Cotton schreef:Novalee, het wegen viel me inderdaad mee. Ik was heel bang voor de 80 kilo en kwam uiteindelijk uit op 75,8. Bij mijn lengte van 1.64 (als ik uberhaubt die lengte haal) zeker wel te zwaar. Maar niet schokkend in ieder geval.
Fruit of rauwkost heb ik mee als tussendoortje voor `s middags, maar helemaal zonder iets koekachtigs wil ik nu eigenlijk nog niet. Is er ook zoiets als 'de gezondere keuze' onder de koek ofzo? Ik lees bijvoorbeeld op verschillende sites ontbijtkoek of een eierkoek, terwijl ik altijd dacht dat die juist helemaal niet zo gezond zijn omdat er veel suiker in zit? Zo weet ik niet goed waar ik juiste informatie kan verkrijgen eigenlijk. Heeft iemand tips daarin?
Wat goed dat je er al een kilo af hebt!
Ik weet niet of je van zelf koken houdt, maar ik maak tegenwoordig regelmatig bananen-speltbrood met dadels en noten. Er zit geen suiker in en het is een goede vervanging van ontbijtkoek (en HEEL lekker). Het is erg gemakkelijk te maken (tien minuutjes voorbereiden en dan wachten terwijl het in de oven staat) en als je geen spelt wilt eten, kan het ook prima met gewoon volkorenmeel gemaakt worden hoor. Baking soda kun je online bestellen of bij de toko of drogist (daar heet het zuiveringszout) kopen.
Ik gebruik er een gewone cakevorm voor en dan moet je de hoeveelheden even maal 1,5 doen.
Ingrediënten:
- 120 g gedroogde dadels, pitten verwijderd en grofgehakt
- ½ tl baking soda
- 140 g volkoren speltmeel
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl kaneelpoeder
- 2 el olijfolie
- 1 el (wal)notenolie
- 2 rijpe bananen, geprakt
- 2 eiwitten, losgeklopt
- 3 el pecannoten, grofgehakt
Bereiden:
1. Verwarm de oven voor op 180' C, boven-en onderwarmte. Vet een klein cakeblik van 21 cm goed in en beleg met overhangend bakpapier.
2. Meng in een kom de dadels met het bicarbonaat(zuiveringszout) en giet er 100 ml kokend water over en laat een paar minuten wellen.
3. Roer in een andere kom het speltmeel, bakpoeder en de kaneel door elkaar en zeef het.
4. Roer de olijfolie en notenolie langzaam door de dadelmix en voeg de bananen en de eiwitten toe. Voeg het meel toe en roer met een spatel alles goed door elkaar.
5. Schep het mengsel in je bakblik, strijk de bovenkant glad en bestrooi met de pecannoten. Zet de vorm in de oven en bak het brood in 45 minuten gaar. Een satéprikker moet er schoon uitkomen, een beetje plakkerig mag best. Haal het brood uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.
Bron: geïnspireerd door "Gezond Genieten" Amber Albarda
http://carolinebrouwer.blogspot.nl/2013 ... uiker.html