel.
Doe alles in glaasjes en serveer het lekker koud. Je kan ook wat koekstukken apart houden en deze net voor je serveert erop leggen. Dan heb je nog een bite.
En op deze de rechtse. De linkse waren oreo-chocolade toetjes:
-----
#4 - Alex
Witte chocoladecheesecake met kersensaus:
Benodigdheden:
- 150 gram Bastognekoeken
- 100 gram boter (gesmolten)
- 300 gram roomkaas op kamertemperatuur (ik gebruik altijd Monchou)
- 50 gram witte basterdsuiker
- ongeveer 200 gram witte chocolade, in stukjes
- 125 ml slagroom
- vlaaifruit (van Hak)
En zo maak je de taart:
Maal de koekjes in een keukenmachine tot kruim. Of doe ze in een theedoek en verkruimel ze met een
deegroller.
Vet een springvorm (22 cm doorsnede) in en leg bakpapier op de bodem.
Meng het kruim met de gesmolten boter, verdeel dit over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een eetlepel.
Zet de springvorm in de koelkast om de bodem op te laten stijven.
Roer de suiker door de roomkaas tot een zacht mengsel. Smelt de chocolade au bain-marie op zacht vuur.
Laat de witte chocolade niet te heet worden, dan wordt het namelijk droog en korrelig en moet je opnieuw beginnen (ik spreek uit ervaring).
Roer de chocolade door de roomkaas. Klop de slagroom in een kom net niet stijf en schep deze met een spatel door het roomkaasmengsel.
Doe de vulling in de vorm en strijk het glad. Laat de taart minimaal 2,5 uur in de koelkast opstijven.
Bij het serveren doe je (naar smaak) kersen vlaaifruit over de puntjes taart.
-----
#5 - Alibi
Sinterkwark voor 4 personen.
Wat heb je nodig:
Voor de pepernoten:
125 gram havermout
25 gram amandelmeel
1 ei
0,5 theelepel bakpoeder
2 eetlepel speculaaskruiden / koekkruiden
1 eetlepel honing
6 eetlepels water
1 theelepel anijspoeder
2 theelepels kaneel
Voor de rest:
500 gr kwark
2 eetlepels honing
1 theelepel speculaaskruiden
4 theelepels cacaopoeder
4 theelepels cacaonibs
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vermaal de havermout totdat je een soort meel hebt. Doe hierbij de amandelmeel en mix even.
Voeg de overige ingrediënten toe en meng tot een beslag.
Maak kleine balletjes van het deeg.
Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg hier de bolletjes op en druk ze een beetje plat.
Bak ze 20 minuten in de oven. (dit is bij mijn combi-magnetron, in echte ovens moet het 5 minuten korter schat ik)
Pak 500 gram kwark en meng hier 2 eetlepels honing en 1 thee lepel speculaaskruiden door.
In de glaasjes doe je om en om een laagje kwark en een laagje (warme) pepernoten.
Bovenop 1 theelepel cacaopoeder en 1 theelepel cacaonibs per glaasje.
-----
#6 - Saga
Vijgen - bramen crumble.
Erg lekker om te serveren met wat gemberroom ( verse slagroom lobbig kloppen met verse gember erdoor en eventueel wat gembersiroop). Het is ook lekker om wat kaneel door de crumble laag te doen, helaas had ik dit niet in huis.