07 Dec 2013 22:48 door Dennenappel
Twellie, waar heb je die informatie vandaan? Heb je ergens een link o.i.d.? Heb er namelijk nog niet eerder van gehoord.
Jans, ik gebruik dit recept:
Benodigdheden
- Volkoren meel
- Water
- Houten of plastic lepel
- Weckpot
Dag 1
Meng 8 eetlepels volkoren meel met (lauw) water tot een papje. Het moet zo dun zijn dat er na enige tijd geen water op komt te staan.
Sluit de weckpot goed af en zet hem op een tocht vrije plek weg, waar het kamertemperatuur is. Laat het papje 24 uur rusten.
Dag 2
Roer het papje 's morgens en 's avonds om.
Dag 3
Er staan luchtbelletjes op het papje en het ruikt duidelijk zuur. Roer het papje om en voeg er 's avonds 3 eetlepels volkoren meel en water toe, roer dit goed door.
Wanneer er nog geen luchtbellen op staan, roer je het alleen en wacht je een dag langer.
Dag 4
'S morgens omroeren, 's avonds 3 eetlepels volkoren meel en water toevoegen en roeren.
Dag 5
'S morgens omroeren, 's avonds 3 eetlepels volkoren meel en water toevoegen en roeren.
Dag 6
Wanneer het zuurdesem luchtbelletjes vertoont en licht zurig ruikt is het klaar. Wanneer dit niet het geval is, nog een dag wachten.
Wanneer meer zuurdesem nodig is of een nieuwe portie moet gemaakt worden, kan er door worden gegaan met dag 4, 5 en 6.
De hoeveelheid zuurdesem is circa 125 gram op 500 gram volkoren meel.
Wanneer het zuurdesem niet nodig is, kan het in de koelkast afgesloten bewaard worden. Eventueel roeren. Het blijft ongeveer 14 dagen goed.