Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

<<

Anoniem281

Bericht 16 Jan 2019 18:44

Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Omdat het hier in de omgeving toch wel handig is om je kind rond het derde levensjaar in te gaan schrijven, hebben we een kennismakingsgesprek gepland bij een basisschool!

Morgenochtend gaan we heen. Natuurlijk heb ik de site bekeken en schoolgids beetje doorgelezen, maar wat zijn verder nog dingen om op te letten? Naast het eigen instinct en onderbuikgevoel natuurlijk. Wat te vragen bijvoorbeeld?
<<

Patsy

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1689

Geregistreerd: 01 Jan 2019 11:13

Bericht 16 Jan 2019 18:54

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Nemen jullie T mee? Kijk dan vooral hoe hij zich voelt daar, of hij zichzelf is.

Wij hebben gevraagd wat ze doen met kinderen met beter of juist wat minder goed scoren in de klas (plusklas, bijles).

Hoe groot de klassen zijn.

Of er een instroomgroep is/wanneer kinderen echt beginnen op school. Dit kan 3 jaar en 9 maanden zijn maar bijvoorbeeld ook de eerste dag na de 4e verjaardag.
💙 25 februari 2014
💙 5 juni 2015
<<

Anoniem315

Bericht 16 Jan 2019 19:31

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Je kunt eerst vragen naar hun visie: wat zijn de belangrijkste punten van de school? Waar staan ze voor? Kan wel in de gids staan, maar een uitleg is vaak verhelderend en je merkt dan ook of er enthousiasme bij komt kijken.

Bieden ze Engels aan vanaf groep 1?
Hebben ze een Plusklas of andersoortig iets voor extra slimme kinderen? Hoe is hun zorg georganiseerd? Is er een IB'er?
Hoe zijn de klassen samengesteld? Hoe groot zijn de klassen?
Hoe organiseren ze de doorstroom van groep 2 naar 3? (Bv als het kind al kan lezen, mag het dan al meedoen in groep 3? Doen ze een jaarlijks overstappunt of zijn er meerdere doorstroommomenten?)
Werken kinderen van verschillende groepen samen?
Hoe is de BSO en/of TSO georganiseerd?
Waar wordt de gymles gegeven en hoe vaak wordt er gegymd?
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43723

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 16 Jan 2019 21:48

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Grappig, hier in de omgeving (niet zo heel ver van jou vandaan) zou dat veel te laat zijn. Wij hebben dit gedaan toen O zes weken was en waren we nét op tijd.

Naast alles wat al gezegd is:
Ga ook echt op je eigen gevoel af. Niet alleen hoe de school voelt (dat moet goed voelen, needless to say) maar ook hoe zeer je de indruk krijgt dat ze echt een soort verkooppraatje gebruiken of dat je het idee hebt dat het oprecht is.
Wij zagen bij één school dat ze heel erg op een bepaald iets hamerden, een bepaalde techniek om orde en rust te creëren, bijna het hele gesprek ging daarover hoe erg prat ze daarop gingen, en in de praktijk tijdens het rondloop rondje zag ik alleen maar wat voor chaos het was. Dat strookte zo niet met elkaar dat ik er geen goed gevoel bij had.
Terwijl de andere school, waar O nu naar toe gaat, ook echt een soort verkooppraatje had, maar dat strookte zoveel meer met wat ik daadwerkelijk in de klas zag. Dat klopte dus gewoon veel meer voor mn gevoel.
Let's discover the world together.
<<

Pollepel

Kwebbel

Berichten: 298

Geregistreerd: 25 Okt 2018 19:14

Bericht 16 Jan 2019 22:03

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Inderdaad je gevoel.
En je voorstellen hoe je kindje zich daar gaat ontwikkelen. Past het soort onderwijs ook hij je kind?
Verder kan je vragen naar het pestbeleid, hoe ze met de toetsen omgaan, of ze seksuele voorlichting geven, wat ze doen met ongewenst gedrag, hoe lang er buiten wordt gespeeld, of er een beweegklas is, wat ze doen als je kind wat extra aandacht nodig heeft, of er meteen wordt verwacht dat je kindje 5dagen naar school gaat etc
<<

Anoniem272

Bericht 16 Jan 2019 23:20

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Scholen hebben de neiging veel te vertellen over het kleuteronderwijs (want dat is voor jullie nu het meest dichtbij), maar vraag ook naar de midden- en bovenbouw:

- Werken ze met tablets of laptops, of 'ouderwets' met boeken? Hoe is die verhouding?
- Hoe gaan ze om met huiswerk?

Ik ben het met de forummers boven mij eens dat het belangrijk is te vragen hoe ze omgaan met kinderen die minder of beter presteren, maar vraag daar ook op door. Alle scholen hebben namelijk wel een schakelklas en een plusklas of zoiets, dus dat antwoord krijg je dan. Meestal is zo'n klasje maximaal twee uur per schoolweek. Maar hoe differentiëren ze in de klas, tijdens de gewone lessen?

Zelfde met het pestprotocol: als je daarnaar vraagt, zullen ze de naam van hun anti-pestmethode noemen, maar misschien is het interessanter te weten hoe de school verder aankijkt tegen sociaal-emotionele ontwikkeling. Hoe helpen ze op gewone schooldagen met groepsvorming, versterken van een positief zelfbeeld, etc?

Verder:

- Is het een school met opendeurenbeleid, waar kinderen elkaars klassen in- en uitlopen en samen de gangen gebruiken om te spelen en werken? Of zitten de kinderen vooral in de eigen klas stil te werken?
- Is de school meer gericht op individueel werken, of op samenwerkingsprojecten in groepjes?
- Is het een buurtschool, of komen er ook veel kinderen van ver?


En als je je afvraagt wat voor achtergrond de andere kinderen hebben (gelovig / niet gelovig, migratieachtergrond, hoogopgeleid etc), kun je daar gewoon naar vragen, meestal krijg je een eerlijk antwoord.
<<

Minx

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 11578

Geregistreerd: 15 Jan 2014 01:42

Bericht 16 Jan 2019 23:21

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Ik heb J meegenomen. Ik heb op 2 scholen gekeken en ben bij de ene school zelfs nog een keer terug gegaan. Die school (mijn ouder basisschool) had een peuter inloop georganiseerd. Dat was tussen 9 en 11. Groep 1 volgde toen het normale programma en iedereen kon meedoen. J voelde zich vrij snel al helemaal thuis. Ik kwam een oud klasgenoot van de middelbare school tegen die vroeg zelfs of ik daar op school werkte. Voor mij was het vooral belangrijk hoe J zich zou voelen en gedragen op de school.
2015 💙
<<

Jip

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 11406

Geregistreerd: 03 Jan 2015 11:04

Bericht 17 Jan 2019 07:09

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Goed topic! Wij zijn inmiddels ook begonnen met gesprekken aanvragen bij 2 optionele basisscholen in onze nieuwe wijk. 1 school is lastig want die moet nog gebouwd worden. Dat is een ecologische school. Daarin spreekt me aan dat ze veel buiten zijn en dingen ontdekken. Ik weet verder biet hoe vrij ze zijn in het onderwijs.
De andere school is een iPad school waarbij het weer fijn is dat een kind snel(ler) opvalt als het voor- of achterloopt, maar ik weet dus niet of alles op de upad is of dat ze ook nog gewoon klassikaal les hebben met een pen in hun hand en de hoeveelheid buiten/bewegen.

Dus dingen om goed uit te vragen en ik neem ook zeker dingen mee uit jullie antwoorden!
Their smile makes me smileJanuari 2017 ♡ April 2019

https://www.instagram.com/stofspinsels/
<<

ShallY

Yipyapper

Berichten: 2376

Geregistreerd: 01 Sep 2013 13:36

Bericht 17 Jan 2019 08:44

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Ik lees even mee, wij hebben volgende week informatieavond.
<<

Anoniem272

Bericht 17 Jan 2019 08:58

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Ooh Jip, dat klinkt zo leuk! Veel buiten dingen ontdekken.
In onze stad hebben we niet zo'n soort school helaas. Toen we aan de directeur van de school van T. vroegen wat ze met natuur doen, liet hij een boek zien :palm:
<<

Arwyn

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 9634

Geregistreerd: 01 Sep 2013 16:06

Bericht 17 Jan 2019 09:13

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Wij gaan maandag op een school kijken (hier kan dat gewoon nog met 3,5 jaar, haha).
Goede vragen wel hier! Er staan echt dingen tussen waar ik helemaal niet zo snel aan zou denken, maar die ik wel wil weten.
Ik hou van jou, van heel jou

augustus 2015 - juni 2018 - januari 2022
<<

minoessepoes

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5876

Geregistreerd: 02 Sep 2013 06:56

Bericht 17 Jan 2019 09:27

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Blijft toch lastig vind ik, zo hebben we 1 school niet gedaan omdat de directeur specifiek liet weten dat ouders het gedachtengoed van de school wel moesten onderschrijven en verwees ons naar de website om ons verder in te lezen. Dat deden wij niet ( gelovige school) dus viel de enige school in het dorp waar plek was af. Nu hoor ik achteraf van ouders dat, dat allemaal wel mee valt en dat ook kinderen van niet gelovige ouders er prima op hun plek zijn ( zo'n grote rol speelt het geloof niet op de school).

Uiteindelijk kwam er toch een plekje vrij op de school van onze keus, voldeed aan onze wensen, dichtbij zodat hij straks ook makkelijk zelf naar vriendjes kan, hebben extra aandacht voor kinderen die wat minder makkelijk en juist makkelijker mee komen, scoren landelijk goed en het is een school waar veel ouders hun kinderen op willen hebben, dat zegt gevoelsmatig ook wel iets.
En nu zit hij er voor de zesde week op en ben ik helemaal niet meer zo enthousiast. Dat komt in dezen vooral door de juffrouw, maar het maakt denk ik zo'n enorm verschil welke docent je kind treft en hoe het uiteindelijk daadwerkelijk bevalt, dat zal natuurlijk per schooljaar dan ook weer wisselen.

We hebben de jongste in de kerstvakantie met precies 1.5jaar oud ingeschreven, hij heeft voorrang omdat zijn broer al op die school zit maar staat alsnog op plaats 2 op de wachtlijst. Bij ons in het dorp is er geen beleid wat betreft het inschrijven op scholen, dus ouders schrijven hun kinderen maar op meerdere scholen in, in de hoop dat ze ergens geplaatst worden, de wachtlijst vertroebeling is enorm. Echt waardeloos systeem dus.
25-11-2014 & 09-06-2017
<<

Anoniem328

Bericht 17 Jan 2019 10:27

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Jeetje wat moet je je in sommige plaatsen al vroeg inschrijven zeg.
Onze zoon is in december 3 geworden en hij staat nog niet ingeschreven. Begin februari zijn de open dagen en kun je ook een persoonlijk gesprek inplannen en dan gaan wij dus de knoop doorhakken.
Goeie vragen hier waar ik echt wat aan heb.
<<

Saga

Major Yipyapper

Berichten: 5361

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:12

Bericht 17 Jan 2019 10:34

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Wat lastig als je je kind al zo vroeg in moet schrijven zeg
Stel je nou voor dat de school uiteindelijk niet bij je kind blijkt te passen, of dat het beleid in tussentijd veranderd wordt.
10.04.17
<<

DronkenTaart

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2088

Geregistreerd: 08 Nov 2018 16:38

Bericht 17 Jan 2019 10:39

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Ja hier moest ik ook vroeg inschrijven. Ik kwam voor mijn werk op veel verschillende scholen dus krijg echt overdag mee wat er allemaal gebeurd en hoe de sfeer is. Op basis daarvan heb ik een keuze gemaakt. Toen mijn dochter nog geen 1 was en ik de directrice sprak vroeg ze me ook of ik al wist waar mijn dochter heen zou gaan met de tijd. Toen ik aangaf dat het die desbetreffende school was, kreeg ik een inschrijfformulier en was het gelijk geregeld. Ook ken ik meerdere kindjes die op die school zaten of zitten dus weet wel dat het goed zit. Of het nu allemaal linksom of rechtsom gaat maakt mij niet zo veel uit. Ik vind de sfeer vooral belangrijk. Zou dus vooral op je gevoel afgaan, hoe jij je voelt in dat gebouw en natuurlijk je kind.
Niets is dwazer dan wijs te zijn op het verkeerde moment.
<<

Marin

Gebruikers-avatar

President

Berichten: 43723

Geregistreerd: 16 Nov 2015 15:09

Bericht 17 Jan 2019 10:41

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Ja bij ons vroegen ze ook 'en denken jullie dat de school bij jullie zoon past?'
Eeeeh 't kind is zes weken oud.

Maar achteraf horen we wel heel veel dat 't echt een leuke en goede school is. Dus't zal wel goed komen. Wat ik wel ga vragen is om een opfrisser tegen die tijd, want het is dan zó lang geleden dat we dat hele onderwijssysteem uit hebben gelegd gekregen, een kleine opfrisser is dan wel gewenst.
Let's discover the world together.
<<

Uffe

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 9419

Geregistreerd: 25 Nov 2015 16:30

Bericht 17 Jan 2019 11:14

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Arwyn schreef:Wij gaan maandag op een school kijken (hier kan dat gewoon nog met 3,5 jaar, haha).
Goede vragen wel hier! Er staan echt dingen tussen waar ik helemaal niet zo snel aan zou denken, maar die ik wel wil weten.


Dit inderdaad! Ik zou gewoon even kijken en wat vragen stellen die eigenlijk lang niet zo belangrijk zijn als die hier staan. Ben wel heel benieuwd hoe F. gaat reageren en dat is voor mij ook het belangrijkste eigenlijk.
⁠♡♡♡
<<

Patsy

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1689

Geregistreerd: 01 Jan 2019 11:13

Bericht 17 Jan 2019 11:17

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Bij welke school gaan jullie kijken Arwyn? In de wijk P?
💙 25 februari 2014
💙 5 juni 2015
<<

Arwyn

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 9634

Geregistreerd: 01 Sep 2013 16:06

Bericht 17 Jan 2019 12:08

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Daar ben ik ook benieuwd naar Uffe! We gaan nu op een andere school kijken dan weer E. naar de PSZ gaat, dus ik ben echt benieuwd hoe ze daar op gaat reageren. Misschien zegt ze wel dat ze gewoon naar de basisschool wil waar ze nu naar de PSZ gaat..

We gaan inderdaad in P. kijken Katrien, bij de christelijke school. Is jullie oudste daar nog naartoe geweest?
We horen er goede verhalen over, maar ik vind de school wel erg groot hoor..
Ik hou van jou, van heel jou

augustus 2015 - juni 2018 - januari 2022
<<

Patsy

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1689

Geregistreerd: 01 Jan 2019 11:13

Bericht 17 Jan 2019 12:35

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Daar is de oudste idd naartoe geweest en de jongste naar het kdv.

Wij waren toen heel erg tevreden over de school. Het is idd wel een grote school. Ondanks dat de kleuters hun eigen plein hebben vond ik het erg druk op het plein wanneer de school uit was. Er waren toen 5 kleuterklassen. Maar dat is achteraf hoor, nu we het verschil zien met een dorpsschool. De leraren zijn wel super, vonden wij. Ze kijken echt naar het kind. Ze kennen alle kleuters (verder weet ik het niet) bij naam en weten welke ouders bij wie horen, ook de leerkrachten van andere klassen en de directrice.

Over het kdv en de bso ben ik minder enthousiast. Druk en chaotisch. Maar ik weet niet of jullie daar gebruik van willen maken?
💙 25 februari 2014
💙 5 juni 2015
<<

Arwyn

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 9634

Geregistreerd: 01 Sep 2013 16:06

Bericht 17 Jan 2019 13:43

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Ja, dat zal wel moeten.
L. gaat nu naar een gastouder, maar die zit in oost. Is dan niet meer te combineren op een werkdag. Ze zal er dan toch wel 3 jaar naartoe moeten, dus ik volgende week ook zeker even bij de opvang kijken!
Oh en E., zal inderdaad een paar dagen per week naar de bso moeten, ook een goede om naar te kijken.
We hebben hier natuurlijk ook een school om de hoek die een stuk kleiner is, maar wel met erg veel kindjes die geen Nederlands spreken. Ik ben dan toch een beetje bang dat de kinderen die gewoon normaal meekomen, daardoor weinig tijd krijgen.
Ik hou van jou, van heel jou

augustus 2015 - juni 2018 - januari 2022
<<

Patsy

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1689

Geregistreerd: 01 Jan 2019 11:13

Bericht 17 Jan 2019 14:40

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Naar die school zou ik mijn kinderen ook niet snel toesturen denk ik.

Onze jongste moest altijd erg huilen bij het kdv, hij wilde echt niet. Als hij samen met de oudste naar het bso lokaal mocht was hij wel altijd heel blij.

Ze werken ook samen met de psz in het wijkcentrum er tegenover. Dat is ons nooit verteld, we kwamen daar pas achter toen we bijna gingen verhuizen. Onze jongste is een paar keer mee geweest daar naartoe, achteraf bleek hij daar gewoon 2x per week naartoe te kunnen ipv op het kdv. Ik vind het nog steeds heel jammer dat daar niet duidelijk over gecommuniceerd is toen. Dus wel iets om op te letten, mochten jullie dat willen.

De leidsters zijn wel heel lief, maar ik vond de orde soms ver te zoeken. Wij hebben dat wel aangegeven dus misschien is het wel verbeterd nu hoor.
💙 25 februari 2014
💙 5 juni 2015
<<

Anoniem281

Bericht 17 Jan 2019 14:56

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Bedankt voor de reacties! Ik heb er een aantal opgeschreven en meegenomen, maar tijdens de rondleiding werden 8 van de 10 vragen al beantwoord.

Belangrijkste was dat het gelijk goed voelde, de school er netjes uitzag (niks verouderd of kapot) en blije kinderen overal. Maar wat 't meeste opviel, was de benadering naar de kinderen toe. Ze 'straffen' niet en benoemen negatief gedrag niet echt, maar benadrukken het positieve gedrag. 'Hee wat goed dat je het zand in de zandbak houdt!' en 'Wat netjes en respectvol dat je de deur voor je klasgenoot openhoudt!' Als een kind wél een grens overgaat, krijgt het nog een kans, de regels worden nog eens uitgelegd en dan krijgen ze opnieuw de kans op een keuze te maken. Ik houd daarvan, wij laten Tobias ook heel erg vrij. Soms voelt-ie daar de consequenties van (de gang wordt dan vaker bezocht dan hij zou willen) en zo gaat 't daar ook!

Verder veel ruimte voor uitdaging en plus-groepjes, maar ook heel veel onderwijzers met extra opleidingen en cursussen (die ze blijven volgen!) zodat er genoeg aandacht is voor achterstand.

Tobias liep gelijk overal rond en dat mocht ook, droeg ook bij aan het goede gevoel. M'n vent wil graag nog andere scholen bezoeken, om te vergelijken maar ik gok dat 't deze school wordt.
<<

Arwyn

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 9634

Geregistreerd: 01 Sep 2013 16:06

Bericht 17 Jan 2019 15:04

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Ah, dat is wel heel sneu Katrien..
Ik ga er iig op letten maandag! Was inderdaad al wel op de hoogte van het PSZ, daar wordt op de site ook naar verwezen inmiddels. L. is een jaar wanneer ze daar naar het kdv moet, dus die kan het dan natuurlijk ook nog niet vertellen als het niet leuk vindt.

Fijn dat het zo goed voelde Bazinga!
Ik hou van jou, van heel jou

augustus 2015 - juni 2018 - januari 2022
<<

Patsy

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1689

Geregistreerd: 01 Jan 2019 11:13

Bericht 17 Jan 2019 15:33

Re: Wat te vragen bij een basisschool kennismaking?

Dat is waar Arwyn, ze is nog wel een stuk jonger natuurlijk. Ik ben benieuwd hoe het jullie bevalt.
De school waar mijn zoons nu naartoe gaan is van dezelfde organisatie.

Bazinga, fijn dat het zo goed voelde en dat T zich ook thuis leek te voelen.
💙 25 februari 2014
💙 5 juni 2015
Volgende

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers