Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Najaarskinderen protocol kleuters

<<

Kees

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5768

Geregistreerd: 01 Sep 2013 09:36

Bericht 22 Nov 2018 11:10

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Ik lees veel over vriendjes. Kinderen op die leeftijd maken zo makkelijk vriendjes dat ik daar geen rekening mee zou houden.
Ik had op de peuterspeelzaal een vriendinnetje en die ging naar een andere basisschool. Toch zijn we beide onze hele basisschool bevriend gebleven ook toen ik naar de andere kant van het dorp verhuisde.
Met de verhuis verandere ik ook van school maar ik had zo weer nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Ik ging toen naar groep 3 en heb eigenlijk nooit m'n vriendinnetjes van de vorige school gemist. Dat contact was er gewoon niet meer.
30-04-2017
<<

Suus

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 9231

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:38

Bericht 22 Nov 2018 12:54

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Ik snap je gevoel wel hoor, Filoria. Mijn dochter is maar heel iets ouder dan de jouwe, maar wel van eind september, dus eigenlijk niet eens een bespreekgeval. Cognitief is zij ook echt al wel klaar voor groep 3, maar ik ben heel blij dat we nog meer dan een half schooljaar te gaan hebben voor die tijd. Op haar oude school ging ze veel met leeftijdsgenootjes om (veel augustus-, september- en oktoberkinderen), nu op haar nieuwe school speelt ze vooral met kinderen uit groep 1. Ik weet eigenlijk helemaal niet wat de richtlijn is op haar huidige school, maar kijk zelf wel even samen met haar juf hoe ze zich dit jaar sociaal ontwikkelt. Ze is erg verlegen, maar ik merk hierin al zoveel vooruitgang met vorig jaar. Ze heeft laatst in de kring zelfs de andere kinderen een Sint Maarten liedje geleerd dat zij kende van haar oude school :) Vorig jaar zei ze nooit wat in de kring. Nouja, ik vind het ook lastig, dus ik wacht nog maar even een half jaartje af.

Ik ben zelf overigens van december en ben blij dat ik 2,5 jaar gekleuterd heb, dat werd toen natuurlijk niet eens besproken, dat was gewoon zo. Ik was destijds cognitief ook wel klaar voor groep 3 (ik weet nog dat ik zo graag mee wilde daarheen), maar ik was daar sociaal echt nog niet klaar voor. Mijn hele basisschooltijd heb ik ook veel gespeeld met de kinderen uit de klas onder mij, nooit met die uit de klas boven mij.
26 september 2013
30 december 2015

Afbeelding
<<

Fiwen

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2294

Geregistreerd: 24 Apr 2014 12:38

Bericht 22 Nov 2018 16:15

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

J is van augustus dus stroomde in principe automatisch door naar groep 3. Wij twijfelde enorm of ze daar wel aan toe was destijds en er zijn heel wat besprekingen over geweest omdat wij haar het liefst een jaar extra wilde laten kleuteren. Uiteindelijk heeft school ons overtuigd haar toch door te laten gaan maar we hebben daar achteraf heel veel spijt van. Ze zit nu in groep 5 en loopt ontzettend op haar tenen en we merken dat ze op sociaal emotioneel niveau duidelijk 'jonger' en kwetsbaarder is dan de andere kinderen uit haar jaar. Gelukkig zit ze in groep 3-4-5 dus heeft ze wel genoeg aansluiting met de jongere kinderen. Ze heeft bijvoorbeeld ook alleen maar vriendinnen in groep 4.

Als ik het terug kon draaien had ik echt voet bij stuk gehouden 2,5 jaar geleden.
Ik zou dus zeker je eigen gevoel mee laten beslissen in deze keuze. Natuurlijk geloof ik dat de juf het beste voorheeft met jouw kind maar jij kent je kind het beste en als je echt overtuigd bent dat een jaartje langer kleuteren beter is dan zou ik niet zomaar door laten gaan.
<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2124

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:43

Bericht 22 Nov 2018 20:03

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Pff jullie maken het niet makkelijker! Misschien dat ze inderdaad sneller nieuwe vriendjes maakt dan ik nu denk.

Toevallig vroeg haar broer net nog aan I. of groep 3 haar leuk lijkt (meer werken, minder spelen), en toen zei ze van niet. Maar ja, ze mag ook nog bijna een jaar spelen nu natuurlijk. Het duurt allemaal nog een tijd.

Wat ook meespeelt, is de vraag of ze misschien hoogbegaafd is. Mijn vader, man en broertje zijn dat. En sinds gisteren weten we ook van T. dat hij hoogintelligent is (nieuwe wisc test toch boven de 130 gescoord, vorige keer was het er wat onder). Alleen I. is wat stiller en past zich meer aan, waardoor ik het bij haar nog minder goed kan beoordelen.
Afbeelding Afbeelding
<<

Jezzie

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 7699

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:17

Bericht 22 Nov 2018 23:10

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Filoria schreef:Ik kan gewoon niet goed beoordelen wat zwaarder moet wegen: dat ze nog rustig een tijdje kleuter mag zijn (wat ze volgens mij heerlijk vindt en het zal haar misschien wat zelfverzekerder maken), of dat ze tussen haar vriendjes blijft.

Op haar verjaardagspartijtje had ze vijf kinderen uitgenodigd, haar beste vrienden, en die gaan alle vijf wel naar groep 3.


Ik heb niet alle reacties gelezen.
En kijk er vanaf een andere kant naar, heb zelf geen ervaring.
Maar het beste vriendinnetje van mijn dochter doet groep 2 nu nog een jaartje over (zij is wel van augustus) maar ze heeft het er echt heel moeilijk mee dat al haar vriendinnen niet meer bij haar in de klas zitten. Ze ging de eersre maanden met tegenzin naar school,
Terwijl ze juist bang waren dat ze daar last van zou krijgen als ze naar groep 3 zou gaan. Waardoor ouders en ook juf wel zijn gaan twijfelen of ze er goed aan gedaan hebben.

Ik zou dus zeker het sociale aspect meenemen in de overweging. Misschien kan ze zich juist ook wel optrekken aan haar klasgenootjes.
29 augustus 2012 ~ 27 februari 2016

Mijn blog over mijn leven als werkende moeder
Mamajezzblog
Volg mij op Instagram
<<

Lookie

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2495

Geregistreerd: 01 Sep 2013 19:20

Bericht 23 Nov 2018 21:21

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Indigo schreef:Lookie, dat mag ook niet meer standaard zijn. Die regeling dat kinderen van na 1 oktober allemaal nog een jaar moeten kleuteren is achterhaald. Je moet kijken naar de ontwikkeling van elk individuele kind. Daarom zit er ook zoveel verschil in scholen onderling welke herfstkinderen wel of niet doorgaan naar groep 3. Het gaat erom of het kind er aan toe is. Er zijn ook kinderen uit januari die al toe zijn aan groep 3 en die je dan door laat gaan. De 1 oktober grens mag in ieder geval geen leidraad meer zijn. Zie ook deze link van de onderwijsinspectie: https://www.onderwijsinspectie.nl/docum ... ar-groep-3


Dat is natuurlijk ook veel beter, om het per kind te bekijken. Overigens kreeg ik wel het gevoel dat ze dat hadden gedaan en wij waren het zelf dus ook wel eens met de beslissing voor onze zoon maar het is natuurlijk wel opvallend dat alle kinderen van die periode niet door gingen naar groep 3.
<<

Olivia

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3181

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:20

Bericht 01 Dec 2018 22:41

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Bij mijn dochter is het natuurlijk nooit ter sprake gekomen (19 april), maar ik ben heel blij dat ze die reservetijd geeft gehad van april tot de zomer. Nu zit ze in groep 2 en zou ze qua niveau groep 3 prima redden (ze leest al), maar sociaal emotioneel zie ik haar elke dag groeien en sterker worden.
19 april 2013 en 18 april 2015

AfbeeldingAfbeelding
<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2124

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:43

Bericht 02 Dec 2018 13:21

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

We hebben het eerste gesprek met de leerkacht gehad, en daar kwam toch iets anders uit dan ik verwacht had. Vorig schooljaar zei de juf namelijk nog dat ze I. soms wat onzeker en verlegen vindt, maar dat gaat dit schooljaar al beter, al blijft de sociaal-emotionele ontwikkeling iets dat we goed in de gaten moeten blijven houden in 2019.

Voor het protocol had de juf een lijst met aandachtspunten plussen en minnetjes gegeven, en I. had alleen bij grove motoriek een minnetje. (Dat hadden we wel verwacht, maar ik dacht ook dat ze minnetjes zou krijgen bij sociaal-emotionele dingen).

Ze raadt ons nu aan om aan de slag te gaan met die motoriek en I. wel naar groep 3 te laten gaan volgend schooljaar. Maar er is ruimte om dat toch anders te doen, als de school van mening verandert of als wij haar toch heel graag bij de kleuters willen houden.
Afbeelding Afbeelding
Vorige

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers