Gympie, omdat sommige kazen (zoals geitenkaas en zachte kazen) hoge zuren hebben en van die zware rode wijnen hebben te hoge tannine voor de kazen. Het werkt dan niet bij elkaar. En er is een heel schema over welke smaak wat negatief en positief beinvloed (zout/zuur/vet/etc) maar dat weet ik even niet uit m'n hoofd, dat was les 1 en die moet ik duidelijk weer even herhalen.
Oudere kazen werken wel beter met zware tanninerijke wijnen, zoals (kom ik weer) een aged cheddar of een parmigiano (volgens mij omdat zout de tannine afzwakt, maar dat weet ik niet meer uit m'n hoofd). En blauwe kaas en rode wijn kán wel, maar eigenlijk gaat dat veel beter met een zoete witte wijn, zoals een Sauternes of een zoete Riesling of een Gewurztraminer (lekker). Die zijn volgens mij naast zoet ook hoog in zuur en daarom heft het het zure van de kaas weer op, dat kan tegen elkaar op.
Mocht je toch graag romige kazen zoals brie willen combineren met rode wijn, kan je beter voor een lichtrode wijn kiezen, bijvoorbeeld een Pinot Noir/Spatburgunder of een Gamay (Beaujolais). Die zijn wat zachter van smaak en dan maakt de wijn de delicate smaak van de kaas niet kapot. Dat zou anders zonde zijn! Eigenlijk zijn kaasplankjes + 1 soort wijn dus helemaal niet handig. Maar ja. Wel gewoon heel lekker hoor en ik doe het ook gewoon. Trek je dus niet té veel aan van dit advies en bovenal als je het lekker vindt, gewoon doen (doe ik ook), maar omdat je het vroeg, dacht ik ik leg het even uit
Guattari, jeetje wat een verhaal joh. Ik ging eigenlijk ook er vanuit dat het die andere vriend was, dus daarom vroeg ik niet verder over de port, omdat ik wist dat je dat nog wist misschien haha. Wat vreselijk naar dit verhaal en wat lief dat je aan hem denkt.
Mag ik vragen wat voor kaasje je uiteindelijk hebt gekocht erbij? Ik ben heel benieuwd.