Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Lactosevrij, eiwitrijk en minder koolhydraten

<<

Anoniem248

Bericht 02 Aug 2018 19:57

Lactosevrij, eiwitrijk en minder koolhydraten

De kans bestaat dat ik binnenkort lactosevrij moet gaan eten. Er loopt nog een bloedonderzoek, ik verwacht dat daar niets uit komt en als dat inderdaad zo is, dan is dit de volgende stap. Maar ik zie eigenlijk allemaal beren op de weg want sinds begin dit jaar zit ik op een voedingspatroon met minder koolhydraten en veel eiwitten. En de eiwitten bestaan bij mij echt voornamelijk uit kwark, daar eet ik op sommige dagen 500gr op een dag van. Uiteraard gaat het lactosevrij eten wel op advies van de diëtiste (ik baal want m’n eigen diëtiste is momenteel met zwangerschapsverlof en in september pas terug) en wil ik niet volledig zelf gaan vogelen maar ik ben toch wel benieuwd naar de opties. Er bestaat lactosevrije kwark maar die is meteen 2x zo duur als gewone kwark, dus alternatieven daarnaast zijn fijn. En kaas, jongens, ik ben zo gek op kaas :snik:
Het meest voor de hand liggend voor eiwitten is natuurlijk gewoon ei, maar... dat lust ik echt niet. Misschien moet ik het gewoon maar proberen te leren eten maar van gekookt ei moet ik echt kokhalzen. Ik lust inmiddels wel re-de-lijk een omelet met heel veel groenten en kruiden (dat je de ei maar niet proeft) En banaan ei pannenkoekjes gaan er ook wel in.

Hoe m’n schema er nu uit ziet:

Ontbijt: 250gr kwark met vezelrijk cruesli en fruit
Tussendoor fruit
Lunch: 3 vezelrijk crackers met Philadelphia en kipfilet (bevatten beide lactose), kaas (ook lactose) of Philadelphia en rookvlees. Daarna nog 125 gram kwark. Uiteraard kan ik voor het beleg tig andere opties kiezen (of meenemen naar werk).
Tussendoor: rauwkost
Avondeten: 100gr koolhydraten, stukje vlees/vis/vleesvervanger en veel groenten
Daarna in principe niks meer, tenzij ik sport: dan nog een klein bakje kwark.

Op zich nu ik het op schrijf lijkt het te overzien maar misschien hebben jullie nog wat tips?

Oh, en chocola, dat moet ik dan ook laten staan :snik:
<<

Lot

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2504

Geregistreerd: 02 Sep 2013 09:34

Bericht 02 Aug 2018 20:16

Re: Lactosevrij, eiwitrijk en minder koolhydraten

Kwark: er is lactosevrije kwark van minus-L, van van Arla en nu ook van AH, die is het beste geprijsd.
Philadelphia: er is ook roomkaas van minus-L en van Arla
Je moet even zoeken maar er is ook kip zonder lactose te vinden. Daarbij eet ik wel gewoon twee plakjes kip van AH en krijg daar nooit last van. Daar zit zo weinig in. Net als met (Hollandse) kaas, er zit wel lactose in maar minder dan 0,05% door het rijpingsproces. Harde kazen kun je dus gewoon eten, ook parmezaanse kaas. Dat is fijn he!

Chocola: je moet pure chocola eten, zit geen lactose in.

Ik ben ook bij een diëtiste geweest en heb een lijstje gekregen met procenten van lactose in producten en wat wel veilig is en wat niet. Het ergste is weipoeder/melkpoeder/magere melkpoeder dat bevat heeeeel veel lactose en krijg je dus geheid problemen. Dat zit bijv ook in paprikachips van Lays maar weer niet in Crocky. Het zit echt in de raarste producten dat je denkt: why? Het is echt even etiketten lezen en vergelijken. Zo is de saté saus van Remia bijvoorbeeld ook lactosevrij en had ik al een hele tijd geen slagroom gegeten tot ik lactosevrije vond, ik was helemaal happy. Pizza kan ik niet eten want zit altijd mozzarella op, dus die beleg ik zelf met Hollandse kaas of vraag soms of ze de mozzarella eraf laten en tegenwoordig zijn er ook vegan pizza’s. Het is echt even uitzoeken en etiketten lezen.

Lidl verkoopt trouwens ook lactosevrije houdbare melk (makkelijk voor pannenkoeken etc.)

Met uiteten altijd even vermelden of navragen of het lactose bevat en ze een alternatief hebben, voelde ik me eerst altijd opgelaten bij maar ze helpen je graag en er is van alles mogelijk. Al moet ik wel zeggen dat ze het vaak vergelijken met een melkallergie en me dan dus ook speciaal brood geven etc. Of geen harde kaas willen geven, soms prima maar soms zeg ik gewoon zelf hoe ik het graag wil. Dus wel parmezaanse kaas geen mozzarella bijv.
Je moet trouwens wel uitkijken met krentenbollen en eierkoeken, witte puntjes, bruine zachte bollen. Die zitten ook vol melk/weipoeder. Harde broodjes/stokbrood is eigenlijk altijd goed.

Btw: je hoeft echt geen speciaal brood te kopen, er is plantaardige Becel en Wajang boter om mee te bakken/koken of vloeibare Becel (plantaardig). Ze bieden ook veel speciale (dure!) dingen aan die je echt niet nodig hebt. Zo kopen mensen altijd soja boter voor mij (heel lief!) maar plantaardige Becel is dus ook goed. Die had ik voordat ik dit wist ook altijd, of lactosevrije kaas terwijl harde kazen ook mogen.
Als je nog vragen hebt kun je me altijd pm’en.
<<

Anoniem248

Bericht 02 Aug 2018 20:31

Re: Lactosevrij, eiwitrijk en minder koolhydraten

Oh echt? Kaas mag? Oké, dat wist ik dus allemaal niet, ik dacht zuivel=lactose, maar dat luistert dus iets minder nauw. Dat is fijn te weten, dank je! Ik heb in elk geval al veel aan jouw reactie.
<<

Jada

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1032

Geregistreerd: 19 Apr 2015 15:48

Bericht 02 Aug 2018 20:41

Re: Lactosevrij, eiwitrijk en minder koolhydraten

Lot heeft al heel veel gezegd. Daarnaast heb je nog meer plantaardige alternatieven op basis van soja/kokos/amandel etc.
Daarnaast gebruik ik disolact capsules als ik een keer wel iets met lactose wil eten of als ik ergens aan het eten ben en twijfel of het wel lactose vrij is. Dan krijg ik geen klachten, ik moet dat alleen niet meerdere keren per week doen.

Veel supermarkten hebben trouwens productenlijsten met alle lactosevrije producten, kun je gratis opvragen bij de klantenservice.
<<

Pippa

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1868

Geregistreerd: 11 Apr 2017 10:46

Bericht 02 Aug 2018 20:50

Re: Lactosevrij, eiwitrijk en minder koolhydraten

Je hebt hele lekkere kwarken / yoghurt van alpro Soja! :)
11-2017 ♥
<<

Pippa

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1868

Geregistreerd: 11 Apr 2017 10:46

Bericht 02 Aug 2018 20:51

Re: Lactosevrij, eiwitrijk en minder koolhydraten

Lees ook met pure chocolade goed want er zijn er aantal die toch lactose (melk is bij mij probleem) bevatten.
11-2017 ♥
<<

Lot

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2504

Geregistreerd: 02 Sep 2013 09:34

Bericht 02 Aug 2018 22:33

Re: Lactosevrij, eiwitrijk en minder koolhydraten

Ja goede Pippa! Tony puur is wel oke :angel: .
<<

Misoe

Gebruikers-avatar

Kwebbel

Berichten: 378

Geregistreerd: 22 Jun 2017 12:15

Bericht 03 Aug 2018 09:06

Re: Lactosevrij, eiwitrijk en minder koolhydraten

Waar eiwitten in zitten en wat ook lactose vrij is: tofu, tempeh, soja yoghurt, bonen, linzen, noten en vooral groene bladgroenten.
<<

Anoniem248

Bericht 11 Aug 2018 10:30

Re: Lactosevrij, eiwitrijk en minder koolhydraten

Bedankt voor alle reacties, hier kan ik wel wat mee. Inmiddels de uitslagen van het bloedonderzoek terug gekregen, zoals verwacht niets noemenswaardigs uit gekomen. Ik liep al bij de diëtiste voor het afvallen, heb die afspraak kunnen vervroegen. Kan nu over anderhalve week terecht en dan maar eens een tijdje over op lactosevrij, kijken of dat helpt.
<<

Anoniem248

Bericht 23 Aug 2018 10:25

Re: Lactosevrij, eiwitrijk en minder koolhydraten

Ik moet uiteindelijk het fodmap-dieet gaan volgen. Volgens de dietiste heeft het voor mij niet zo heel veel veranderingen, maar ik moet toch wel even schakelen hoor, vind het toch nog wel heel wat. Vooral omdat m’n vriend geen makkelijke eter is, een aantal allergieën heeft waar we rekening mee moeten houden en we hoogstwaarschijnlijk dus aparte maaltijden zullen gaan koken (of van elke maaltijd een variant voor hem en een variant voor mij). Poe.
<<

Girli

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2724

Geregistreerd: 06 Sep 2013 15:20

Bericht 23 Aug 2018 10:54

Re: Lactosevrij, eiwitrijk en minder koolhydraten

Dat lijkt me pittig Maple, elke (avond)maaltijd twee varianten! Wel fijn dat je diëtiste goed met je meedenkt.

Gaan ze nog nieuwe stappen ondernemen nu er niets uit het bloedonderzoek is gekomen? Ik kan me voorstellen dat het aan de ene kant fijn is dat ze niets hebben gevonden, aan de andere kant blijf je nog wel met je klachten zitten.
"ja, maar" betekent nee.
<<

Anoniem248

Bericht 23 Aug 2018 11:05

Re: Lactosevrij, eiwitrijk en minder koolhydraten

Dit is de volgend stap. Het is even kijken hoe dit helpt, helpt het dan kunnen we uiteindelijk weer dingen gaan introduceren om te kijken of het toch iets voedings gerelateerds is. Helpt het niet dan wordt het toch door naar een maag- lever- darm specialist. De afgelopen weken gelukkig nauwelijks diarree gehad, wel wat krampen.
<<

Caulfield

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5499

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:33

Bericht 23 Aug 2018 12:10

Re: Lactosevrij, eiwitrijk en minder koolhydraten

Fodmap lijkt mij ook best heftig, en zeker als je daardoor vaker apart zult eten! Moet je denk ik een nieuwe routine opbouwen, qua boodschappen en koken enzo. Dat kost ff tijd en energie. Hopelijk helpt het je.
‘You are a woman with a brain and reasonable ability. Stop whining and find something to do.’
<<

Geel

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4188

Geregistreerd: 28 Apr 2015 15:24

Bericht 23 Aug 2018 12:12

Re: Lactosevrij, eiwitrijk en minder koolhydraten

Een boektip met leuke recepten: Koken voor een rustige buik van Mirte Kaan.

Afbeelding
Afbeelding
<<

Anoniem248

Bericht 23 Aug 2018 12:14

Re: Lactosevrij, eiwitrijk en minder koolhydraten

Oh thanks Geel! Ik ga later vandaag ook even op zoek naar sites, blogs en facebookgroepen enzo.

Terug naar Eten & drinken

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers