Susan schreef:Het zijn gewoon twee verschillende dingen. Op de calorieën moet je letten als je wil afvallen (en ook als je wil aankomen, of op gewicht wil blijven) en daarnaast moet je zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dus bepaal hoeveel calorieën je per dag moet eten om je doel te halen en probeer daarbinnen gezonde keuzes te maken.
Dit dus.
Gezond eten is iets anders dan eten omdat je wil afvallen.
Afvallen is letten op kcal
Gezond eten is letten op voedingswaardes.
Het een sluit het andere overigens totaal niet uit. Je kan prima ontzettend gezond eten, en daardoor afvallen. Je kan ook ongezond eten en door weinig eten afvallen.
De opties die je aangeeft, vallen voor mij allen onder de categorie 'gezond'. En ik ben ook voorstander van je kcal uit de gezondere etenswaren te halen, dan door troep te eten.
Speltmeel en volkorenmeel zijn allebei iets anders. Je gebruikt het een niet als alternatief om af te vallen, want ik gok zomaar dat ze dezelfde kcal bevatten. Maar spelt is minder bewerkt daardoor wat puurder en heeft meer voedingswaardes (uit mijn hoofd). Amandelmeel is meel gemaakt van amandelen. Hieruit haal je dus andere voedingsstoffen dan je uit speltmeel of volkorenmeel haalt.
Als je wil afvallen zou mijn eerste advies echt zijn om eerst te kijken naar je huidige voedingspatroon en hoeveel kcal en voedingswaardes daarin zitten. Misschien spot je zo al heel veel dingen die veel kcal bevatten en die je kan vervangen op weglaten.
Overigens heb je natuurlijk tal van theorieën over afvallen: van koolhydraatarm tot vetarm, van macrobiotisch tot weet ik het wat. Zoveel mensen, zoveel theorieën. Want, wat voor de een werkt hoeft niet voor de ander te werken.