Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Juffen en taalfouten

<<

Anoniem301

Bericht 25 Apr 2017 10:48

Juffen en taalfouten

He hallo,

Er valt mij iets op en ik ga geen namen noemen, dat is ook helemaal niet nodig. Maar ik ben oprecht benieuwd he, als je juf bent, of wil worden. Maar je bent helemaal niet zo goed in taal, interpunctie, zet dingen tussen aanhalingstekens waar het niet hoeft, niet goed in d of t, enz. Hoe kan je dan andere kinderen de taal goed leren? Hoe gaat dat dan in de praktijk, en als je niet goed bent in taal, waarom vind je het dan wel leuk om lerares te zijn, of te worden?

Ik zie het niet alleen op dit forum hoor, maar ook op een ander forum waar ik zit en waar leraressen aanwezig zijn die toch wel slechte taalfouten maken. En dan zeggen ze “ja ik zie hier niet op school, ik ben nu in mijn vrije tijd hoor!” Maar dat zit dan toch in je DNA? Of niet? Ik ben geen lerares en ook niet perfect in taal maar kan soms nog beter Nederlands schrijven dan sommige leraressen. En ik schaam me ook als ik een taalfout maak, heeft een lerares dat dan niet juist heel erg? Nou en toen vroeg ik mij dat ineens allemaal af.
<<

Bliss

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 23810

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:02

Bericht 25 Apr 2017 10:52

Re: Juffen en taalfouten

Ik ben het met je eens en vraag me dat ook weleens af. Het ligt er natuurlijk aan in welke groep je staat, maar de basis moet sowieso goed zijn, lijkt me.
❤ 7 juni 2018
<<

Anoniem301

Bericht 25 Apr 2017 10:55

Re: Juffen en taalfouten

Bliss schreef:Ik ben het met je eens en vraag me dat ook weleens af. Het ligt er natuurlijk aan in welke groep je staat, maar de basis moet sowieso goed zijn, lijkt me.

Maar als je voor groep 2 staat bijvoorbeeld. Heb je toch ook gewoon de lerarenopleiding gevolgd of heb ik dat mis?
<<

Anoniem328

Bericht 25 Apr 2017 10:55

Re: Juffen en taalfouten

Ik heb een kennis/vriendin die lerares is op de basisschool en in appjes ook veel fouten maakt. Vooral met D en T.
Ik ben hier ook wel nieuwsgierig naar. Het lijkt mij ook dat als lerares zijnde grammatica een automatisme is dat niet opeens fout gaat buiten school om.
<<

Mizz_S

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 7121

Geregistreerd: 31 Aug 2013 23:04

Bericht 25 Apr 2017 10:56

Re: Juffen en taalfouten

Ik zie het ook veel, en ik verbaas me er ook over. Met name d/t fouten vallen mij erg op.
Ik ben zelf docent (maar ik geef geen Nederlands, en ben ook geen juf op een basisschool). Ik probeer er wel heel erg op te letten, maar ik maak ook wel eens fouten uiteraard. Wat bij mij wel een verschil is tussen werk en forum is de moeite die ik erin stop om te achterhalen of iets klopt of niet. Ik maak bijvoorbeeld wel eens fouten met los/aan elkaar/ verbindingsstreepje. Die regels blijf ik lastig vinden. Als ik iets op het forum schrijf, heb ik niet altijd zin om de spelling na te zoeken als ik twijfel. Als ik iets moet schrijven voor mijn werk doe ik dat wel.
Laatst gewijzigd door Mizz_S op 25 Apr 2017 13:20, in totaal 1 keer gewijzigd.
<<

Urban Naked

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15413

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:56

Bericht 25 Apr 2017 10:56

Re: Juffen en taalfouten

Bliss schreef:Ik ben het met je eens en vraag me dat ook weleens af. Het ligt er natuurlijk aan in welke groep je staat, maar de basis moet sowieso goed zijn, lijkt me.
Nah dat van welke groep ben ik niet met je eens. Als ik de kleuterjuffen van mijn zoontje een spelfout zou zien maken (en dan een echte he, niet een tikfout) dan stoort me dat toch wel een beetje. Een juf/meester hoort bij de school en de uitstraling van een school wordt daar naar mijn idee wel door beïnvloed.
#teammaple🍁
<<

Anoniem301

Bericht 25 Apr 2017 10:59

Re: Juffen en taalfouten

Mizz_S schreef:Ik zie het ook veel, en ik verbaas me er ook over. Met name d/t fouten vallen mij erg op.
Ik ben zelf docent (maar ik geef geen Nederlands, en ben ook geen juf op een basisschool). Ik probeer er wel heel erg op te letten, maar ik maak ook wel fouten uiteraard. Wat bij mij wel een verschil is tussen werk en forum is de moeite die ik erin stop om te achterhalen of iets klopt of niet. Ik maak bijvoorbeeld veel fouten met los/aan elkaar/ verbindingsstreepje. Die regels blijf ik lastig vinden. Als ik iets op het forum schrijf, heb ik niet altijd zin om de spelling na te zoeken als ik twijfel. Als ik iets moet schrijven voor mijn werk doe ik dat wel.


Oja, ik snap de uitleg natuurlijk, en dat je in het een meer energie wil steken dan in het ander.

Misschien trek ik hem nu veel te ver door hoor, maar persoonlijk zou ik beide even belangrijk vinden, al is het maar een forum. Maar dat komt misschien omdat ik taal heel belangrijk vind. Ik zou het jammer vinden als mensen van mij denken dat ik niet zo goed ben in taal. Als ik op Tinder zou zitten zou ik ook heel erg op spelfouten van mezelf en een ander letten en daar ook iets van vinden.
<<

Silly-One

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 11451

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:18

Woonplaats: B.rabant

Bericht 25 Apr 2017 10:59

Re: Juffen en taalfouten

Als ik voor de klas stond besteedde ik extra aandacht aan de taallessen qua voorbereiding. Inderdaad omdat ik weet dat het niet mijn sterkste punt is, verre van dat eigenlijk. Als ik teksten moest voorlezen, dan keek ik die een paar keer extra goed door zodat ik wist welke punten lastig waren om goed te lezen etc. Met het Digibord zorgde ik ervoor dat ik teksten vaak al op het bord had staan, of al goed had getypt in een powerpoint zodat de kinderen het in elk geval goed zouden aanleren.
Nu heb ik er voor gekozen om wiskunde te gaan geven en dat geeft mij wel meer rust qua taal in de klas. Natuurlijk weet ik welke woorden ik lastig vind om te schrijven. Daarbij pak ik dan ook echt mij boek erbij om het goed op te schrijven ( zo een heerlijk struikelwoord voor mij is parallellogram). Ik ben ook naar de kinderen open dat ik dyslectisch ben en dat geeft ook ( VMBO) de kinderen vertrouwen dat ze met hard werken ergens kunnen komen. Ze mogen mij ook verbeteren als ik iets fout op het bord schrijf. Soms maak ik er een spelletje van.
____________________
Verbouwingsinsta @bduintje_klus
<<

Anoniem282

Bericht 25 Apr 2017 11:02

Re: Juffen en taalfouten

Haha, ik begrijp wat je bedoelt. Het argument dat een forum vrije tijd is, heb ik ook nooit begrepen. Ik zou denken dat, als je goed bent in taal, je automatisch (nagenoeg) foutloos schrijft en als je niet goed bent in taal, zal dat werk/privé geen verschil maken. Wellicht niet aardig om te denken, maar als ik zie dat een docent veel fouten maakt, zet ik toch m'n vraagtekens bij hoe dat voor de klas dan zal gaan.
<<

Pitty

Bericht 25 Apr 2017 11:03

Re: Juffen en taalfouten

Ik vind het ook opvallend. Ik ben lid van de Facebookgroep PO in actie. Daar zijn ook veel leraren en werkelijk het enige wat ze doen is klagen en spelfouten maken. En dan dit soort zinnen: 'Ik wordt zo moe van mijn direkteur'.
<<

Bliss

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 23810

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:02

Bericht 25 Apr 2017 11:04

Re: Juffen en taalfouten

Ik bedoel dat je bij de kleuters bijvoorbeeld kinderen nog geen slecht voorbeeld kan geven, omdat ze daar nog niet leren spellen. En het niveau van de middenbouw beheerst iedereen hopelijk ook nog wel. Neemt niet weg dat het natuurlijk niet kan dat er fouten in een rapport aan de ouders staan o.i.d.

Nogmaals, ik vind het absoluut niet kunnen dat juffen taalfouten maken, ik doelde er alleen op dat het per leerjaar kan verschillen of kinderen iets echt verkeerd aangeleerd krijgen.

Zo heb ik een oud-collega die altijd [medalje] en [talje] zegt, dat klinkt toch ook nergens naar? En die kinderen denken straks nog dat dat de juiste uitspraak is.
❤ 7 juni 2018
<<

Frankie

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1423

Geregistreerd: 13 Jul 2016 16:13

Bericht 25 Apr 2017 11:07

Re: Juffen en taalfouten

Ik voel me nu best aangesproken door de verbetering van UN op mijn post net haha.

Maar goed. Ik denk dat je als juf veel meer moet kunnen dan alleen taal. Ik heb 2 taaltoetsen op de Pabo gehaald, beide met een 7 dus ik neem aan dat het niveau goed genoeg is. Ik ben ook een mens en maak fouten.

Ik ken het hele regelstelsel en weet hoe ik het moet toepassen. Bij bekend/bekent heb je natuurlijk beide vormen (jij bekent of ik ben bekend met). Daar sluipen bij mij vaak foutjes in. Dan ben ik fanatiek aan het typen en heb ik niet eens in de gaten dat ik bekent typ terwijl het niet de stam+t vorm moet zijn maar de andere bekend haha. Zo begrijpen we het nog?

Maar goed. Ik ben ook geen Neerlandica en verwacht dat ook niet van leerkrachten moet ik eerlijk bekennen.

Persoonlijk vind ik aandacht, intresse, liefde, geduld, enthousiasme, inlevingsvermogen in kinderen, uitlegskills, standvastigheid, mensenkennis en bedrevenheid veel belangrijkere eigenschappen voor een juf.
<<

Anoniem304

Bericht 25 Apr 2017 11:10

Re: Juffen en taalfouten

Frankie schreef:Ik ken het hele regelstelsel en weet hoe ik het moet toepassen. Bij bekend/bekent heb je natuurlijk beide vormen (jij bekent of ik ben bekend met). Daar sluipen bij mij vaak foutjes in. Dan ben ik fanatiek aan het typen en heb ik niet eens in de gaten dat ik bekent typ terwijl het niet de stam+t vorm moet zijn maar de andere bekend haha. Zo begrijpen we het nog?

Dat heb ik ook regelmatig. Dan lees ik het later en dan denk ik :wtf:
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 13546

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 25 Apr 2017 11:11

Re: Juffen en taalfouten

Ik zag het gisteren nog in een berichtje van een juf van school (niet de juf van mijn dochter maar eentje van een andere groep). Aan de ene kant denk ik dan wel: zij horen het te weten, zij horen het goede voorbeeld te geven. Aan de andere kant denk ik: spelling gaat nou eenmaal niet bij iedereen heel soepel en vanzelf. Als zij in de klas taalles geven dan zijn ze heel bewust met die spelling bezig, dus dan ga ik er vanuit dat ze het goed doen, maar als ze even snel een berichtje typen om ouders ergens over te informeren dan zal er wel eens een foutje doorheen glippen. Ik trek daar zelf niet meteen conclusies uit. Ja, als alles wat ze schrijven echt bomvol fouten staat, dan zou ik dat wel opvallend vinden, maar een keer een d of een t verkeerd, dat kan gebeuren.

Sowieso vind ik tegenwoordig dat als mensen een keer iets niet weten of fout doen, dat enorm breed uitgemeten wordt en dat mensen op basis van dat ene dingetje al meteen dom worden gevonden. Ik zeg niet dat jij dat doet, maar het valt mij wel op. Je kan haast geen fout meer maken, even twee namen of gebeurtenissen door elkaar halen of een keer iets niet weten. Als je pech hebt gaat het meteen het hele internet over.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Frankie

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1423

Geregistreerd: 13 Jul 2016 16:13

Bericht 25 Apr 2017 11:13

Re: Juffen en taalfouten

Eigenlijk zou ik mijn eigen berichten ook moeten nakijken of nalezen. Als iemand reageert op mijn bericht dan wil ik het nog wel eens nalezen en dan kom ik soms wel fouten tegen die ik dan verbeter. Maar meer dan de helft van de tijd lees ik mijn bericht dus niet na. Ik vind dat gewoon echt teveel moeite op een forum waar ik voor de fun, in mijn vrije tijd kom.
<<

Elliot

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15349

Geregistreerd: 20 Feb 2014 11:58

Bericht 25 Apr 2017 11:15

Re: Juffen en taalfouten

Oh ik vind daar ook heel veel van. Een vriendin van mij is leerkracht, zij staat voor groep 7 en 8. Zij maakt ook zo ontzettend veel spelfouten, ik krijg van het gemiddelde appje dat zij mij stuurt bijna kippenvel. Toen ik trouwde had zij een briefje in onze trouwkaart gedaan om naar de gasten te sturen met daarin iets in de trant van: 'Het bruidspaar wilt graag op huwelijksreis dus een bijdrage daarvoor is van harte welkom.'
Ik schaam me gewoon dat dit naar onze gasten is gestuurd. Vreselijk. En dat moet dan kinderen leren lezen en schrijven. Engels is bij haar overigens ook een probleem, maar dat is zo erg bij haar dat haar duopartner haar klas Engels geeft. Ik vind dat eerlijk gezegd ook heel raar, maar goed. Het is in ieder geval een oplossing.

Ik snap de uitleg van Mizz_S overigens wel hoor, ik let zelf bij sollicitatiebrieven bijvoorbeeld ook veel beter op mijn spelling dan bij een snelle reactie hier op het forum.

Oh en Carrie, in jouw OP staat een tikfoutje: “ja ik zie hier niet op school" - zie moet zit zijn denk ik :wink:

♥♥


Don’t feed the troll 🧌
<<

Bisq

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2232

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:39

Bericht 25 Apr 2017 11:18

Re: Juffen en taalfouten

Vreselijk inderdaad. En dan vooral mijn collega's die serieuze fouten maken in rapporten :palm: of die maar niet willen leren dat het groter dan en evengroot als is. En deze collega's geven Nederlands.

Wat ik aan mezelf heel vervelend vind, is dat ik op bijvoorbeeld WhatsApp wel eens fouten maak die ik pas later zie. Dan schaam ik me echt dat ik als docent (rekenen) die fouten maakt. Maar dat is meestal doordat ik te snel typ en niet goed nadenk.
Insta: droomhuis_aan_de_dijkstraat
<<

Anoniem282

Bericht 25 Apr 2017 11:28

Re: Juffen en taalfouten

Wat ik oprecht niet begrijp is waarom ik niet in zou zien dat 'wordt jij/ik wordt' op een forum (en dus mijn vrije tijd) niet klopt en wel als ik het in een rapport zou schrijven. Moeten sommigen dan diep nadenken om iets foutloos op te schrijven? Dan strookt dat toch niet met dat je goed bent in taal? Als ik 'ik wordt' schrijf (in welke setting dan ook), zie ik meteen dat het niet klopt. Daar hoef ik niet specifiek over na te denken, wat ook niet zou stroken met taalgevoelig zijn. Ik bedoel dit geenszins als kritiek, maar begrijp het gewoon niet waar de link is met enthousiasme. Dan vergeet je toch niet spontaan de regels? Als je goed bent in taal, gaat dat toch automatisch? Ik stel deze vragen aan niemand persoonlijk, hoor. Ik probeer het alleen te begrijpen. :)
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 13546

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 25 Apr 2017 11:34

Re: Juffen en taalfouten

Ik denk ook dat lang niet elke juf of meester per se goed is in taal. Het is maar een onderdeel van de PABO en ik ga er vanuit dat ook daar geldt dat een 5,6 voor een tentamen voldoende is, dus dat kan prima iets zijn wat moeizaam gaat. En ik kan me ook voorstellen dat als je heel graag in het onderwijs wil werken en je bent in staat je PABO-diploma te halen, je je niet laat tegenhouden door het feit dat spelling niet je sterkste punt is, en dat je daar soms over na moet denken.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Frankie

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1423

Geregistreerd: 13 Jul 2016 16:13

Bericht 25 Apr 2017 11:35

Re: Juffen en taalfouten

'Ik wordt' zou ik ook wel heel erg vinden maar dat is ook wel echt de basis van spelling. Dan snap je de ik-vorm al niet.

'Wordt jij' heb ik trouwens heel erg lang wel lastig gevonden. Net als die regel waarbij mensen dan een uitleg geven over 'smurfen''. Dan was je mij al helemaal kwijt. Als ik nu twijfel over een +t dan verander ik het werkwoord gewoon in maak/loop/fiets en dan weet ik het ook. Daardoor hoef ik er nu nauwelijks meer over na te denken.

Dat smurfen moeten mensen echt niet gebruiken haha ;) Heel vervelend en stom voorbeeld want in de praktijk gebruik je smurfen nooit en dat vond ik dus blijkbaar heel vervelend.
<<

Frankie

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1423

Geregistreerd: 13 Jul 2016 16:13

Bericht 25 Apr 2017 11:35

Re: Juffen en taalfouten

@ Susan, voor de reken- en taaltoets moet je echt een 6 halen. Een 5,5-5,9 is onvoldoende.
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 13546

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 25 Apr 2017 11:38

Re: Juffen en taalfouten

Nou ja, een 6 dan, dat is ook geen superhoog cijfer, toch? Ik heb mijn VWO-diploma gehaald met een 6 voor Frans, maar mijn Frans was en is echt om te huilen.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Mizz_S

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 7121

Geregistreerd: 31 Aug 2013 23:04

Bericht 25 Apr 2017 11:38

Re: Juffen en taalfouten

Carrie schreef:
Mizz_S schreef:Ik zie het ook veel, en ik verbaas me er ook over. Met name d/t fouten vallen mij erg op.
Ik ben zelf docent (maar ik geef geen Nederlands, en ben ook geen juf op een basisschool). Ik probeer er wel heel erg op te letten, maar ik maak ook wel fouten uiteraard. Wat bij mij wel een verschil is tussen werk en forum is de moeite die ik erin stop om te achterhalen of iets klopt of niet. Ik maak bijvoorbeeld veel fouten met los/aan elkaar/ verbindingsstreepje. Die regels blijf ik lastig vinden. Als ik iets op het forum schrijf, heb ik niet altijd zin om de spelling na te zoeken als ik twijfel. Als ik iets moet schrijven voor mijn werk doe ik dat wel.


Oja, ik snap de uitleg natuurlijk, en dat je in het een meer energie wil steken dan in het ander.

Misschien trek ik hem nu veel te ver door hoor, maar persoonlijk zou ik beide even belangrijk vinden, al is het maar een forum. Maar dat komt misschien omdat ik taal heel belangrijk vind. Ik zou het jammer vinden als mensen van mij denken dat ik niet zo goed ben in taal. Als ik op Tinder zou zitten zou ik ook heel erg op spelfouten van mezelf en een ander letten en daar ook iets van vinden.


Tsja, dat kan. Ik heb die zin en tijd niet altijd voor forumberichten of Whatsappjes. Dat komt ook deels omdat ik dan op mijn telefoon of tablet zit, dat vind ik sowieso al minder fijn typen dus dan wil ik het gewoon snel doen. Op de laptop zoek ik bijna alles op. Ik ben overigens goed in taal, en ik vind het ook belangrijk. Maar ik ben er op mijn werk de hele dag intensief mee bezig, dus in mijn vrije tijd heb ik geen zin alles na te zoeken. Maar ik heb het dan dus ook over veel complexere dingen dan d/t (en over fouten waarbij het grootste deel van de mensen wellicht niet eens doorheeft dat ik een fout gemaakt heb).
Laatst gewijzigd door Mizz_S op 25 Apr 2017 13:21, in totaal 1 keer gewijzigd.
<<

Bisq

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2232

Geregistreerd: 31 Aug 2013 22:39

Bericht 25 Apr 2017 11:43

Re: Juffen en taalfouten

Nee de regels vergeet ik zeker niet spontaan. Ik kan niet goed uitleggen waar het door komt omdat ik mezelf dat nu ook hard afvraag. Misschien een combi van snelheid, autocorrect en niet nalezen.
Insta: droomhuis_aan_de_dijkstraat
<<

Frankie

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1423

Geregistreerd: 13 Jul 2016 16:13

Bericht 25 Apr 2017 11:45

Re: Juffen en taalfouten

Bisq schreef:Nee de regels vergeet ik zeker niet spontaan. Ik kan niet goed uitleggen waar het door komt omdat ik mezelf dat nu ook hard afvraag. Misschien een combi van snelheid, autocorrect en niet nalezen.


Zo, echt! Ik typ echt als een bezetene als ik een bericht op het forum typ. Soms klaagt mijn man, dat ik niet zo hard op het toetsenbord moet rammen :laughcry: .
Volgende

Terug naar Algemeen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers