Welkom op Zeg maar Yes!

Waar het Yesforum stopte gaan wij door. Meld je nu ook aan en klets mee! Om deel te nemen aan een discussie op het forum moet je jezelf registreren. Hier kun je kletsen over alles wat je bezig houdt. Je kunt een discussie starten of reageren op andere topics. Wanneer je een nieuw topic opent, zorg er dan voor dat je dit in de juiste pijler doet, anders heb je kans dat deze door een van de burgemeesters wordt verplaatst. Zorg er ook voor dat je je aan de regels houdt. Deze kun je teruglezen in de Moderatortopics. Vragen of klachten over een topic? Stel of meld deze dan in het moderatortopic van de desbetreffende pijler of via de button met het uitroepteken in het topic zelf. Daarnaast kun je de burgemeesters ook een PM of een mail sturen naar het mailadres: zegmaaryes@gmail.com. Veel forumplezier!  


Voorbereiden komst broertje of zusje

<<

Jip

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 11347

Geregistreerd: 03 Jan 2015 10:04

Bericht 18 Okt 2018 14:23

Voorbereiden komst broertje of zusje

Hoe hebben jullie dat gedaan?

Ik vertelde V vorige week dat er een broertje of zusje in de buik van mama zit. Toen trok ze mijn trui omhoog om te zoeken en kreeg mijn buik een kusje, maar ze snapt er nog niks van. Ze is natuurlijk ook nog zo klein!

Ik wil nog wel een babypop kopen met luiertjes enzo en dan een beetje mama gaan spelen. En misschien nog een boekje waarin vertelt wordt dat er een broertje of zusje komt.

Hebben jullie je oudste ook namens de baby een cadeautje gegeven?

Ik weet nog bij mijn achterneefje dat er een cadeautje in de wieg lag van de tweeling voor hem. Geloof dat dat wel een goede beurt bij hem maakte, haha!
Their smile makes me smileJanuari 2017 ♡ April 2019

https://www.instagram.com/stofspinsels/
<<

Indigo

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1935

Geregistreerd: 23 Apr 2015 09:55

Bericht 18 Okt 2018 14:31

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Oudste zoon was anderhalf toen onze dochter geboren werd, die begreep daar toen nog niets van. Toen de jongste geboren werd waren zoon en dochter 6 jaar en bijna 5 jaar, die begrepen redelijk goed wat er ging gebeuren en konden we alles goed uitleggen. Cadeautje geven uit naam van de baby vind ik persoonlijk wat vreemd en hebben wij niet gedaan.

Edit: hier heb je niet zoveel aan :nopompom: maar ik denk dat het op de leeftijd van je dochter nog moeilijk is om haar goed voor te bereiden. Ik zou er veel over praten, vaak benoemen dat er een baby in je buik zit, inderdaad misschien iets met een pop en boekjes lezen. Verder kun je nog niet zo veel en moet ze het vooral gaan ervaren denk ik.
2011 2012 2017
<<

minoessepoes

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 5873

Geregistreerd: 02 Sep 2013 05:56

Bericht 18 Okt 2018 15:03

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

S was 2.5 jaar oud toen zijn broertje geboren werd. We hadden het boekje van Nijntje gekregen, kleine Pluis wat we voor lazen. Daarnaast heeft hij mee geholpen met de kast voor de baby kleertjes in elkaar zetten e.d. en ging hij meestal mee naar de controles bij de verloskundige dus hij had wel heel goed door dat er iets in mijn buik gaande was. Uiteraard wist hij dat er een baby in zat maar hij leek niet echt het besef te hebben dat die er ook ooit uit kwam.

Toen de bevalling dichterbij kwam hebben we hem wel verteld dat het kon zijn dat we naar het ziekenhuis waren en dat opa en oma dan bij hem zouden blijven ( vind hij heel leuk). Dit vooral zodat hij niet zou schrikken als we 's nachts waren vertrokken en er niet zouden zijn in de ochtend als hij wakker werd. Uiteindelijk werd ik 's middags opgenomen en hebben mijn ouders hem bij de gastouder opgehaald wat hij de gewoonste zaak van de wereld vond.

De laatste weken toen de wieg op onze slaapkamer stond ging hij elke morgen kijken of er al iets in lag. Maar toen M geboren was en hij om half 8 's ochtends met mijn ouders in het ziekenhuis aan kwam vroeg hij aan mijn moeder of de baby's uit de kluisjes in de gang kwamen. De weken na de bevalling heeft hij ook nog vaak aan mijn buik gevoeld of de baby weg was.

Tijdens de zwangerschap heeft hij van mijn ouders een simpele pop gekregen, daar heeft hij wel wat mee gespeeld maar hij was er niet super druk mee. Zijn leventje moest vooral gewoon doorgaan eigenlijk. Na de bevalling hebben we hem een houten auto garage gegeven omdat het feest was omdat zijn broertje geboren was. We vonden het gek om te zeggen dat zijn broertje die mee gebracht had want hij begreep al helemaal niet waar die vandaan kwam, laat staan ook nog die hele garage :palm:
25-11-2014 & 09-06-2017
<<

Hippie

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1953

Geregistreerd: 19 Jan 2015 12:10

Bericht 18 Okt 2018 15:38

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Mijn oudste was al iets ouder, en begreep wel redelijk wat er ging gebeuren op haar niveau. Alleen duurde het voor haar volgens mij wel een eeuwigheid voordat haar broertje er eindelijk was, voor een peuter waren negen maanden wel lang.

Wij hebben het toen vooral veel erover gehad, benoemd wat er ging gebeuren en haar waar mogelijk bij dingen betrokken. Af en toe mee naar controles, spulletjes kopen voor broertje, op haar manier helpen bij het kamertje klaar maken (bijv opa ‘helpen’ met het ledikantje in elkaar zetten).Een boekje had ik eigenlijk niet, maar lijkt me best handig om geregeld voor te lezen.

Met de geboorte kreeg ze een cadeautje namens haar broertje en zij gaf hem op haar beurt ook een cadeautje (ze mocht zelf een knuffeltje uitzoeken in de winkel).
<<

Meg

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 1750

Geregistreerd: 20 Sep 2013 10:14

Bericht 18 Okt 2018 16:31

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Ik vraag me echt af in hoeverre je jonge kinderen kan voorbereiden op de komst van een broertje of zusje. Mijn dochter is 2,5 jaar en weet dat er een baby in mijn buik zit. Ze heeft het over babybroertje en weet ook wat zijn kamer en spullen zijn.
Maar volgens mij heeft ze echt geen flauw idee dat er straks een jongetje in huis komt met wie ze alle aandacht moet delen. Dat zal ze dan wel ervaren.
🩷 jan '16
💙 nov '18

instagram.com/draag_handgemaakt
<<

Jezzie

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 8838

Geregistreerd: 31 Aug 2013 20:17

Bericht 18 Okt 2018 17:04

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Mijn dochter was 3 toen ik zwanger was. 3,5 toen ze geboren werd. Pas toen mijn buik dikker werd ging ze het meer beseffen. We namen regelmatig een boekje mee uit de bieb over baby's krijgen en grote zus worden.
Toen ik verlof had heeft ze een cadeautje gekocht voor de baby een zachte bal, die heeft in haar bed gelegen tot F werd geboren, toen heeft ze hem gegeven. En zij heeft van ons een poppenwagen gekregen in de kraamweek.
Ze vond het ook erg leuk om haar pop in het badje te doen nadat gaar broertje in bad was geweest.
2012
2016
2020

Instagram
<<

Anoniem315

Bericht 18 Okt 2018 18:04

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Mijn dochter was 2 jaar en 9 maanden toen de baby kwam.
We hebben haar voorbereid door een boek aan te schaffen over Sara die grote zus wordt. Ze ging ook bijna elke keer mee naar de verloskundige. Ze had het wel aardig door, daardoor.
<<

Snirp

Major Yipyapper

Berichten: 4822

Geregistreerd: 22 Nov 2013 07:57

Bericht 18 Okt 2018 18:12

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

T. was 2;4 jaar toen zijn zusje geboren werd.
We hebben 'Bobbi wordt grote broer' helemaal grijs gelezen.
Hij heeft ontelbaar kusjes aan zijn zusje gegeven, ging vaak mee naar de verloskundige en mocht 'helpen' met klussen toen we de babykamer gingen maken.
En verder hebben we er inderdaad veel over gepraat, richting de laatste paar weken dan ook vertelt waar ze zou gaan slapen en de box samen in elkaar gezet en spulletjes erin gelegd.
<<

Suus

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 11205

Geregistreerd: 31 Aug 2013 18:38

Bericht 18 Okt 2018 18:24

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Mijn dochter was 2 jaar en 3 maanden toen ze grote zus was. We hebben er boekjes over gelezen, erover gepraat, vaak de spullen laten zien en leuke dingen in de box gelegd voor de baby en ze ging bijna elke controle mee. Maar nog steeds was dat broertje best een verrassing :smile:

Ik weet nog wel een keer dat ik een echo kreeg in het ziekenhuis en ik haar vroeg of ze even mee ging om naar de baby te kijken. De verloskundige liet alles zien en legde ook aan E. uit wat ze zag. We liepen daarna de kamer uit en E. zei: "Gaan we nu dan bij de baby kijken?" Echo's zijn blijkbaar nog erg abstract voor een 2-jarige :angel:
26 september 2013
30 december 2015
11 juni 2019
<<

Mamsie

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2184

Geregistreerd: 01 Sep 2013 21:58

Bericht 18 Okt 2018 18:30

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Dat cadeautje werkte hier ook heel goed. Ik had 2 autootjes mee in m'n ziekenhuistas en toen de oudste z'n broertje kwam bekijken heb ik hem dat gegeven. "Kijk eens wat je broertje voor jou heeft meegebracht!"
De autotjes zijn lang favoriet geweest en er mochten geen andere kindjes mee spelen Haha.
GVS Let me love you a little more before youre not little anymore.
<<

Anoniem260

Bericht 18 Okt 2018 19:09

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

S was nog heel jong, had geen flauw benul. Hebben wel n pop gekocht, flesje erbij. Op t kdv zag ze ook wel baby’s. Ze wist “mama heeft een baby in de buik” maar meer omdat wij het zeiden. Naar het einde toe vertelden we wat er voor de baby was (box, bedje, etc)
Toen M er was (S toen 1 jaar 10 mnd) heeft ze een paar dagen “de baby in mama’s buik” en M als verschillende dingen gezien, na een paar dagen maakte ze zelf de koppeling “M uit mama’s buik”.
We hebben nooit echt ‘gedoe’ gehad; voor S was het gewoon zo. Ik denk dat dat het voordeel is dat je kind nog jong is als er een broertje/zusje komt
<<

Soleil

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4074

Geregistreerd: 02 Sep 2013 07:06

Bericht 18 Okt 2018 19:11

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Ons zoontje was nog geen twee jaar toen zijn zusje kwam, we hebben hem minimaal ‘voorbereid’. Gewoon af en toe benoemen wat er ging gebeuren en mee laten helpen met bedje opmaken of kleertjes opvouwen.
Hij was vanaf de eerste minuut gek op zijn zusje en dat is nooit meer overgegaan. Voor hem was het al heel snel (direct) alsof ze er altijd al geweest was.

Hier dus dezelfde ervaring als Jerry.
(Ik had trouwens ook een pop voor hem gekocht, daar heeft hij ook leuk mee gespeeld)
<<

Zora

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 17343

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:24

Bericht 19 Okt 2018 06:28

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Snirp schreef:T. was 2;4 jaar toen zijn zusje geboren werd.
We hebben 'Bobbi wordt grote broer' helemaal grijs gelezen.
Hij heeft ontelbaar kusjes aan zijn zusje gegeven, ging vaak mee naar de verloskundige en mocht 'helpen' met klussen toen we de babykamer gingen maken.
En verder hebben we er inderdaad veel over gepraat, richting de laatste paar weken dan ook vertelD waar ze zou gaan slapen en de box samen in elkaar gezet en spulletjes erin gelegd.


Dit precies, inclusief het hier geadviseerde boekje. Hij vindt het nu nog leuk. Veel helpen, veel mee naar alle afspraken rondom de baby, veel mee met spulletjes kopen etc. Echt beseffen wat hem boven zijn hoofd hing is natuurlijk lastig, maar volgens mij is het niet beter voor te bereiden dan dit...
14 mei 2015 ♥ T- kleine held
13 februari 2018 ♥ M - klein feestje
<<

Urban Naked

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15414

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:56

Bericht 19 Okt 2018 06:56

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Er zijn heeeeel veel boekjes over dit onderwerp voor kleine kindjes, die zijn handig. Onze jongste heeft destijds ook een vliegtuig meegenomen voor de oudste, dat werd erg gewaardeerd.
#teammaple🍁
<<

Urban Naked

Gebruikers-avatar

Forumfossiel

Berichten: 15414

Geregistreerd: 31 Aug 2013 19:56

Bericht 19 Okt 2018 06:57

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Ohja en zodra je met het kamertje bezig gaat zou je je oudste bijv eens kunnen vragen om een mooie tekening voor de baby te maken, die kun je daar ophangen.
#teammaple🍁
<<

Ooh La La!

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 6715

Geregistreerd: 01 Sep 2013 09:34

Bericht 19 Okt 2018 07:01

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

N was nog geen 2,5 toen J geboren werd.
We hebben al snel verteld dat er een baby in m’n buik zat en ze is mee geweest naar de geslachtsecho. Dat vond ze heel indrukwekkend. Vanaf dat moment wist ze dus dat ze een zusje zou krijgen.

Al snel wisten we de namen. Ook daar hebben we richting N nooit een geheim van gemaakt.
Ze heeft zich nooit versproken. Pas toen ze op de ochtend van de bevalling wakker werd en ze opa en oma zag riep ze heel hard; is J er al?! Dus toen wisten mijn ouders dus (2 uur voordat ze er echt was) hoe de baby zou heten.

We hebben geen boekjes of zo gebruikt.
Laatst gewijzigd door Ooh La La! op 19 Okt 2018 09:17, in totaal 1 keer gewijzigd.
21.02.2014
20.06.2016

Volg me op Instagram: huisjeopdehei
<<

Jip

Gebruikers-avatar

Stamgast

Berichten: 11347

Geregistreerd: 03 Jan 2015 10:04

Bericht 19 Okt 2018 07:12

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

De baby krijgt geen eigen kamertje omdat we niet snel erna gaan verhuizen.

V was laatst mee naar de verloskundige maar ze had alleen maar oog voor het speelgoed haha!

Ik denk dat het misschien ook meer gaat leven bij haar als ik wat buik ga krijgen.

Boekjes ga ik even naar op zoek! Iets kopen voor de baby is ook een goed idee. Daar wacht ik nog een tijdje mee. Vlak van te voren lijkt me een mooi moment.

Tnx voor alle ervaringen!
Their smile makes me smileJanuari 2017 ♡ April 2019

https://www.instagram.com/stofspinsels/
<<

Elroya

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4547

Geregistreerd: 01 Sep 2013 13:10

Bericht 19 Okt 2018 08:59

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Dochter is wel geïnteresseerd enz, lees nu een boekje voor over zusje op komst. Ze heeft t natuurlijk ook al redelijk bewust meegemaakt met haar broertje. Maar een echo doet haar niet heel veel. Net weer 1 gehad, maar al vrij snel ging ze naar haar broertje toe.
E april 2013
R juni 2017
Y november 2018
<<

Anoniem328

Bericht 19 Okt 2018 09:44

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Heeeeel veel boekjes erover lezen. Dat vond D echt prachtig!

En op het moment dat m'n buik echt dikker werd daar soms over praten en uitleggen. Hij zocht m'n buik ook geregeld bewust op voor een kusje of even hallo zeggen.

Hij is ook 1 x mee geweest naar een echo maar toen hij het scherm zag begon hij over Koning Koos en Toto dus ik gok zo dat hij het niet echt snapte :razz:

D kreeg ook een paar maanden voor de komst van de baby een nieuwe stoere slaapkamer en hij wist heel goed te vertellen dat de andere kamer voor de baby was. En natuurlijk betrekken bij het klaarleggen van alle kleertjes, knuffels enzo.

Maar echt snappen. Dat is natuurlijk wel lastig met z'n net 2 jaar. Toen L er eenmaal was, was het eigenlijk al heel snel normaal voor D. Dat was heel fijn.
<<

Green_Pepper

Gebruikers-avatar

Major Yipyapper

Berichten: 4575

Geregistreerd: 09 Feb 2014 14:55

Bericht 19 Okt 2018 13:07

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Onze zoon J. was 1 jaar en 10 maanden toen zijn broertje geboren werd.
Wij hebben pas een week of 5 voor mijn uitgerekende datum echt iets aan voorbereiding gedaan. We hebben het kamertje ingericht en het wiegje op onze slaapkamer gezet. Ook hebben we samen met hem wat kleertjes gekocht en een knuffel. De knuffel hebben we samen ingepakt zodat hij een cadeautje had voor de baby. Dit herhaalden we wekelijks haha, anders zou hij dat cadeau natuurlijk allang vergeten zijn.
Ook liet ik J. filmpjes en foto's zien van andere baby's (van Siep en Taeda).

Mijn dikke buik zei J. heel weinig, hij begreep echt niet dat daar een baby in zat.
<<

Rayna

Gebruikers-avatar

Kletskop

Berichten: 995

Geregistreerd: 23 Feb 2016 21:09

Bericht 19 Okt 2018 13:28

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

R. was 1 jaar en 7 maanden toen L. geboren werd. Wij hebben weinig gedaan om hem voor te bereiden, hij snapte er toch niks van. Ik zei wel vaak dat de baby/ zijn broertje in mijn buik zat en hij gaf mijn buik wel af en toe een kusje maar dat was het. We zeiden ook wel eens zijn naam maar die herhaalde hij niet eens. Toen L. geboren was was het meteen normaal voor hem. We hebben hem wel een cadeau gegeven maar niet namens de baby. Dat had hij ook niet begrepen denk ik.
V. is natuurlijk al wat ouder dan dus zal het wel meer begrijpen. Boekjes lezen lijkt mij ook slim en iets kopen voor de baby.
<<

Uffe

Gebruikers-avatar

Orakel

Berichten: 9406

Geregistreerd: 25 Nov 2015 15:30

Bericht 19 Okt 2018 14:56

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Wij vertellen F. nu vaak over de baby, ze mag ook voelen aan mijn buik als ik de baby voel bewegen. Voor F. is het heel fijn dat we het geslacht weten. Ze weet nu echt dat ze een zusje krijgt. Ze weet ook dat de baby komt als de kerstboom er staat en ze heeft een knuffel gekocht voor de baby, die mag ze geven als ze de baby voor het eerst ziet. We betrekken haar bij veel dingen maar dat heeft F. ook echt nodig. Ze is regelmatig "boos" op de baby omdat ik dan misselijk ben of haar niet kan tillen. Dat vind ik wel eens lastig en ben heel benieuwd hoe het gaat als de baby eenmaal geboren is.

Boekje ervan lezen hebben we ook gedaan maar prinsessenboeken en de gruffalo zijn vele malen leuker dus dat boek staat nu weer in de kast.
⁠♡♡♡
<<

Poppedopje

Noob

Berichten: 66

Geregistreerd: 19 Aug 2018 19:03

Bericht 19 Okt 2018 20:22

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Ik heb wat boekjes gekregen van de buren, over het krijgen van een broertje/zusje.

Een kadootje uit naam van de baby weet ik nog niet. Ik denk het niet. Wel zit ik er aan te denken om bijvoorbeeld een pop te kopen voor onze oudste. Als ik zie hoe schattig daarmee werd gespeeld bij de verloskundige: netjes vasthouden en flesje geven en wiegen... misschien doe ik dat wel op korte termijn :)
<<

SophieZMY

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2368

Geregistreerd: 23 Mrt 2014 08:52

Bericht 20 Okt 2018 15:58

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Echt voorbereiden lijkt me idd wel lastig, dat moeten ze toch ervaren. Wij hebben t regelmatig over haar broertje en dat zij dan mag helpen met de wagen duwen bijvoorbeeld. Dat vindt ze prachtig. We kijken ook af en toe filmpjes terug van toen zij zelf baby was, dat vindt ze nu vooral erg grappig ;)

Met sinterklaas krijgt ze een boekje over ‘wat zit er i mama’s buik’ en krijgt ze ook een babypop, kan ze vast oefenen haha. Die heeft ze nog niet dus stond sowieso al op verlanglijstje. :)

Ze is ook al wel mee geweest naar verloskundige en naar echo’s, maar dat zegt r nog niet zoveel.

Ben wel echt heel benieuwd hoe ze het gaat vinden volgend jaar! :)
<<

SophieZMY

Gebruikers-avatar

Yipyapper

Berichten: 2368

Geregistreerd: 23 Mrt 2014 08:52

Bericht 20 Okt 2018 16:00

Re: Voorbereiden komst broertje of zusje

Denk trouwens dat wij haar ook een cadeautje geven als de baby geboren is, maar dan idd niet per se uit naam van de baby. Maar meer omdat ze grote zus is geworden of zoiets. :)
Volgende

Terug naar Zwangerschap & kinderen

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers