Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


(Hoog)begaafdheid

<<

Minx

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 11502

Geregistreerd: 15 Jan 2014 00:42

Bericht 13 Jan 2022 14:22

Re: (Hoog)begaafdheid

Wat is streng zijn. Wij hebben gewoon duidelijke regels en die hou ik conseqent vol. Daardoor wordt het wel heel voorspelbaar. Daarin wordt ik streng genoemd. Van mijn ex-schoonmoeder krijg ik altijd terug dat J heel lief is en zo goed luistert. Zij ziet daarin echt verschil met haar andere kleinkinderen. Voor J is het wel heel duidelijk bij mij is ja ook echt ja en nee ook echt nee. Mijn vriend heeft daar meer moeite mee dus dan worden we heerlijk tegen elkaar uitgespeeld. Echt op zo'n slimme manier wat stiekem ook wel weer mooi is maar doodvermoeiend voor mij.

J zijn andere juf is de juf met HB kennis op school dus die zorgt ook voor het meerwerk. Wil vooral eerst kijken wat school kan bieden. Ik zag dat ze van de week een knikkerbaan gemaakt hadden bij de kinderen die meer konden. Dat was voor J ook echt een leuke uitdaging geweest. Al waren dit vooral de oudere kinderen.

De denksleutels hebben ze ook gebruikt op school al had J daar weinig zin in. Dan doet hij het gewoon niet.

Slapen is hier heel lang een ding geweest maar gaat nu eigenlijk hartstikke goed. Als baby sliep J gewoon bijna niet. Als ik hier lees over hele planningen met slaapjes dan snap ik daar bijzonder weinig van want echt twee slaapjes op een dag dat deed hij gewoon niet. Nog steeds heeft hij weinig slaap nodig. Hij slaapt ongeveer 10 a 11 uur per nacht. Hij gaat om 7 uur naar bed en wordt ergens tussen 5 en half 7 weer wakker. Trekt dan zijn kleren aan en gaat naar beneden. In het weekend laat hij inmiddels mijn vriend ook slapen. Die trok hij eerder altijd uit bed maar hij is er nu achter dat dit wel lekker relaxt ook is. Hij is heel lang in de nacht wel wakker geworden om wat te drinken. Inmiddels gaat hij zelf gewoon plassen en drinken. Sinds we verhuist zijn heeft hij zo'n sonoslamp van ikea op zijn kamer staan en de muziek moet aan als hij naar bed gaat. Als hij heel erg veel prikkels gehad heeft op een dag vraagt hij ook nog wel eens om een massage. J is qua slapen sowieso wel een beetje afwijkend. Ik ken namelijk weinig kinderen die zelf wel eens aangeven dat ze graag naar bed willen omdat ze moe zijn. Meestal is het dan nog net een beetje te vroeg maar als hij hele drukke dagen heeft gehad met veel indrukken is hij moe en geeft dat ook zelf aan.

Masseren is sowieso iets wat wij vaak bij hem doen. Je merkt dat hij toch best wel wat in zijn lichaam opslaat. Af en toe zitten er ook echt knopen tussen zijn schouderbladen. Gelukkig heb ik die er zo uit maar het is wel iets wat ik in de gaten hou.
2015 💙
<<

MissEnergy

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3221

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:46

Woonplaats: Friesland

Bericht 13 Jan 2022 18:43

Re: (Hoog)begaafdheid

Ik denk dat we thuis ook wel aardig streng zijn; er zijn in ieder geval wel duidelijke grenzen. Straffen maakt hier overigens ook weinig effect, behalve een boze bui. Meestal weet ze enorm goed dat ze iets deed wat niet mag en praat er snel overheen. Ik blijf wel gewoon benoemen dat bepaalde dingen niet kunnen of mogen. Ze mag overigens best wel veel, mits ze het netjes vraagt. Ze pakt nooit snoepjes zonder te vragen of gaat ook geen filmpjes op telefoon kijken zonder toestemming, ook al liggen deze wel binnen handbereik.

Ze is ook wel een kei om aan te geven dat ze iets wil, zonder te benoemen wat ze wil. “Mama, Leeuw (haar knuffel) weet niet welke knuffel Susie Schaap heeft”? Eigenlijk wil ze Peppa Big kijken maar ze vraagt dat niet dus ik ga er dan zelf ook niet over beginnen.

Onze dochter luistert buitenshuis eigenlijk best wel goed en is ook vrij verlegen naar onbekenden; ze kijkt weg en/of geeft geen antwoord op de vraag. Ze moet echt loskomen bij nieuwe mensen.

Er is nu een nieuw meisje op de peuterspeelzaal, daar heeft ze klik mee zei de juf. Ik hoor vandaag en gister ook niets anders dan ‘is dat nieuwe meisje er vandaag weer?’ Zo leuk om te zien!

Slapen is hier tijdje een dipje geweest met veel wakker in de nacht en roepen, nu gaat ze tussen 7 en half 8 naar bed en is er de laatste tijd rond 7 uur uit. Speelt natuurlijk mee dat ze geregeld haar broertje hoort. Verder qua slapen nooit echt een probleem geweest. Overdag is ze overigens al lang zindelijk maar in de nacht voelt ze het gewoon niet. Oftewel voorlopig gewoon lekker een luier aan, dat komt ooit wel.

@Moederkoekje, mooie beloning!

@Marsy, angsten zie ik hier niet echt voorbij komen. Wel leg ik overigens veel dingen gewoon uit zoals het is, zonder dat er echt om vraagt.

@Marin, ik geef E. ook vaak eigen autonomie. Ik benoem bijvoorbeeld dat we naar bed gaan als de klok op de 12 staat en dan houdt ze zelf de klok in de gaten. Als hij op de 12 staat kan ze dan zelf haar dingen afronden en gaat ze zonder discussie mee naar boven.
Zou het kunnen dat je man zich beter in de denkwijze van O kan verplaatsen en hij dan ook wel wat ander gedrag bij hem laat zien? Lijkt hij verder op je man?
08/2018
05/2021
<<

Patsy

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1687

Geregistreerd: 01 Jan 2019 10:13

Bericht 13 Jan 2022 20:58

Re: (Hoog)begaafdheid

Wat is het fijn om zoveel te lezen wat ik herken!

Wij zijn ook streng en we proberen heel consequent te zijn. Straffen werkt hier, vooral bij de oudste niet, die trekt zich er niks van aan en wordt alleen maar bozer.

Slapen gaat hier eigenlijk goed, hoewel ze allebei wel altijd vroeg wakker zijn ook als ze later op bed gaan. De jongste sliep snel door, maar zette vanaf 8 maanden de boel op zijn kop. Dat heeft hij totdat hij bijna 3 was gedaan.

Angsten herken ik vooral van de oudste, hij was bijvoorbeeld heel bang voor water. Zwemles was een drama, maar uiteindelijk is het goed gekomen.

Mijn zoons zijn niet getest, we twijfelen nog of het meerwaarde heeft om ze te laten testen. Ze zijn nu 6 en 7 (bijna 8) en kwamen in groep 2 bij een juf die ze zag zoals ze zijn en doorhad dat ze verder waren dan de "gemiddelde" leerling van groep 2. De oudste verveelde zich en liet dit goed merken. De jongste deed gewoon mee en was thuis niet te genieten. Deze juf gaf ze extra uitdaging. De oudste ging na de kerstvakantie naar groep 3, de jongste ging na de kerstvakantie 2 dagen in de week naar groep 3 en na de zomervakantie naar groep 4.
Voor hun allebei is dit de juiste keuze geweest, de jongste zit nu echt op zijn plek. De oudste blijft (te) weinig uitgedaagd worden en verveelt zich in de klas. Gelukkig weet de juf dat wij dit thuis vaak eerder merken dan op school (door het gedrag en omdat hij het tegenwoordig ook zegt thuis) en wil ze graag dat we aan de bel trekken wanneer het niet goed gaat.

Mijn oudste krijgt nu trouwens Chinese les, dat is echt een aanrader! Hij leert leren en wordt eindelijk eens uitgedaagd.
💙 25 februari 2014
💙 5 juni 2015
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43577

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 13 Jan 2022 21:07

Re: (Hoog)begaafdheid

MissEnergy schreef:Zou het kunnen dat je man zich beter in de denkwijze van O kan verplaatsen en hij dan ook wel wat ander gedrag bij hem laat zien? Lijkt hij verder op je man?


M'n man kan wel beter levelen met hem inderdaad. Krijgt hem vaak rustig waar het mij niet lukt. Maar dat is ook niet helemaal eerlijk, want ik zit 12 uur per dag met hem en hij 2. Dus mijn lontje is ook gewoon sneller op. Ik denk dat O een mooie (pittige) mix van ons beide is qua karakter; het (hoog)gevoelige van mij en het intellect en koppige van m'n man. Is ie mooi klaar mee ;)
Let's discover the world together.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43577

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 13 Jan 2022 21:19

Re: (Hoog)begaafdheid

Patsy schreef:
Mijn oudste krijgt nu trouwens Chinese les, dat is echt een aanrader! Hij leert leren en wordt eindelijk eens uitgedaagd.


Oh wat leuk zeg! Lijkt me wel heel raar dat je hem daar echt niet bij kan helpen. Of leer je het zelf ook een beetje?

Mijn zoontje wil nu af en toe wat Duits leren nav z'n Duitse vriendje. Daar kan ik nog wel beetje bij helpen maar Chinees zou lastig worden haha.

Over dat slapen: Toch wel wisselende ervaringen dus zo te lezen. Ook niet zo gek natuurlijk maar was wel benieuwd.
O slaapt eigenlijk altijd wel goed maar het moet wel heel specifiek volgens bepaalde routine. Hij leest graag informatieve boekjes tegenwoordig, niet ideaal voor het slapen gaan, maar hij heeft daar gewoon zoveel meer interesse in. Prentenboeken zijn ook nog wel oké vaak of zoekboeken. En dan moeten we daarna nog praten. Dat kan gaan over van alles, van zwaartekracht tot de balken in zijn kamer ( :eyes: ) en hij valt alleen in slaap als hij precies op de juiste manier ligt, met z'n doekjeknuffel over z'n ogen op precies de goede manier. Als hij zich er dan aan overgeeft slaapt hij zo (hoewel hij vaak nog wel ligt te mompelen, vaak in het Engels of tellen valt me op) en áls hij slaapt, slaapt ie gewoon goed. (op bedplassen na maar dat is een ander verhaal). Maar best heel specifiek dus. Was benieuwd of andere kinderen dat ook hebben maar dat zie ik niet zo in de reacties.
Let's discover the world together.
<<

Patsy

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1687

Geregistreerd: 01 Jan 2019 10:13

Bericht 13 Jan 2022 21:43

Re: (Hoog)begaafdheid

Hij probeert me werk eens wat van het Chinees uit te leggen, maar ik snap er weinig van. Wel heel raar ja, dat wij geen idee hebben wat hij zegt of schrijft. Ik heb vorig jaar tegen zijn toenmalige juf gezegd dat het misschien een idee was om hem een vreemde taal te leren. Ik vind het zo leuk dat dat nu ook echt gebeurt. Onze zoon heeft dit samen met een vriendje uit zijn klas, zij hebben allebei ongeveer hetzelfde niveau dat is heel fijn voor ze allebei.

Grappig dat O ook het liefst informatieve boeken leest, mijn zoons lezen dat ook het liefste. De oudste leest nu Quinnes book of world records. Prentenboeken hebben ze hier maar kort leuk gevonden (alleen het boek van 'de mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft' vinden ze nu nog leuk).
💙 25 februari 2014
💙 5 juni 2015
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43577

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 24 Jan 2022 21:53

Re: (Hoog)begaafdheid

Nou vandaag te horen gekregen dat de hulp die we thuis zouden krijgen toch niet echt thuis hulp is maar meer op school. Snap er niks meer van. 😂 Ik vind dit soort instanties zo vaag, kan ook nergens op de website van jeugdzorg iets vinden erover. De orthopedagoog van de gemeente belde vandaag om te zeggen dat het toch geen echte opvoedkundige hulp is maar meer coaching op school en misschien deels thuis. Volgens mij snappen ze t zelf ook niet helemaal. 😅 Maar goed, we gaan er maar open in, dit lijkt hen op basis van ons verhaal het beste, en de orthopedagoog zei dat misschien toch rustig over iq test gaan denken een goed idee is. Dat vind ik wel echt heel spannend en weet niet goed of we dan voor de WPSSI zouden moeten gaan of de KIQT+ of wachten op de WISC-V en of we het überhaupt willen. Food for thought.
Let's discover the world together.
<<

Anoniem327

Bericht 25 Jan 2022 08:25

Re: (Hoog)begaafdheid

Word je dan als ouder geacht zelf een keuze te maken voor een meetinstrument? Wat raar, dat kun je toch helemaal niet zonder specialistische achtergrondkennis?
Raar idd dat de interventie verandert. Je bent er wel vrij relaxed onder geloof ik, fijn!
<<

Minx

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 11502

Geregistreerd: 15 Jan 2014 00:42

Bericht 25 Jan 2022 09:05

Re: (Hoog)begaafdheid

Holden schreef:Word je dan als ouder geacht zelf een keuze te maken voor een meetinstrument? Wat raar, dat kun je toch helemaal niet zonder specialistische achtergrondkennis?
Raar idd dat de interventie verandert. Je bent er wel vrij relaxed onder geloof ik, fijn!


Ik hoefde de keuze zelf niet te maken. Ik kreeg advies voor een tester vanuit de specialist die betrokken is bij J.
2015 💙
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43577

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 25 Jan 2022 10:20

Re: (Hoog)begaafdheid

Hangt er denk ik ook een beetje vanaf of je het zelf opzoekt, of via de gemeente bijvoorbeeld contact krijgt, denk ik.
En welke test hangt natuurlijk ook van de leeftijd af. De WPPSI is van 2.6 jaar tot en met 7.11 jaar, de WISC van 6.0 jaar tot en met 16.11 jaar (en daarna is er nog eentje voor oudere kinderen en volwassenen).
De KIQT+ van 5.0 jaar tot en met 10.11 jaar en schijnt wat anders te testen, is nieuwer ontwikkelt en vind ik daarom ook interessant. Ik ben wel iemand die zich daar dan echt over gaat inlezen (en ben zo onzeker dat ik dan 'de juiste keuze' wil maken). Maar juist daarom lijkt een advies van een professioneel iemand me hierin heel fijn. Een testbureau wat meerdere testen kan afnemen lijkt mij daarom wel handig. Die hebben daar wel oog voor lijkt mij.

Ja ik ben er wel relaxed onder maar ook wel onzeker, ik blijf jeugdzorg zo groot vinden voelen en het is een instituut waar ik niets van snap. Ik kan op de website daarvan niet echt iets vinden waarvan ik denk hee dat sluit bij ons aan. Maar daarom ga ik er toch maar gewoon met open blik in en vind ik met name dat er nou eerst maar eens gekeken moet worden naar het kind zelf. Het is wel echt gemeente + ggz ten top natuurlijk, veel steggelen en administratie, maar nog weinig concreets. Dus ik ga toch wel voor de volledigheid aangeven dat ik naast observaties op school toch wel iemand thuis wil laten kijken, anders kan je geen volledig beeld van een kind vormen, lijkt mij?! Dus eerst maar eens dat jochie (en ons) observeren en dan kijken wat zij uberhaupt te zeggen hebben of adviseren.
Let's discover the world together.
<<

Anoniem327

Bericht 25 Jan 2022 10:46

Re: (Hoog)begaafdheid

Marin schreef:Hangt er denk ik ook een beetje vanaf of je het zelf opzoekt, of via de gemeente bijvoorbeeld contact krijgt, denk ik.
En welke test hangt natuurlijk ook van de leeftijd af. De WPPSI is van 2.6 jaar tot en met 7.11 jaar, de WISC van 6.0 jaar tot en met 16.11 jaar (en daarna is er nog eentje voor oudere kinderen en volwassenen).
De KIQT+ van 5.0 jaar tot en met 10.11 jaar en schijnt wat anders te testen, is nieuwer ontwikkelt en vind ik daarom ook interessant. Ik ben wel iemand die zich daar dan echt over gaat inlezen (en ben zo onzeker dat ik dan 'de juiste keuze' wil maken). Maar juist daarom lijkt een advies van een professioneel iemand me hierin heel fijn. Een testbureau wat meerdere testen kan afnemen lijkt mij daarom wel handig. Die hebben daar wel oog voor lijkt mij.


Ja, joh - een 'juiste keuze' maken kan helemaal niet zonder kennis van alle ontwikkeling en statistieken erachter, de validiteit, gebruikte groepen et cetera - ik ben zelf psycholoog maar zou die keuze echt niet kunnen en willen maken. Niet onzeker van worden joh, dat ligt niet bij jou.

Marin schreef:Ja ik ben er wel relaxed onder maar ook wel onzeker, ik blijf jeugdzorg zo groot vinden voelen en het is een instituut waar ik niets van snap. Ik kan op de website daarvan niet echt iets vinden waarvan ik denk hee dat sluit bij ons aan. Maar daarom ga ik er toch maar gewoon met open blik in en vind ik met name dat er nou eerst maar eens gekeken moet worden naar het kind zelf. Het is wel echt gemeente + ggz ten top natuurlijk, veel steggelen en administratie, maar nog weinig concreets. Dus ik ga toch wel voor de volledigheid aangeven dat ik naast observaties op school toch wel iemand thuis wil laten kijken, anders kan je geen volledig beeld van een kind vormen, lijkt mij?! Dus eerst maar eens dat jochie (en ons) observeren en dan kijken wat zij uberhaupt te zeggen hebben of adviseren.


Ik kan me voorstellen dat dit als buitenstaander erg groot en onoverzichtelijk is! Wel positief dat jullie toch vrij snel hulp gaan krijgen, de wachtlijsten zijn doorgaans flink. Ben benieuwd en hoop vooral dat het bijdraagt aan meer begrip voor je zoontje.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43577

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 25 Jan 2022 11:07

Re: (Hoog)begaafdheid

Dank je, fijn dat je dat zegt.
Let's discover the world together.
<<

Moederkoekje

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 647

Geregistreerd: 16 Jun 2015 14:05

Bericht 25 Jan 2022 11:53

Re: (Hoog)begaafdheid

Hier is onze zoon eerst getest met de WISC V en daarna met de KIQT+. Waar hij op de WISC V hakken over de sloot HB scoorde, scoorde hij op de KIQT+ bijna UHB (met uitschieters naar 150+).

Wat denk ik een groot verschil voor hem maakte, is dat de WISC veel makkelijke vragen bevat waardoor hij ging twijfelen (‘is het echt zo simpel?!) en dat er tijdsdruk op zit. Als je dan perfectionistisch bent (dat is hij ontzettend), is dat niet fijn. Hij beantwoordt liever twee vragen volledig zorgvuldig en afgewogen, dan 10 vragen ‘ongeveer’. Bij de KIQT word je daar niet op afgerekend, het houdt daar juist rekening mee omdat dit twee dingen zijn die bij veel HB-ers spelen.

De afname van de KIQT is ook korter, volgens mij was hij daarmee in anderhalf uur klaar.

Ik was vooraf bang dat de KIQT juist lager uit zou vallen omdat ik onze zoon inschatte als een heel talig sterk kind en de KIQT bewust geen onderdelen als woordenschat toetst. (De ontwikkelaars noemen het onderdeel woordenschat als voorbeeld van iets dat niet zuiver de intelligentie meet, maar waarbij taalaanbod een grote rol speelt)
Maar uit de KIQT bleek juist dat hij op andere vlakken veel sterker is dan we op basis van de WISC dachten (volgens mij had hij op subonderdelen echt 40 punten hoger gescoord oid).

Het verklaarde voor ons in ieder geval veel meer dan de WISC, en ook zijn juffen herkenden hem veel beter in de uitslag van de KIQT (en zij zien dagelijks veel HB kids).

Hier wat meer uitleg:

https://scaliq.com/faq/
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43577

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 25 Jan 2022 14:30

Re: (Hoog)begaafdheid

Goeie uitleg MK, dank je. Ik vind de KIQT+ wel heel interessant klinken. Opvallend dat je zoon zo anders scoorde zeg.
Let's discover the world together.
<<

Rebecca

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2918

Geregistreerd: 31 Aug 2013 21:39

Bericht 11 Apr 2022 19:42

Re: (Hoog)begaafdheid

Even een up voor dit topic. Wij hebben vandaag besloten onze dochter te laten testen en al contact gehad met een testbureau. We hebben qua test de keuze uit de Wisc-V en de Kiqt, voorkeur van de onderzoeker gaat uit naar de Kiqt, maar zij geeft aan dat het de vraag is of school deze accepteert, zowel de huidige school als een school waar we mogelijk voor zouden kiezen voor voltijds hb-onderwijs (nu is er van dat laatste voor ons voorlopig geen sprake), omdat de test nog vrij nieuw is.

Iemand die hier ervaringen mee heeft? Ik lees hierboven al wel wat ervaringen over de Kiqt en heb er zelf online ook al over gelezen. Ik snap de voorkeur van de onderzoeker en neig ernaar die voorkeur te volgen. Voor wat de huidige school ervan vind ga ik contact opnemen met de IBer, maar vooral dat stukje andere school vind ik lastig. Dat is niet onze insteek/willen we liever niet, maar mocht het ooit nodig zijn wel en dan zou het wel balen zijn als de test niet toegelaten wordt.
19 juni 2015
2 februari 2017
<<

Anoniem327

Bericht 11 Apr 2022 20:35

Re: (Hoog)begaafdheid

Ik vraag me af waarom jullie een kind op zo'n jonge leeftijd laten testen. Is dat aangeraden vanuit school, of een pedagogisch medewerker, zijn er grote problemen?

Bij ons bestaat het vermoeden, zowel vanuit ons als vanuit school, maar er is geen aanleiding te testen of er iets mee te doen, omdat beide kinderen het goed doen op school en zich prettig voelen in de groep. Ze zijn sociaal, vrolijk en hebben het naar hun zin op school.

De oudste doet mee in alle plusklasjes en dat gaat prima. Thuis krijgt hij veel gerichte uitdaging van ons. We bewegen mee met zijn interesses (ruimtevaart, filosofie, het ontstaan van de wereld).

Zouden jullie in dat geval alsnog laten testen en waarom? Ik voel niet de urgentie, maar wellicht zie ik iets over het hoofd?
<<

Anoniem326

Bericht 11 Apr 2022 20:47

Re: (Hoog)begaafdheid

.
Laatst gewijzigd door Anoniem326 op 14 Apr 2022 11:51, in totaal 1 keer gewijzigd.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43577

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 11 Apr 2022 20:50

Re: (Hoog)begaafdheid

@sadie: Mag hij meedoen met de plusklas zonder getest te zijn dus? Dat hoor je vaak, dat daar soort 'toegang' voor vereist is dmv een iq score. Wat discutabel is natuurlijk, want het is zoveel meer dan een iq, maar goed, fijn als je zoon dus mee kan doen met dat soort plusklassen als hij niet getest is.
Als hij verder lekker mee komt op school op alle vlakken kan ik me voorstellen dat je geen full time hb onderwijs overweegt bijv.
Maar verder kan je natuurlijk afwachten tot hij het zelf aangeeft het te willen weten. Misschien dat hij daar zelf behoefte aan heeft op den duur? Het is toch onderdeel van hem (of hen, meervoud blijkbaar bij je beide kinderen). Dus misschien is het wel gewoon fijn om te weten wie je kind is / wie ze zelf zijn.

@rebecca, spannend hoor! Wat is de reden dat jullie beslissen nu te gaan testen? Waarom heeft de tester voorkeur voor de Kiqt? Op basis van zijn/haar eigen voorkeur of op basis van een kennismakingsgesprek met jouw dochter?
Ik zou eens kijken welke scholen evt in aanmerking komen en daar evt contact mee opnemen om te vragen of ze de Kiqt accepteren. Wellicht dat zij nog wat nuttigs zeggen over welke test zij zouden adviseren.
Ik heb er wel wat over gelezen intussen en de Kiqt klinkt wel heel prettig voor de kinderen zelf. Dat zou ik wel meenemen in mijn overweging.

Wij hebben het nog niet besloten wanneer we gaan testen maar denk wel dat we het uiteindelijk willen weten. Maar zit beetje met vergelijkbaar dilemma tussen de wppsi en de Kiqt. Ik ben alleen bang dat zijn concentratiespanne echt nog veel te kort is. Hij is zo vluchtig nog. Dus misschien toch wachten tot de wisc.
Als hij echt hb blijkt te zijn willen we daar ook de juiste handvatten voor aanbieden en stel dat full time hb onderwijs de beste oplossing voor hem zou zijn zou ik daar iig naar willen kijken. Maar voor nu is hij lekker bezig op school, doet de groep 2 werkjes en thuis bieden we hem inderdaad ook genoeg uitdaging. Dat helpt wel en vindt hij erg leuk.

Volgende week hebben we een startgesprek met jeugdzorg voor pedagogische coaching op school en thuis. Gesprek vindt plaats op school, met de juffen en Ib'er erbij en wij natuurlijk.
En dan daarna volgen observaties thuis en op school. Er waren ook weer wat kleine akkefietjes op school met vragen vanuit de juffen dus fijn dat het nu echt opgestart kan worden.

En morgen gaat hij naar een robotica workshop voor kleuters. Lijkt me echt super leuk voor hem.
Let's discover the world together.
<<

Anoniem327

Bericht 11 Apr 2022 21:02

Re: (Hoog)begaafdheid

Marin schreef:@sadie: Mag hij meedoen met de plusklas zonder getest te zijn dus? Dat hoor je vaak, dat daar soort 'toegang' voor vereist is dmv een iq score. Wat discutabel is natuurlijk, want het is zoveel meer dan een iq, maar goed, fijn als je zoon dus mee kan doen met dat soort plusklassen als hij niet getest is.
Als hij verder lekker mee komt op school op alle vlakken kan ik me voorstellen dat je geen full time hb onderwijs overweegt bijv.
Maar verder kan je natuurlijk afwachten tot hij het zelf aangeeft het te willen weten. Misschien dat hij daar zelf behoefte aan heeft op den duur? Het is toch onderdeel van hem (of hen, meervoud blijkbaar bij je beide kinderen). Dus misschien is het wel gewoon fijn om te weten wie je kind is / wie ze zelf zijn.

We weten prima wie onze kinderen zijn zonder dat we daarvoor een iq- test nodig hebben. Ik vind dat nummer niet zo interessant. Er verandert niks aan je kind na zo'n uitslag.

Zolang ze het goed doen op school en daarbuiten zie ik geen reden om te testen. Anders wordt het als ze hierop gaan aansturen op school, maar daarvoor is op dit moment geen aanleiding.

De oudste doet met plezier mee in de plusklassen zonder getest te zijn. Op deze school kijken de leraren puur naar de ontwikkeling van ieder kind, dat kan een leraar in de klas prima opmerken. Ik vind dat meer zeggen dan een momentopname van een (commercieel) testbureau.
<<

Rebecca

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2918

Geregistreerd: 31 Aug 2013 21:39

Bericht 11 Apr 2022 21:14

Re: (Hoog)begaafdheid

Wij hebben hier de afgelopen maanden veel over gepraat en nagedacht, vonden het echt wel een lastige afweging, wel of niet testen. We kiezen vooralsnog sowieso niet voor voltijd hb-onderwijs, dat heeft niet onze voorkeur. Mocht het uiteindelijk zijn wat er nodig is, dan staan we daar uiteraard voor open, we zeiden eerst ook nooit te willen kiezen voor versnellen en toch heeft ze die stap ook gemaakt.

Wat we vooral merken is dat school er wat ‘makkelijker’ in staat. We zien testen dan ook als eventueel ‘bewijs’ dat meer actie gewenst is. School heeft voor mijn gevoel nog niet zoveel ervaring met hb.
Onze dochter heeft groep 3 overgeslagen en is dit schooljaar gestart in groep 4. Aan het begin van het schooljaar hebben wij ons flink hard moeten maken om haar meteen ook in de Plusklas te krijgen, haar leerkrachten dachten dat de versnelling misschien al we genoeg uitdaging zou zijn.
Ze scoort nu bovengemiddeld, vindt veel dingen ‘makkie’. Ik zie ook veel van de zijnskenmerken bij haar terug. Pas nu wij bij het portfoliogesprek benoemden dat we een iq-test overwegen, is school gaan nadenken over meer uitdaging naast de plusklas. Zij zien ook de extra vakken als aardrijkskunde en geschiedenis, die erbij komen volgend schooljaar, als extra uitdaging, terwijl ik daar toch anders naar kijk.
Wat verder ook nog meespeelt in onze keuze is dat er liever vooraf actie ondernemen, dan pas wanneer ze vast zou lopen. Ik heb zelf 2 jaar lesgegeven aan hoogbegaafde kinderen en daarbij veel kinderen tegengekomen die zo zijn vastgelopen in het reguliere onderwijs, soms zelfs op meerdere scholen.

Mijn man heeft de tester gebeld met onze vragen over de kiqt, voicemail ingesproken, dus nog even een reactie afwachten. Ik heb er zelf wel al over gelezen en bv dat er geen tijdsdruk bij zit en het fijner is voor perfectionistische kinderen trekt me erg aan, past wel bij mijn dochter 😬.
De voorkeur van de tester is overigens echt op basis van haar eigen voorkeur, met dochter heeft ze nog geen kennis gemaakt en zo heel veel informatie had ik nog niet gegeven in mijn eerste mail.

Wat fijn dat alles opgestart gaat worden @Marin, fijn dat O zo hopelijk zo goed mogelijk geholpen kan gaan worden! En ook fijn dat hij zo goed gaat op die groep 2 werkjes! Die robotica workshop klinkt ook tof zeg, ben heel benieuwd hoe dat is.
19 juni 2015
2 februari 2017
<<

Novalee

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 940

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:28

Bericht 12 Apr 2022 10:02

Re: (Hoog)begaafdheid

Wij zijn nu ook bezig met de eerste stappen om onze oudste dochter (10) te laten testen. Ze zit inmiddels in groep zeven, het werk waar de klas mee bezig is wordt al compact aangeboden om teveel herhaling te voorkomen, ze krijgt moeilijker werk en zit in de plusklas. Maar haar tempo is al sinds groep 3 onvoldoende. Ze moet eerst de basis doen om te kijken of ze alles beheerst maar dat kost haar zoveel tijd (terwijl ze het intellectueel gezien met twee vingers in de neus zou moeten kunnen) dat ze niet aan het uitdagendere werk toekomt. De afgelopen jaren zijn er allerlei oplossingen bedacht om haar tempo omhoog te krijgen maar alles werkt een week of twee waarna het weer inzakt.

Soms heb ik het idee dat ze op school niet goed zien wat ze echt zou kunnen. We hebben daarom zelf aan de bel getrokken, ook omdat we denken dat er misschien iets in de richting van ADD speelt. Een score maakt ons niks uit maar het is zo zonde als er niet uitkomt wat in haar zit. Daarnaast heeft het ook grote invloed op hoe het thuis gaat.
<<

Minx

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 11502

Geregistreerd: 15 Jan 2014 00:42

Bericht 12 Apr 2022 10:29

Re: (Hoog)begaafdheid

Wat ik belangrijk vond is een tester die voorbij een getalletje kan kijken en ook echt concrete adviezen richting school kan geven. De test zelf vond ik minder belangrijk maar de tester des te belangrijker. In feite zou het niet uit moeten maken maar toch zie je wel verschillen tussen testers die ervaring hebben met HB en die dat niet hebben. Naast de IQ test zijn er bij J nog 2 of 3 testen afgenomen om het plaatje compleet te krijgen. Ik ben heel blij met dat we zijn gaan testen. J krijgt nu extra ondersteuning en heeft ook meer rust wat heel fijn is. We blijven korte lijntjes houden met de juf om zo vinger aan de pols te houden.

Er bestaan ook lijsten met testers die in de Hb-wereld aangeraden worden.
2015 💙
<<

Anoniem326

Bericht 12 Apr 2022 12:18

Re: (Hoog)begaafdheid

.
Laatst gewijzigd door Anoniem326 op 14 Apr 2022 11:51, in totaal 1 keer gewijzigd.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43577

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 12 Apr 2022 12:36

Re: (Hoog)begaafdheid

Minx schreef:Wat ik belangrijk vond is een tester die voorbij een getalletje kan kijken en ook echt concrete adviezen richting school kan geven. De test zelf vond ik minder belangrijk maar de tester des te belangrijker. In feite zou het niet uit moeten maken maar toch zie je wel verschillen tussen testers die ervaring hebben met HB en die dat niet hebben.


Ja dat zei de orthopedagoog ook over O, dat ze het liefst een psychologisch onderzoek zou doen bij hem naast de iq test. Veel test bureaus bieden dit ook aan zie ik inderdaad. Dat zou ik ook fijn vinden want lijkt me dat je daar veel meer aan hebt, zeker wanneer er concrete adviezen uit komen voor school en ouders. Maar ik vind het ook veel voor zo'n klein ventje. Dus voor nu nog maar even niet.

Rebecca, wat goed dat jullie het liever nu allemaal uit willen zoeken en vast aan willen bieden ipv mocht ze vast lopen. Hopelijk gebeurt dat sowieso niet natuurlijk. Heeft ze bepaalde interesses ook waar ze van 'aan' gaat en kunnen jullie / school haar daar wat in aanbieden?
Ja ik kan me goed voorstellen dat de kiqt bij veel kinderen goed aan kan sluiten. Als je dat gevoel krijgt bij je dochter kan ik me zeker goed voorstellen dat je dat overweegt.
Let's discover the world together.
<<

Anoniem327

Bericht 12 Apr 2022 15:45

Re: (Hoog)begaafdheid

Op de school van mijn kinderen zijn ze niet zo van het testen, zolang het goed gaat met een kind. Ze zijn gespecialiseerd in hb en daarom lopen er vrij veel hoogbegaafden rond. Je bent dus geen uitzondering als je meer kunt dan het gemiddelde.

Ze kijken naar ieder individueel kind en zolang het goed gaat in een klas wat betreft sociale omgang, dan doen ze er alles aan om een kind goed te laten functioneren binnen die klas.

Ik kan me voorstellen dat het er op een klein dorpsschooltje heel anders aan toegaat. Daar ben je veel sneller de uitzondering en kunnen ze vaak niet meer dan een kind laten versnellen. Jammer genoeg zorgt dit later vaak voor problemen bij de overgang naar de middelbare school, dus dat willen we liever vermijden.

Een speciale hb-school heeft voor ons niet de voorkeur, omdat we willen dat onze kinderen leren omgaan met verschillen. Later zullen ze ook te maken krijgen met allerlei verschillende mensen en niet alleen met andere hoogbegaafden.

Een van de belangrijke functies van een school is om te leren omgaan met die verschillen, niet om in een bubbel van gelijkgestemden te verdwijnen. Maar dat is mijn en onze mening.
VorigeVolgende

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers