Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Brood bakken

<<

Anoniem151

Bericht 09 Dec 2013 20:33

Re: Brood bakken

Ik dacht dat sinds 2009 geen jodium meer in brood zit?

- edit- Het zit anders, sinds 2009 zit er veel minder jodium in het zout dat wordt gebruikt bij het brood bakken.

Maar jodium zit ook in andere voedingsmiddelen hoor ;) Vis en schaaldieren bijvoorbeeld.
<<

Anoniem 42

Bericht 09 Dec 2013 20:49

Re: Brood bakken

Blue Phone schreef:Ik dacht dat sinds 2009 geen jodium meer in brood zit?

- edit- Het zit anders, sinds 2009 zit er veel minder jodium in het zout dat wordt gebruikt bij het brood bakken.

Maar jodium zit ook in andere voedingsmiddelen hoor ;) Vis en schaaldieren bijvoorbeeld.


Ja, maar volgens mij is dat erg wisselend omdat zeedieren het dus ook gewoon uit zeezout halen. Ik weet dat het bijvoorbeeld ook in asperges zit, maar volgens mij zijn de concentraties in andere voedingsmiddelen dan brood erg laag.

Jans: schrik niet te hard, volgens mij legt het lichaam ergens een voorraad jodium aan (schildklier?). Je kinderen hebben bij de geboorte waarschijnlijk al een jodiumvoorraadje van jou mee gekregen.
<<

Anoniem186

Bericht 09 Dec 2013 20:56

Re: Brood bakken

Ik heb zelf nogal wat vage klachten. En vandaag kwam er uit m'n dochter haar hoofd een grote pluk haar. Daar schrok is best van. En als jij nu begint over jodium tekorten, dan slaan m'n gedachtes gelijk op hol.
<<

Anoniem186

Bericht 09 Dec 2013 21:15

Re: Brood bakken

M'n eerste zuurdesem speltbrood ligt te rijzen. Ik kon niet echt een makkelijk recept vinden, dus ik heb maar wat gedaan... Ben benieuwd.
<<

Anoniem 42

Bericht 09 Dec 2013 21:21

Re: Brood bakken

Jans schreef:Ik heb zelf nogal wat vage klachten. En vandaag kwam er uit m'n dochter haar hoofd een grote pluk haar. Daar schrok is best van. En als jij nu begint over jodium tekorten, dan slaan m'n gedachtes gelijk op hol.


Schrik echt niet te hard hoor. Je eet normaalgesproken brood uit de winkel toch? Dan kun je sowieso geen tekort oplopen. In Nederland moet in al het brood jodium zitten.
<<

Anoniem186

Bericht 10 Dec 2013 07:38

Re: Brood bakken

Ik probeer veel minder brood te eten. En ik heb een poos zelf gebakken.
M'n hypochondrische ik komt op zulke momenten altijd naar boven. ;-)

M'n zuurdesembrood heeft de hele nacht staan rijzen. Het zag er vanmorgen goed uit! Ik heb het nog een keer gekneed, dan kan het straks de oven in. Ben benieuwd!
<<

Anoniem186

Bericht 10 Dec 2013 14:50

Re: Brood bakken

M'n zuurdesem speltbrood is gelukt! Ik ben alleen nog niet helemaal tevreden over de smaak. Beetje te zuur... Of zal dat gewoon wennen zijn? Dochter vindt het heerlijk.

Afbeelding
<<

Olivia

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3850

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:20

Bericht 12 Dec 2013 22:04

Re: Brood bakken

Dat ziet er goed uit Jans!

WIj hebben lekkage gehad en zitten nu een paar dagen bij mijn schoonmoeder. Als ik thuis ben ga ik weer aan het bakken.
<<

Anoniem 42

Bericht 13 Dec 2013 17:32

Re: Brood bakken

Ziet er echt lekker uit!
<<

Anoniem75

Bericht 14 Dec 2013 22:26

Re: Brood bakken

Ik lees hier vaak dat meiden speltbrood eten. Wat is eigenlijk speltbrood? Is dat gezonder/lekkerder dan gewoon tarwebrood?
<<

Olivia

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3850

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:20

Bericht 16 Dec 2013 16:47

Re: Brood bakken

Mijn deeg is aan het rijzen!
<<

Anoniem186

Bericht 16 Dec 2013 17:19

Re: Brood bakken

Leuk, Jade, ik ben benieuwd!

Razz, spelt is beter te verteren dan tarwe. En het schijnt voor een gelijkmatigere bloedsuikerspiegel te zorgen.
<<

Olivia

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3850

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:20

Bericht 16 Dec 2013 19:47

Re: Brood bakken

Afbeelding

Het eindresultaat! Ik vind het wel lekker, maar niet wauw! Misschien moet ik de volgende keer wat langer kneden of anders laten rijzen.

Hoe laat jij het rijzen?

Ik heb trouwens ook minder zout gebruikt dan in het recept stond, de volgende keer toch maar weer iets meer :nerd:. Ik heb wel Himalaya zout gekocht.
<<

Olivia

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3850

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:20

Bericht 16 Dec 2013 19:50

Re: Brood bakken

Het lijkt me ook wel lekker om een zaden en pitten brood te bakken!
<<

Anoniem186

Bericht 16 Dec 2013 20:20

Re: Brood bakken

Ik wil ook eens variëren met zaden enzo.
Ik vind het ook niet wauw hoor. Gewoon brood. Je moet het niet vergelijken met dat zachte sponsbrood uit de supermarkt, dan moet je er een zooitje e-nrs en toevoegingen doorheen gooien.

Ik had laatst met hetzelfde recept van die broodvlechten van Jules haar blog gemaakt. Dat was wel echt lekker, heerlijk met wat grof zout er overheen.
<<

Olivia

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3850

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:20

Bericht 17 Dec 2013 09:57

Re: Brood bakken

Zo, nu even met beleg geproefd! Het smaakt wel goed! Veel minder compact dan ik had verwacht!

Ik zal eens gaan zoeken naar iets met zaden, pitten en misschien wat cranberry's. Lijkt me wel lekker voor het weekend.
<<

Anoniem186

Bericht 17 Dec 2013 10:01

Re: Brood bakken

Dat klinkt lekker!

En goed broodmes kan ik je trouwens echt aanraden. Dan gaat het snijden stukken makkelijker.

Gebruik je een broodblik/cakevorm? Dan is het handig om het brood met de naad naar beneden te doen, dan scheurt het niet zo in.
<<

Anoniem166

Bericht 18 Dec 2013 21:19

Re: Brood bakken

Ik heb vanmorgen het speltbrood uit de openingspost gemaakt. Vond het lekker, heel anders dan het brood uit de winkel inderdaad, compacter, maar het was geen taaie hap.

Ik heb de rest gesneden en in de vriezer gedaan. Ben benieuwd of het ook lekker is als je het daarna weer opeet en of het dan niet veel te droog is/zwaar op de maag valt. Vanmiddag was het namelijk een lekker warm broodje.
Ik heb het trouwens gewoon op bakpapier in de over gelegd, niet in een blik.
<<

Olivia

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3850

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:20

Bericht 18 Dec 2013 21:48

Re: Brood bakken

Sanne ik vind hem nog heel lekker uit de vriezer!
<<

Anoniem166

Bericht 18 Dec 2013 22:17

Re: Brood bakken

Goed om te horen, ik ben benieuwd. Morgen haal ik er weer een plakje uit. Ik vond het trouwens niet heel veel werk om zelf een brood te bakken. En zo'n rond brood uit de oven heeft ook wel iets ambachtelijks.
<<

Dennenappel

Gebruikers-avatar

Kwebbel

Berichten: 376

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:42

Bericht 03 Jan 2014 19:20

Re: Brood bakken

Jans' en de anderen hoe gaat het met bakken?
Vandaag ben ik begonnen met de start van zuurdesem met rogge. Ik ben benieuwd of het wat wordt! De vorige keer heb ik het met volkeren brood gemaakt.
<<

Anoniem186

Bericht 04 Jan 2014 20:01

Re: Brood bakken

Ik heb m'n zuurdesemstarter laten beschimmelen. :thumbdown:
Ik ben gewoon niet zo gedisciplineerd met dat voeden enzo.

Dus ik maak gewoon weer lekkere speltbroodjes met gist. Stukken makkelijker. :)
<<

Dennenappel

Gebruikers-avatar

Kwebbel

Berichten: 376

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:42

Bericht 04 Jan 2014 20:12

Re: Brood bakken

Oeps, zonde! In het begin moet er echt ritme inzitten en trouw voeden. Als hij al wat ouder is kan je hem af en toe een dag overslaan zonder problemen.
Ik ga er eens naar kijken, hij heeft 24 uur rust gehad!
<<

Anoniem186

Bericht 04 Jan 2014 21:12

Re: Brood bakken

Wat gebruiken jullie voor vet in het brood?

Ik heb roomboter, kokosolie en olijfolie geprobeerd. Allemaal niet echt een succes. Bij kokosolie blijf ik de kokos ruiken (ik heb extra vierge), bij roomboter bleef het wat droog en bij olijfolie is de korst niet zo super.
Er staan nu 2 broodjes te rijzen met biologische zonnebloemolie, ben benieuwd of dat beter gaat.
<<

Olivia

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 3850

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:20

Bericht 06 Jan 2014 08:54

Re: Brood bakken

Ik gebruik olijfolie en zet een bakje water onderin voor de korst. En aan het einde bestrijk ik de korst met water en laat ik het brood nog heel even in de oven staan!
VorigeVolgende

Terug naar Eten & drinken

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers