Met de pot mee leren eten
Zoals jullie misschien wel weten eet O'tje nog steeds apart van ons. Dit komt met name omdat wij zo laat eten omdat m'n man vaak laat thuis is. In de praktijk eet O. om half 6 en wij eten om half 8 a 8 uur, soms half 9 pas. Ik voel me hier eigenlijk best vaak best rot om, omdat wij een gezamelijk diner zo zouden waarderen en het goed is, maar ik zie niet echt hoe we dat op dit schema kunnen combineren.
Op vakantie in Spanje aten we meer samen omdat hij op een wat later ritme zat en dat beviel eigenlijk heel goed. Nu hij naar de peuterspeelzaal gaat, is z'n middagslaapje naar wat later verschoven en dus zit ik te denken om hem ook wat later op bed te brengen, rond 19.30 ipv 18.30 (mits hij dit qua slaap aan kan natuurlijk).
Enfin, dat zou betekenen dat we rond 18.30 a 19.00 samen kunnen eten, mits m'n man dan al thuis is natuurlijk. In elk geval hetzelfde eten, en dan hopelijk meestal op hetzelfde moment en anders alsnog na elkaar. Maar daar komt bij dat wij ook nog eens meestal koolhydraatarm eten en het niet echt handige kindergerechtjes zijn. In principe eet O'tje gewoon alles (nou ja op het moment eigenlijk niks ) dus het is niet dat ik apart voor hem kook omdat hij niks lust maar meer omdat het tijdtechnisch zo uit komt. Toch stoei ik met hoe en wat ik dan voor hem kan koken zodat hij echt met de pot mee kan eten. Klinkt zo simpel, gewoon een aardappeltje/pasta/rijst erbij koken maar in de praktijk vind ik het toch wat lastiger.
Ik ben nu m'n weekmenu voor volgende week aan het maken en dat is bijvoorbeeld zo:
Maandag
Wij: Falafel in romaine cups met komkommer, geroosterde paprika reepjes, wortel julienne met yoghurt tzatziki
O: Falafel in pitabroodje met komkommer, geroosterde paprika reepjes, wortel julienne met yoghurt tzatziki
Maar wat doe ik dan met die vier overgebleven pita's uit dat pakje? Voor de lunch voor hem bijvoorbeeld?
Dinsdag
Wij: Wilde 'rijst' (koolhydraatarme vervanger van de AH) salade met noten, Marokkaanse groentenmix, paprikareepjes en feta
O: Couscoussalade met Marokkaanse groentenmix, paprikareepjes, evt beetje feta (niet te veel ivm zout).
Woensdag
Wij: Bloemkoolsoep met hamblokjes.
O: Restje couscoussalade
Want soep lust ie toch niet en zo gebruik ik die zak Marokkaanse groenten zonder dat er wat overblijft.
Donderdag
Wij: Salade van geschaafde witte asperges met veldsla en rauwe ham
O: Salade van geschaafde witte asperges met veldsla en hamblokjes, met aardappeltjes erbij.
Rauwe ham mag hij niet en zo kan hij de hamblokjes van de dag ervoor opmaken.
Op zich lijkt het me zo best te doen, maar het lijkt me ook weer extra geplan met hoeveelheden en extra ingredienten en zorgen dat bepaalde ingredienten van hem dan weer op gaan. Hebben jullie tips/ideeen/aanraders hoe dit handig aan te pakken? Mag van alles zijn, van losse ideetjes tot maaltijdideeen?
En hoe doen jullie dat met hoeveelheden? Veel verpakkingen van vlees zijn bijvoorbeeld gericht op twee personen. Hoe zorg je dat er voldoende is voor drie personen zonder al te veel food waste?
Oh en nog een vraag: Hoe doen jullie dat met hangry kindjes rond vijven als ze wat later eten? Geef je ze dan nog wat (stukje fruit/komkommer)? Normaal gaat hij dan al over een half uur eten dus geef ik 'm niks meer (of vast wat komkommer idd) maar ben beetje bang dat ie enorm hangry wordt als we pas om zeven uur eten!
Ik vind het een beetje stom dat ik als een nitwit overkom wat betreft dit onderwerp, want m'n kind is al twee, maar het zit zo in m'n systeem om apart voor hem te koken en eigenlijk wil ik daar van af. Ik denk dat het voor de meeste mensen heel normaal is dat je kind op een gegeven moment mee eet met wat je zelf eet maar ik vind dit dus lastig. Bedankt voor het lezen!