Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Mag ik even zitten?

<<

Whatever

Major Yipyapper

Berichten: 5458

Geregistreerd: 22 Feb 2016 13:09

Bericht 10 Aug 2022 22:20

Mag ik even zitten?

Ik heb een hele stomme maar voor mij hele belangrijke vraag. Ik vraag me namelijk af: wat zouden jullie denken als iemand die er jong en gezond uit ziet aan jou zou vragen of zij misschien op jouw plek mag zitten in bijvoorbeeld de bus of bij een bushalte. Of op een feestje.

Zou je daar überhaupt iets van vinden? Zou je weigeren? Zou je uitleg willen? En op zo'n warme zomerdag als je zelf ook graag wilt zitten? Hoe zou je dan reageren?

Ik moet van mezelf (al maaaaandenlang) eigenlijk meer gaan vragen om hulp op dit vlak, maar iets houdt me tegen en ik denk dat dat voor een groot deel de onzichtbaarheid van mijn handicap is. Ik grap met mijn zus al wel eens dat ik wellicht een kruk mee moet gaan slepen in het dagelijks leven omdat dat een stuk makkelijker zou zijn.

Bottomline is: ik heb door mijn long covid nog steeds forse dysautonomie. Ik kan met name niet stilstaan. Mijn hartslag gaat van 60/70 bij liggen en zitten naar minstens 130 en vaak zelfs nog veel hoger. Na een minuut of 2 word ik beroerd en ga ik van mijn stokje als ik niet ga zitten. Langzaam wandelen kan wel en ik ijsbeer dus veel tijdens het wachten op OV als de bankjes bezet zijn, maar in het ov of in de rij of op een feestje is dat niet altijd mogelijk en ook nu met de warmte kan ik het op perrons en dergelijke eigenlijk niet aan. Ik moet dus gewoon meer gaan vragen aan mensen of ik mag zitten. Maar ik vind het lastig, want aan mij zie je ook niks, dus wie zegt dat zij niet ook die zitplek nodig hebben?

En wie vraag je het dan? Of vraag je het aan meerdere mensen tegelijk? Hoe pak ik dat aan? Wat doe ik überhaupt met een rij waar ik wel in moet staan (gelukkig ben ik dan meestal met zus of vriendin en dan haalt diegene bijvoorbeeld een drankje oid. maar ik onderneem om die reden ook minder alleen en dat vind ik ook jammer).

Iemand tips ook hoe ik hier wat mondiger in kan worden?
<<

Lot

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5492

Geregistreerd: 02 Sep 2013 10:34

Bericht 10 Aug 2022 22:29

Re: Mag ik even zitten?

Oh had net nog gereageerd!
<<

Sublimo

Yipyapper

Berichten: 1612

Geregistreerd: 20 Jul 2015 12:32

Bericht 10 Aug 2022 22:31

Re: Mag ik even zitten?

Wat naar dat je nog steeds zoveel gevolgen ondervindt van je coronabesmetting. Ik heb geen tips om mondiger te worden (daar heb ik zelf ook moeite mee), maar wilde wel even zeggen dat als iemand zonder zichtbaar probleem dat zou vragen, ik daar verder weinig bij zou denken en er van uit zou gaan dat die persoon dat niet voor niets vraagt. En al zou iemand er wel iets van denken, dan is dat natuurlijk eigenlijk niet jouw probleem, al weet ik dat het moeilijk is om dat los te laten.
<<

Joey

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6198

Geregistreerd: 31 Aug 2017 15:18

Bericht 10 Aug 2022 22:32

Re: Mag ik even zitten?

Lastig Whatever. Ík zou het niet erg vinden en gewoon gaan staan. Ik denk dan dat diegene het niet voor niks vraagt. Maar snap wel dat je het moeilijk vindt.
<<

Whatever

Major Yipyapper

Berichten: 5458

Geregistreerd: 22 Feb 2016 13:09

Bericht 10 Aug 2022 22:39

Re: Mag ik even zitten?

Lot schreef:Eerlijk antwoord? Ik wil zeggen: iemand zal dat niet zomaar vragen dus ik hoef daar geen uitleg bij. Maar ik zou denk ik toch even verbaasd zijn en me dan afvragen waarom die persoon dat vroeg (vanwege leeftijd/voorkomen). Ik zou de plaats altijd afstaan hoor. Nu ben je die uitleg natuurlijk heeeeelemaal niemand verschuldigd maar misschien kun je er eventueel een korte zin van maken? Dan heb je meteen meer begrip denk ik. Ik heb pijn zou ik hier mogen zitten bijvoorbeeld? Lijkt me lastig joh.

Ik weet wel dat mijn ernstig zieke moeder een keer in het bos even op een bankje zat bij te komen en er toen een mevrouw met heel veel poeha op haar af stormde dat ze reuma had en echhhht nu moest zitten dus of ze even aan de kant wilde gaan. Ze was zo overweldigd dat ze niks wist te zeggen en nog op stond ook. Achteraf was ze hier heel boos over. Die vrouw zag dat ook niet aan haar natuurlijk (of keek niet goed, teveel met zichzelf bezig kan ook). Dus je kunt het wel op verschillende manieren vragen/brengen denk ik. En ik hoop dat we elkaar niet veroordelen, je weet nooit wat er aan de hand is met iemand ook al ziet diegene gezond uit aan de buitenkant.


Dankjewel voor je uitgebreide reactie. ♡

Een korte uitleg erbij is denk ik wel goed en vind ik ook geen probleem, het is geen geheim ofzo. Maar ik worstel er wel een beetje mee wat ik dan kan zeggen dat de lading dekt en wat niet een lang verhaal is. Zeg je dan "hai, sorry, ik kan niet lang staan, mag ik misschien zitten?". Of leg je dan uit waarom niet?

Wat naar zeg voor je moeder toen! Dat is dus precies wat ik niet wil doen haha! Nu ben ik denk ik nog wel heel ver verwijderd van hoe die vrouw het deed, maar jezus, het vraagt ook wel echt een eindeloze berg assertiviteit om dit keer op keer aan wildvreemden te moeten vragen. Dus ergens, kan ik me ook nog voorstellen dat je uit pure noodzaak zo wordt. Maar goed, dat wil ik dus absoluut niet bij iemand veroorzaken. Al denk ik ergens ook dat als ik het vriendelijk vraag iemand ook die ruimte hopelijk wel zal voelen om te zeggen dat hij/zij het graag had gedaan maar die plek zelf nodig heeft.
<<

Char

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2088

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:04

Bericht 10 Aug 2022 22:42

Re: Mag ik even zitten?

Ik zou dan inderdaad wel iets erbij zeggen als “ik kan niet lang staan”. Verdere uitleg ben je vreemden denk ik niet verschuldigd, eventueel kun je nog zeggen “door ziekte”. Ik heb zelf weleens in een overvolle trein om een stoel moeten vragen, omdat ik bijna flauwviel. Toen heb ik iemand in de leeftijd “student” gevraagd. Dat zou ik als ik jou was ook doen.
<<

Whatever

Major Yipyapper

Berichten: 5458

Geregistreerd: 22 Feb 2016 13:09

Bericht 10 Aug 2022 22:42

Re: Mag ik even zitten?

Sublimo schreef:Wat naar dat je nog steeds zoveel gevolgen ondervindt van je coronabesmetting. Ik heb geen tips om mondiger te worden (daar heb ik zelf ook moeite mee), maar wilde wel even zeggen dat als iemand zonder zichtbaar probleem dat zou vragen, ik daar verder weinig bij zou denken en er van uit zou gaan dat die persoon dat niet voor niets vraagt. En al zou iemand er wel iets van denken, dan is dat natuurlijk eigenlijk niet jouw probleem, al weet ik dat het moeilijk is om dat los te laten.


Dankjewel. ♡ Ook deze "ik zou aannemen dat iemand dat niet zomaar vraagt"-reacties zijn wel helpend.

En ja dat is heel lastig, omdat je dus niets ziet en ik wel gewoon kan lopen. En zelfs rustig dansen. Maar stilstaan kan gewoon echt niet en dat is iets dat mensen toch niet snel snappen ofzo. Of zelf ook vervelend vinden (en dan ben ik dus bang dat ze denken dat ik gewoon comfortabel even wil zitten ofzo). Maar je hebt inderdaad wel gelijk met dat ik er ergens ook schijt aan zou moeten hebben als mensen dan denken dat ik het fake ofzo.
Laatst gewijzigd door Whatever op 10 Aug 2022 22:44, in totaal 1 keer gewijzigd.
<<

Taeda

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 8609

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:45

Bericht 10 Aug 2022 22:43

Re: Mag ik even zitten?

Ik kan me vinden in de reactie van Lot. Wat je zelf omschrijft, lijkt me een prima zin die voldoende de lading dekt. Het geeft aan dat er een bepaalde noodzaak voor jou is om te vragen of je de zitplek mag overnemen.

Sterkte, ik vind het enorm rot voor je dat je deze klachten hebt!
Love never loses faith.
november 2016 - mei 2018 - oktober 2021
<<

Whatever

Major Yipyapper

Berichten: 5458

Geregistreerd: 22 Feb 2016 13:09

Bericht 10 Aug 2022 22:43

Re: Mag ik even zitten?

En hoe zouden jullie dit doen met bezette invalide plekken in de bus? Zou je dan een jong iemand aanspreken of zou je er dan 4 tegelijk aanspreken en vragen of iemand wellicht kan staan?

En iemand toevallig nog slimme tips voor rijen? Museum of ergens een entree, maar ook supermarkt of ergens een drankje of ijsje halen... Ik laat het vaak al zitten als de rij langer is, of soms word ik dus onwel in de rij en dat vind ik dan helemaal vervelend, want dan voel ik me helemaal een aansteller en maakt iedereen zich druk enzo. Maar al voor dat punt vragen of je even voor mag oid kan ook eigenlijk weer niet.
Laatst gewijzigd door Whatever op 10 Aug 2022 22:54, in totaal 2 keer gewijzigd.
<<

Taeda

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 8609

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:45

Bericht 10 Aug 2022 22:46

Re: Mag ik even zitten?

Ik zou waarschijnlijk gaan voor een groepje tegelijk aanspreken, omdat het minder persoonlijk voelt. En anders rondkijken wie ik er het meest 'toegankelijk' uit vind zien.
Love never loses faith.
november 2016 - mei 2018 - oktober 2021
<<

Lot

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5492

Geregistreerd: 02 Sep 2013 10:34

Bericht 10 Aug 2022 22:58

Re: Mag ik even zitten?

Ik zou voor de korte versie gaan van de uitleg. Prima toch?

Toen ik dit verhaal typte dacht ik ook dat die vrouw misschien juist wel heel ongemakkelijk was en daardoor zo deed. Als ze het rustiger had gevraagd had mijn moeder misschien wel ruimte gevoeld om iets te zeggen of haar plaats gedeeld/samen naar een andere oplossing gezocht.

Ik zou ook een groepje aanspreken of zeggen: is er iemand die zo vriendelijk zou willen zijn om zijn plaats af te staan want ik kan niet lang staan? Of: ik kan niet zo lang staan, zou ik misschien ergens mogen zitten?

Mocht ervaring leren dat dat niet werkt kun je nog persoonlijker worden (op de man afvragen). Ik denk dat je het gewoon moet gaan doen, ervaren. En wat betreft rijen of zo, kun je niet iets meenemen waar je even op kan zitten? Of anders bij de aanmeldbalie al even vermelden of zo? Of vooraf al even contact zoeken?
<<

Whatever

Major Yipyapper

Berichten: 5458

Geregistreerd: 22 Feb 2016 13:09

Bericht 10 Aug 2022 23:05

Re: Mag ik even zitten?

Oh dat laatste is inderdaad wel een goed idee bij iets van entree tot een festival/activiteit of bij een museum ofzo!
<<

June

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2525

Geregistreerd: 04 Okt 2017 09:46

Bericht 11 Aug 2022 05:51

Re: Mag ik even zitten?

Lastig hoor, Whatever. Ik denk dat een korte uitleg helpt en ik zou om hulp vragen. Ik zou dat juist aan één persoon doen, omdat iemand dan zich rechtstreeks aangesproken voelt en de kans denk ik groter is dat iemand je helpt ipv dat mensen elkaar ongemakkelijk gaan aankijken en niemand zin heeft om op te staan. Ik zou denk ik zeggen: “Zou jij/u me kunnen helpen? Ik kan niet lang staan, alles is vol en ik zou graag op je stoel zitten.”
Elliot schreef:Hulde June, ik kan me heel goed vinden in jouw reactie!
<<

Anoniem332

Bericht 11 Aug 2022 06:18

Re: Mag ik even zitten?

Ja hoor, gewoon doen!
Vaak is er wel een plek om te zitten. Ik heb het een paar keer gedaan in de trein en bus. Toen ik net zwanger was en te misselijk om te staan.
En een keer in een over over volle trein. Wees ik naar het sticker met een dikke buik, sorry mag ik hier zitten.

Lastig hoor die long covid!
<<

Tabbie

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 9778

Geregistreerd: 04 Sep 2013 12:33

Bericht 11 Aug 2022 07:05

Re: Mag ik even zitten?

Wat lastig! Ik ben door een blessure zelf pijn, zeker bij lang staan en lopen. Ik zou dus niet graag voor je opstaan 😅 maar vind het wel fijn de tips te lezen ook. Zelf ben ik totaal niet mondig erover en dat zou ik eigenlijk ook meer moeten doen.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43723

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 11 Aug 2022 07:56

Re: Mag ik even zitten?

Wat rot zeg dat je er zo'n last van hebt. Ik kan me goed voorstellen dat het een drempel is om te vragen of je mag zitten. In het ov zou ik altijd opstaan als iemand dat zou vragen, ook een jong iemand. Ik zou, door eigen associaties, misschien eerder denken dat je pril zwanger bent of er überhaupt niet mee bezig zijn wat de reden erachter is, maar zou er zeker geen vragen over stellen of uitleg over nodig willen. Iemand vraagt dat niet zonder reden lijkt me.
Ik kan me goed vinden in de reacties en suggesties van June en Lot.

Voor in een rij lijkt me inderdaad lastiger omdat je dan niet echt op de grond kan gaan zitten (hoewel waarom niet). Wat je misschien kan doen is kijken of je er in de buurt op een muurtje kan zitten en dan misschien aan degene voor en achter je uitleggen van joh ik ga even zitten omdat ik me niet lekker voel, maar ik zou graag m'n plekje bewaren.
Als iemand zoiets zou zeggen zou ik daar alle begrip voor hebben.
Let's discover the world together.
<<

Jip

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 11407

Geregistreerd: 03 Jan 2015 11:04

Bericht 11 Aug 2022 08:04

Re: Mag ik even zitten?

Ik kan ook niet lang staan. Niet door ziekte, maar door een heel lage hartslag. Als ik dan lang sta, zeker als het druk en warm is, dan keldert m'n bloeddruk en dan word ik helemaal naar. Bij mij helpt het om te bewegen, knieën om en om heffen, hurken, etc. Ziet er ook wel gek uit, denk ik dan, als ik in de rij op Schiphol sta of zo. Vragen of ik mag zitten of voor mag komt nooit bij mij op.

Als iemand het aan mij zou vragen zou ik om die reden niet perse ja zeggen. Ik zou waarschijnlijk wel opstaan omdat ik ook wel weer denk dat iemand het niet voor niks vraagt. Of misschien vragen of we kunnen afwisselen, omdat ik ook niet lang kan staan. Of kijken of diegene nog net erbij kan of zo.
Their smile makes me smileJanuari 2017 ♡ April 2019

https://www.instagram.com/stofspinsels/
<<

Huppekee

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1429

Geregistreerd: 01 Sep 2013 15:26

Bericht 11 Aug 2022 08:22

Re: Mag ik even zitten?

Tabbie schreef:Wat lastig! Ik ben door een blessure zelf pijn, zeker bij lang staan en lopen. Ik zou dus niet graag voor je opstaan 😅 maar vind het wel fijn de tips te lezen ook. Zelf ben ik totaal niet mondig erover en dat zou ik eigenlijk ook meer moeten doen.


Maar dat hoeft dan toch niet? Dan zeg je gewoon dat je ivm pijnklachten zelf graag wil/moet zitten.
Of wordt het dan een wedstrijd wie het meeste 'recht' heeft op de zitplek.
Steun Loua's strijd voor tijd en liefde ❤️
https://www.gofundme.com/f/louas-strijd ... -en-liefde

Ik loop voor Loua en stichting metakids.
https://supporta.cc/p9je/36wzho
<<

Sublimo

Yipyapper

Berichten: 1612

Geregistreerd: 20 Jul 2015 12:32

Bericht 11 Aug 2022 08:24

Re: Mag ik even zitten?

Huppekee schreef:
Tabbie schreef:Wat lastig! Ik ben door een blessure zelf pijn, zeker bij lang staan en lopen. Ik zou dus niet graag voor je opstaan 😅 maar vind het wel fijn de tips te lezen ook. Zelf ben ik totaal niet mondig erover en dat zou ik eigenlijk ook meer moeten doen.


Maar dat hoeft dan toch niet? Dan zeg je gewoon dat je ivm pijnklachten zelf graag wil/moet zitten.
Of wordt het dan een wedstrijd wie het meeste 'recht' heeft op de zitplek.

Precies, gewoon aangeven dat je zelf ook niet goed kunt staan, en onder normale omstandigheden is er dan vanzelf iemand anders in de buurt die zijn of haar plek afstaat.
<<

Blunt

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 726

Geregistreerd: 16 Sep 2013 15:48

Bericht 11 Aug 2022 08:25

Re: Mag ik even zitten?

In een overvolle trein op een warme dag zou ik je waarschijnlijk vragen om het aan iemand anders te vragen omdat ik daar zelf niet goed tegenkan. Anders geen probleem, wat iedereen al zegt, je zal er een goede reden voor hebben om het te vragen. Ik zou het kort en bondig houden: ik kan niet goed lang staan, mag ik zitten.
<<

Max

Yipyapper

Berichten: 1832

Geregistreerd: 01 Mei 2022 11:03

Bericht 11 Aug 2022 08:33

Re: Mag ik even zitten?

Misschien een beetje een raar antwoord voor in de rij, maar oudere mensen hebben vaak een stok die je kan uitklappen tot zitje. Is dat iets voor je?

Zoiets https://www.hulpmiddelwereld.nl/wandelstok-supaseat-observer?channable=001d8869640038363937da&gclid=Cj0KCQjwrs2XBhDjARIsAHVymmRSDEAuO4BxnINrsArCJEZ2MQijlKzA0ZP1oYAKlAftTI1sx1jn4K8aAsA3EALw_wcB#141=90
<<

Zora

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 17376

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:24

Bericht 11 Aug 2022 08:38

Re: Mag ik even zitten?

Ik vind de suggestie van June perfect. Door toe te voegen of diegene je kan helpen geef je mensen een kans iets goed te doen. De meeste mensen doen dat graag denk ik.
14 mei 2015 ♥ T- kleine held
13 februari 2018 ♥ M - klein feestje
<<

Niekske

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4412

Geregistreerd: 01 Sep 2013 10:16

Bericht 11 Aug 2022 08:42

Re: Mag ik even zitten?

Oh lastig! Ik zou zelf wel opstaan, vaker gedaan ook in het OV, maar ik heb zelf ook gemerkt tijdens mijn zwangerschappen dat het soms echt wel tegenvalt hoe mensen erop reageren. Ze kijken gewoon weg, zelfs met een duidelijk zichtbare babybuik. En ik vond het dan ook lastig om er assertief in te zijn.

Wat er hier gezegd wordt, kan ik me wel helemaal in vinden. Je vraagt het niet voor niks en met een heel korte uitleg erbij, zou je ook meer empathie krijgen naar mijn idee.
december 2016
juli 2019
<<

June

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2525

Geregistreerd: 04 Okt 2017 09:46

Bericht 11 Aug 2022 09:12

Re: Mag ik even zitten?

Wat slim, Max!
Elliot schreef:Hulde June, ik kan me heel goed vinden in jouw reactie!
<<

Derpy

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1964

Geregistreerd: 01 Sep 2013 09:58

Bericht 11 Aug 2022 09:51

Re: Mag ik even zitten?

Ik zou er niet zo veel van denken en ik zou m'n plek meteen afstaan. Het lijkt me al best een drempel om te vragen, dus ik zou er dan gewoon van uitgaan dat diegene echt even moet zitten, om wat voor reden dan ook.

Edit: Mocht je wel een reden willen geven, dan zou ik 't simpel houden: Ik kan niet lang staan vanwege m'n hart/bloeddruk.
Volgende

Terug naar Persoonlijk

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers