Re: Welke groenten eten jullie?
Op het moment eten wij veel salades, maar daar is het ook het seizoen voor natuurlijk. Spinaziesalade, andijviesalade, bleekselderijsalade, witte kool, bietjes met feta enz. Of ik blancheer wat boontjes en erwtjes uit de diepvries en gooi die in een groene salade met wat rode ui en balsamicoazijn. Of ik maak een salade zonder "sla"dus gewoon met paprika, tomaat, ui enz.
Bij Oosterse gerechten eten wij nog weleens gekookte boontjes met een uitje en wat chilisaus. Laatst heb ik erwtjes gestoofs met witte wijn en een sjalotje, ook erg lekker. Of soms kook ik een maiskolf met wat suiker. Maar dat zijn zo'n beetje de enige gekookte groenten die ik maak.
Als wij aardappelen, vlees/vis, groenten eten dan doe ik vaak groenten in de oven of sla erbij. Groenten die ik lekker vind om in de oven te gooien met wat knoflook en olie en bijvoorbeeld Italiaanse kruiden of rozemarijn zijn courgette, kerstomaatjes, ui, groene asperge, paprika enz. In de winter kies ik dan weer eerder voor geroosterde winterwortel met tijm, knoflook en olie.
Daarnaast vind ik het lekker om komkommer of bijvoorbeeld paprika in het zuur te maken, met azijn of citroensap, wat water en suiker.
Ik vind het lekker om broccoli te stomen en dan te wokken met ketjap bijvoorbeeld. Prei doe ik door ragout, kerrie rijst, wokschotels enz. Spinazie samen met roomkaas door de lasagne, of rollade met kipfilet van maken. Als ik stoofvlees maak maak ik er vaak rode kool met appeltjes bij. Verder door pastasauzen soms Italiaanse groenten, of zo'n bami/nasi pakket door Oosterse gerechten. Door Mexicaanse gerechten gooi ik ui, paprika en mais meestal met avocado.
En ik maak ook wel graag soep, van bijvoorbeeld geroosterde paprika's, pompoen, of spinazie of een lekkere gevulde minestrone of groentensoep, of (Chinese) tomatensoep en ga zo maar door!
Ik vind zelf stamppot ook wel lekker, rauwe andijvie met spekjes en geitenkaas bijvoorbeeld, lekker boerenkool of wortelstamp maar ik maak het niet heel vaak omdat mijn man er niet zo dol op is.
Wij houden beide totaal niet van tuinbonen/ kidneybonen/ bruine bonen enz. Dus dat maak ik eigenlijk nooit. En mijn man heeft liever koude groenten, zo eet hij geen gekookte spinazie los, wel als het door een gerecht verwerkt zit, maar wel een salade van rauwe spinazie bijvoorbeeld en gruwelt hij van warme andijviestamppot maar eet hij wel andijviesalade met blokjes koude aardappel. Dus maak ik ook wat vaker salades e.d. dan warme groenten apart.
Zuurkool kan ik niet tegen en spuitjes vinden we beiden niet echt lekker, ik lust ze wel maar ga ze niet voor mezelf maken.