Poll Zeg maar Yes Keukenprinseswedstrijd ronde 3!
Dan wordt het nu tijd om te gaan stemmen! Wie van de volgende zeven inzendingen mag met de titel ZMY keukenprinses van de derde ronde naar huis?
Stemmen kan tot en met 30 mei 23:59 uur Op 31 mei zal de winnares van deze ronde bekend gemaakt worden!
______________________________________________________________________________________________________
De Tiroler Gröstl van Bloemetjesgordijn
Bij deze mijn inzending. Ik ben vorig jaar op vakantie geweest in Oostenrijk en daar hebben ze het Oostenrijks pannetje oftewel Tiroler Gröstl genoemd. Het smaakte zo goed dat ik het nu geprobeerd heb na te maken:
Benodigdheden:
250g biefstuk
125g spekreepjes
800g aardappelen (ik heb halve gekruide krieltjes gepakt met schil)
1 ui
1 rode paprika
2 eieren
Voorbereiding: snij de biefstuk, ui en paprika in stukjes.
- Wok de aardappels in een wokpan.
- Als de aardappels bijna klaar zijn zet dan de biefstuk stukjes in een aparte pan op. (deze hoeven maar kort gebakken te worden)
- Voeg de spekreepjes, ui en paprika toe aan de aardappels
- Als laatste voeg als de de biefstuk stukjes klaar zijn voeg deze toe aan de aardappels, ui en paprika.
- Bak een ei
- Verdeel de aardappels, spekreepjes, biefstuk, ui en paprika over de borden
- Leg het ei erop.
______________________________________________________________________________________________________
Hartige taart met spekjes en prei van Joan
Ik heb wel een lekker recept met ei! Eentje die eigenlijk ook nooit ontbreekt tijdens een brunch.
Hartige taart met spekjes en prei.
Benodigdheden:
1 pakje hartige taart deeg
3 eieren
75 gram geraspte kaas
250ml kookroom of slagroom
1 prei
250 gram spekjes
bakpapier
Bereidingswijze:
Neem een quiche vorm of springvorm en leg hierin een vel bakpapier. Bekleed de vorm het hartige taart deeg. Bak de spekjes uit in een koekenpan en laat ze uitlekken op een bordje met keukenpapier. Snijd de prei in halve ringen, was deze en bak aan in het overige spekvet. Kluts in een kom 3 eieren los, voeg de room toe, de kaas en maak op smaak met peper. Voeg de spekjes en prei bij het ei mengsel. Giet het vervolgens in de bekleedde ovenschaal. Verdeel het mengsel een beetje gelijk over de bodem. Bak op 200 graden ongeveer 25 minuten totdat de bovenkant mooi goudbruin is. Eet smakelijk!
Tip: de vulling is gemakkelijk aan te passen. Zo maak ik 'm soms ook met uitgebakken chorizo en tomaatjes!
______________________________________________________________________________________________________
Broccoli-preiomelet van Char
Mijn bijdrage: een broccoli-prei omelet
Een ideaal recept als je verschillende restjes groente hebt, want er kan vanalles door. Ik heb het simpel gehouden, zonder pakjes, zakjes e.d.
Ingrediënten voor 1 omelet (hoofdgerecht voor 1 persoon):
Drie eieren
Scheutje melk
Stukje rookworst, ongeveer 50 gram
Broccoli, ongeveer 150gram
Prei, ongeveer halve kleine prei
Geraspte kaas
Kerriepoeder
Eerst de broccoli in hele kleine roosjes snijden en de prei in ringetjes. In een koekenpan met dikke bodem in een beetje boter/olie oid aanbakken. Na een paar minuten de kleine stukjes rookworst er bij gooien. In een bakje drie eieren loskloppen ene en beetje melk toevoegen. Daarna de groente en worst goed door de pan verspreiden, evt beetje extra vet in de pan en het eiermengsel erbij gieten. Goed verspreiden over hele pan. Op heel laag vuur, liefst met een deksel op de pan, ei laten stollen. Als het ei bijna helemaal gaar is wat geraspte kaas en kerriepoeder over de omelet strooien. Als de kaas gesmolten is, is die klaar om op te eten!
______________________________________________________________________________________________________
Ei in avocado met bacon bits en tomatensalade van Marin
Hierbij mijn recept!
Ei in avocado met bacon bits en tomatensalade
Heerlijk als ontbijt, lunch of diner! Wij hebben dit zojuist als uitgebreid ontbijt gegeten, echt iets voor de zaterdagochtend.
Voor twee personen:
Ingredienten
Twee rijpe avocado's
Vier eieren (liefst klein of middelgroot)
Reeds gebakken streaky bacon (te koop bij de AH o.a.)
Gekleurde cherry tomaatjes
Bieslook
Olijfolie, balsamico, peper, zout
Evt. brood (wij hadden mini pide)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Halveer de avocado's en haal de pit er uit. Schep met een lepel een beetje van het vruchtvlees er uit zodat je een mooi gat krijgt waar straks een ei in past.
Maak van aluminium folie een soort kleine ring en leg deze in een ovenschaal. Leg de avocado's bovenop de ringen. Zo staan ze stevig in de ovenschaal en valt het ei er straks niet uit. Besprenkel de avocado's met een klein beetje limoen/citroensap zodat ze niet bruin worden terwijl je bezig bent met de andere voorbereidingen.
Split de eieren heel voorzichtig. Laat het eiwit in een bakje lopen. De dooier laat je in de eierschil, als een soort bakje. Laat dan heel voorzichtig de dooier in het gat van de avocado zakken, zodat het mooi in het midden ligt.
Schenk dan voorzichtig met een lepeltje een beetje van het eiwit er bij, net tot het randje van het gat zodat het niet overstroomt.
Snijd de streaky bacon in kleine stukjes en strooi dit over de gevulde avocado's. Indien je geen streaky bacon die al is uitgebakken kunt krijgen bij de supermarkt, kun je uiteraard zelf ook ontbijtspek uitbakken van te voren en dat verkruimelen (maar let dan op dat het niet verbrand als het zo lang mee gaat in de oven). Strooi ook wat peper en zout over de eieren. Plaats de ovenschaal in de oven en bak de avocado's voor 20 minuten op 200 graden. Ik hou zelf meer van wat hardere eieren, dus heb voor 20 minuten gekozen, maar als je van zachtere eitjes houdt, kun je ook gerust 15 minuten aanhouden. Indien je brood er bij wilt serveren, is het ook lekker om het brood even mee te bakken.
Intussen kun je de tomatensalade klaarmaken. Snijd hiervoor enkele gekleurde cherrytomaatjes in kwartjes, besprenkel met wat olijfolie, balsamicoazijn, peper en zout en meng dit door de tomaatjes.
Zodra de avocado's met eieren klaar zijn, serveer je ze op een bordje met de tomatensalade en het brood er naast. Strooi nog wat fijngesneden bieslook er over heen, smeer de warme avocado (ja dit is echt lekker, geloof het of niet!) met het gestolde ei en crunchy bacon op het brood, en je hebt een heerlijk ontbijtje, of lunch, of diner.
Eindresultaat
En heb je dan nog zo veel eiwit over in dat ene bakje? Dan kun je daar natuurlijk nog meringue schuimpjes van maken zoals ik heb gedaan! Speciaal voor Koningsdag kleine oranje schuimpjes gekleurd door saffraan, met honing en oranje-hagel! (dit recept telt niet mee hoor, vond het gewoon leuk voor vandaag)
______________________________________________________________________________________________________
Rijst met snijbonen en stukjes omelet van D'n Ibbel
Hier mijn recept met ei
Rijst met snijbonen en stukjes omelet
- Zilvervliesrijst voor 4 personen
- 1 prei
- 400 gr snijbonen
- 1 ui
- 1 kippenbouillonblokje
- chilisaus
Voor omelet:
- 3 eieren
- kruiden naar wens...ik had beetje kurkuma, Italiaanse kruiden en peper
Bereidingswijze:
- Kook het water voor de rijst met een bouillonblokje. Als het water kookt, doe dan de rijst er in en kook deze tot ze goed zijn.
- Snijd ondertussen de prei en ui in dunne halve ringen en de snijbonen in stukjes (haal de kopjes er af en eventuele draden)
- Wok deze in de pan tot ze nog wel knapperig zijn.
- Klop de eieren en bak deze in de koekenpan. Als het ei al wat gestold is doe dan de kruiden er bij.
- Giet de rijst af en doe deze bij de groenten in de wok.
- Snijd de omelet in stukjes en doe deze ook in de wok.
- Schep op een bord en doe naar wens nog wat chilisaus er over. Eet smakelijk!
______________________________________________________________________________________________________
Sinaasappel merenguetaart van Prosecco
Ik heb mijn recept aangepast zodat ik toch mee kan doen!
Sinaasappel merengue taart
Wat heb je nodig?
Bodem:
- 225 gram bloem
- 160 gram roomboter (ik gebruik altijd Wajang zonder koemelk en dat gaat ook prima)
- 80 gram witte basterdsuiker
- een half ei, losgeklopt
- een snuf zout
Sinaasappelcurd:
- 50 gram maizena
- 2 sinaasappels
- 100 ml water
- 3 eierdooiers
- 60 gram roomboter (ook hier gebruik ik zelf wajang
- naar smaak suiker, ik schat zo'n 50-100 gram
Merengue:
- 3 eiwitten
- 100 gram witte basterd suiker
Kneed de ingrediënten voor de bodem door elkaar. Ik heb geen supersonische keukenmachine, maar met een mixer met deeghaken gaat het ook prima. Anders even met de hand kneden.
Pak het deeg in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast (dat geduld heb ik meestal niet en zelfs dan gaat het ook wel)
Pers de sinaasappelen uit. Verhit maizena, suiker, sinaasappelsap en water op laag vuur in een steelpannetje. Als je de klontjes eruit hebt geroerd (met een houten lepel), draai dan het gas wat hoger. De curd gaat binden en wordt doorzichtig. Dat gebeurt ineens dus let op en blijf roeren. Het ziet eruit als behanglijm.
Haal de pan van het vuur. Voeg de boter toe, laat smelten in de saus. Klop de drie eidooiers los en voeg toe aan de saus, roer als een bezetene. Laat de saus afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit en bekleed een taartvorm ermee. Zelf kneed ik het deeg als in de vorm, juist omdat ik het altijd te kort in de koelkast laat liggen. Leg er een vel bakpapier in en leg daar blinde vulling op. Bak de bodem in ongeveer 20 minuten met vulling en daarna nog ongeveer 10 minuten zonder.
Laat de bodem en de curd helemaal afkoelen. Lepel dan de curd over de bodem.
Klop de eiwitten op en voeg beetje bij beetje tijdens het kloppen de suiker toe. Het eiwit moet glanzend en plakkerig zijn en als je piekjes maakt met de mixer, moeten ze even blijven staan.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schep het eiwitschuim op de taart en maak piekjes met een vork. Zorg dat je bij de rand begint en werk naar het midden, anders krimpt het eiwit.
Schuif in de oven en laat in vijf tot tien minuten het schuim lichtbruin kleuren. Laat de taart daarna zeker 45 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt , anders loop je hele aanrecht vol curd.
______________________________________________________________________________________________________
Groentequiche van Mizz_S
Groentequiche
Ingredienten:
Courgette
Paprika
Bosui (ongeveer 3 stuks)
3 eieren
Ongeveer 150 ml melk (je kunt eigenlijk beter slagroom gebruiken maar dat had ik niet in huis)
Zout
Peper
Bladerdeeg/hartige taart deeg (of zelf deeg maken kan uiteraard ook)
Feta (ik wilde eigenlijk brie gebruiken maar die hadden we opgegeten, oeps )
Snijd de paprika en courgette in blokjes en bak het heel kort aan (2 minuten ongeveer).
Bekleed de bakvorm met het deeg en prik er met een vork kleine gaatjes in. Verdeel de groente over de vorm. Verkruimel de feta er overheen. (als je brie gebruikt, wacht dan nu nog even).
Kluts de eieren in een kom en meng de melk er door heen. Snijd de bosui in kleine ringetjes en voeg dit toe aan het eimengsel. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel het mengsel over de groente en feta. (als je dit met brie maakt ipv feta, leg dan nu de plakjes brie bovenop). Zet de schaal in de oven, ongeveer 30-40 minuten op 180 graden.
Je kunt deze quiche warm of koud eten. Eet smakelijk!