Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


extra verlof aanvragen basisschool

<<

Elisabeth

Kletskop

Berichten: 920

Geregistreerd: 10 Jan 2019 17:59

Bericht 02 Apr 2019 10:43

extra verlof aanvragen basisschool

In augustus verwachten wij een neefje of nichtje. Hij/zij wordt in het buitenland geboren, op ongeveer 14 uur vliegen afstand. Nu heb ik vorige week een verzoek ingediend om met de kerstvakantie een week extra verlof te krijgen zodat we 3 weken naar mijn schoonzus kunnen gaan om de baby te ontmoeten. De school heeft dit verzoek afgewezen omdat ze het geen reden vond om het verlof toe te kennen.

Ik merk dat ik best wel teleurgesteld ben. Waarom is het geen goede reden om extra verlof te geven. Het is een hele reis die eigelijk te kort is om te maken in 2 weken. Het is de geboorte van ons neefje of nichtje die we nu 1x kunnen zien en daarna waarschijnlijk weer een jaar, of wellicht 2 jaar niet.

De kinderen doen het goed op school. Zij zitten volgend jaar in groep 2 en groep 4.

Nu heb ik vrijdag een gesprekje aangevraagd met de directeur. Omdat ik mezelf ken en heel erg vanuit de emotie ga wil ik jullie om tips vragen hoe ik dit gesprek het beste kan doen.

Mijn man gaat trouwens wel gewoon een week eerder die kant op. Ik reis nu met de kinderen een week later. Is het de moeite waard om te vragen of de jongste, die dan in groep 2 zit wel een week eerder verlof te vragen. En of het wellicht wel mag om één dag vrij te krijgen (de vrijdag voor de kerstvakantie) zodat we op donderdagavond kunnen vliegen, dan gaat er namelijk ook een vlucht die kant op.
<<

Pitty

Bericht 02 Apr 2019 10:53

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Als ik je verhaal zo lees, vind ik het idd erg flauw van school.

Heb je al vaker verlof aangevraagd? Zijn de kinderen veel afwezig door ziekte oid? Ben je altijd keurig op tijd of kom je vaak pas tegelijk met de bel aanzetten? Nou vind ik dat laatste natuurlijk flauw, maar ik merk in de praktijk dat dit soort dingen wel altijd meegemomen worden in de overweging om verlof toe te kennen.

Misschien op papier meenemen op welke dagen de vluchten gaan?
<<

Skyler

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1376

Geregistreerd: 06 Dec 2014 14:58

Bericht 02 Apr 2019 11:07

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Wat een ouderwets systeem is dit toch. Heb je ook nagevraagd bij de leerkrachten hoe het lesprogramma in de week voor de kerstvakantie is en in hoeverre dat thuis in te halen is? Ik kan me indenken dat er in die laatste week met de kerstviering geen heel bijzondere dingen meer gebeuren op educatief gebied. Misschien geeft dat onderhandelruimte.
<<

Elisabeth

Kletskop

Berichten: 920

Geregistreerd: 10 Jan 2019 17:59

Bericht 02 Apr 2019 11:15

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Gelukkig denken jullie een beetje hetzelfde als wij.

De kinderen zijn er altijd. Nooit ziek. De oudste zit nu in groep drie en werkt op het hoogste niveau mee in school. Zijn altijd op tijd. Ik help ook altijd mee op school etc. Voorbeeld leerlingen en ouders :angel: :angel:

Wij vinden ook juist de week voor de kerstvakantie een "goede" week. Het is wel een christelijke school. Zal het daarmee te maken hebben dat ze die week juist belangrijk vinden?
<<

Radler

Yipyapper

Berichten: 1706

Geregistreerd: 31 Dec 2018 18:26

Bericht 02 Apr 2019 11:21

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Vind het ook wel flauw van school. Die laatste week voor de vakantie doen ze toch vaak minder op scholen heb ik altijd het idee. Kerstviering zal vast in die week plaats vinden.
Zou zeker aangeven dat jullie door de afstand de familie hierna een hele tijd niet gaan zien.
Succes! Hoop dat het gaat lukken.
Je reist toch ook liever met zijn 4en die kant op dan jij alleen met 2 kinderen denk ik
Juli 2019
<<

Pure*

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1937

Geregistreerd: 01 Sep 2013 10:18

Bericht 02 Apr 2019 11:25

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Ik denk zelf dat het eerder een kwestie is van 'als ze jullie vrij geven, hoe verantwoorden we dan naar anderen dat ze het niet krijgen'. Tenslotte komt het wel over als luxe probleem want je kunt in 2 weken ook op en neer naar je nieuwe neefje of nichtje. Het is alleen minder fijn/zeer vermoeiend/niet praktisch. Maar onmogelijk is het niet.
Mijn peettante ging ooit trouwen op Vlieland. Mochten we er 3 nachten heen met z'n allen. Kregen wij toen ook maar 2 dagen vrij voor, omdat je in 1 dag niet heen en terug kon als je de bruiloft bij wilde wonen.
Ik gun het je en snap je beweegredenen zeker, maar denk dus dat het meer is om problemen met andere ouders te voorkomen.
Juli 2015
Maart 2017
<<

Elisabeth

Kletskop

Berichten: 920

Geregistreerd: 10 Jan 2019 17:59

Bericht 02 Apr 2019 11:28

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Ja natuurlijk reizen we liever met zijn 4e. Maar ik vind het ook geen probleem om alleen te gaan. Mijn man vindt 2 weken echt te kort dus ik stelde zelf voor dat hij dan een week eerder gewoon alleen kan gaan.

Ik zal vragen of er een mogelijkheid is om bijvoorbeeld schoolwerk mee te nemen om ze thuis voor te laten werken zodat ze de stof niet missen of dat we tijdens op bezoek daar af en toe ze laten werken.
En ook nog extra benadrukken dat we ze hiern echt lange tijd niet meer zien.

Ik zal ook nog even meenemen welke opties we hebben om die week te gaan.
<<

Elisabeth

Kletskop

Berichten: 920

Geregistreerd: 10 Jan 2019 17:59

Bericht 02 Apr 2019 11:45

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Ik snap jouw reactie Pure. Ik denk dat zij er ook een beetje zo in zit. Maar er wordt wel vrij gegeven als er bijvoorbeeld iemand in het buitenland overlijd. Voor een bruiloft in het buitenland staat ook dat er dan maximaal één week vrij gegeven wordt.
<<

Viva

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2519

Geregistreerd: 31 Aug 2013 21:42

Bericht 02 Apr 2019 12:34

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Wij hebben ook zo'n situatie. Mijn zus woont in het buitenland en bevalt in juni van haar 1e kindje. Wij gaan de laatste 2 weken (en 3 dagen) van de zomervakantie daarheen omdat de ticketprijzen dan behapbaar zijn maar komen daardoor wel pas de 1e schooldag terug. Nu gaat het dus maar om 1 dag bij ons maar ik weet dat ze juist dan extra controleren. Wij hebben die dag vrij gekregen en ze verwachten de kids de 2e schooldag weer op school (wordt nog wat ivm jetlag).

Maar ik had van tevoren gezocht wat redenen zijn om vrij te krijgen en deze stond daar niet bij voor zover ik gezien had.
Hopelijk lukt het bij jullie alsnog! Al zijn 2 weken ook al een mooie tijd.
<<

Elisabeth

Kletskop

Berichten: 920

Geregistreerd: 10 Jan 2019 17:59

Bericht 02 Apr 2019 13:00

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Ja die ticketprijzen. Wij moeten nu ook veel meer betalen omdat we nu precies in de kerstperiode moeten gaan.
Wel fijn dat jullie die ene dag hebben gekregen. Ik hoop dat wij ook nog wat tot elkaar kunnen komen.
<<

Kees

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 8166

Geregistreerd: 01 Sep 2013 10:36

Bericht 02 Apr 2019 13:12

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Ik vind dit ook geen reden voor een extra week verlof als ik heel eerlijk ben. Je hebt 2 weken verlof, het is 14u vliegen dus dan heb je van de 14 dagen nog zeker 10 dgn over. Dat moet toch genoeg zijn?
Miss kun je idd wel 1 dag voor de vakantie vragen zodat jullie die avond al kunnen vliegen. Daar zou ik iig makkelijker in mee gaan als een hele week.
30-04-2017
<<

Ysa

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1028

Geregistreerd: 08 Dec 2013 13:23

Bericht 02 Apr 2019 13:29

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Ik snap je reactie wel Elisabeth. Ik zou net als jij teleurgesteld zijn, omdat je zo graag die kant op wil. Het punt is dat je kinderen gewoon leerplichtig zijn vanaf 5 jaar en dat er omwille van familiebezoek (buiten overlijden en huwelijken) in principe geen uitzonderingen worden verleend. Natuurlijk kan de directeur coulance verlenen gezien de reden en de afstand, maar waar is dan de grens? Zo zijn er genoeg ouders die verlof indienen om een dag eerder op vakantie te gaan, maar als je er eenmaal aan begint, volgen er steeds meer. Uitzonderingen worden eigenlijk enkel gemaakt wanneer ouders bijvoorbeeld niet in een andere periode vrij kunnen krijgen (door een eigenbedrijf of seizoenswerk)

En natuurlijk kun je je dan afvragen wat er in zo'n laatste week voor de Kerst gebeurd en daarbij aangeven dat je kinderen het goed doen op school, maar regels zijn er om na te leven. Dat klinkt heel hard, maar je snapt mij denk ik wel.

Omwille van het Kerstfeest op school zullen ze het verlof niet weigeren vermoed ik, er liggen andere redenen aan ten grondslag denk ik. Je kunt het risico nemen om ze ziek te melden, school zal het dan melden bij de leerplichtambtenaar en ze zullen je eventueel een boete opleggen.

Maar voor nu zou ik inzetten op een poging om de directeur te overtuigen van jullie wens. Je zou eventueel kunnen aanbieden dat je de lesstof van je oudste in die periode zelf aanbiedt. Ook zou je zelf kunnen informeren bij de leerplichtambtenaar in jouw gemeente, mocht je bij de directeur niet verder komen. Succes!
<<

Anoniem308

Bericht 02 Apr 2019 13:30

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Oh ik zou mij hier zo aan ergeren. Zeker als ze nooit ziek zijn en gewoon goed meekomen. Wat een gezeur. En je kinderen laten 'spijbelen' anders? Weet niet of de boete opweegt tegen de kosten die je bespaard.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43723

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 02 Apr 2019 13:32

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Ik snap als ik eerlijk ben niet zo heel goed waarom twee weken te kort zou zijn en drie weken wel lang genoeg. Ja tuurlijk, het is een hele onderneming, 14 uur vliegen enzo. Maar dat is het met drie weken ook. En ja ze kunnen dan langer wennen aan de jetlag enzo. Maar je zegt dat je voor de baby gaat. Dan heb je qua bezoek aan een paar dagen toch genoeg? Tuurlijk snap ik ook dat je niet voor zeg pakweg drie dagen gaat en maak je er echt een vakantie van. Maar is twee weken echt niet genoeg? Sterker nog, ik zou waarschijnlijk juist korter dan de hele kerstvakantie gaan zodat de kinderen twee dagen kunnen terugdraaien naar 't Hollandse ritme.

Ik weet verder niks van de regelgeving en dat soort dingen maar dit is wat allemaal in me opkwam bij 't lezen van je berichtje. Je teleurstelling snap ik overigens best en je kunt zeker nog met ze in gesprek gaan.
Let's discover the world together.
<<

Ysa

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1028

Geregistreerd: 08 Dec 2013 13:23

Bericht 02 Apr 2019 13:41

Re: extra verlof aanvragen basisschool

AMM schreef:Oh ik zou mij hier zo aan ergeren. Zeker als ze nooit ziek zijn en gewoon goed meekomen. Wat een gezeur. En je kinderen laten 'spijbelen' anders? Weet niet of de boete opweegt tegen de kosten die je bespaard.


Ik snap je reactie AMM, maar ik denk ook wel dat men zich moet realiseren dat een leerkracht er vervolgens 1 op 1 tijd in zal moeten steken om de gemiste stof met deze kinderen weer in te halen. En dan heb je het misschien maar over 1 op de 30 leerlingen in een groep, maar reken maar dat er voor iedere vakantie een aantal verzoeken komen. Dat kinderen het goed doen op school, wil niet zeggen dat ze zomaar een dagje of een week kunnen overslaan.
<<

Jada

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1739

Geregistreerd: 19 Apr 2015 16:48

Bericht 02 Apr 2019 13:42

Re: extra verlof aanvragen basisschool

In dit geval zijn het gewoon de regels dus ik snap wel dat hiervoor geen verlof wordt gegeven. Vooral je hebt twee weken vakantie dus wel gewoon de mogelijkheid om te kunnen gaan. Ik zou inderdaad wel voor dat ene dagje verlof gaan of anders de kinderen ziek melden voor die dag zodat je iets eerder kan gaan. Mijn cliënten hebben sowieso vaak de dag voor de kerstvakantie al vrij, is wel speciaal onderwijs, dus ik weet niet hoe dat in het reguliere onderwijs zit.

Mijn ouders hebben vroeger ook ons een keer een week van school gehouden. Ze hadden een vakantie voor het hele gezin gewonnen, maar dit was in een gewone schoolweek. Wel verlof aangevraagd maar de directeur heeft tegen mijn moeder gezegd; "Ik kan het verlof niet toekennen maar ik wens jullie wel een hele fijne vakantie." Ik denk dus dat hij het niet gemeld heeft maar dat als er toevallig inspectie kwam die week de gevolgen voor mijn ouder zouden zijn.
<<

Lexi

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1691

Geregistreerd: 13 Jul 2015 09:12

Bericht 02 Apr 2019 13:51

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Ik vind het ook geen reden om extra verlof te geven. Maar als ik het zelf heel belangrijk vind zou ik wel overwegen om ze gewoon een week eerder mee te nemen. Dan moet je alleen wel rekening houden met dat het zou kunnen dat je daar een boete voor moet betalen.
2010 2012
<<

Ella

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3276

Geregistreerd: 01 Sep 2013 14:44

Bericht 02 Apr 2019 13:56

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Ik heb ook zoiets gehad. Kreeg ook geen verlof en begrijp dat ergens ook wel. Scholen moeten voor iedereen dezelfde regels houden. Ik ben gewoon gegaan. Het risico wat je loopt is dat je een boete en een waarschuwing kan krijgen, dat is het. Ik lees nu dat je extra kosten kwijt bent voor die vliegtickets precies met de vakantie, dus als je eerder gaat en je krijgt een boete, ben je hetzelfde of nog goedkoper uit???
<<

Fred

Major Yipyapper

Berichten: 5138

Geregistreerd: 11 Sep 2013 16:08

Bericht 02 Apr 2019 14:05

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Hoezo ouderwetssysteem? Volgens mij is niet voor niets de schoolplicht ingeroepen... Tevens een bouwvakker kan ook niet buiten de bouwvak 3 weken vakantie nemen. Die zit altijd aan de bouwvak vast. Ik zie dit als hetzelfde.
<<

Skyler

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1376

Geregistreerd: 06 Dec 2014 14:58

Bericht 02 Apr 2019 14:08

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Ouderwets omdat werktijden van ouders/verzorgers nu anders zijn dan toen dit systeem werd ingevoerd. We werken niet meer met zijn allen in de fabriek, wel? Ik ben best voorstander van zogeheten snipperdagen. In het huidige systeem ongetwijfeld een extra belasting voor de leerkracht, maar ook daar zijn oplossingen voor te bedenken.
<<

Joey

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6197

Geregistreerd: 31 Aug 2017 15:18

Bericht 02 Apr 2019 14:19

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Bij de bouwsector verandert dit langzaam ook al wat volgens mij Fred, niet meer elk bedrijf is dicht in de bouwvak. En dan zitten werknemers ook niet meer eraan vast om dan vrij te nemen.
Verder eens met Kees en Marin. Het is niet dat het anders onmogelijk is om te gaan, ik zou het juist bijzonder vinden als dit toegewezen was. Hoop wel voor je dat je er nog wat leuk uit komt met school!
<<

Elisabeth

Kletskop

Berichten: 920

Geregistreerd: 10 Jan 2019 17:59

Bericht 02 Apr 2019 14:33

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Ik reageer dus echt vanuit de emotie. Want als ik er zakelijk naar kijk dat snap ik dat ze niet iedereen zomaar verlof kan geven. We gaan voor de baby daarheen maar willen natuurlijk ook tijd besteden met mijn schoonzus en zwager. Mijn schoonzusje heb ik nu al 2 jaar niet gezien. En de keer dat we ze daarna weer zien zal erg lang duren. En dan is 10 dagen gewoon erg kort. Emotioneel gezien dan. Want 10 dagen is beter dan niets natuurlijk.

Een luxe probleem misschien.


De boete is €600 euro per gezin per week vanuit de leerplicht. Voor de tickets zijn we meer kwijt. Dus we zouden het risico kunnen nemen. Maar dat voelt niet goed.

Luxeverzuim

Wanneer een leerplichtig kind zonder toestemming toch buiten de schoolvakantie vrij heeft, heet dit ‘luxeverzuim’. De leerplichtambtenaar kan een proces verbaal opmaken. Dit heeft meestal financiële gevolgen voor de ouders. De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo’n €100 per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van €600 per gezin voor één week en €900 per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger. Bij veelvuldige herhaling en luxeverzuim dat langer duurt dan twee weken moet de ouder zich verantwoorden voor een rechter. Een ouder kan dan in hechtenis worden genomen.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43723

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 02 Apr 2019 14:39

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Elisabeth schreef:
De boete is €600 euro per gezin per week vanuit de leerplicht. Voor de tickets zijn we meer kwijt. Dus we zouden het risico kunnen nemen. Maar dat voelt niet goed.


Nee ik vind het ook geen goed beeld afgeven aan de kindjes en hun vriendjes. Want het is inderdaad een luxeprobleem. Ik snap je wel hoor, natuurlijk zou je liever langer willen gaan, want het voelt ook een beetje zonde om korter te gaan. Toch zou ik dat, als de directie inderdaad geen toestemming wil geven, kiezen voor de kortere vakantie. Het is al een mooie mogelijkheid dát jullie er naar toe kunnen gaan. Ik heb geen idee waar en hoe de situatie is, maar het klinkt alsof de kans minder groot is dat die familie jullie kant op komt.
Let's discover the world together.
<<

Ysa

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1028

Geregistreerd: 08 Dec 2013 13:23

Bericht 02 Apr 2019 14:44

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Ik snap dat je reageert vanuit emotie. Maar is in de zomervakantie gaan dan geen optie? Als in volgend jaar bedoel ik dan? Dat elkaar al 2 jaar niet hebt gezien en hierna waarschijnlijk ook weer een hele tijd niet, zal niet maken dat er coulanter met je verzoek wordt omgegaan vermoed ik. Nogmaals ik hoop dat je iets bereikt vrijdag, maar ik zou er anders niet te druk over maken en genieten van de twee weken die je gewoon wel kunt gaan.
<<

Fred

Major Yipyapper

Berichten: 5138

Geregistreerd: 11 Sep 2013 16:08

Bericht 02 Apr 2019 14:47

Re: extra verlof aanvragen basisschool

Joey schreef:Bij de bouwsector verandert dit langzaam ook al wat volgens mij Fred, niet meer elk bedrijf is dicht in de bouwvak. En dan zitten werknemers ook niet meer eraan vast om dan vrij te nemen.
Verder eens met Kees en Marin. Het is niet dat het anders onmogelijk is om te gaan, ik zou het juist bijzonder vinden als dit toegewezen was. Hoop wel voor je dat je er nog wat leuk uit komt met school!


Klopt, maar het is wel een van de redenen dat ik een andere baan het zoeken ben. Als je bij een zeer ouderwets ingesteld bouwbedrijf werkt die voor kantoorpersoneel geen uitzondering wil maken. Ik heb niets met de dure bouwvak, dus wil in de bouwvak gewoon kunnen werken ipv vakantie hebben. Naast die bouwvak waren bijna alle vakantiedagen al vastgelegd. Dat voelt zo benauwend... Enig vrijheid hierin is wel zo fijn.
Volgende

Terug naar Reizen & vakanties

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers