Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

<<

Caro

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 6920

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:26

Bericht 22 Mei 2018 20:52

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

En daar komen de dubbele interpretaties. Want je mág wel mensen mailen als je een transactionele relatie mee hebt. Je mag mensen ook mailen als ze naar alle redelijkheid interesse in jou hebben. Wat je niet mag doen, is zomaar adressen aankopen en mensen lukraak gaan mailen. De mensen in jouw klantenbestand hebben ooit een transactionele relatie met je gehad, danwel anderszins aangegeven in jou interesse te hebben. Dan mag je dit interpreteren als een redelijke interesse. Maar ik zeg hier wel in: iedereen interpreteert het email-marketing stuk anders. IK heb vandaag nog een artikel gelezen van een hoogleraar die stelde dat alle emails voor de op-in die nu worden verstuurd onwettelijk zijn en andere vooraanstaanden op marketing vlak zeggen juist dat het wel moet. Dus zolang je dit niet doet: je geen zorgen om maken.

Die optin (voor het afgeven van toestemming) kan je apart als verklaring opnemen en moet je mensen dus apart voor laten opteren. Het mag dus ook niet van te voren al zijn aangevinkt maar het mag dus wel in je contract zijn opgenomen. Maar dan als bijvoorbeeld:

*aanvinkopties*: bij deze geeft partij X toestemming voor het gebruik van fotos voor:
facebook
LinkedIN
INstagram
etvc etc etc

Zoiets moet je dus helemaal uitleggen en verklaren én vastleggen. Ook moet je mensen het recht geven 'to be forgotten'. Dus je meot aangeven dat ze te allen tijde dit bij jou moeten kunnen veranderen. En dan moet je de procedure beschrijven hoe je daar dan voor zorgt.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 22085

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 22 Mei 2018 21:01

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Dank je! Daar kan ik wel wat concreets mee denk ik. Ik moet er echt nog even goed voor zitten merk ik. Dat laatste is niet wezenlijk anders dan nu maar wel in de formulering.
Lieve kleine man. 01-04-2017

Afbeelding
<<

Caro

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 6920

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:26

Bericht 22 Mei 2018 21:09

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Over het algemeen is dat ook een van de doelen van de AVG. De burger meer inzicht (en controle) geven over zijn eigen gegevens. En daar hoort helder taalgebruik bij :-).
<<

Jorja

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2033

Geregistreerd: 01 Sep 2013 21:55

Bericht 22 Mei 2018 22:20

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

@Caro, ik begrijp je stuk niet helemaal. Natuurlijk mag je mensen mailen waar je een relatie mee hebt, maar je mag hun gegevens niet gebruiken voor een ander doeleinde als waar ze ze voor hebben afgegeven. Mijn klanten geven hun mailadres ten behoeve van een boeking en de communicatie daar omtrent, maar niet voor het sturen van een commercieel nieuwsbrief. Daar moeten we vanaf nu apart toestemming voor vragen.

Zo is het mij tenminste uitgelegd in verschillende cursussen omtrent de AVG die ik heb gevolgd voor mijn werk. Ben wel benieuwd naar dat artikel, heb je een linkje.

Wij gaan ook zo'n mail uitsturen, omdat je na 25 mei moet kunnen aantonen dat je toestemming hebt een mailing te sturen naar die personen. Echter hebben wij in het verleden ook mailadressen toegevoegd aan het mailingbestand die niet specifiek toestemming hebben gegeven (als in mailadres voor iets anders afgegeven dan voor de nieuwsbrief).
Ik krijg nu ook mails van bedrijven die naar mijn weten alleen mensen hebben die zich voor de nieuwsbrief inschrijven, zij zouden dit niet hoeven doen, tenzij ze natuurlijk in het verleden ook mailadressen op een andere manier hebben toegevoegd.
<<

Caro

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 6920

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:26

Bericht 23 Mei 2018 07:54

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Ik begrijp je interpretatie Jorja en dat is dus ook de algemene opvatting erover. Op het werk hebben we ook tal van adviezen ingewonnen van partijen die in Nederland vooraanstaand zijn op dit vlak, tot aan de juristen. En heel eerlijk, niemand geeft één sluitend antwoord (ben zelf online marketeer en binnen het team belast met de uitrol van GDPR in Europa).

Kijk je naar hoe de wet momenteel uitvoerend wordt vormgegeven door de meerderheid, dan is dat idd zoals jij omschrijft. De grap is echter dat er dus wel degelijk onderscheid wordt gemaakt en dat er sowieso een verschil is tussen prospects en klanten.

Over het algemeen worden klanten geacht een legitimate interest te hebben en daarmee is er consent. je hebt er immers een transactionele relatie mee. Je kan dit aantonen doordat zij in je database staan. Doordat ze dus eerder een boeking hebben gedaan, tonen ze legitimate interest.
Prospects is een ander verhaal, al kan je aantonen dat doordat ze bijv in het verleden al meerdere emails hebben ontvangen en nergens een keer opt out hebben gedaan, dat dat hun consent is.

Maar heel eerlijk: je moet het ook allemaal vast kunnen leggen en kunnen overhandigen mocht ernaar gevraagd worden.

In het vakgebied is hierover ook een behoorlijk meningsverschil. Ik sta persoonlijk meer achter de opvatting dat om nu due diligence te tonen dat je iedereen om een opt in vraagt, maar dat is dus nergens expliciet in die wet vastgelegd. Dat is hoe de meerderheid de wet heeft geïnterpreteerd en dat lijkt waarheid te worden. Ik denk persoonlijk dat het een goede kans is voor je database op te schonen en ja, je bereik wordt kleiner maar je hebt wel een hogere commitment bij deze groep.

En daarna is natuurlijk zaak goed vast te leggen hoe je consent in de toekomst registreert.

Dit is de link overigens: https://www.theguardian.com/technology/ ... ay-experts.

Ik moet ook zeggen dat het sterk afhankelijk is van welke business je inzit en hoeveel risico je loopt. Vind het alleen reuze interessant dat er dus verschillende opvattingen zijn over de uitvoering van de wet. Persoonlijk denk ik dat we pas over een paar jaar echt kunnen zeggen hoe de wet bedoeld is, puur omdat dan de praktijkcases gaan uitwijzen wat nu de interpretatie van de autoriteit is.
<<

Lookie

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 2535

Geregistreerd: 01 Sep 2013 19:20

Bericht 23 Mei 2018 08:38

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Skyler schreef:
Islandgirl schreef:Moet je dat ook hebben als je niet als ZZP' er werkt, maar wel een blog hebt gewoon voor de leuk als hobby? Waaruit geen inkomsten gehaald worden?


Voor bloggers vond ik deze handige checklist: https://www.lastdaysofspring.com/2018/05/avg-checklist/


Ja, dit is echt een goeie! Ik ben er nu ook druk mee (hobbyblog, maar wat een gedoe zo zeg...). Cookiemelding heb ik ingeschakeld, ik heb een https-omleiding, nu 'alleen nog' de privacyverklaring schrijven (ik heb wel ingrote lijnen al een opzet) en een verwerkingsregister maken. Ik gebruik geen Google Analatycs, heb ik dan wel een verwerkingsovereenkomst nodig? Mijn blog is bij blogspot, dat is volgens mij wel onderdeel van Google.

Ik word en eerlijk gezegd wel wat zenuwachtig van. Ik heb echt weinig verstand van 'computerdingen' dus ik heb er nu al heel wat tijd in gestoken, terwijl het enige wat ik aan gegevens 'verzamel' de reacties op mijn blog zijn, en de statistieken die Blogger toont (deze zijn niet tot een persoon te herleiden, maar algemene statistieken zoals uit welke landen de paginabezoekers komen, welke browser ze gebruiken en welke zoekwoorden ze intypen).
<<

Jip

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 6915

Geregistreerd: 03 Jan 2015 10:04

Bericht 23 Mei 2018 15:29

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Ik heb niet alles gelezen, maar vraag deze even uit eigen belang:
- Als je een blogpagina hebt, moet je daar dan ook wat mee?
- Ik maak graag foto's bij sportevenementen, mag ik dat nog wel plaatsen op een facebookpagina?
- Moet ik als hobby ondernemer er ook iets mee wanneer mensen wat bij mij bestellen?
Their smile makes me smileJanuari 2017 ♡ 2019

https://www.instagram.com/stofspinsels/
<<

Caro

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 6920

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:26

Bericht 23 Mei 2018 16:18

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Jip schreef:Ik heb niet alles gelezen, maar vraag deze even uit eigen belang:
- Als je een blogpagina hebt, moet je daar dan ook wat mee? Ja. Kijk even naar de link die al eerder door iemand hier werd gegeven.
- Ik maak graag foto's bij sportevenementen, mag ik dat nog wel plaatsen op een facebookpagina? Openbare FB profielen niet. Hiervoor moet je eigenlijk toestemming hebben van de mensen op de foto. In de praktijk zal dit hoogstwaarschijnlijk moeilijk controleerbaar worden. Hierboven meldde Marin het volgende 'Journalistieke doeleinden en artistieke uitingsvormen zijn uitzondering op persoonsgegevens AVG. '
- Moet ik als hobby ondernemer er ook iets mee wanneer mensen wat bij mij bestellen? Zolang jij persoonlijke data opslaat zou je er dus iets mee moeten ja. De kans natuurlijk dat het je achtervolgt is wel bizar klein, maar je mag dus eigenlijk geen database zomaar aanleggen van contacten zonder dat je ergens vastlegt waarvoor etc. maar dat was hierboven ook netjes uitlegd door (dacht ik) Jorja
<<

Jip

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 6915

Geregistreerd: 03 Jan 2015 10:04

Bericht 23 Mei 2018 18:26

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Dank je Caro. Heb het gelezen. Ik word er ook zenuwachtig van. Ik kan beter mijn blog pagina opdoeken. En geen foto's meer maken. Alleen nog voor mijn naaihobby doorgaan. Ik bewaar daar niks van.
Their smile makes me smileJanuari 2017 ♡ 2019

https://www.instagram.com/stofspinsels/
<<

Jorja

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2033

Geregistreerd: 01 Sep 2013 21:55

Bericht 23 Mei 2018 20:19

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Thanks Caro. Ik snap wel dat er zoveel interpretaties zijn. Er moet van alles anders en grote bedrijven hebben uiteraard een aantal juristen die dit precies snappen en aanpakken, maar veel bedrijven hebben niet opeens geld om hier juristen voor in te huren en doe het dus zelf en sturen medewerkers op cursus. En mensen die die cursus geven kunnen alles ook weer anders interpreteren.
Ik heb op zich een handige tool ontvangen via een branchevereniging waar we bij aangesloten zijn, maar er blijft nog genoeg over waar ik niks van weet.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 22085

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 24 Mei 2018 09:45

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Intussen heb ik van één bedrijf echt een verwerkersovereenkomst ontvangen die ik per post terug moet sturen. Bij Google analytics kon het digitaal (meen dat dat compleet is nu).

Hoe heet een verwerkersovereenkomst in het Engels?
Lieve kleine man. 01-04-2017

Afbeelding
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 11134

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 24 Mei 2018 10:06

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Ik sta nog wel als fotograaf ingeschreven bij de KvK, maar doe daar eigenlijk niets meer mee (het is nooit heel erg van de grond gekomen en ik fotografeer alleen nog voor de hobby en voor mijn eigen site), heb geen website meer of niets, en wil me ook in de zomer gaan uitschrijven. Ik heb besloten dat mocht ik nog iets in de korte tussentijd daarmee gaan doen (zeer kleine kans) ik alles offline afhandel, dat heb ik voor de zekerheid ook zo op papier gezet, hoe ik dat dan aan ga pakken.

Wel heb ik een website als schrijver. Ik heb een privacy policy geschreven en een cookie wall erop gezet, maar die cookie wall is eigenlijk niet voldoende, het moet er eentje zijn die gebruikers de mogelijkheid geeft om cookies uit te schakelen en dat lukt dus niet. Ik heb er eentje besteld, maar die werkt met HTML-codes en daar kun je als gebruiker zelf niet in rommelen. Mijn site draait op Wix en dat is vooral heel gebruikersvriendelijk, maar je kunt niet veel ingewikkelde dingen doen, eigenlijk alleen de apps gebruiken die van Wix zijn. Ik gebruik geen Google Analytics o.i.d. Heb voor de zekerheid wel het contactformulier en de mogelijkheid om te reageren op blogs uitgeschakeld zodat ik zo ook even geen data kan ontvangen (in de privacy policy staat wel hoe je contact op kunt nemen over je data, want dat moet volgens mij) en ik twijfel of het zo genoeg is of dat ik mijn site voor de zekerheid even offline haal. Aan nieuwsbrieven doe ik sowieso niet en financiële transacties ook niet.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Caro

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 6920

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:26

Bericht 24 Mei 2018 10:08

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

@Susan: kan je op dat systeem van jou tagmanager installeren? Zo ja, dan kan ik je eventueel wel helpen met het inrichten van Cookiebot (is gratis zolang je maar onder een bepaald aantal pagina's blijft).
<<

Caro

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 6920

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:26

Bericht 24 Mei 2018 10:11

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Jorja schreef:Thanks Caro. Ik snap wel dat er zoveel interpretaties zijn. Er moet van alles anders en grote bedrijven hebben uiteraard een aantal juristen die dit precies snappen en aanpakken, maar veel bedrijven hebben niet opeens geld om hier juristen voor in te huren en doe het dus zelf en sturen medewerkers op cursus. En mensen die die cursus geven kunnen alles ook weer anders interpreteren.
Ik heb op zich een handige tool ontvangen via een branchevereniging waar we bij aangesloten zijn, maar er blijft nog genoeg over waar ik niks van weet.


Volgens mij snappen de juristen zelf er ook af en toe niks van hoor. Het is zo bizar vergaand deze wet en door de hiaten blijft er zoveel ruimte voor interpretatie.

Maar wees allen niet bang: de wet is voornamelijk geent op grote organisaties die veel privacay gevoelige informatie opslaan: denk aan ziekenhuizen bijvoorbeeld, of een bol.com, verzekeringsmaatschappije etc.

De autoriteit ent zich echt niet op al jullie kleine ondernemingen maar het is goed je van de gevaren bewust te zijn. Ook vanwege onze eigen privacy.

Daarom wil ik ook eigenlijk nog een keer een oproep doen aan het yes team: Ook voor jullie is dit van belang. Zo is er ook geen HTTPS certificaat bijvoorbeeld ingericht. Dat zijn kleine dingen die toch eigenlijk wel moeten (naast voldoen aan deze wetgeving).
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 11134

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 24 Mei 2018 10:14

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Nou, dat is dus wat ik genomen heb, tenminste, het heette CookieInfo, dat is de Nederlandse versie van CookieBot. Heb codes gekregen maar geen idee wat ik ermee moet, Wix geeft nergens de mogelijkheid en ik heb daarover gevonden dat je maar heel beperkt iets daarmee kan doen.

Het is inderdaad gratis onder de 100 pagina's geloof ik, maar daar zit ik ruimschoots onder. Er staat wat informatie op over mijn boek en over mij en ik heb er sinds kort een blog op waar ik af en toe een stukje of kort verhaal plaats, maar dat is echt maar af en toe. Ik ga even kijken naar dat tag manager.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 11134

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 24 Mei 2018 10:19

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Het moet wel kunnen, geloof ik, al lees ik alleen maar artikelen over mensen die dat gebruiken voor Google Analytics en tracking. Kun je het ook gebruiken om juist die codes van CookieInfo/CookieBot erin te zetten? Sorry, heb er echt helemaal geen verstand van. Baal er bijna van dat ik een site heb genomen, volgens mij komt er amper iemand op. Maar ik zou het wel fijn vinden als alles goed geregeld is.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Caro

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 6920

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:26

Bericht 24 Mei 2018 10:25

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Tagmanager is één code die je installeert op je website. Zie dat als een container waar je vervolgens alle andere codes in kan zetten die van belang zijn: google analytics, adwords of idd cookieinfo.

Maar dan moet je dus wel tagmanager kunnen installeren op je website. Dat moet haast altijd kunnen maar ik ken dat systeem van jou niet. Als ze het niet kunnen is het mijn inziens al waardeloos ;-).
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 11134

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 24 Mei 2018 10:28

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Voor zover ik het begrijp kon het eerst niet, maar nu wel - maar de informatie is een beetje onduidelijk. Ik moet daar dus eerst een account van hebben, begrijp ik als ik alles lees, van dat Tag Manager?

Ik voel me nu echt een oma van zeventig die voor het eerst op internet gaat, ik wist niet eens dat het bestond.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Anousch

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1774

Geregistreerd: 01 Sep 2013 15:04

Woonplaats: Vuren

Bericht 24 Mei 2018 10:29

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Ik snap er ook echt weinig van... Mijn klanten kunnen op een beschermde pagina hun foto's kiezen. Hoe moet ik dat nu voortaan gaan doen?
Als ik duidelijk beschrijf dat deze gegevens na 30 dagen verwijderd worden is het dan prima? Of kan ik beter helemaal niet meer de klanten online laten kiezen? Want die gegevens van het bestelformulier (naam, email, tel.nr) die zijn er natuurlijk ook... pff :confused:
Afbeelding
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 22085

Geregistreerd: 16 Nov 2015 14:09

Bericht 24 Mei 2018 10:36

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Al jouw vragen vind ik ook lastig te beantwoorden maar wat je volgens mij wel moet doen is een verwerkersovereenkomst afsluiten met de website (host/gallery) waar je de foto's op plaatst. Ik heb bijvoorbeeld een aparte host voor m'n gewone website en een aparte website waar ik gebruik van maak voor galleries (daar waar mensen dus foto's kiezen). Daar staan ook persoonsgegevens op van de klanten en dus zijn zij verwerken en moet je een overeenkomst afsluiten dat zij de gegevens en hun privacy waarborgen. Ofzo. Toch?
Lieve kleine man. 01-04-2017

Afbeelding
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 11134

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 24 Mei 2018 10:36

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Volgens mij staat er nu Google Tag Manager op bij mij.
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Caro

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 6920

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:26

Bericht 24 Mei 2018 10:42

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Susan schreef:Het moet wel kunnen, geloof ik, al lees ik alleen maar artikelen over mensen die dat gebruiken voor Google Analytics en tracking. Kun je het ook gebruiken om juist die codes van CookieInfo/CookieBot erin te zetten? Sorry, heb er echt helemaal geen verstand van. Baal er bijna van dat ik een site heb genomen, volgens mij komt er amper iemand op. Maar ik zou het wel fijn vinden als alles goed geregeld is.


Haha ja. Neem het jezelf niet kwalijk. Het is best ingewikkelde materie. Vandaar dat de wet ook echt niet nageleefd kan gaan worden vanaf morgen.

Tagmanager kan je voor alles inzetten wat je maar wil eigenlijk. Normaal gesproken heb je dus voor iedere tool een stuk code. Dat is vaak een HTML achtige code die een normaal mens niks zegt. Tagmanager bundelt dat en zorgt ervoor dat je al die tools vanuit één plek kan beheren.

Analytics is eigenlijk een tool die 99% van de websites wel hebben, vandaar dat je voornamelijk die zal tegenkomen online. Maar is dus geen verplichting.
<<

Susan

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 11134

Geregistreerd: 31 Aug 2013 17:29

Bericht 24 Mei 2018 10:44

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

De goede cookiewall is gelukt volgens mij! Krijg jij hem ook?

www.susanvaneyck.nl
Remember: in the end, nobody wins unless everybody wins (Bruce Springsteen)
<<

Caro

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 6920

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:26

Bericht 24 Mei 2018 10:45

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Susan schreef:Volgens mij staat er nu Google Tag Manager op bij mij.


Dan zou je vanuit daar die cookieinfo erop kunnen plaatsen.
<<

Caro

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 6920

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:26

Bericht 24 Mei 2018 10:45

Re: AVG - Algemene verordening gegevensbescherming

Susan schreef:De goede cookiewall is gelukt volgens mij! Krijg jij hem ook?

http://www.susanvaneyck.nl


WHOOP WHOOP! Zo goed van jou!
VorigeVolgende

Terug naar Werk & studie

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers