Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


(Door)slapen

<<

Anoniem290

Bericht 20 Mei 2019 13:49

(Door)slapen

Hoi allemaal,
Ik ben even terug (ik was hier voorheen als Ell), omdat ik toch graag hier eens wilde vragen of jullie slaaptips hebben. L is nu 14 mnd en heeft rond haar eerste verjaardag 2 weken doorgeslapen. Daarna werd het weer minder. Ze wordt geen 16x per nacht meer wakker gelukkig, vaak zelfs maar 1 of 2 keer. Alleen is ze elke ochtend zo vroeg wakker. Ze gaat om 19u naar bed en wordt wakker tussen 4 en 6. We leggen haar dan terug en vaak gaat ze dan nog even slapen (soms wel een (half) uur, vaak 10 min. Dan pakken we haar bij ons. We zijn nu allebei zo doodop dat we niet om 4 of 5 uur op willen staan en van 4 tot 6 elke 10 min naar haar kamer trek ik momenteel ook niet.

Overdag slaapt ze weer 2x. Ik heb geprobeerd naar 1 slaapje te gaan, maar dan slaapt ze maar een uur (van 11 tot 12) en het leverde geen betere nachten op. Nu proberen we dus weer een ochtenddutje rond 9/9.30 (uurtje) en ‘s middags rond 14 u nog een uur, soms slaapt ze een van beide dutjes wat lamger, maar nooit meer dan 2,5 a 3 uur op een dag (beide slaapjes bij elkaar dus).

Wanneer gingen jullie kindjes doorslapen? En hebben jullie wellicht tips?
<<

minoessepoes

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5873

Geregistreerd: 02 Sep 2013 05:56

Bericht 20 Mei 2019 14:16

Re: (Door)slapen

Ik heb altijd begrepen dat een kindje niet hoeft door te slapen, heel veel volwassenen slapen ook niet de hele nacht door maar worden een keer wakker, draaien zich om en slapen daarna weer verder.
Dat je kindje dus wakker wordt is niet zo erg, als ze maar zelf weer kan inslapen.

Heeft ze een speentje en kan ze die zelf pakken? Je hebt het vast al geprobeerd maar wij hadden altijd meerdere speentjes bij de jongens in bed liggen zodat ze er altijd wel 1 konden vinden. Ook een speentje met een knuffeltje er aan bijvoorbeeld die dus wat makkelijker te vinden is.
Je zou ook een klein nachtlampje kunnen proberen, niet zo heel fel is maar wel zo dat ze haar speen of favoriete knuffeltje weer kan vinden.
Of een klein flesje water in bed, die ze dus zelf kan pakken en waar ze even wat slokjes van kan nemen en dan weer verder slapen bijvoorbeeld?
Weet je zeker dat ze het niet koud heeft 's nachts? Eet ze genoeg voordat ze gaat slapen om de nacht door te moeten kunnen komen ed? Dat soort dingen zou ik allemaal proberen uit te sluiten.

Ik ging altijd naar de jongens toe, zei dat het nog geen ochtend was, legde ze weer neer en ging weer weg. De eerste keer werden ze dan wel boos hoor, maar dat begrepen ze toch echt best snel al weer. Na een minuut of 10, als ze gingen huilen dan ging ik weer en zei ik niks meer maar legde ze gewoon weer neer. Beide jongens zijn hier geen lang slapers maar tot 7 uur in bed redden we altijd wel.
25-11-2014 & 09-06-2017
<<

Elliot

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15401

Geregistreerd: 20 Feb 2014 11:58

Bericht 20 Mei 2019 14:23

Re: (Door)slapen

Wat een pittige nachten zo! Mijn zoon was rond die leeftijd ook vaak wakker en hij sliep slecht weer in. Het enige dat bij hem hielp was hem bij ons pakken. Hij had gewoon heel erg die nabijheid nodig en vond het lastig alleen in te slapen ‘s nachts. Als ik hem in zijn eigen bed liet was ik soms op 1 nacht drie keer heen en weer aan het lopen en was hij ‘s morgens om 5-6 uur wakker. Als ik hem bij de eerste keer wakker worden tussen ons in legde sliep hij door tot de volgende ochtend half 7-7 uur.

Het is misschien niet voor iedereen een oplossing, maar ik vond slaap belangrijker dan of hij in zijn eigen bed lag. Als je echt hebt uitgesloten dat er iets anders aan de hand is, zou je dit dus kunnen proberen.

♥♥
<<

Anoniem308

Bericht 20 Mei 2019 14:28

Re: (Door)slapen

Sowieso ook heel goed dat je haar 2 slaapjes laat doen. Van slapen komt slapen zeggen ze. Dacht gemiddeld met 18 maanden over naar 2 slaapjes.

Toevallig doorkomende tanden en kiezen? Dat was bij mijn dochter ook een lastige periode met slapen.
<<

Anoniem304

Bericht 20 Mei 2019 14:36

Re: (Door)slapen

Jeetje wat lijkt me dat lastig zeg.

Heeft ze inderdaad een knuf of speen die ze zelf weer kan pakken? G. slaapt wel door, maar als ze half half wakker wordt en dan haar knuf niet kan vinden dan is ze ook meteen vol gas wakker. Daarom liggen er altijd 2 en soms 3 knuffels in haar bedje. Als ze even 'wakker' wordt begint ze ook altijd direct te zoeken met haar handje naar een knuffel.
<<

Anoniem290

Bericht 20 Mei 2019 15:07

Re: (Door)slapen

Misschien heb ik het niet handig geformuleerd bedenk ik me nu. Doorslapen gaat tenslotte al een stuk beter. Maar sinds ze niet meer 10x wakker wordt, is ze dus echt heel erg vroeg wakker. Vanmorgen 4.15. Bij ons slaapt ze niet meer (maar wel redelijk stil, dus doen we wel elke dag).

Wr liggen 5 speentjes in haar bed, dus ze kan er zelf een pakken (wat meestal niet lukt, omdat ze slapend lijkt te huilen, of omdat ze meteen gaat staan in bed) in haar hele leven heeft ze nooit tot na 6.30 geslapen, dus 7 uur zal er wel niet in zitten, maar ik vind 4 of 5 uur echt te vroeg.

Ik denk overigens dat het nu de combi tandjes en sprong is en nou heeft ze ook nog haar vaccinaties gehad. Maar dat vreselijk vroege wakker worden is dus altijd al.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43577

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 20 Mei 2019 15:09

Re: (Door)slapen

Wat lastig!
Huilt ze nog steeds zo als ze wakker wordt? Of wat doet ze als ze wakker wordt zo 's nachts?
Qua tips kan ik me het meeste in de aanpak van Minoes en Cotton vinden. Ze heeft denk ik in haar eerste levensjaar behoorlijk moeite gehad met leren slapen, dus dat weer in slaap vallen nadat ze even wakker wordt kan ze denk ik nog niet zo goed.
Kijken waar je haar bij kan helpen om haar terug in slaap te krijgen. En even een aai over de bol, zeggen dat het nog nacht is, speentje weer geven bijvoorbeeld en weer gaan slapen. Hier werkt dat iig, geen idee of dat bij haar werkt hoor, maar die aanpak zou ik iig proberen. Ik zou daarbij zacht praten en het zo donker mogelijk houden, klein lichtje maar zorg dat het voor haar gevoel ook nacht blijft.

Ik denk dat het overigens wel kindafhankelijk is of een speentje/knuffel/flesje of beker water/boekje werkt. Hier werkt dat ook goed en ik zie hem op de camera ook vaak grijpen naar iets en dan z'n slaap herpakken. Maar ik kan me ook voorstellen dat er kindjes zijn die daardoor juist wakkerder worden en direct weer meer getriggerd worden door die objecten waarbij het dus averechts kan werken.
Mijn zoon heeft nu in z'n bedje: Een speendoekje, een knuffel, een doekje om z'n snot gezichtje schoon te maken, een beker met water en toevallig vanmiddag voor 't eerst een boekje om naar te kijken voor ie ging slapen. Hij heeft dit allemaal zelf aangegeven dat ie dat in bed wil (maar hij is al iets ouder natuurlijk). Ik vind het zelf ook heel prettig als ik 's nachts wakker word om een slokje water te nemen en een kind heeft natuurlijk nog geen nachtkastje. Dus voor hem werkt dit. Wie weet kan je dat proberen, alles beetje behelpen om het terug in slaap vallen makkelijker te maken.
Let's discover the world together.
<<

Salome

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6805

Geregistreerd: 01 Sep 2013 09:33

Bericht 20 Mei 2019 18:14

Re: (Door)slapen

Wat gebeurd er als je haar gewoon laat liggen?
T is ook een vroege vogel. Maar heeft geleerd om zichzelf te vermaken in zijn bed.
Tot zijn 1,5 a 2 jaar was het altijd gemiddeld 4.30.
We gingen er nooit naartoe. Tenzij hij huilde uiteraard maar dan haalden we hem nooit uit bed.
Soms lag hij dan een uur te teuten om vervolgens nog een uur te slapen.

Als hij nu om 6 uur wakker is dan wacht ik ook tot 7 uur. Dan roep ik hem en mag hij komen.

T wilde overigens nooit een speen, tut of water. Hij was gewoon wakker.
2016
<<

Anoniem290

Bericht 20 Mei 2019 18:53

Re: (Door)slapen

Ze gaat meteen huilen. Als we er niet heen gaan, gaat ze steeds harder huilen en is ze dus helemaal superwakker. Even terugleggen werkt de ene keer dus wel even, maar de andere keer maar 10 minuten of helemaal niet. Ik heb vandaag weer Kindival tabletjes gegeven. Daarmee heeft ze naar mijn idee wel vaker wat beter van geslapen.
<<

Salome

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6805

Geregistreerd: 01 Sep 2013 09:33

Bericht 21 Mei 2019 20:44

Re: (Door)slapen

Vervelend. Maar ik denk dat je er weinig aan kunt doen. Consequent blijven en iedere nacht hetzelfde doen.
Hoe ouder T wordt hoe beter het gaat.
Het hele vroege is er wel vanaf.
2016
<<

Anoniem290

Bericht 23 Mei 2019 14:07

Re: (Door)slapen

@Salome, hoe oud is T nu en hoe vroeg is het tegenwoordig?
Vannacht ging het goed. Ik ben om 5.30 opgestaan en toen sliep ze nog (omdat mijn vriend vroeg weg moest en ik dan altijd aangekleed wil zijn, omdat L heel erg aan mijn been gaat hangen en huilen als ik iets probeer te doen, dan lukt dat dus niet). Vriend ging om 6 uur weg en toen sliep ze nog steeds! Om 6.15 werd ze pas wakker. Ze heeft gisteren overdag wel 2x geslapen en vannacht maar 1x wakker geweest.

Vandaag is ze naar het kinderdagverblijf en daar slaapt ze altijd maar 1 keer een uurtje. Ik ben alleen thuis, dus ik moet even tijd zien te vullen van 17.15 tot 19.00, want na 1 dutje is ze dan toch wel erg moe, dus kan ik zelf niet even gaan koken en eten.
<<

Anoniem304

Bericht 23 Mei 2019 14:12

Re: (Door)slapen

Poppy schreef:
Vandaag is ze naar het kinderdagverblijf en daar slaapt ze altijd maar 1 keer een uurtje. Ik ben alleen thuis, dus ik moet even tijd zien te vullen van 17.15 tot 19.00, want na 1 dutje is ze dan toch wel erg moe, dus kan ik zelf niet even gaan koken en eten.

Dit is heel herkenbaar.

Spelletjes doen, met blokken spelen, TV kijken, rondje om op de driewieler, samen was opvouwen (uit de wasmand trekken). Dat doen wij zo'n beetje als ze moe en 'vervelend' is.
<<

Anoniem328

Bericht 23 Mei 2019 15:14

Re: (Door)slapen

En als ze zo moe is, waarom gaat ze dan 'pas' om 19 uur naar bed? Je kunt haar toch ook eerder op bed leggen. Ik denk niet dat ze daardoor 's morgens dan eerder wakker is.

En dat stukje over jezelf al aankleden voor zij wakker is. Gaat dat echt altijd zo? Dat jij niks kunt doen als zij wakker is? Want ik vind het behoorlijk heftig klinken dat je je niet eens even kunt aankleden waar zij bij is.

Fijn dat ze afgelopen nacht heeft doorgeslapen tot 6.15 uur. Dat begint er al aardig op te lijken :)
<<

Islandgirl

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1155

Geregistreerd: 08 Aug 2017 06:14

Bericht 23 Mei 2019 15:16

Re: (Door)slapen

Poppy schreef:@Salome, hoe oud is T nu en hoe vroeg is het tegenwoordig?
Vannacht ging het goed. Ik ben om 5.30 opgestaan en toen sliep ze nog (omdat mijn vriend vroeg weg moest en ik dan altijd aangekleed wil zijn, omdat L heel erg aan mijn been gaat hangen en huilen als ik iets probeer te doen, dan lukt dat dus niet). Vriend ging om 6 uur weg en toen sliep ze nog steeds! Om 6.15 werd ze pas wakker. Ze heeft gisteren overdag wel 2x geslapen en vannacht maar 1x wakker geweest.

Vandaag is ze naar het kinderdagverblijf en daar slaapt ze altijd maar 1 keer een uurtje. Ik ben alleen thuis, dus ik moet even tijd zien te vullen van 17.15 tot 19.00, want na 1 dutje is ze dan toch wel erg moe, dus kan ik zelf niet even gaan koken en eten.


Wat betreft dat laatste, ik ben regelmatig alleen met J met avondeten. Dan gaat koken en eten inderdaad niet. Maar ik zorg dan dat ik een andere dag extra eten heb gemaakt en dat uit de vriezer kan halen. Dat eet ik dan als zij op bed ligt.
En als J echt niet te genieten is, eet zij om 17:00 gaat ze gerust om 17:30 naar bed. Ik ga dan echt geen uur wachten en een kind wakker proberen te houden. Moe is moe. Maar goed, bij mij slaapt ze dan ook wel gelijk in en slaapt dan meestal door tot de volgende dag 6:30 en bij jou is dat natuurlijk anders.
11-4-2018
Instagram

Afbeelding
<<

Anoniem290

Bericht 23 Mei 2019 15:33

Re: (Door)slapen

Normaal zijn we allebei thuis, dan kleed ik me eerst aan en ligt ze bij mijn vriend in bed te spelen, daarna wisselen we om. Soms wil ze wel even spelen, is eigenlijk wisselend. Ze moet dan wel eerst een fles hebben gehad hoor, maar dat is geen probleem natuurlijk.

Ik heb het nog nooit geprobeerd om haar voor 18.30 in bed te leggen, eigenlijk uit angst dat het dan echt om 2 uur weer klaar is met onze nacht. Ik wil er ook een beetje een ritme overdag in krijgen. Als ze zo vroeg wakker is, is ze om 8 u vaak alweer moe.
<<

Islandgirl

Gebruikers-avatar

Lady-post-a-lot

Berichten: 1155

Geregistreerd: 08 Aug 2017 06:14

Bericht 23 Mei 2019 15:40

Re: (Door)slapen

Ik snap je angst, maar ik zou het toch een keer uitproberen. Ik dacht ook eerst dat ze dan wel heel vroeg zou komen, maar ik merk er weinig verschil in. Soms slaapt ze ook zelfs langer nog. Je kan het een keer proberen als je een volgende dag niets hebt staan. Als ze dan toch veel vroeger komt is dat minder erg dan als je een volle dag hebt staan.
11-4-2018
Instagram

Afbeelding
<<

Anoniem328

Bericht 23 Mei 2019 15:41

Re: (Door)slapen

Maar ook al zit ze wel te jengelen en aan je been te hangen. Dan zou ik nog gewoon mezelf aankleden. Ze moet maar even wachten en jengelen hoor. Maar goed dat is niet wat je in eerste instantie hier vroeg natuurlijk.

Ik zou het gewoon eens proberen om haar vroeg op bed te doen. Mijn ervaring is dat een kind wakker houden dat al erg moe is, alleen maar negatief werkt voor de verdere nachtrust.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43577

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 23 Mei 2019 15:56

Re: (Door)slapen

Ik denk zelf echt dat slapen doet slapen. Je zegt dat ze gisteren twee keer had geslapen en dus ook goed had 'uitgeslapen' tot 6.15.
Misschien pakt ze als ze wat langer slaapt nog net één slaapcyclus mee en gaat 't juist beter als je haar wat vroeger op bed legt.
Mijn zoon slaapt echt veel, overdag nog steeds 3 tot 4 uur en 's avonds van 18.30 tot 7.00. Als ie overdag echt tot/rond vier uur 's middags nog slaapt, leggen we 'm tegenwoordig wel om 19.00 of 19.30 op bed (vooral ook om samen te kunnen eten of even met m'n man te douchen nog), maar meestal is het 18.30 Ik vind dat ook echt geen gekke bedtijd voor je dochter hoor, ze is net één. Ik zou, als je merkt dat ze moe is, gerust een keer eerder proberen. Misschien in 't weekend, dan is het misschien wat minder vervelend als ze 's nachts wakker wordt want dan kan je overdag zelf ook makkelijker rust pakken ipv op een werkdag. Vorige week was O'tje ziek en toen is ie echt om 17.45 naar bed gegaan en sliep tot 8.15. Kinderen hebben écht hun rust nodig. Ik denk zelf dat later naar bed doen niet de oplossing is voor zulke jonge kindjes. In een enkel geval misschien, maar over 't algemeen gedijen ze toch beter op goede nachtrust.
Let's discover the world together.
<<

Anoniem304

Bericht 23 Mei 2019 16:00

Re: (Door)slapen

G. slaapt ook nog echt heel veel. Overdag ook nog 3-4 uren. Soms ook 3 slaapjes dus. Ze is soms pas 17:30 weer wakker en dan na het eten alweer voor 19:00 erin.
<<

Parel

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2447

Geregistreerd: 21 Mrt 2015 11:30

Bericht 23 Mei 2019 18:30

Re: (Door)slapen

Heeft ze geen honger of dorst?
Drinkt ze nog melk? Dan zou ik haar een fles geven en zelf weer gaan tukken. En anders piept, huilt of breekt ze de tent maar af, voor 6.30 sta ik niet paraat. (En ik heb hele slechte slapers, nog steeds, maar ze weten nu wel wat wel en niet mag).
<<

Amandine

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4567

Geregistreerd: 02 Sep 2013 09:35

Bericht 23 Mei 2019 18:53

Re: (Door)slapen

Slapen doet slapen inderdaad. Dus ik zou toch nog de 2 slaapjes er in houden. Heb je al eens iets van een ritme geprobeerd? Bijvoorbeeld van Stephanie Lampe; 2-3-4?
Of heb je al eens nagedacht over het inschakelen van een slaapcoach zoals Lampe of Inge de Heer, omdat het toch al een tijdje moeizaam gaat?
A 06-11-2017
M 23-03-2020
<<

Salome

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6805

Geregistreerd: 01 Sep 2013 09:33

Bericht 23 Mei 2019 18:59

Re: (Door)slapen

Even nog een reactie op je vraag aan mij:
T is nu net 3 en slaapt gemiddeld tot 6.30u.
S nachts af en toe een keer even wakker.
Hij begrijpt inmiddels goed wanneer het nog nacht is.
2016
<<

Anoniem290

Bericht 23 Mei 2019 19:09

Re: (Door)slapen

We hebben er thuis wel een ritme in: 9u naar bed, tot 10 of 10.30 en dan om 14.00 of 14.30 nog een dutje (ook meestal 30-60 min) en dan om 19u weer naar bed. Dan slaapt ze dus tot ergens tussen 4 en 6. Dan leggen we haar altijd nog even neer, soms gaat dat goed (10 min tot max een uur), soms ok niet en dan mag ze bij ons liggen tot wij het ochtend vinden. Laten huilen gaat overigens niet, ik vind dat zelf niet te doen en ze gaat spugen als ze te hard huilt.

Maar op het kinderdagverblijf vertikt ze het dus om te slapen, en slaapt ze altijd maar een uur, tussen 10 en 12. Vandaag was ze doodmoe en lag ze er om 18.30 in. Pas 1x wakker geweest nu.
<<

Amandine

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4567

Geregistreerd: 02 Sep 2013 09:35

Bericht 23 Mei 2019 19:29

Re: (Door)slapen

Mijn dochter slaapt op het kdv ook niet zoals thuis. Komt gewoon puur van alle indrukken. En daar is het ritueel ook niet zoals thuis. Dus dat zou ik proberen te accepteren. Op die dagen gaat ze hier ook eerder naar bed.

Verder zou ik eens kijken of het 2-3-4 ritme voor haar werkt. Dus om 6 uur wakker is om 8 uur erin. Stel ze slaapt 1,5 uur, dan weer om 12.30 uur naar bed. Als ze dan weer 1,5 uur slaapt, mag ze om 18.00 uur naar bed. Lijkt vroeg, maar het aantal uren slaap in de nacht hangt samen met het aantal uren slaap overdag. Dat moet in balans zijn en dat is per kind verschillend. Ik heb me er destijds veel in verdiept. Daarom dat ik je ook adviseer om eventueel een coach in te schakelen.
A 06-11-2017
M 23-03-2020
<<

Niekske

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4395

Geregistreerd: 01 Sep 2013 09:16

Bericht 23 Mei 2019 19:52

Re: (Door)slapen

Het ritme dat amandine noemt werkte hier op die leeftijd ook erg goed. We waren ook al even aan het rommelen omdat ze vaak kort sliep en 's nachts lag te spoken, maar toen we weer strak dat 2-3-4 ritme hanteerden (en de opvang ging daar op ons verzoek in mee) ging het veel beter. Ze heeft nog tot 16-17 maanden 2 slaapjes gedaan volgens dit ritme.
december 2016
juli 2019
Volgende

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers