Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


ADHD - volwassen

<<

Missmaiorana

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 74

Geregistreerd: 09 Nov 2017 07:49

Bericht 05 Mei 2019 07:47

Re: ADHD - volwassen

Whatever schreef:
Missmaiorana schreef:Je zegt zichtbare structurele afwijkingen, alleen wordt er geen hersenonderzoek gedaan als je een diagnose krijgt. Oftewel: de symptomen die iemand met mogelijke ADHD heeft kán een afwijking in de hersenen zijn, maar dat is niet altijd zo. Als je ziet hoe makkelijk een ADHD diagnose te krijgen is (ik heb zelf ondervonden, het bleek bij mij trauma en vitaminetekorten te zijn. Daar werd overigens ook niet op getest bij de diagnosestelling), zou ik toch aanraden altijd te kijken of er een andere fysiologische oorzaak ten grondslag ligt


Er zijn extreem veel onderzoeken naar adhd. Ik ben zelf biomedisch onderzoeker en semi-arts nu werkende in de psychiatrie. Toen ik de diagnose kreeg was ik ook sceptisch over de onderbouwing van de aandoening maar er is echt extreem veel onderzoek. Significate verschillen op MRIs en fMRIs, dopamine levels en heropname etc etc. Ik was vrij snel overtuigd.

Ik ontken niet dat adhd diagnoses soms te makkelijk gegeven worden, in tegendeel zelfs ik zie dat heel veel. Je ziet dat overal op facebook en fora gebeuren. Maar die discussie wil ik niet aangaan omdat patienten zich dan vaak persoonlijk aangevallen en miskend voelen en is niet mijn probleem. Is tussen hen en hun hulpverleners en hun zaak of ze adequate hulp krijgen. Vaak idd andere psychische problematiek of persoonlijkheidsproblematiek die ook effect kan hebben op cognitieve functies en impulsiviteir. Maar dat ligt dan aan ondeskundig diagnostiseren en dat zegt niks over hoe echt de aandoening op zich is.


Over de aandoening op zich, áls het een afwijking in de hersenen is, niet. Maar dat ondeskundig diagnostiseren , dáár hebben mensen met mogelijke ADHD dus wel mee te maken. Pas als je weet dat er geen vitaminetekorten zijn en geen andere lichamelijke oorzaken, wat heel makkelijk gezien kan worden door bloed af te nemen, kun je kijken naar ADHD. En trauma uitsluiten. Maar hoe graag we dat ook zien, dat gebeurt niet. Dus kun je nooit een goede diagnose stellen op die manier.
<<

Missmaiorana

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 74

Geregistreerd: 09 Nov 2017 07:49

Bericht 05 Mei 2019 07:49

Re: ADHD - volwassen

Whatever schreef:
Missmaiorana schreef:Vitaminetekorten kunnen overigens ook al vanaf de vroege leeftijd aanwezig zijn. Ook dat is dus geen duidelijke wijzer.


Dat kan maar als jij vanaf je 6e al een ferritine of b12 tekort hebt dan loop je daar tijdens je groei ook echt wel somatisch (hematologisch en neurologisch) op vast en ontdek je dat niet pas op je 30e door wat cognitieve stoornissen. Dat kan gewoon echt niet. En inderdaad, b12 tekort kan zeker vergelijkbare klachten geven. Direct gezien bij mijn beste vriendin. Maar is met gedegen differentiaal diagnostisch denken echt wel goed te onderscheiden van adhd.


Als je kijkt naar de normen van de huisarts, dan kun je heel lang met klachten lopen en toch een tekort hebben. Helaas is het niet zo zwart wit.
<<

Missmaiorana

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 74

Geregistreerd: 09 Nov 2017 07:49

Bericht 05 Mei 2019 07:51

Re: ADHD - volwassen

Soleil schreef:Ik wil een eerste stap naar hulp gaan zetten. Ga ik dan eerst naar de huisarts?


Jep. En dan vooral ook even je bloed laten testen. Want hoe onbegrijpelijk ook, je krijgt sneller medicatie dan dat men gaat onderzoeken wat er echt aan de hand is.
<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2116

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:43

Bericht 05 Mei 2019 19:36

Re: ADHD - volwassen

Ik ga morgenochtend mijn allereerste adhd-pilletje nemen (dexamfetamine), en ik vind het superspannend.

Omdat ik sterk kan reageren op een lage dosis medicijnen, ga ik beginnen met een half pilletje. Zien wat dat doet. En hopen dat ik er geen erge hartkloppingen en angstklachten van krijg, want daar ben ik gevoelig voor.

Soleil, supergoed dat je ermee aan de slag wil! Huisarts is een goede eerste stap. Bereid je mentaal vast voor op lange wachttijden bij de uiteindelijke behandelaar :nopompom: Maar het kan je veel brengen. (Therapie sowieso, medicijnen begin ik zelf dus pas morgen mee).
Afbeelding Afbeelding
<<

Ava

Gebruikers-avatar

Kwebbel

Berichten: 398

Geregistreerd: 01 Jan 2019 13:47

Bericht 06 Mei 2019 20:48

Re: ADHD - volwassen

Hoe is de dag gegaan Filoria?

Ik ben nog steeds zoekende wbt de Methylfenidaat. Ik ben gelukkig wat rustiger geworden en niet meer zo boos. En toch heb ik het idee dat dit niks voor mij is. Komende maandag moet ik weer terug naar de huisarts. Even overleggen wat nu. Misschien dat de dosis nog wat hoger moet. Heb nu nog steeds 2x 10 Mg.
2010
2014
<<

Mickey

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1503

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:20

Bericht 08 Mei 2019 14:12

Re: ADHD - volwassen

Whatever schreef:Hahaha, ja vergadering zijn echt verschrikkelijk! Jij was al met medicatie bezig toch? Wat gebruik je nu? Had je op dat moment je medicatie gebruikt?

Ik ga nu naar de 4x15mg ritalin. Ik ben benieuwd.. ;)

Cognitieve functies zijn natuurlijk heel breed. Maar ADHD is bekend qua aandachtsproblemen en impulsinhibitie (hoewel eigenlijk de aandachtsproblemen vaak het gevolg zijn van een probleem in de impulsinhibitie maar dat terzijde), maar een heel groot probleem is ook juist je executieve functies. Bijv het besef van tijd en daardoor planning/organisatie/time management. Ook taak initiatie en je op een doel richten is een probleem. Als je googlet, Russel Barkley is een groot wetenschapper gespecialiseerd in ADHD. Hij heeft een site en er staan videos op youtube. Al is het wel redelijk academisch allemaal dus ik weet niet of het voor iedereen te volgen is.

https://www.additude.com/7-executive-fu ... d-to-adhd/

Hier staat het ook goed uitgelegd (wel engels).

Excuses, late reactie, totaal niet meer aan gedacht :palm:
Ik gebruikte methylfenidaat, 3x daags 20 mg. 3 weken geleden had ik een controle afspraak bij de psychiater, wat blijkbaar mijn laatste afspraak was. Ik gaf aan dat het met de medicatie goed ging zo, waarop hij voorstelde het over te zetten naar de huisarts. Ik kwam namelijk alleen bij hem om de medicatie te bespreken. De behandeling, gericht op het leren omgaan met ADD, bestond uit online modules, die door een psycholoog werden bekeken en beoordeeld. Maar eigenlijk had ik er niet heel veel aan. De psychiater vroeg hoe het ging met die modules, waarop ik antwoordde dat ik er niet heel veel aan had. Hij gaf aan dat we die dan konden stopzetten. Dus van de een op de andere dag was ik toen klaar bij hun :confused: Er werd niet voorgesteld om een afspraak met de psycholoog in te plannen en ik was eigenlijk té flabbergasted om daar zelf naar te vragen.
Kort na die afspraak heb ik in overleg met mijn vriend besloten om tijdelijk te stoppen met de medicatie. Ik merkte namelijk dat ik niet heel lekker in mijn vel zat, maar kon er niet echt de vinger op leggen waar dat dan door kwam. Dus inmiddels zit ik ook weer zonder medicatie en eigenlijk bevalt dat best goed. Voor nu vind ik het wel goed zo.
07.12.2011
11.12.2014
<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2116

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:43

Bericht 08 Mei 2019 14:24

Re: ADHD - volwassen

Vandaag eindelijk de eerste twee (halve) pilletjes dex genomen. Ik voelde me de eerste uren vooral wat vrolijker en knuffeliger dan normaal, maar qua concentratie geen effect. Wel een duidelijk reboundmoment gemerkt dat ik even heel erg hyper was, een uur of vijf na het eerste pilletje.

Zou een hogere dosis of hogere frequentie ineens wel effect hebben qua concentratie?

Ik vind het zo spannend omdat ik heftig kan reageren op medicijnen, ook op een lage dosering.
Afbeelding Afbeelding
<<

Sawadee

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1947

Geregistreerd: 02 Jan 2016 15:21

Bericht 08 Mei 2019 16:47

Re: ADHD - volwassen

Ja zo werkte dat bij mij wel. Lage dosis deed weinig tot niets. Nu zit ik op 3x 10mg per dag.
Hoeveel mg slik je nu?
Want enkel de 2,5mg tabletjes worden nog vergoed, tenzij je via de reg*enboog apotheek krijgt en bij DSW verzekerd bent. (Omdat je het over een half tabletje hebt, 2,5mg kan je niet meer halveren).
Dat je niet ineens schrikt van de rekening straks!
<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2116

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:43

Bericht 08 Mei 2019 18:06

Re: ADHD - volwassen

2,5. Er zit wel een breukstreepje in bij mij. Ik merk wel echt dat het iets doet. Alleen niet het gewenste effect.

Hoe doe jij dat dan, neem je vier pilletjes per keer?

Ik had als advies 3x daags 2,5mg, maar dat durf ik dus niet. Denk dat ik morgen weer 2x een halve neem en anders vrijdag voorzichtig 2x een hele proberen.

Wat een watje ben ik he?
Afbeelding Afbeelding
<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2116

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:43

Bericht 10 Mei 2019 15:04

Re: ADHD - volwassen

Nou, ik heb vanochtend en vanmiddag een hele genomen, maar wat voel ik me slecht! Hartkloppingen, mega wazig. Ik was net op de fiets ergens naartoe en voelde me een groot gevaar op de weg. Alsof alles te snel voor me ging.

Die dex is echt niks voor mij.

Gelukkig de psychiater al te pakken gekregen en ik mag weer afbouwen.

Was een kort experiment.

Ik denk niet dat ik het op kan brengen om nog andere soorten medicatie te proberen. Misschien ben ik wel zo angstig ervoor, dat ik zelfs dit soort klachten zou krijgen als ik een placebo zou slikken. Dat weet ik niet. Maar ik durf mezelf niet weer op de proef te stellen.
Afbeelding Afbeelding
<<

Sawadee

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1947

Geregistreerd: 02 Jan 2016 15:21

Bericht 10 Mei 2019 17:14

Re: ADHD - volwassen

Ik denk wel dat het een soort placebo effect is, 2.5mg is niet veel natuurlijk. En je moet er ook aan wennen, maar dan moet je het wel de tijd kunnen/durven geven.
<<

Pompoen

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 6501

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:04

Bericht 13 Mei 2019 19:02

Re: ADHD - volwassen

Vind het wel kort door de bocht om te zeggen dat het vast een placebo effect is omdat ze bang is. Ik reageerde heel heftig op dexamfetamine, ook met hartkloppingen etc. en die verdwenen pas toen ik een betablocker (of was het een alfablocker?) kreeg. Ik wilde ontzettend graag dat medicatie zou slagen want ik loop al heel lang enorm vast in van alles en nog wat. Ik was niet bang, ik voelde gewoon heel duidelijk wat er gebeurde, zodra ik dat pilletje op had voelde ik langzaam de onrust steeds groter worden. Mijn focus was geweldig, maar het voelde alsof ik me nauwelijks nog kon losrukken van iets waar ik mijn blik op vestigde. Dus ja, ook niet van dat stoplicht onderweg. Doodeng!

Ik heb alles zo’n beetje wel geprobeerd, als angst de hartkloppingen had veroorzaakt had ik dat ook bij andere medicatie moeten krijgen, maar helaas, daar kreeg ik weer hele andere vervelende bijwerkingen van. Sommige mensen reageren gewoon niet goed op medicatie. En bij een heel groot deel van de gevallen is er wel 1 middel wat wel werkt, maar bij een heel kleine groep is die er niet helaas. Ik zelf heb uiteindelijk alles wat er maar mogelijk was of mogelijk zou kunnen helpen geprobeerd, sommige dingen heb ik onder begeleiding wekenlang geslikt en het was vreselijk. Maar tegelijkertijd ben ik blij dat ik het gedaan heb. Nu weet ik gewoon zeker dat het middel voor mij niet bestaat en als er wel een medicijn was geweest wat me iets had kunnen helpen dan had ik het er zeker allemaal voor over gehad. Maar uiteindelijk moet je op je eigen gevoel af gaan. En besef dat een medicijn niet alles oplost en dat je altijd weer kunt stoppen.
Blog: http://nog1ding.nl over liefde, luierwasjes, duurzaamheid en nog veel meer!

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2116

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:43

Bericht 13 Mei 2019 19:19

Re: ADHD - volwassen

Pompoen, wat stoer dat je het toch bent blijven proberen. En wat jammer dat niks voor je werkt. Heb je in het dagelijks leven veel last van de adhd-symptomen?

Ik heb intussen nog wat gezocht op internet, en ik denk dat ik gewoon een heel snel metabolisme heb qua opname van bepaalde medicijnen. Dat schijnt iets met bepaalde leverenzymen te maken te hebben. Sommige artsen pleiten ervoor dat iedereen een soort DNA-paspoort van die enzymen voor zichzelf laat maken, zodat je apotheker daar de dosis of het type middel op kan aanpassen. Ik ga het er eens met mijn huisarts over hebben denk ik. Heb namelijk tijdens een ziekenhuisopname ook wel eens een 'overdosis' medicijnen gehad.
Afbeelding Afbeelding
Vorige

Terug naar Persoonlijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers