Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


ADHD - volwassen

<<

Anoniem264

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 109

Geregistreerd: 09 Nov 2017 07:49

Bericht 05 Mei 2019 07:47

Re: ADHD - volwassen

Whatever schreef:
Missmaiorana schreef:Je zegt zichtbare structurele afwijkingen, alleen wordt er geen hersenonderzoek gedaan als je een diagnose krijgt. Oftewel: de symptomen die iemand met mogelijke ADHD heeft kán een afwijking in de hersenen zijn, maar dat is niet altijd zo. Als je ziet hoe makkelijk een ADHD diagnose te krijgen is (ik heb zelf ondervonden, het bleek bij mij trauma en vitaminetekorten te zijn. Daar werd overigens ook niet op getest bij de diagnosestelling), zou ik toch aanraden altijd te kijken of er een andere fysiologische oorzaak ten grondslag ligt


Er zijn extreem veel onderzoeken naar adhd. Ik ben zelf biomedisch onderzoeker en semi-arts nu werkende in de psychiatrie. Toen ik de diagnose kreeg was ik ook sceptisch over de onderbouwing van de aandoening maar er is echt extreem veel onderzoek. Significate verschillen op MRIs en fMRIs, dopamine levels en heropname etc etc. Ik was vrij snel overtuigd.

Ik ontken niet dat adhd diagnoses soms te makkelijk gegeven worden, in tegendeel zelfs ik zie dat heel veel. Je ziet dat overal op facebook en fora gebeuren. Maar die discussie wil ik niet aangaan omdat patienten zich dan vaak persoonlijk aangevallen en miskend voelen en is niet mijn probleem. Is tussen hen en hun hulpverleners en hun zaak of ze adequate hulp krijgen. Vaak idd andere psychische problematiek of persoonlijkheidsproblematiek die ook effect kan hebben op cognitieve functies en impulsiviteir. Maar dat ligt dan aan ondeskundig diagnostiseren en dat zegt niks over hoe echt de aandoening op zich is.


Over de aandoening op zich, áls het een afwijking in de hersenen is, niet. Maar dat ondeskundig diagnostiseren , dáár hebben mensen met mogelijke ADHD dus wel mee te maken. Pas als je weet dat er geen vitaminetekorten zijn en geen andere lichamelijke oorzaken, wat heel makkelijk gezien kan worden door bloed af te nemen, kun je kijken naar ADHD. En trauma uitsluiten. Maar hoe graag we dat ook zien, dat gebeurt niet. Dus kun je nooit een goede diagnose stellen op die manier.
<<

Anoniem264

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 109

Geregistreerd: 09 Nov 2017 07:49

Bericht 05 Mei 2019 07:49

Re: ADHD - volwassen

Whatever schreef:
Missmaiorana schreef:Vitaminetekorten kunnen overigens ook al vanaf de vroege leeftijd aanwezig zijn. Ook dat is dus geen duidelijke wijzer.


Dat kan maar als jij vanaf je 6e al een ferritine of b12 tekort hebt dan loop je daar tijdens je groei ook echt wel somatisch (hematologisch en neurologisch) op vast en ontdek je dat niet pas op je 30e door wat cognitieve stoornissen. Dat kan gewoon echt niet. En inderdaad, b12 tekort kan zeker vergelijkbare klachten geven. Direct gezien bij mijn beste vriendin. Maar is met gedegen differentiaal diagnostisch denken echt wel goed te onderscheiden van adhd.


Als je kijkt naar de normen van de huisarts, dan kun je heel lang met klachten lopen en toch een tekort hebben. Helaas is het niet zo zwart wit.
<<

Anoniem264

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 109

Geregistreerd: 09 Nov 2017 07:49

Bericht 05 Mei 2019 07:51

Re: ADHD - volwassen

Soleil schreef:Ik wil een eerste stap naar hulp gaan zetten. Ga ik dan eerst naar de huisarts?


Jep. En dan vooral ook even je bloed laten testen. Want hoe onbegrijpelijk ook, je krijgt sneller medicatie dan dat men gaat onderzoeken wat er echt aan de hand is.
<<

Anoniem272

Bericht 05 Mei 2019 19:36

Re: ADHD - volwassen

Ik ga morgenochtend mijn allereerste adhd-pilletje nemen (dexamfetamine), en ik vind het superspannend.

Omdat ik sterk kan reageren op een lage dosis medicijnen, ga ik beginnen met een half pilletje. Zien wat dat doet. En hopen dat ik er geen erge hartkloppingen en angstklachten van krijg, want daar ben ik gevoelig voor.

Soleil, supergoed dat je ermee aan de slag wil! Huisarts is een goede eerste stap. Bereid je mentaal vast voor op lange wachttijden bij de uiteindelijke behandelaar :nopompom: Maar het kan je veel brengen. (Therapie sowieso, medicijnen begin ik zelf dus pas morgen mee).
<<

Anoniem269

Bericht 06 Mei 2019 20:48

Re: ADHD - volwassen

Hoe is de dag gegaan Filoria?

Ik ben nog steeds zoekende wbt de Methylfenidaat. Ik ben gelukkig wat rustiger geworden en niet meer zo boos. En toch heb ik het idee dat dit niks voor mij is. Komende maandag moet ik weer terug naar de huisarts. Even overleggen wat nu. Misschien dat de dosis nog wat hoger moet. Heb nu nog steeds 2x 10 Mg.
<<

Mickey

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1533

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:20

Bericht 08 Mei 2019 14:12

Re: ADHD - volwassen

Whatever schreef:Hahaha, ja vergadering zijn echt verschrikkelijk! Jij was al met medicatie bezig toch? Wat gebruik je nu? Had je op dat moment je medicatie gebruikt?

Ik ga nu naar de 4x15mg ritalin. Ik ben benieuwd.. ;)

Cognitieve functies zijn natuurlijk heel breed. Maar ADHD is bekend qua aandachtsproblemen en impulsinhibitie (hoewel eigenlijk de aandachtsproblemen vaak het gevolg zijn van een probleem in de impulsinhibitie maar dat terzijde), maar een heel groot probleem is ook juist je executieve functies. Bijv het besef van tijd en daardoor planning/organisatie/time management. Ook taak initiatie en je op een doel richten is een probleem. Als je googlet, Russel Barkley is een groot wetenschapper gespecialiseerd in ADHD. Hij heeft een site en er staan videos op youtube. Al is het wel redelijk academisch allemaal dus ik weet niet of het voor iedereen te volgen is.

https://www.additude.com/7-executive-fu ... d-to-adhd/

Hier staat het ook goed uitgelegd (wel engels).

Excuses, late reactie, totaal niet meer aan gedacht :palm:
Ik gebruikte methylfenidaat, 3x daags 20 mg. 3 weken geleden had ik een controle afspraak bij de psychiater, wat blijkbaar mijn laatste afspraak was. Ik gaf aan dat het met de medicatie goed ging zo, waarop hij voorstelde het over te zetten naar de huisarts. Ik kwam namelijk alleen bij hem om de medicatie te bespreken. De behandeling, gericht op het leren omgaan met ADD, bestond uit online modules, die door een psycholoog werden bekeken en beoordeeld. Maar eigenlijk had ik er niet heel veel aan. De psychiater vroeg hoe het ging met die modules, waarop ik antwoordde dat ik er niet heel veel aan had. Hij gaf aan dat we die dan konden stopzetten. Dus van de een op de andere dag was ik toen klaar bij hun :confused: Er werd niet voorgesteld om een afspraak met de psycholoog in te plannen en ik was eigenlijk té flabbergasted om daar zelf naar te vragen.
Kort na die afspraak heb ik in overleg met mijn vriend besloten om tijdelijk te stoppen met de medicatie. Ik merkte namelijk dat ik niet heel lekker in mijn vel zat, maar kon er niet echt de vinger op leggen waar dat dan door kwam. Dus inmiddels zit ik ook weer zonder medicatie en eigenlijk bevalt dat best goed. Voor nu vind ik het wel goed zo.
07.12.2011
11.12.2014
<<

Anoniem272

Bericht 08 Mei 2019 14:24

Re: ADHD - volwassen

Vandaag eindelijk de eerste twee (halve) pilletjes dex genomen. Ik voelde me de eerste uren vooral wat vrolijker en knuffeliger dan normaal, maar qua concentratie geen effect. Wel een duidelijk reboundmoment gemerkt dat ik even heel erg hyper was, een uur of vijf na het eerste pilletje.

Zou een hogere dosis of hogere frequentie ineens wel effect hebben qua concentratie?

Ik vind het zo spannend omdat ik heftig kan reageren op medicijnen, ook op een lage dosering.
<<

Sawadee

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2524

Geregistreerd: 02 Jan 2016 15:21

Bericht 08 Mei 2019 16:47

Re: ADHD - volwassen

Ja zo werkte dat bij mij wel. Lage dosis deed weinig tot niets. Nu zit ik op 3x 10mg per dag.
Hoeveel mg slik je nu?
Want enkel de 2,5mg tabletjes worden nog vergoed, tenzij je via de reg*enboog apotheek krijgt en bij DSW verzekerd bent. (Omdat je het over een half tabletje hebt, 2,5mg kan je niet meer halveren).
Dat je niet ineens schrikt van de rekening straks!
<<

Anoniem272

Bericht 08 Mei 2019 18:06

Re: ADHD - volwassen

2,5. Er zit wel een breukstreepje in bij mij. Ik merk wel echt dat het iets doet. Alleen niet het gewenste effect.

Hoe doe jij dat dan, neem je vier pilletjes per keer?

Ik had als advies 3x daags 2,5mg, maar dat durf ik dus niet. Denk dat ik morgen weer 2x een halve neem en anders vrijdag voorzichtig 2x een hele proberen.

Wat een watje ben ik he?
<<

Anoniem272

Bericht 10 Mei 2019 15:04

Re: ADHD - volwassen

Nou, ik heb vanochtend en vanmiddag een hele genomen, maar wat voel ik me slecht! Hartkloppingen, mega wazig. Ik was net op de fiets ergens naartoe en voelde me een groot gevaar op de weg. Alsof alles te snel voor me ging.

Die dex is echt niks voor mij.

Gelukkig de psychiater al te pakken gekregen en ik mag weer afbouwen.

Was een kort experiment.

Ik denk niet dat ik het op kan brengen om nog andere soorten medicatie te proberen. Misschien ben ik wel zo angstig ervoor, dat ik zelfs dit soort klachten zou krijgen als ik een placebo zou slikken. Dat weet ik niet. Maar ik durf mezelf niet weer op de proef te stellen.
<<

Sawadee

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2524

Geregistreerd: 02 Jan 2016 15:21

Bericht 10 Mei 2019 17:14

Re: ADHD - volwassen

Ik denk wel dat het een soort placebo effect is, 2.5mg is niet veel natuurlijk. En je moet er ook aan wennen, maar dan moet je het wel de tijd kunnen/durven geven.
<<

Pompoen

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 7281

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:04

Bericht 13 Mei 2019 19:02

Re: ADHD - volwassen

Vind het wel kort door de bocht om te zeggen dat het vast een placebo effect is omdat ze bang is. Ik reageerde heel heftig op dexamfetamine, ook met hartkloppingen etc. en die verdwenen pas toen ik een betablocker (of was het een alfablocker?) kreeg. Ik wilde ontzettend graag dat medicatie zou slagen want ik loop al heel lang enorm vast in van alles en nog wat. Ik was niet bang, ik voelde gewoon heel duidelijk wat er gebeurde, zodra ik dat pilletje op had voelde ik langzaam de onrust steeds groter worden. Mijn focus was geweldig, maar het voelde alsof ik me nauwelijks nog kon losrukken van iets waar ik mijn blik op vestigde. Dus ja, ook niet van dat stoplicht onderweg. Doodeng!

Ik heb alles zo’n beetje wel geprobeerd, als angst de hartkloppingen had veroorzaakt had ik dat ook bij andere medicatie moeten krijgen, maar helaas, daar kreeg ik weer hele andere vervelende bijwerkingen van. Sommige mensen reageren gewoon niet goed op medicatie. En bij een heel groot deel van de gevallen is er wel 1 middel wat wel werkt, maar bij een heel kleine groep is die er niet helaas. Ik zelf heb uiteindelijk alles wat er maar mogelijk was of mogelijk zou kunnen helpen geprobeerd, sommige dingen heb ik onder begeleiding wekenlang geslikt en het was vreselijk. Maar tegelijkertijd ben ik blij dat ik het gedaan heb. Nu weet ik gewoon zeker dat het middel voor mij niet bestaat en als er wel een medicijn was geweest wat me iets had kunnen helpen dan had ik het er zeker allemaal voor over gehad. Maar uiteindelijk moet je op je eigen gevoel af gaan. En besef dat een medicijn niet alles oplost en dat je altijd weer kunt stoppen.
<<

Anoniem272

Bericht 13 Mei 2019 19:19

Re: ADHD - volwassen

Pompoen, wat stoer dat je het toch bent blijven proberen. En wat jammer dat niks voor je werkt. Heb je in het dagelijks leven veel last van de adhd-symptomen?

Ik heb intussen nog wat gezocht op internet, en ik denk dat ik gewoon een heel snel metabolisme heb qua opname van bepaalde medicijnen. Dat schijnt iets met bepaalde leverenzymen te maken te hebben. Sommige artsen pleiten ervoor dat iedereen een soort DNA-paspoort van die enzymen voor zichzelf laat maken, zodat je apotheker daar de dosis of het type middel op kan aanpassen. Ik ga het er eens met mijn huisarts over hebben denk ik. Heb namelijk tijdens een ziekenhuisopname ook wel eens een 'overdosis' medicijnen gehad.
<<

Anoniem264

Gebruikers-avatar

Noob

Berichten: 109

Geregistreerd: 09 Nov 2017 07:49

Bericht 30 Mei 2019 18:14

Re: ADHD - volwassen

Filoria schreef:Nou, ik heb vanochtend en vanmiddag een hele genomen, maar wat voel ik me slecht! Hartkloppingen, mega wazig. Ik was net op de fiets ergens naartoe en voelde me een groot gevaar op de weg. Alsof alles te snel voor me ging.

Die dex is echt niks voor mij.

Gelukkig de psychiater al te pakken gekregen en ik mag weer afbouwen.

Was een kort experiment.

Ik denk niet dat ik het op kan brengen om nog andere soorten medicatie te proberen. Misschien ben ik wel zo angstig ervoor, dat ik zelfs dit soort klachten zou krijgen als ik een placebo zou slikken. Dat weet ik niet. Maar ik durf mezelf niet weer op de proef te stellen.


Ik heb dit vaker gehoord bij cliënten op mijn werk bij Dex, dus het komt vaker voor..
<<

Pompoen

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 7281

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:04

Bericht 31 Mei 2019 21:57

Re: ADHD - volwassen

Filoria schreef:Pompoen, wat stoer dat je het toch bent blijven proberen. En wat jammer dat niks voor je werkt. Heb je in het dagelijks leven veel last van de adhd-symptomen?

Ik heb intussen nog wat gezocht op internet, en ik denk dat ik gewoon een heel snel metabolisme heb qua opname van bepaalde medicijnen. Dat schijnt iets met bepaalde leverenzymen te maken te hebben. Sommige artsen pleiten ervoor dat iedereen een soort DNA-paspoort van die enzymen voor zichzelf laat maken, zodat je apotheker daar de dosis of het type middel op kan aanpassen. Ik ga het er eens met mijn huisarts over hebben denk ik. Heb namelijk tijdens een ziekenhuisopname ook wel eens een 'overdosis' medicijnen gehad.


Ja, ik heb er behoorlijk last van, het is een van de redenen waarom ik niet werk. Ik belast mezelf structureel teveel omdat ik niet stil kan zitten. Verder ben ik echt een chaoot, heel onrustig, een kip zonder kop soms, vergeet van alles en het huishouden is een ramp. Gelukkig hoef ik dat niet alleen te doen, haha, anders zou het echt een probleem zijn met drie kinderen.
Ik heb er ook voordelen van denk ik, ik ben creatief, denk snel, zak nooit heel diep weg in de depressies die me plagen vanwege de ingebouwde schop onder mijn kont modus.
Helaas zijn dat ook gelijk weer de nadelen, ik ga altijd maar door door door en na verloop van tijd stort ik weer in. Ik heb altijd honderden leuke ideeën maar ik heb helemaal geen tijd en energie voor al die dingen, de helft maak ik nooit af, de andere helft daarvan maak ik 90% gelijk in een keer af, zonder op of omkijken, zonder eten of drinken etc. Ook niet echt heel aardig voor mezelf dus. Ik ben in een soort constante strijd met mezelf, heel vermoeiend.
Moet wel zeggen dat er bij nog wat factoren spelen hoor, ik heb bijvoorbeeld echt niet geleerd waar mijn grenzen liggen, mijn ouders en zusje gingen daar vroeger ook al altijd dwars overheen en ook hun eigen grenzen hielden ze niet echt rekening mee. Ik heb ook behoorlijk wat jeugdtrauma’s die te heftig bleken om met EMDR te lijf te gaan. En dat is al niet echt een goede basis maar ik heb daarnaast ook fibromyalgie en chronische vermoeidheid. Hoewel ik me serieus afvraag in hoeverre daar geen verband tussen is hoor.
Ik volg momenteel een intensief revalidatietraject om te proberen mijn belastbaarheid te vergroten, maar het verplicht meer rust nemen is voor mij echt de allergrootste uitdaging.
<<

Whatever

Major Yipyapper

Berichten: 5458

Geregistreerd: 22 Feb 2016 12:09

Bericht 05 Jun 2019 12:46

Re: ADHD - volwassen

Ik ben ruim zes weken medicatie zoektocht verder. De ritalin doet echt helemaal niks voor me, zelfs niet in hele hoge dosering (ja eetlust en kaakklemmen). Vandaag over op de dexamfetamine, ben heel benieuwd!

Was eigenlijk de hoop alweer een beetje vergeten op goed effect van medicatie omdat ritalin zo overduidelijk niks doet. Maar net met psychiater uitgebreid gekletst over de verschillen en dat ritalin meer een heropname remmer is terwijl dexamfetamine echt de afgifte bevordert. En dat hij eigenlijk wel bij een kwart van de mensen ziet dat ritalin slecht effect heeft, vaak ook juist bij ernstige klachten, omdat je dan gewoon al niet genoeg dopamine en noradrenaline afgeeft. Dan kun je heel leuk de heropname gaan remmen maar daar wordt het dan niet veel beter van. En een groot deel van de non-responders op methylfenidaat doet het alsnog heel goed op dexamfetamine (en bij de meesten werkt beide).

Ik heb dus weer hoop! Komende dagen maar eens zien of ik hier meer van merk!
<<

Islandgirl

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1155

Geregistreerd: 08 Aug 2017 06:14

Bericht 05 Jun 2019 13:21

Re: ADHD - volwassen

Wordt er tegenwoordig geen Concerta meer gegeven? Of heeft dat nu een andere naam? Ik vond die op zich erg prettig. Hopelijk helpt de dexamfetamine je verder Whatever!

Ik heb een aantal jaar geleden de diagnose ADD gekregen en ik zit nog steeds in de fase "ben ik niet gewoon lui, is het wel echt zo" en dat maakt dat ik ook geen medicatie meer slikte, ook al merkte ik wel positief verschil.

Voordat ik een kind had heb ik het allemaal verder maar gelaten. Ik heb wel therapie gehad maar mijn behandelaars gingen steeds weg bij GGZ dat ik er op een gegeven moment klaar mee was en er een punt achter heb gezet.

Nu met een kind loop ik echter tegen nog zoveel meer dingen aan dat ik maar weer een afspraak heb gemaakt bij de huisarts want ik loop echt vast. Al denk ik dat het inmiddels wel een samenhang is van ADD en misschien een bore-out en toch veel stress en weet ik het wat. Maar dat mag de huisarts uitzoeken :-).

Ik heb nu wel een andere huisarts omdat ik verhuisd ben, dus ben erg benieuwd hoe dat gesprek gaat lopen. Hij is wel een beetje van het 'het zit in je hoofd, gewoon normaal doen type'. Nou zit het ook wel in mijn hoofd natuurlijk, maar het normaal doen lukt niet helemaal haha.
11-4-2018
Instagram

Afbeelding
<<

Whatever

Major Yipyapper

Berichten: 5458

Geregistreerd: 22 Feb 2016 12:09

Bericht 05 Jun 2019 17:07

Re: ADHD - volwassen

Jawel, concerta wordt ook nog wel gebruikt hoor. Weet overigens niet of het vergoed wordt. Maar concerta is langwerkende methylfenidaat (itt kortwerkende methylfenidaat als bijvoorbeeld ritalin). Voor mij gaat dat waarschijnlijk niet werken als de methylfenidaat kortwerkend uberhaupt niks doet.

Herkenbaar! Volgens mij is die "ben ik niet lui"-vraag iets dat bij heel veel volwassenen met ADHD speelt die pas laat gediagnostiseerd zijn. Ook wel logisch natuurlijk, want je hele leven merk je dat er dingen niet lukken zonder dat je weet dat het ADHD is en daar heb je verklaringen/gedachten/gevoelens bij ontwikkeld. Dat zijn best we vaste patronen. En zelfkritiek en faalangst zijn hele logische consequenties van de adhd symptomen.

Het lijkt me echt heel lastig om een gezin te managen. Vind het echt superknap, want je doet het wel! Ik heb met mijn eigen leven al enorme struggles. Het is ook wel deels iets waarvan ik me afvraag 'of ik mezelf dat ooit aan moet doen'. Ik hoop dat je huisarts er een beetje helpend in staat. Volgens mij de meesten op zich wel, het is echt wel een erkende ziekte, alleen de een is kritischer dan de ander in het daadwerkelijk diagnostiseren. En eigenlijk is dat ook juist wel goed en als ze kritisch zijn verwijzen ze maar lekker door en als ze echt niet willen onderzoeken en/of verwijzen ondanks jouw duidelijke vraag, dan zou ik gewoon een andere huisarts zoeken. Ik vind niet dat een huisarts zonder deskundige (en dat is een huisarts niet) beoordeling kan zeggen dat het geen ADHD is. Andersom vind ik ook dat huisartsen voorzichtig moeten zijn in zeggen dat het dat wel is, maar dat is een ander verhaal.

Zou je weer medicatie willen dan? Waarom ben je gestopt met de concerta?
<<

Islandgirl

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1155

Geregistreerd: 08 Aug 2017 06:14

Bericht 07 Jun 2019 09:01

Re: ADHD - volwassen

Nou ik ben geweest en gelukkig was hij er heel normaal onder. Hij hinkt wel op 2 dingen, of mijn klachten vooral ADD gerelateerd zijn en dat ik nu met een gezin zodanig op mijn tenen loop dat ik er een beetje down van ben en daardoor een nog grotere chaos heb in mijn hoofd, of dat ik een vorm heb van post parfum depressie, naast de ADD. Maar hij wil weten waar de klemtoon ligt. Vind ik begrijpelijk.

Over 3 weken heb ik een intake bij de praktijkondersteuner GGZ en dan wordt het verder uitgezocht allemaal. Ben blij dat ik nu toch actie ondernomen heb. Ik denk zelf niet dat ik een post parfum depressie heb, maar we zullen wel zien. Wel fijn dat hij niet in een tunnelvisie zit en mijn klachten serieus neemt.

En dat gezin managen gaat dus ook niet helemaal goed hoor haha. Het is dat mijn man veel in het huishouden doet (of eigenlijk afmaakt wat ik was begonnen maar vervolgens ben vergeten et af te maken). En ik ervaar er wel héél veel stress door. Een boodschappelijstje kost me 3 dagen om te maken omdat ik gewoon niet kan besluiten wat we gaan eten bv.

Ik was met medicatie gestopt destijds omdat ik vond dat ik het zelf wel weer kon :palm:. Zo heb ik dat een paar keer gedaan haha. En natuurlijk kreeg ik wel weer klachten daarna, maar die nam ik toen voor lief. Nu heb ik een kind om voor te zorgen en kan ik de klachten niet echt meer voor lief nemen omdat zij er uiteindelijk ook last van gaat hebben en dat wil ik niet.
11-4-2018
Instagram

Afbeelding
<<

Islandgirl

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1155

Geregistreerd: 08 Aug 2017 06:14

Bericht 07 Jun 2019 09:06

Re: ADHD - volwassen

Je overpeinzing over of je zelf een gezin ziet zitten later snap ik wel trouwens. Dat is iets wat je tegen die tijd het beste kan beslissen. Heb je bijvoorbeeld een man die uit zichzelf al veel doet in het huishouden? Die uit zichzelf meedenkt met de praktische kanten van het runnen van een gezin? Dat scheelt al heel veel met een man die wat meer aangespoord moet worden.
11-4-2018
Instagram

Afbeelding
<<

Whatever

Major Yipyapper

Berichten: 5458

Geregistreerd: 22 Feb 2016 12:09

Bericht 12 Mei 2020 17:58

Re: ADHD - volwassen

Hoe gaat het met de meiden die eerder in dit topic gereageerd hadden?

Ik ben inmiddels een flink stuk verder. In het najaar overgestapt op dexamfetamine en initieel leek er niet echt effect te zijn. Ook werd ik een beetje down/depri. Mijn psychiater was gelukkig zo slim om te vragen of ik dat vaker had in de winter en toen heb ik dus in januari lichttherapie gehad (echt, WAT een wondermiddel). Daarna - icm iets dosisverhoging - merkte ik ineens ook een wereld van verschil met de dexamfetamine. Ik ben echt heel erg blij, het is life changing. Enerzijds enorm subtiel en anderzijds major improvements. Ik kan nu ook eigenlijk niet meer zonder, zeker niet op werkdagen. Wel heb ik heel erg last van rebounds en dat 3x per dag is wel lastig. Vanaf morgen ga ik dus starten met Elvanse. Ik ben heel benieuwd. Ook heb ik een paar maanden begeleiding gehad van een psycholoog met een combi van CGT en ADHD-coaching. Ik houd tegenwoordig een agenda bij. Echt. En dat lukt. :smile:
<<

Anoniem326

Bericht 12 Mei 2020 20:44

Re: ADHD - volwassen

Ik ben op mijn dertigste gediagnosticeerd met ADD. Dat was vooral een openbaring voor mijn moeder, want zij heeft het moeilijk gehad met mijn onderpresteren op school, laksheid en vergeetachtigheid, wisselen van studies. We hebben er veel ruzies om gehad.

Ik heb er zelf last van in groepen. Dan kan ik het niet volgen en ben ik niet in staat een gesprek te voeren. Aan de vergeetachtigheid en chaos ben ik gewend. Ik kom regelmatig in een hyperfocus en flow en daar haal ik goede resultaten mee. Maar ik worstel al jarenlang (al 15 jaar) met erge slaapproblemen. Het is juist als ik ga slapen zo druk in mijn hoofd. Als ik een vriendin spreek in de avond kan ik niet slapen. Als ik met een groep mensen ben geweest dan galmen die gesprek eindeloos door en mis ik gewoon een hele nacht. En ook als ik niks doe, mijn slaaphygiene is optimaal), dan slaap ik nog steeds slecht. Ik word er moedeloos en wanhopig van. Ik ben er nu weer voor in cognitieve therapie. Maar dat werkt niet, oorzaak van slaapproblemen is ADD en ze denken nu dat ik ook de H heb, maar dan niet fysiek, maar in mijn hoofd. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat ritalin ook kan helpen bij slaapproblemen, dus dat is iets wat in onder begeleiding van een psychiater ga uitproberen. Maar voor nu ben ik gestart met een hele lage dosering antidepressiva, zodat het niet werkt als een antidepressivum maar als slaapmiddel. Het werkt redelijk.
<<

Anoniem326

Bericht 12 Mei 2020 20:48

Re: ADHD - volwassen

Wat knap Whatever en wat fijn dat het zo goed gaat. Wat is er voor jou precies life changing? En waar loop je in je volwassen leven en werk dan precies tegen aan en is nu weggenomen door medicatie?
<<

Soleil

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4074

Geregistreerd: 02 Sep 2013 07:06

Bericht 12 Mei 2020 21:07

Re: ADHD - volwassen

Ondanks dat ik niet gereageerd had, vind ik het wel fijn om herkenning te lezen.
Bijvoorbeeld van jou Holly, die onrust in je hoofd en de vele ruzies om laksigheid en vergeetachtigheid.

Ik heb de stap naar hulp nog niet gezet of durven zetten, maar heb in deze periode van thuiswerken met kinderen thuis bijna iedere dag gehuild en willen opgeven. Ik kan dat niet, zo frustrerend.
<<

Jorja

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2778

Geregistreerd: 01 Sep 2013 21:55

Bericht 12 Mei 2020 22:04

Re: ADHD - volwassen

Jorja schreef:
Miccie schreef:
Dat is diegene in Linschoten denk ik? Ik overweeg deze ook namelijk.

Heb contact gehad met die mevrouw die dat doet en haar persoonlijke gesprekken zijn echt mega duur. Is wel afhankelijk van jouw gezinsinkomen, maar als je een beetje normaal verdient kost het al gauw 100 a 110 euro per gesprek.


Ja die inderdaad. Oh dat tikt wel aan ja, en zal wellicht niet vergoed worden.
Ik ben sowieso niet zo snel van de persoonlijke gesprekken, dus zo’n training eerst spreekt me wel aan. Vermoed dat ik wel kan regelen dat mijn werk betaald, dat maakt de beslissing nog wat makkelijker.


Ik heb hier uiteindelijk niks mee gedaan :palm: (als ik er aan dacht zaten alle data vol en 3 maanden vooruit plannen vind ik lastig). Maar voordeel van de coronatijd, ik zag dat ze nu een onlinecursus doet die veel betaalbaarder is (40 euro), dus die wil ik volgende week gaan doen (deze week nog te druk met andere dingen).
Ben wel het boek 'You mean I am not crazy, lazy and stupid' aan het lezen en staan ook interessante dingen in die wat meer inzicht geven.
Op het moment zit ik werkloos thuis, maar begin echt verschil te merken. Ik realiseerde mij dat ik altijd heel veel compenseer, maar omstandigheden op mijn werk vroegen zoveel van me de afgelopen jaren waardoor dat zoveel van me vroeg dat ik mezelf niet meer was (had vooral mentaal nergens anders meer tijd voor dan werk). Een goede eerste stap was dus weggaan bij mijn werk.

Fijn dat het zo goed gaat Whatever, als ik dat lees twijfel ik toch of ik niet toch voor een diagnose moet gaan zodat ik eventueel medicatie kan proberen, als dat zo live changing kan zijn.
VorigeVolgende

Terug naar Persoonlijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers