Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Najaarskinderen protocol kleuters

<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2118

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:43

Bericht 19 Nov 2018 19:43

Najaarskinderen protocol kleuters

Over een week zijn we op school uitgenodigd voor een gesprek over onze dochter, die najaarskind is en na de zomer of naar groep 3 gaat, of nog blijft kleuteren. De juf heeft al kort aangegeven dat ze zeker weet dat het cognitief gaat lukken (I. kan al rekenen en lezen), maar dat ze twijfelt of het sociaal-emotioneel gezien verstandig is.

I. kan wat dromerig zijn, en is soms wat verlegen of afwachtend, maar ze heeft wel veel vriendjes. Een beste vriendin en nog wat andere vrienden en vriendinnen. Die zijn allemaal oudste kleuter en gaan naar groep 3 na de zomer.

Wie heeft in dezelfde situatie gezeten, wat hebben jullie besloten, en hoe kijk je daar nu op terug?
Of leerkrachten en pedagogen op het forum, wat denken jullie hierover?

Met T. hebben we besloten hem door te laten gaan. Ook een najaarskind. We hebben er geen spijt van, qua uitdaging is het fijn voor hem, maar sociaal-emotioneel gezien merk ik wel verschil met klasgenoten. Hij is toch wat naïef dan. Gelukkig heeft hij er weinig last van. Maar hoe dat straks op de middelbare gaat... Ook met huiswerk, plannen etc. Dan is hij toch wel jong. Ik ben zo benieuwd hoe hij dat ervaart.
Afbeelding Afbeelding
<<

Lookie

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2488

Geregistreerd: 01 Sep 2013 19:20

Bericht 19 Nov 2018 19:57

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Bij ons was vorig jaar dezelfde kwestie: inderdaad ook cognitief al toe aan groep 3 maar sociaal-emotioneel nog niet. Dit vond de lerares maar wijzelf ook. Wij hebben toen besloten hem nog een jaar te laten kleuteren (hij is van eind november). We hebben geen spijt gehad van deze keuze. H. zat als 'oudste kleuter' goed in zijn vel, heeft zich sociaal-emotioneel goed ontwikkeld en van school ook werkjes op zijn niveau aangeboden gekregen.

Dat de vriendinnetjes van jullie dochter wél naar groep 3 gaan is wel een punt om mee te nemen in de beslissing. Veel succes met het maken van de keuze! (Wat adviseert de leraar/lerares trouwens?)
<<

Indigo

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 986

Geregistreerd: 23 Apr 2015 09:55

Bericht 19 Nov 2018 20:04

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Het beleid op basisscholen hoort te zijn dat alle najaarskinderen in principe door moeten gaan naar de volgende groep. Wanneer de verwachting is dat een kind cognitief of sociaal-emotioneel gezien groep 3 niet aankan, kun je kiezen voor een kleuterverlenging. Dit is dan wel een doublure. Als ik jou lees over jouw dochter zou ik haar wel over laten gaan naar groep 3. Vooral gezien het feit dat ze het cognitief aankan en dat haar vriendinnen ook allemaal naar groep 3 gaan. Het is erg verschillend hoe najaarskinderen bij mij in groep 3 binnenkomen. Ik zou je eigen gevoel volgen en het advies van de leerkracht meenemen.
2011 2012 2017
<<

Anoniem255

Bericht 19 Nov 2018 20:14

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Wij hebben die keus ook moeten maken toen onze zoon nog bij de kleuters zat. Voor ons was de keus heel makkelijk en de juffen hadden dat zelf ook bedacht. We zaten dus op 1 lijn. Hij zocht zijn vriendjes in groep 3 toch wel op. Hij is nu na de zomer in groep 3 gestart en hij kán het allemaal. Maar zijn concentratie speelt hem echt parten. En je merkt dat hij nog wel wat jonger is in zijn doen en laten t.o.v. veel leeftijdsgenootjes.
<<

Liadan

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2984

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:10

Bericht 19 Nov 2018 20:25

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Wij hebben in die situatie gezeten met mijn dochter (in hetzelfde jaar als jouw T). Zij is van eind december. De juffen hadden geen twijfels bij haar en vonden dat ze naar groep 3 kon. Wij twijfelden vooral omdat ze dan zo jong naar de middelbare school zou gaan. Hoe dat gaat uitpakken weten we nog niet maar spijt dat we haar door hebben laten gaan naar groep 3 hebben we niet.
Sociaal-emotioneel staat ze heel sterk in haar schoenen en dat is wel fijn in de groep 6/7/8 waar ze in zit, vooral vorig jaar toen ze nog groep 6 was. Waar we met haar wel tegenaan lopen is dat ze een hele slechte concentratie heeft maar ik denk dat een jaar langer kleuteren daar geen verschil in had gemaakt.
Bij mijn dochter gingen al haar vriendinnen trouwens ook door naar groep 3 maar omdat ze in groep 3/4/5 zat en nu groep 6/7/8 heeft ze ook altijd wel vriendinnen gehad die jonger en ouder zijn.
Afbeelding Afbeelding
<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2118

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:43

Bericht 19 Nov 2018 21:20

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Ik geloof inderdaad dat die vriendjes en vriendinnetjes mijn grootste zorg zijn. Ik hoor haar nooit over de jongere kleuters in de klas, daar speelt ze niet mee. Zou ze dat wel gaan doen als ze in deze klas blijft zitten?
Lookie, hoe ging dat bij jullie?
Wat de leerkracht (voorlopig) adviseert horen we maandag, maar ik wil dan eigenlijk zelf ook een beetje een mening hebben gevormd, en dat heb ik nog niet echt.

I. vraagt bijna dagelijks aan ons of ze weer even een baby mag zijn. Ik gun haar dat zo, dat ze gewoon nog lekker onze kleine meid mag zijn. Lekker kleien, verven, met de poppen spelen. Maar het is zo sneu als dat betekent dat ze haar vriendinnetjes niet meer om zich heen heeft in de klas.
Afbeelding Afbeelding
<<

Exogenesis

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 13056

Geregistreerd: 01 Sep 2013 09:26

Bericht 19 Nov 2018 21:32

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Wij zitten met hetzelfde. N. zit nu in groep 2 en wordt over een paar weken 5 jaar. Haar vriendinnen zijn allemaal al 5 of 6 en met de jongste kleuters trekt ze nauwelijks op. Ze heeft een goede concentratie, maar leest nog niet volledig. Wel kent ze al veel letters, en is ze erg druk met rijmwoorden en met beginletters. Ze kan ook al aardig rekenen. Maar ik vind haar nog zo'n minimeisje! En dat vinden de juffen ook. Ze is nog zo jong als ze van de basisschool komt. Ik ben zelf ook van december en ik moest 2,5 jaar kleuteren omdat de regels toen zo waren. Als ik aan mezelf terugdenk, ben ik blij dat ik 12 was toen ik naar de middelbare school ging, anders was ik nóg kleiner en nóg meer onzeker. Maar ja. Als dit bij N. gebeurt, denk ik dat haar wereld instort. Ze geeft nu al regelmatig zelf aan dat ze naar groep 3 gaat en dat ze bij haar vriendinnen in de klas blijft en juf *naam* krijgt. Ik wil wel dat ze doorgaat, maar ben ook zo bang dat ze verzuipt. Dilemma's!
• 6-12-2013 & 30-8-2016 •
<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2118

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:43

Bericht 19 Nov 2018 21:41

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Bedoel je figuurlijk klein of letterlijk klein? Dat is hier anders, want T. en I. zijn allebei de jongste van de groep én de langste van de groep. Met haar lengte zou I. dus heel erg opvallen tussen de jongere kleuters (niet dat ik dat echt een argument vind hoor).

Maar het is echt een lastig dilemma he?! Hebben jullie al een gesprek gehad met de leerkracht?
Afbeelding Afbeelding
<<

Studiebol

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3845

Geregistreerd: 01 Sep 2013 13:19

Bericht 19 Nov 2018 21:41

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Mijn meiden zijn van oktober en nu 7 geworden in groep 4. Ze zijn de jongste van de klas, de rest is net 7 (van de zomer) en veel worden volgend jaar al 8 sommige al zelfs 9.

Ik zelf vind ze jong, maar tot nu toe lijken ze het goed te redden qua niveau(heb deze week 10 min gesprekken dus hoop niet dat ik dan voor een verassing kom te staan) Ik heb in groep 2 tegen de juf gezegd dat ze van mij nog best een jaar groep 2 mochten doen, de juf heeft toen gezegd moet je echt niet doen, je moet ze echt naar groep 3 laten gaan. Dus daarom dat gedaan omdat de juf ze op school ziet. En afgelopen jaar was er weer geen twijfel om ze niet door te laten gaan naar groep 4.
Ze hebben sociaal leuke contacten leuke vriendinnetjes, elke week speel afspraken. Maar ik denk nog regelmatig jullie zijn pas 7, zo jong nog, en als alles door blijft stromen jong als ze naar de middelbare school gaan.
Afbeelding
<<

Exogenesis

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 13056

Geregistreerd: 01 Sep 2013 09:26

Bericht 19 Nov 2018 21:58

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Filoria schreef:Bedoel je figuurlijk klein of letterlijk klein? Dat is hier anders, want T. en I. zijn allebei de jongste van de groep én de langste van de groep. Met haar lengte zou I. dus heel erg opvallen tussen de jongere kleuters (niet dat ik dat echt een argument vind hoor).

Maar het is echt een lastig dilemma he?! Hebben jullie al een gesprek gehad met de leerkracht?


Letterlijk. Ze is echt een ukkie. In gedrag is ze niet te onderscheiden van de anderen. Ze weet goed wat ze wil en is erg leergierig.

Afgelopen schooljaar hebben we het er al eens over gehad. Maar de juffen wilden het eerst aanzien en na de kerst weer verder vooruitkijken.
• 6-12-2013 & 30-8-2016 •
<<

Snoes

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 6014

Geregistreerd: 11 Dec 2013 11:19

Bericht 19 Nov 2018 22:18

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Mijn oudste wordt in december 6 jaar en zit nu in het eerste leerjaar (vergelijkbaar met groep 3 bij jullie). De juf van vorig jaar was rond de kerstperiode sceptisch en dacht dat het eerste leerjaar voor hem nog teveel energie zou vragen. Ze gaf aan dat hij nog heel speels was en dat ze niet wist of ze het zag zitten. In het voorjaar gaf ze aan dat hij cognitief zeker goed mee zou kunnen, maar dat ze vreesde dat hij heel snel afgeleid zou zijn en helemaal uitgeput in het eerste leerjaar.

We hebben hem toch naar het eerste leerjaar laten gaan, uiteindelijk vond wel iedereen dat het beste. De kleuterjuf bleef heel fel hameren op het feit dat hij heel snel afgeleid zou zijn etc. We zijn heel blij dat hij gewoon is doorgegaan en dat vindt hij zelf ook. Hij zit nog gewoon bij zijn vriendjes in de klas, kan prima mee op school, zijn concentratie is veel beter dan verwacht en huiswerk maken vindt hij geweldig.

Overigens ook hier wel letterlijk een ukkie. Hij zit nu op de grote speelplaats, is de jongste daar en ook absoluut de kleinste. Maar hij staat wel gewoon zijn mannetje en weet heel goed wat hij wil.
2012 & 2016
<<

Bolus26

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1775

Geregistreerd: 01 Sep 2013 07:47

Bericht 20 Nov 2018 07:26

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Hier gekozen voor een extra jaar groep 2
Achteraf wellixht niet nodig geweest zeker cognitief niet
Maar heb wel een veel relaxter en gelukkiger kind thuis
met meer vriendjes en die enorme stappen zet op t gebod van sociale weerbaarheid. Of ze daar anders ook ruimte voor gehad had weet ik niet. Wel leest ze al erg goed nu.

Ik twijfelde toen heel erg (vanuit de vakliteratuur is radvies ook vaak doorstromen maar Mn moedergevoel zei blijven) en nu nog wel eens maar mijn dochter gaf toen ook zelf heel duidelijk aan dat ze groep 3 echt niet zag zitten en dat ze zich nu heel fijn voelt op school.
<<

Blue flower

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1306

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:54

Bericht 20 Nov 2018 08:05

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Hier een van 10 december en die door laten gaan naar groep 3, daarvan kan ik zeggen... had ik het maar nooit gedaan. Hij is echt de jongste van de klas en sociaal emotioneel had hij beter gepast in een klas lager. Hij is onze oudste en 10 december is niet eens een bespreek kind. Blijkbaar ligt de grens nu ergens halverwege december om je kind in groep 2 of 3 te laten gaan. Naïef of 'we wisten niet beter' wij gingen er vanuit dat dit een gewoonlijke weg was...

Mijn middelste is van 21 maart en zou dus anderhalf jaar groep 1 moeten doen. Hij verveelde zich erg in groep 1 en deed altijd mee met groep 2 waar ook al zijn vriendjes zaten. Hij is toen in januari echt in groep 2 verder gegaan, en hebben we besloten met iedere maand overleg en toetsen hem naar groep 3 te laten gaan, en kan zeggen dat dit tot nu toe een hele goede keuze geweest is. Ik heb echt een ander kind. Wij als ouders hebben echt het idee dat hij zich echt ontzettend heeft verveeld en nu eindelijk zijn ei kwijt kan. Het mooiste is dat hij een jaar heeft nagel gebeten en dat in de eerste week groep 3 zo goed als gestopt is. Ook qua vriendjes ligt hij op 1 lijn, heeft veel vriendjes en vriendinnetjes.
10.12.2010
21.03.2013
16.08.2016
<<

Indigo

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 986

Geregistreerd: 23 Apr 2015 09:55

Bericht 20 Nov 2018 23:23

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

De gewoonlijke weg is in principe ook dat kinderen uit december doorstromen naar de volgende groep. Het is aan de kleuterjuf en ouders om in te schatten of ze dat wel aankunnen, maar dan noem je het officieel wel een doublure als ze niet doorgaan. Niet dat dat verder erg is hoor. Mijn dochter is een najaarskind en wel doorgestroomd. Ze zit nu in groep 3 en dat gaat heel goed. Dit is gewoon zo verschillend per kind, de één is er wel aan toe en de ander niet.
2011 2012 2017
<<

Mamsie

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1632

Geregistreerd: 01 Sep 2013 21:58

Bericht 21 Nov 2018 01:14

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Ik heb het beiden meegemaakt en het enige dat ik kan zeggen is: kijk naar je kind en verder niets. Een nadeel is altijd vervelender dan een voordeel (duh) dus laat die zwaarder wegen.
GVS Let me love you a little more before youre not little anymore.
<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2118

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:43

Bericht 21 Nov 2018 08:37

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Ik kan gewoon niet goed beoordelen wat zwaarder moet wegen: dat ze nog rustig een tijdje kleuter mag zijn (wat ze volgens mij heerlijk vindt en het zal haar misschien wat zelfverzekerder maken), of dat ze tussen haar vriendjes blijft.

Op haar verjaardagspartijtje had ze vijf kinderen uitgenodigd, haar beste vrienden, en die gaan alle vijf wel naar groep 3.
Afbeelding Afbeelding
<<

Indigo

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 986

Geregistreerd: 23 Apr 2015 09:55

Bericht 21 Nov 2018 10:45

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Ik zou het dan gewoon nog even afwachten. We zijn nog niet eens op de helft van het schooljaar, deze beslissing hoef je nu nog niet te nemen. Wacht het af, kijk hoe ze het de komende periode doet in groep 2. Misschien groeit ze sociaal gezien nog enorm dit schooljaar. Hoe een kleuter in begin of eind groep 2 is, is vaak een groot verschil. April is een prima moment om deze beslissing te nemen.
2011 2012 2017
<<

Lexi

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1128

Geregistreerd: 13 Jul 2015 08:12

Bericht 21 Nov 2018 10:56

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Bij mijn dochter was het iets anders. Wij moesten kiezen of ze naar groep 3 ging en groep 2 zou overslaan. Al haar vriendinnetjes gingen naar groep 3 omdat ze alleen met de oudste kindjes speelde de rest keek ze niet naar om. We hebben toen besloten om haar toch groep 2 te laten doen ook al vond ze dat zelf heel erg omdat haar vriendinnetjes wel door gingen. Nu zit ze inmiddels in groep 3 en zoekt elke dag de kindjes die nu in groep 2 zitten op. Het is dus helemaal goed gekomen met de vriendinnetjes. En degene die een jaar hoger zitten zoekt ze ook zelf wel op als ze daar behoefte aan heeft.

Ik zou dus kijken naar je kind, met die vriendinnen komt het echt wel goed.
2010 2012
<<

Romie

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1081

Geregistreerd: 02 Sep 2013 12:38

Bericht 21 Nov 2018 10:57

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Bij ons is in december besloten dat hij nog een jaar in groep 2 zou blijven, zowel qua leerstof als sociale ontwikkeling. Zijn vriendjes gingen wel allemaal naar groep 3 en nu ben ik zo ontzettend blij met die keuze omdat ik nu hij zelf in groep 3 zit merk dat hij toch meer aansluiting heeft bij de kinderen die nu in zijn klas zitten, dan de kinderen die toen zijn vriendjes waren. Hij is dat laatste jaar in groep 2 echt gegroeid van een onzekere kleuter naar een zelfverzekerd kind, hij zit nu ook thuis veel beter in zijn vel.
<<

Lookie

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2488

Geregistreerd: 01 Sep 2013 19:20

Bericht 21 Nov 2018 11:16

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Filoria schreef:Ik geloof inderdaad dat die vriendjes en vriendinnetjes mijn grootste zorg zijn. Ik hoor haar nooit over de jongere kleuters in de klas, daar speelt ze niet mee. Zou ze dat wel gaan doen als ze in deze klas blijft zitten?
Lookie, hoe ging dat bij jullie?


H. speelt regelmatig met de jongere kinderen uit zijn klas. Ongeveer de helft van zijn vriendjes is een jaar jonger, de rest is even oud. Af en toe speelt hij zelfs nog wel met een van de kleuters.

Ik vind het best opvallend dat er blijkbaar zoveel verschillen zijn per school. Hier zijn bijvoorbeeld alle najaarskinderen in zijn groep (vanaf ongeveer eind oktober sowieso) in groep 2 gebleven vorig jaar. Maar ik lees nu dat dat lang niet overal standaard is. Een nichtje van ons is juist wel meteen doorgegaan naar groep 3 terwijl zij cognitief eigenlijk nog niet zo ver was. Bij haar is echt gekeken naar wat de vriendinnetjes deden. In groep 3 moest ze er echt aan trekken en kreeg ze zelfs huiswerk mee om het niveau maar te halen. Dit vond ik echt sneu. Nu zit ze in groep 5 en komt ze aardig mee.
<<

Indigo

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 986

Geregistreerd: 23 Apr 2015 09:55

Bericht 21 Nov 2018 11:34

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Lookie, dat mag ook niet meer standaard zijn. Die regeling dat kinderen van na 1 oktober allemaal nog een jaar moeten kleuteren is achterhaald. Je moet kijken naar de ontwikkeling van elk individuele kind. Daarom zit er ook zoveel verschil in scholen onderling welke herfstkinderen wel of niet doorgaan naar groep 3. Het gaat erom of het kind er aan toe is. Er zijn ook kinderen uit januari die al toe zijn aan groep 3 en die je dan door laat gaan. De 1 oktober grens mag in ieder geval geen leidraad meer zijn. Zie ook deze link van de onderwijsinspectie: https://www.onderwijsinspectie.nl/docum ... ar-groep-3
2011 2012 2017
<<

Pineco

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2017

Geregistreerd: 01 Sep 2013 09:09

Bericht 21 Nov 2018 20:10

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Ik heb niet echt een zinnig advies voor je, maar aangezien je aangeeft vooral te twijfelen door de vriendjes en vriendinnetjes wil ik nog wel even meegeven dat mijn ervaring is dat ze op deze leeftijd nog heel flexibel zijn op dat gebied. Kindjes waar ze vorig jaar nog beste vriendjes mee waren, maar die naar een andere school of klas gingen, worden aan het begin van het schooljaar probleemloos 'ingeruild' voor andere kindjes uit de klas. Ik hoor ze vrijwel nooit meer over die andere vriendjes. En als het echt goede vriendjes zijn, kun je ook nog prima speelafspraakjes buiten schooltijd plannen of treffen ze elkaar volgend jaar wel weer op het schoolplein. Ik zou in jouw situatie de keuze daar dus niet vanaf laten hangen, maar misschien ervaren anderen dit niet zo en zijn mijn meiden uitzondering op de regel ;-)
Drie meiden maken ons geluk compleet! 04-01-2009 / 16-05-2012 / 19-02-2014
<<

Liadan

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2984

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:10

Bericht 21 Nov 2018 21:46

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Hier dezelfde ervaring als bij Pineco. Maar mijn kinderen zitten op een Jenaplanschool en daar komen elk jaar nieuwe kinderen bij in de klas en er gaan kinderen weg, dus ze maken elk jaar weer nieuwe vrienden (groep 5 gaat naar de bovenbouw en groep 3 komt erbij elk jaar en in de bovenbouw hetzelfde). Mijn kinderen hebben ook beiden vrienden in andere klassen en daar spreken ze ook nog gewoon mee af buiten school ook al zitten ze niet meer bij elkaar in de klas.
Ik zou daar dus ook niet teveel rekening mee houden bij het nemen van een beslissing.
Afbeelding Afbeelding
<<

Taeda

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 6117

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:45

Bericht 21 Nov 2018 22:21

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Indigo schreef:Lookie, dat mag ook niet meer standaard zijn. Die regeling dat kinderen van na 1 oktober allemaal nog een jaar moeten kleuteren is achterhaald. Je moet kijken naar de ontwikkeling van elk individuele kind. Daarom zit er ook zoveel verschil in scholen onderling welke herfstkinderen wel of niet doorgaan naar groep 3. Het gaat erom of het kind er aan toe is. Er zijn ook kinderen uit januari die al toe zijn aan groep 3 en die je dan door laat gaan. De 1 oktober grens mag in ieder geval geen leidraad meer zijn. Zie ook deze link van de onderwijsinspectie: https://www.onderwijsinspectie.nl/docum ... ar-groep-3

Een school houdt vaak wel een richtlijn aan. Hier is het dat kinderen van na 1 oktober nog een jaar kleuteren, tenzij het kind duidelijk toe is aan groep 3. Daarmee zijn ze meer terughoudend geworden tov een paar jaar geleden. Toen was de richtlijn ‘kinderen van voor 1 januari stromen door, tenzij ... ‘. Het beleid van een school en hun visie mbt leeftijd kan dus zeker wel een verschil maken.
Love never loses faith.
november 2016 - mei 2018
<<

Filoria

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2118

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:43

Bericht 21 Nov 2018 23:00

Re: Najaarskinderen protocol kleuters

Bedankt voor al jullie zinnige reacties. Wel geruststellend om te lezen dat het ook qua vriendjes helemaal goed kan komen.

En de beslissing wordt inderdaad pas volgend jaar mei genomen, maar ik ben er toch nu al wel mee bezig in mijn hoofd.
Afbeelding Afbeelding
Volgende

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers

cron